pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.
2Alıştırma soruları
1.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %86 ek oksijen altında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 44/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,4 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?
RR 20SpO₂ 86%O₂SBP 136HR 44AT 38,4 °C
NEWS2 =
2.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %90 oda havasında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,5 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.
RR 20SpO₂ 90%havaSBP 136HR 88AT 36,5 °C
1düşük
2düşük–orta
3orta
4yüksek
3.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Alıştırma değerleri: Na⁺ 142 mmol/L, glukoz 27,7 mmol/L ve üre 12,3 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.
Na⁺ 142 mmol/Lglukoz 27,7 mmol/Lüre 12,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Arter kan gazı yorumlamaZor
Alıştırma değerleri: Na⁺ 132, Cl⁻ 93 ve HCO₃⁻ 13 mmol/L. AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) kullanarak delta oranını, (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), hesaplayın. İki ondalık verin.
Na⁺ 132 mmol/LCl⁻ 93 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/L
delta oranı =
5.Hemşirelik esaslarıOrta
When cleaning a surgical incision, in which direction should the nurse clean?
AIn circles from the outside in, reusing the swab
BFrom the incision outwards, using a new swab for each stroke
CFrom the surrounding skin towards the incision with one swab
DBack and forth along the incision with the same swab
6.Hemşirelik esaslarıZor
An infusion pump alarms "occlusion". What should the nurse check first?
AThe fluid prescription chart and the infusion rate written on it
BThe battery level of the pump
CThe clamps, the tubing for kinks and the cannula site
DThe patient's blood glucose level
7.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 23:30 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.
23:30
11:30 PM
211:30 PM
310:30 PM
411:30 AM
8.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 2 tbsp / sıvı takviye, ¼ su bardağı / çay, 1½ tsp / öksürük şurubu, 2 fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.
1 tbsp = 15 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
3Çözeltiler
1.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: NEWS2 = 7
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 20/min → 0
SpO₂ 86% → 3
oksijen altında → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 44/min → 1
uyanık (A) → 0
T 38,4 °C → 1
Toplayın
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 7
Cevap
NEWS2 = 7
2.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: düşük–orta
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
oda havasında → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,5 °C → 0
Toplam ve kırmızı skorlar
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.
Risk grubu
düşük–orta
Cevap
düşük–orta
Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.
3.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: Osm = 324 mOsm/kg
Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.
Hesaplanan ozmolalite
Osm = 2·142 + 27,7 + 12,3 = 324 ≈ 324 mOsm/kg
Cevap
Osm = 324 mOsm/kg
4.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: delta oranı = 1,273
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Anyon açığı
AG = 132 − (93 + 13) = 26
Delta oranı
(26 − 12)/(24 − 13) = 14/11 = 1,273
Cevap
delta oranı = 1,273
1 ile 2 arası: saf yüksek anyon açıklı asidoz.
5.Hemşirelik esasları
Cevap: B · From the incision outwards, using a new swab for each stroke
Cevap neden bu
The incision is the cleanest area, so cleaning moves from it outwards. Using a fresh swab each time avoids bringing skin bacteria back into the wound.
Cevap
B · From the incision outwards, using a new swab for each stroke
6.Hemşirelik esasları
Cevap: C · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
Cevap neden bu
An occlusion alarm means the flow is blocked, for example by a closed clamp, kinked tubing, a bent arm or a blocked cannula. The nurse checks from the bag to the patient.
Cevap
C · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
7.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: 11:30 PM
24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.
Saati dönüştürün
23 − 12 = 11 → PM
Cevap
11:30 PM
Cevap
11:30 PM
8.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: V = 157,5 mL
Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.