Psikolojiye Giriş: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 8 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Alıştırma soruları

1.Bilişsel psikolojiOrta

Sözcüksel karar görevinde insanlar "hemşire"yi "doktor"u gördükten sonra "ekmek"i gördükten sonrasına göre daha hızlı sözcük olarak tanır. Bu en iyi neyle açıklanır?

  1. Aİkonik bellek bozunması
  2. BFonolojik benzerlik etkisi
  3. CGeriye ket vurma
  4. DAnlamsal bir ağda yayılan etkinleşme
2.Bilişsel psikolojiZor

Hangi bulgu belleğin yeniden yapılandırıcı olduğu görüşünü (Bartlett) destekler?

  1. AKısa süreli belleğin yaklaşık yedi öğe tutması
  2. BDuygusal olayların anılarının hiç değişmemesi
  3. CYabancı bir hikâyeyi yeniden anlatan kişilerin onu kendi kültürlerine uydurmak için değiştirmesi
  4. Dİnsanların uzun rakam listelerini kusursuz hatırlayabilmesi
3.Gelişim psikolojisiOrta

Bebeğe yönelik konuşmanın ("bebek dili") tipik özelliği hangisidir?

  1. AÇok az duraklamalı hızlı konuşma
  2. BDaha yüksek ses perdesi ve abartılı tonlama
  3. CKarmaşık dilbilgili uzun cümleler
  4. DDüz, sessiz ve tekdüze bir ton
4.Gelişim psikolojisiZor

Bağlanmanın yalnızca anneyle oluştuğu fikrine hangi bulgu meydan okur?

  1. ABowlby ayrılığın hiçbir etkisini bulmadı
  2. BBebekler yalnızca onları besleyen kişiye bağlanır
  3. CHarlow'un maymunları tel anneleri tercih etti
  4. DSchaffer ve Emerson birçok bebeğin babalar dahil birden çok kişiye bağlandığını buldu
5.Sosyal psikolojiOrta

Hakkaniyet kuramına göre bir ilişkide kim rahatsız hissetmeye yatkındır?

  1. AYalnızca daha az alternatifi olan eş
  2. BYalnızca karşılığında aldığından fazlasını veren eş
  3. CHem fazla yararlanan hem az yararlanan eş
  4. DToplam ödüller yüksek kaldığı sürece hiçbir eş
6.Sosyal psikolojiZor

Festinger dünyanın belirli bir tarihte sona ereceğini öngören bir grubu inceledi. Kehanet gerçekleşmeyince birçok üye ne yaptı?

  1. AAptallık ettiklerini herkesin önünde kabul etti
  2. BDaha bağlı hâle geldi ve üye kazanmak için daha çok çabaladı
  3. CGrubu ve liderini hemen terk etti
  4. DTüm yabancılarla ve medyayla temasını tamamen kesti
7.Klinik psikolojiOrta

Ellis'in ABC modelinde "B" neyi temsil eder?

  1. AOlayı izleyen davranışı
  2. BTetikleyici olaya ilişkin inançları (beliefs)
  3. CStres sırasındaki bedensel duyumları
  4. DDanışanın geçmişini
8.Klinik psikolojiZor

Bir adam ünlü bir şarkıcının kendisine gizlice âşık olduğunu ve şarkıları aracılığıyla ona şifreli mesajlar gönderdiğini söylüyor. Bunun dışında düşüncesi ve davranışı normal, halüsinasyonu yok. En uygun tanı hangisidir?

  1. AManili bipolar bozukluk
  2. BNarsisistik kişilik bozukluğu
  3. CŞizofreni, paranoid tip
  4. DSanrılı bozukluk, erotomanik tip

2Çözeltiler

1.Bilişsel psikoloji

Cevap: D · Anlamsal bir ağda yayılan etkinleşme

Cevap neden bu

Collins ve Loftus, bir kavramı etkinleştirmenin etkinleşmeyi ilişkili kavramlara yaydığını ve onlara erişimi kolaylaştırdığını öne sürdü (anlamsal hazırlama).

Cevap

D · Anlamsal bir ağda yayılan etkinleşme
2.Bilişsel psikoloji

Cevap: C · Yabancı bir hikâyeyi yeniden anlatan kişilerin onu kendi kültürlerine uydurmak için değiştirmesi

Cevap neden bu

Bartlett, insanların bir Kuzey Amerika yerli halk masalını hatırlarken onu kısalttığını ve yabancı ayrıntıları kendi şemalarına uydurduğunu buldu: bellek yeniden yapılandırılır.

Cevap

C · Yabancı bir hikâyeyi yeniden anlatan kişilerin onu kendi kültürlerine uydurmak için değiştirmesi
3.Gelişim psikolojisi

Cevap: B · Daha yüksek ses perdesi ve abartılı tonlama

Cevap neden bu

Bebeğe yönelik konuşma daha yüksek ses perdesi, daha yavaş tempo, basit sözcükler ve abartılı tonlama kullanır. Bebekler bunu tercih eder ve sözcükleri ayırt etmelerine yardım edebilir.

Cevap

B · Daha yüksek ses perdesi ve abartılı tonlama
4.Gelişim psikolojisi

Cevap: D · Schaffer ve Emerson birçok bebeğin babalar dahil birden çok kişiye bağlandığını buldu

Cevap neden bu

Schaffer ve Emerson (1964), 18 aylıkken çoğu bebeğin birden çok bağlanması olduğunu ve birincil bağlanmanın her zaman anne ya da besleyen kişi olmadığını buldu.

Cevap

D · Schaffer ve Emerson birçok bebeğin babalar dahil birden çok kişiye bağlandığını buldu
5.Sosyal psikoloji

Cevap: C · Hem fazla yararlanan hem az yararlanan eş

Cevap neden bu

Hakkaniyet kuramı insanların girdi-çıktı oranının adil olmasını istediğini belirtir. Az yararlanan eşler öfke, fazla yararlanan eşler suçluluk hisseder.

Cevap

C · Hem fazla yararlanan hem az yararlanan eş
6.Sosyal psikoloji

Cevap: B · Daha bağlı hâle geldi ve üye kazanmak için daha çok çabaladı

Cevap neden bu

Bağlı üyeler başarısızlığı yeniden yorumlayarak ve üye kazanma yoluyla inançları için sosyal destek arayarak çelişkiyi azalttı ("When Prophecy Fails").

Cevap

B · Daha bağlı hâle geldi ve üye kazanmak için daha çok çabaladı
7.Klinik psikoloji

Cevap: B · Tetikleyici olaya ilişkin inançları (beliefs)

Cevap neden bu

ABC modelinde tetikleyici olay (Activating event) kişinin inançları (Beliefs) aracılığıyla duygusal sonuçlara (Consequences) yol açar. Akıl dışı inançları değiştirmek sonuçları değiştirir.

Cevap

B · Tetikleyici olaya ilişkin inançları (beliefs)
8.Klinik psikoloji

Cevap: D · Sanrılı bozukluk, erotomanik tip

Cevap neden bu

Sanrılı bozukluk, şizofreni ölçütlerini karşılamadan en az bir ay süren bir veya daha fazla sanrıyı içerir ve sanrı dışında işlevsellik belirgin biçimde bozulmamıştır. Erotomanik sanrılar başka birinin hastaya âşık olduğu inancıyla ilgilidir.

Cevap

D · Sanrılı bozukluk, erotomanik tip

ExamProblems · examproblems.com/courses/introduction-to-psychology