NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which of these is recorded as fluid intake on a fluid balance chart?

  1. AIntravenous fluids
  2. BWound drainage
  3. CUrine output from a catheter
  4. DVomit
2.Hemşirelik esaslarıZor

A dehydrated patient is receiving IV fluids. Which finding best shows the treatment is working?

  1. AThe heart rate rises and the skin becomes cooler
  2. BUrine output rises and the heart rate falls towards normal
  3. CThe patient feels more thirsty than before the fluids started
  4. DThe urine becomes darker and more concentrated
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Hasta, tablet verilmeden önce “Bu hap her zamankinden farklı görünüyor” diyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AHastaya hastanede tüm hapların farklı göründüğünü söylemelidir
  2. BDurup vermeden önce istemi ve ilacı yeniden kontrol etmelidir
  3. CHastayı rahatlatıp hapı vermelidir
  4. DHapın yarısını verip olağandışı etkileri izlemelidir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse teaches parents about firearm safety at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We keep all the ammunition locked away separately from the gun.”
  2. B“We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
  3. C“We will ask other parents about guns before play dates.”
  4. D“We store the gun unloaded in a locked safe in the bedroom.”
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

After a hip replacement using a posterior approach, which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”
  2. B“I will not bend my hip past 90 degrees.”
  3. C“I will use a raised toilet seat at home.”
  4. D“I will keep a pillow between my knees when I lie on my side in bed.”
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A nurse has a needlestick injury from a used needle. What should the nurse do first?

  1. AScrub the area with bleach
  2. BSqueeze the wound hard and suck it
  3. CFinish the shift and report it tomorrow
  4. DWash the area with soap and water
7.Klinik hemşirelikOrta

Which group of features is typical of nephrotic syndrome?

  1. ASevere loin pain and fever
  2. BHeavy proteinuria, low serum albumin and oedema
  3. CPolyuria, thirst and weight loss
  4. DBlood in the urine, high blood pressure and reduced urine output only
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with hyperkalaemia is given IV insulin with glucose. What is the purpose, and what must be monitored?

  1. ATo protect the heart muscle directly; the patient must be kept nil by mouth
  2. BTo treat hidden diabetes; HbA1c must be checked daily
  3. CTo shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
  4. DTo remove potassium from the body; urine output must be stopped for a time
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?

  1. ATwo to three soft stools a day and clearer thinking
  2. BNo bowel movement for 2 days and calm sleep
  3. CSix to eight watery stools a day with dizziness
  4. DA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A health care worker's hepatitis B tests show: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc positive. What does this mean?

  1. ANot immune and never exposed to the virus
  2. BImmunity from vaccination only, never infected
  3. CPast infection that has resolved, with immunity
  4. DCurrent chronic hepatitis B infection
11.FarmakolojiOrta

Which assessment is most important during IV mannitol therapy?

  1. AUrine output, electrolytes and signs of fluid overload
  2. BPlatelet count and signs of bleeding
  3. CLiver enzymes and signs of jaundice
  4. DBlood glucose before meals and signs of hypoglycaemia
12.FarmakolojiZor

Why is the TPMT enzyme often tested before azathioprine is started?

  1. ALow TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
  2. BTPMT testing shows whether the patient has tuberculosis
  3. CTPMT is needed to absorb azathioprine from the gut
  4. DHigh TPMT activity causes an allergic reaction to azathioprine
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Where is the V1 electrode placed for a 12-lead ECG?

  1. AJust below the left collarbone
  2. BThe fifth intercostal space in the mid-axillary line
  3. CThe fourth intercostal space just right of the sternum
  4. DOver the left nipple
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A heavy smoker is having surgery tomorrow and asks whether stopping smoking now is pointless. Which reply is most accurate?

  1. AStopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
  2. BIt is pointless unless they stopped smoking at least a year ago
  3. CStopping now will make the operation more dangerous
  4. DSmoking before surgery protects the lungs from the anaesthetic gases
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A stroke patient speaks fluently, but the words make little sense, and they do not follow simple instructions. Which type of aphasia is this?

