Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
10555SBPDBPmmHgMAP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 105/55 mmHg. Oblicz średnie ciśnienie tętnicze MAP = (SBP + 2·DBP)/3, z dokładnością do pełnego mmHg.

SBP 105 mmHgDBP 55 mmHg
MAP = mmHg
2.Łatwy
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy spontanicznie, mówi zdaniami, ale jest splątany, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: wykonywanie poleceń. Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Średni
14077SBPDBPmmHgHR 121/min · SI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 121/min i ciśnienie tętnicze 140/77 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

HR 121/minBP 140/77 mmHg
SI =
4.Średni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
5.Trudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 160/min, grymas przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
6.Trudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

Klucz odpowiedzi

  1. 1. MAP = 72 mmHg
  2. 2. GCS = 14
  3. 3. SI = 0,86
  4. 4. MFS = 60
  5. 5. umiarkowanie nieprawidłowy
  6. 6. niewielkie ryzyko

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.