Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
17099SBPDBPmmHgPP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 170/99 mmHg. Oblicz ciśnienie tętna PP.

SBP 170 mmHgDBP 99 mmHg
PP = mmHg
2.Łatwy
111 kg184 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 111 kg i ma wzrost 184 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

111 kg184 cm
BMI = kg/m²
3.Średni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
4.Średni
13386SBPDBPmmHgHR 112/min · SI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 112/min i ciśnienie tętnicze 133/86 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

HR 112/minBP 133/86 mmHg
SI =
5.Trudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
6.Trudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

Klucz odpowiedzi

  1. 1. PP = 71 mmHg
  2. 2. BMI = 32,8 kg/m²
  3. 3. B = 18
  4. 4. SI = 0,84
  5. 5. umiarkowane ryzyko
  6. 6. niskie ryzyko

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.