  1. AExpressive (Broca's) aphasia
  2. BGlobal aphasia with no speech at all
  3. CDysarthria from facial weakness
  4. DReceptive (Wernicke's) aphasia
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient on carbamazepine is admitted confused, with a sodium of 121 mmol/L. Which explanation is most likely?

  1. ACarbamazepine causes salt loss through severe diarrhoea
  2. BCarbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
  3. CThe low sodium proves the patient has stopped taking the drug
  4. DConfusion is a normal, expected effect of carbamazepine and is unrelated to sodium
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which rule about the sterile field is correct?

  1. AThe area below a gowned person's waist is sterile
  2. BIf sterility is in doubt, the item is treated as contaminated
  3. CA sterile pack stays sterile even when it is wet
  4. DSterile items can be passed across a non-sterile area freely
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient on modified-release morphine for cancer pain has needed four breakthrough doses every day for several days. What should the nurse do?

  1. AGive all breakthrough doses at the same time
  2. BReport it, as the regular background dose may need review
  3. CStop the breakthrough doses to reduce opioid use
  4. DTell the patient to put up with the pain between doses
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which woman on the antenatal unit should the nurse see first?

  1. AAt 30 weeks: mild ankle swelling in the evening
  2. BAt 28 weeks: due for routine anti-D
  3. CAt 38 weeks: irregular Braxton Hicks contractions
  4. DAt 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A non-stress test at 36 weeks shows no accelerations in 40 minutes. What is the most appropriate next step?

  1. AImmediately start oxytocin to induce labour
  2. BSend her home and repeat the test in a month
  3. CRecord the result as reactive and reassuring
  4. DFurther testing, such as a biophysical profile
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A39,5 °C (103,1 °F) or higher
  2. B37,5 °C (99,5 °F) or higher
  3. C37,0 °C (98,6 °F) or higher
  4. D38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Pediatri hemşireliğiZor

9 aylık bir bebekte hangi bulgu en hızlı gelişimsel takip gerektirir?

  1. ABebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor
  2. BBebek yabancılardan çekiniyor
  3. CBebek henüz yürüyemiyor
  4. DBebek henüz anlaşılır sözcükler söyleyemiyor
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Deliryum tremens son içkiden sonra en olası olarak ne zaman başlar?

  1. A2 hafta sonra
  2. B1–2 saat içinde
  3. C2 ay sonra
  4. DYaklaşık 2–4 gün (48–96 saat)
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with dementia with Lewy bodies is having vivid visual hallucinations. A new nurse suggests asking for haloperidol. What is the main concern?

  1. AThere is no concern, because haloperidol is the treatment of choice for hallucinations in all types of dementia
  2. BHaloperidol will make his hallucinations more frequent
  3. CHaloperidol does not work in older patients at all
  4. DThese patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,86386 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,86386 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,86386 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 10 mg/sa veriyor. Bu doz hızını D mcg/dk cinsinden ifade edin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Doz hesaplarıOrta
1:10 000ampulV = ? mL

Önceden doldurulmuş bir adrenalin (epinefrin) enjektörünün etiketinde 1:10 000 (0,1 mg/mL) yazıyor. Kardiyak arrestte istem 0,5 mg IV. Hangi hacmi V verirsiniz?

1:10 0000,5 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
40k birim500 mL? mL/h500 birim/h

Bir infüzyon 500 mL'de 40000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

40000 birim/500 mL500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
20 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 150 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 20 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

150 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg50 mL25 mL/h? mg/h

Bir torba 50 mL'de 100 mg ilaç içeriyor ve 25 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

100 mg/50 mL25 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu100 mLçorba250 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar325 mLidrar425 mLidrar400 mLidrar350 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

meyve suyu: 100 mLçorba: 250 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL75 mL/hbaşlangıç 12:3016:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 12:30’de başlatıldı ve pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 16:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL75 mL/h12:30 → 16:30
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 28/dk, SpO₂ %99 oda havasında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,3 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 28SpO₂ 99%havaSBP 112HR 64AT 37,3 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Intravenous fluids

Cevap neden bu

Intake includes oral fluids, enteral feeds and IV fluids, including drug infusions. Urine, vomit, drainage and stool are output.

