pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.
2Alıştırma soruları
1.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 100/60 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,1 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?
RR 16SpO₂ 99%O₂SBP 100HR 88AT 36,1 °C
NEWS2 =
2.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %88 oda havasında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.
RR 16SpO₂ 88%havaSBP 150HR 88AT 38,0 °C
1düşük
2düşük–orta
3orta
4yüksek
3.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Bir alıştırma gazı PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 1 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.
Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 35 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.
HCO₃⁻ 35 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Hemşirelik esaslarıOrta
A patient has just finished a glass of iced water. How should this affect taking an oral temperature?
AAdd half a degree to the reading to correct for the drink
BUse the reading but only if the patient says they feel warm
CTake it straight away, as cold drinks do not affect the mouth
DWait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
6.Hemşirelik esaslarıZor
24 saatte bir hasta 2400 mL alıyor ve ölçülen toplam çıkışı 1800 mL. Sıvı dengesi nedir?
AHer iki değer de yüksek olduğu için dengeli
BPozitif 4200 mL
CNegatif 600 mL
DPozitif 600 mL
7.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 8 lb 1 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.
8 lb 1 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
8.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta ½ tsp / öksürük şurubu, 1 tbsp / sıvı takviye, ¾ su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.
1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
3Çözeltiler
1.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: NEWS2 = 4
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,1 °C → 0
Toplayın
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 = 4
Cevap
NEWS2 = 4
2.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: düşük–orta
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 16/min → 0
SpO₂ 88% → 3
oda havasında → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,0 °C → 0
Toplam ve kırmızı skorlar
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.
Risk grubu
düşük–orta
Cevap
düşük–orta
Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.
3.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: HCO₃⁻ = 27,8 mmol/L
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
PaCO₂ değişimi
|78 − 40| = 38 mmHg → 3,8 × 10 mmHg
Beklenen HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 1·3,8 = 27,8 mmol/L
Cevap
HCO₃⁻ = 27,8 mmol/L
4.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: PaCO₂ = 45,5 mmHg
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Beklenen PaCO₂
0,7·35 + 21 = 45,5 mmHg
Cevap
PaCO₂ = 45,5 mmHg
Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.
5.Hemşirelik esasları
Cevap: D · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
Cevap neden bu
Hot or cold drinks, eating and smoking change the temperature in the mouth for a while. The nurse waits 15–30 minutes or uses another site.
Cevap
D · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
6.Hemşirelik esasları
Cevap: D · Pozitif 600 mL
Cevap neden bu
2400 − 1800 = +600 mL, pozitif bir denge. Ter ve solunum gibi hissedilmeyen kayıplar ölçülmez; bu yüzden gerçek denge çizelgenin gösterdiğinden düşüktür.
Cevap
D · Pozitif 600 mL
7.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: m = 3,66 kg
Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.
Onstan libreye
1 oz/16 = 0,0625 lb
8 + 0,0625 = 8,063 lb
Librenin kilograma çevrilmesi
m = 8,063/2,2 = 3,665 ≈ 3,66 kg
Cevap
m = 3,66 kg
8.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: V = 197,5 mL
Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.