Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
13478SBPDBPmmHgMAP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 134/78 mmHg. Oblicz średnie ciśnienie tętnicze MAP = (SBP + 2·DBP)/3, z dokładnością do pełnego mmHg.

SBP 134 mmHgDBP 78 mmHg
MAP = mmHg
2.Łatwy
47 kg176 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 47 kg i ma wzrost 176 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

47 kg176 cm
BMI = kg/m²
3.Średni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 9/min, SpO₂ 94% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 100/60 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 38,4 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 9SpO₂ 94%powietrzeSBP 100HR 70AT 38,4 °C
NEWS2 =
4.Średni
10156SBPDBPmmHgHR 107/min · SI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 107/min i ciśnienie tętnicze 101/56 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

HR 107/minBP 101/56 mmHg
SI =
5.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 26/min, SpO₂ 92% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 110/66 mmHg, tętno 58/min, nowe splątanie, temperatura 35,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 26SpO₂ 92%powietrzeSBP 110HR 58CT 35,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
6.Trudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 125 kg i ma wzrost 158 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

125 kg158 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia

Klucz odpowiedzi

  1. 1. MAP = 97 mmHg
  2. 2. BMI = 15,2 kg/m²
  3. 3. NEWS2 = 5
  4. 4. SI = 1,06
  5. 5. wysoki
  6. 6. otyłość III stopnia

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.