Cevap

A · Intravenous fluids
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Urine output rises and the heart rate falls towards normal

Cevap neden bu

With effective fluid replacement, perfusion improves: urine output increases, the heart rate settles and the blood pressure stabilises. Watching for fluid overload is also important.

Cevap

B · Urine output rises and the heart rate falls towards normal
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Durup vermeden önce istemi ve ilacı yeniden kontrol etmelidir

Cevap neden bu

Hastanın kaygısı bir güvenlik kontrolüdür. Hemşire durup istemi, ilacı, dozu ve hastayı kontrol eder, gerekirse eczaneyle iletişime geçer. Bazen neden farklı bir marka olabilir, ancak bunun önce doğrulanması gerekir.

Cevap

B · Durup vermeden önce istemi ve ilacı yeniden kontrol etmelidir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”

Cevap neden bu

Firearms in homes with children should be stored unloaded and locked, with ammunition stored separately and locked. Telling children not to touch a gun does not reliably prevent injuries.

Cevap

B · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · “I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”

Cevap neden bu

After a posterior hip replacement, crossing the legs, bending the hip beyond 90 degrees and turning the leg inwards can cause dislocation. Raised seats and a pillow between the knees help prevent it.

Cevap

A · “I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Wash the area with soap and water

Cevap neden bu

The wound is washed with soap and water at once. The nurse then reports the injury immediately so the source patient can be tested and post-exposure treatment considered.

Cevap

D · Wash the area with soap and water
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema

Cevap neden bu

In nephrotic syndrome, damaged glomeruli leak protein, so albumin falls and fluid moves into tissues, causing oedema. Cholesterol is often raised too.

Cevap

B · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia

Cevap neden bu

Insulin drives potassium into cells, temporarily lowering serum levels. Glucose is given to prevent hypoglycaemia, but glucose monitoring is still needed for several hours.

Cevap

C · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Two to three soft stools a day and clearer thinking

Cevap neden bu

Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.

Cevap

A · Two to three soft stools a day and clearer thinking
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Past infection that has resolved, with immunity

Cevap neden bu

The vaccine contains only surface antigen, so vaccination produces anti-HBs alone. A positive anti-HBc shows past or current infection; with HBsAg negative and anti-HBs positive, the infection has cleared and the person is immune.

Cevap

C · Past infection that has resolved, with immunity
11.Farmakoloji

Cevap: A · Urine output, electrolytes and signs of fluid overload

Cevap neden bu

Mannitol draws fluid into the circulation before it is excreted, which can cause heart failure and pulmonary oedema. The large diuresis can cause dehydration and electrolyte imbalance, so output and electrolytes are monitored.

Cevap

A · Urine output, electrolytes and signs of fluid overload
12.Farmakoloji

Cevap: A · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression

Cevap neden bu

Thiopurine methyltransferase helps inactivate azathioprine and mercaptopurine. People with low or absent TPMT activity need much lower doses or another drug to avoid life-threatening myelosuppression.

Cevap

A · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · The fourth intercostal space just right of the sternum

Cevap neden bu

V1 is placed in the fourth intercostal space at the right sternal edge, and V2 at the left sternal edge. V4 is in the fifth intercostal space in the mid-clavicular line, and V6 in the mid-axillary line at the same level. Wrong placement can mimic or hide changes.

Cevap

C · The fourth intercostal space just right of the sternum
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery

Cevap neden bu

Carboxyhaemoglobin falls substantially within about 12–24 hours of stopping, improving oxygen delivery. Longer abstinence improves airway function, wound healing and reduces complications further. Any stop is beneficial, and support should be offered.

Cevap

A · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Receptive (Wernicke's) aphasia

Cevap neden bu

Receptive aphasia comes from damage to Wernicke's area in the dominant temporal lobe. Speech is fluent but often meaningless, and comprehension is impaired. Patients are often unaware of their errors.

Cevap

D · Receptive (Wernicke's) aphasia
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect

Cevap neden bu

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can increase the effect of ADH, leading to water retention and hyponatraemia. Severe hyponatraemia causes confusion and seizures. The drug and sodium need urgent medical review.

Cevap

B · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · If sterility is in doubt, the item is treated as contaminated

Cevap neden bu

Sterile technique treats any doubtful item as contaminated. A gown is sterile only from chest to waist in front, and wet packaging can let microorganisms through.

Cevap

B · If sterility is in doubt, the item is treated as contaminated
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Report it, as the regular background dose may need review

Cevap neden bu

Regular need for breakthrough doses usually means the background analgesia is inadequate. The prescriber reviews and may adjust the regular dose, while side effects such as sedation are monitored.

Cevap

B · Report it, as the regular background dose may need review
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg

Cevap neden bu

Severe-range blood pressure with a headache suggests pre-eclampsia with severe features and a risk of eclampsia or stroke. The other women are stable.

Cevap

D · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Further testing, such as a biophysical profile

Cevap neden bu

A non-reactive NST may reflect a fetal sleep cycle or drugs, but it can also indicate hypoxia. A biophysical profile or contraction stress test is used to clarify fetal wellbeing.

Cevap

D · Further testing, such as a biophysical profile
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Cevap neden bu

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Cevap

D · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Bebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor

Cevap neden bu

Yaklaşık 18 aydan önce belirgin bir el tercihi, örneğin serebral palside olduğu gibi, diğer tarafta güçsüzlüğü gösterebilir. Yürüyememe, yabancı çekingenliği ve anlaşılır sözcüklerin olmaması 9 aylıkken tipiktir.

Cevap

A · Bebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Yaklaşık 2–4 gün (48–96 saat)

Cevap neden bu

Tipik zamanlama: yaklaşık 6–24. saatlerde tremor ve kaygı, yaklaşık 12–48. saatlerde yoksunluk nöbetleri ve yaklaşık 48–96. saatlerde deliryum tremens. Zamanlama hastadan hastaya değişir.

Cevap

D · Yaklaşık 2–4 gün (48–96 saat)
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · These patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics

Cevap neden bu

People with dementia with Lewy bodies often react badly to antipsychotics, especially first-generation drugs like haloperidol, with severe rigidity, falls, confusion and even death. Non-drug approaches come first.

Cevap

D · These patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,86 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,86386 → 6

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,86386 → 3
3, 4 veya daha küçük; bu yüzden 6 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (86) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,86 mL

Cevap

x = 0,86 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 166,7 mcg/min

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hesaplayın

D = 10000/60 = 166,7 mcg/min

Cevap

D = 166,7 mcg/min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Hacim

V = 0,5/0,1 = 5 mL

Cevap

V = 5 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: R = 6,25 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

40000/500 = 80 birim/mL

Pompa hızı

R = 500/80 = 6,25 mL/h

Cevap

R = 6,25 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

150/60 = 2,5 mL/min

Damla hızı

R = 2,5·20 = 50 gtt/min

Cevap

R = 50 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 50 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

100/50 = 2 mg/mL

Doz hızı

D = 2·25 = 50 mg/h

Cevap

D = 50 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1410 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 100 + 250 = 350 mL
IV infüzyon: 80·12 = 960 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1410 mL

Cevap

I = 1410 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 200 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

12:30 → 16:30 = 4 h

Verilen hacim

75·4 = 300 mL

Kalan hacim

V = 500 − 300 = 200 mL

Cevap

V = 200 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 80

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 30 + 0 + 10 + 15 = 80

Cevap

MFS = 80
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 28/min → 3
SpO₂ 99% → 0
oda havasında → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions