Sağlık Değerlendirmesi: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 8 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

2Alıştırma soruları

1.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 30/dk, SpO₂ %91 ek oksijen altında, kan basıncı 102/62 mmHg, nabız 70/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 39,2 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 30SpO₂ 91%O₂SBP 102HR 70AT 39,2 °C
NEWS2 =
2.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 96%havaSBP 112HR 76AT 36,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
3.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 147 mmol/L, glukoz 22,6 mmol/L ve üre 24,3 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 147 mmol/Lglukoz 22,6 mmol/Lüre 24,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %50 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) ve PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 50%PaO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
5.Hemşirelik esaslarıOrta

Kan transfüzyonu sırasında hastada ateş, titreme ve sırt ağrısı gelişiyor. Hemşire ilk olarak ne yapmalıdır?

  1. AMaruziyeti azaltmak için torbayı hızla bitirmelidir
  2. BParasetamol verip transfüzyona devam etmelidir
  3. CTransfüzyonu durdurmalı ve acil tıbbi yardım çağırmalıdır
  4. DTransfüzyonu yavaşlatıp gözlemleri bir saat sonra yeniden kontrol etmelidir
6.Hemşirelik esaslarıZor

Ev yangınından kurtarılan bir hastanın nabız oksimetresi değeri %99, ama hasta uykulu ve baş ağrısı var. Değer neden yanıltıcı biçimde güven verici olabilir?

  1. ADuman oksimetrenin çok düşük okumasına neden olur
  2. BHemoglobine bağlanan karbonmonoksit oksimetre tarafından oksijen olarak okunur
  3. CYanıklar cildin ışığı daha iyi iletmesini sağlar
  4. DHastanın kalp hızı cihazın doğru ölçüm yapması için çok yüksektir
7.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
66,6431 kg? kgşuna yuvarla 0,1 kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir ağırlık dönüşümü 66,6431 kg veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: ağırlıklar en yakın kilogramın onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

66,6431 kg
x = kg
8.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
4 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 4 mcg/dk veriyor. Bu doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin.

4 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h

3Çözeltiler

1.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 30/min → 3
SpO₂ 91% → 3
oksijen altında → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 70/min → 0
uyanık (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Toplayın

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 1 + 0 + 0 + 2 = 11

Cevap

NEWS2 = 11
2.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
3.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 341 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·147 + 22,6 + 24,3 = 340,9 ≈ 341 mOsm/kg

Cevap

Osm = 341 mOsm/kg
4.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 233,5 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,5·713 − 52/0,8 = 356,5 − 65 = 291,5 mmHg

Gradyan

A–a = 291,5 − 58 = 233,5 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 233,5 mmHg
5.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Transfüzyonu durdurmalı ve acil tıbbi yardım çağırmalıdır

Cevap neden bu

Transfüzyon reaksiyonu şüphesinde transfüzyon hemen durdurulmalı, IV yol yeni bir setle açık tutulmalı, yaşam bulguları kontrol edilmeli ve hekim çağrılmalıdır. Torba ve belgeler inceleme için saklanır.

Cevap

C · Transfüzyonu durdurmalı ve acil tıbbi yardım çağırmalıdır
6.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Hemoglobine bağlanan karbonmonoksit oksimetre tarafından oksijen olarak okunur

Cevap neden bu

Karboksihemoglobin ışığı oksihemoglobine çok benzer şekilde soğurur; bu yüzden standart nabız oksimetreleri oksijen satürasyonunu olduğundan yüksek gösterir. Ko-oksimetreli arter kan gazı gerekir ve yüksek akımlı oksijen verilir.

Cevap

B · Hemoglobine bağlanan karbonmonoksit oksimetre tarafından oksijen olarak okunur
7.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 66,6 kg

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

66.6431 → 6

Yalnızca sonraki rakam belirler

66,6431 → 4
4, 4 veya daha küçük; bu yüzden 6 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (31) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 66,6 kg

Cevap

x = 66,6 kg
8.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 0,24 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 4 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 4·60/1000 = 0,24 mg/h

Cevap

D = 0,24 mg/h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment