NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Using Maslow's hierarchy, which patient need should the nurse address first?

  1. AA patient who feels lonely because no visitors have come
  2. BA patient who is short of breath after walking to the toilet
  3. CA patient who is worried about how the wound will look
  4. DA patient who wants advice on returning to work
2.Hemşirelik esaslarıZor

For a patient at risk of pressure ulcers, why is the head of the bed usually kept at 30 degrees or less if their condition allows?

  1. ALower angles increase blood flow to the heels
  2. BHigher angles always cause breathing problems in patients who are bedbound
  3. CHigher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
  4. DLower angles stop the patient from getting out of bed
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why are some patients screened with a nasal swab for MRSA on admission?

  1. ATo measure the patient’s immunity to MRSA
  2. BTo diagnose a sinus infection
  3. CTo check whether the patient is allergic to penicillin before surgery
  4. DTo find carriers so precautions or decolonization can be used
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Kök hücre naklinden sonra ciddi immünsüpresyonu olan bir hasta koruyucu ortamdadır. Hangi öğe odaya getirilmemelidir?

  1. ASilinerek temizlenmiş çerçeveli bir aile fotoğrafı
  2. BTaze çiçekler veya saksı bitkileri
  3. CHastanın kendi temiz kıyafetleri
  4. DTemiz, dezenfekte edilmiş bir tablet bilgisayar
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A drowsy patient has an arterial blood gas with pH 7,30, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) and HCO₃⁻ 25 mEq/L (mmol/L). Which problem is the priority?

  1. ALoss of bicarbonate from the bowel through severe diarrhea
  2. BToo much bicarbonate from antacids
  3. CHyperventilation caused by anxiety
  4. DPoor ventilation causing carbon dioxide to build up
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient has a potassium of 7,0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AOral sodium bicarbonate
  2. BOral potassium binder
  3. CIV furosemide
  4. DIV calcium gluconate
7.Klinik hemşirelikOrta

Which mask is required for staff during an aerosol-generating procedure on a patient with a respiratory infection spread by aerosols?

  1. AA cloth face covering
  2. BA fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
  3. CNo mask, as long as gloves are worn
  4. DA standard fluid-repellent surgical mask with a visor
8.Klinik hemşirelikZor

A postoperative patient on IV fluids has a sodium of 128 mmol/L and is becoming confused. Which fluid could make this worse if given in large amounts?

  1. A0,9% sodium chloride
  2. B5% glucose (D5W)
  3. CHartmann's solution (similar to lactated Ringer's)
  4. DHuman albumin solution
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with type 2 diabetes has a target HbA1c below 7% (53 mmol/mol). Today's result is 7,8% (62 mmol/mol). What is the best interpretation?

  1. AAverage glucose over the past months has been above the target
  2. BThe result shows today's fasting glucose is above the target
  3. CThe patient has had frequent episodes of severe hypoglycemia
  4. DGlucose control has been excellent for the past several months
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Yeni derin ven trombozu olan bir hasta heparin infüzyonundadır ve varfarine yeni başlanmıştır. Heparin neden birkaç gün daha sürdürülür?

  1. AHeparin varfarinin yan etkilerini önler
  2. BVarfarinin tam antikoagülan etkisine ulaşması birkaç gün alır
  3. CVarfarin yalnızca heparin aynı anda verildiğinde işe yarar
  4. DHeparin varfarinin bağırsaktan emilimini artırır
11.FarmakolojiOrta

During an amphotericin B infusion, the patient has fever, chills and shaking. What is the most likely explanation?

  1. AA sign that the fungal infection is cured
  2. BSevere hypoglycaemia caused by the drug
  3. CA common infusion reaction to amphotericin B
  4. DA sign that the drug has been given into an artery
12.FarmakolojiZor

Why is clavulanic acid combined with amoxicillin (co-amoxiclav)?

  1. AIt reduces the risk of penicillin allergy
  2. BIt inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
  3. CIt makes amoxicillin cross the blood–brain barrier more easily
  4. DIt slows the kidney excretion of amoxicillin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

During airway suctioning, when should suction be applied?

  1. AContinuously for at least 30 seconds
  2. BOnly while inserting the catheter
  3. COnly while withdrawing the catheter
  4. DBefore the catheter enters the airway
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient's blood gas shows pH 7,26, PaCO₂ 9,0 kPa (68 mmHg) and bicarbonate 25 mmol/L. What does this show?

  1. AMetabolic alkalosis
  2. BMetabolic acidosis with compensation
  3. CAcute respiratory acidosis
  4. DRespiratory alkalosis
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which blood gas pattern is typical of acute kidney injury?

  1. AHigh pH and high bicarbonate
  2. BLow pH and low bicarbonate
  3. CHigh pH and low carbon dioxide
  4. DLow pH and high carbon dioxide only
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with Guillain–Barré syndrome has a blood pressure that swings between 80/50 and 190/100 mmHg and a heart rate that changes suddenly. What does this suggest?

  1. AA faulty blood pressure cuff that should be replaced and the readings ignored
  2. BAutonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
  3. CA drug reaction that means all medicines must stop
  4. DAnxiety that will settle with reassurance alone
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which lifestyle change most improves the course of Crohn's disease?

  1. AEating more red meat
  2. BDrinking more coffee
  3. CStopping smoking
  4. DAvoiding all exercise
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. ANephrotic syndrome
  2. BUrinary tract infection
  3. CHepatorenal syndrome
  4. DPolycystic kidney disease
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Fetal kalp hızındaki akselerasyonlar genellikle neyi gösterir?

  1. APlasental yetmezlik
  2. BFetüs iyi oksijenlenmiştir
  3. CUmbilikal kordonun sıkışması
  4. DFetal uyku
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A labouring woman feels intense rectal pressure and says "the baby is coming". She was 7 cm 20 minutes ago. What should the nurse do first?

  1. AGive her an opioid for the pain
  2. BCheck whether the head is visible and stay with her
  3. CTell her it is too early and to stop pushing
  4. DLeave her to get the birth equipment from the store
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which drink is best for a child with mild dehydration from gastroenteritis?

  1. ASports drinks
  2. BOral rehydration solution
  3. CUndiluted apple juice
  4. DCola or other fizzy drinks
22.Pediatri hemşireliğiZor

Astım atağı geçiren 7 yaşındaki bir çocuk yüksek sesle hırıltılı soluyordu, ancak şimdi sessiz, uykulu ve hava girişi çok azalmış. Bu neyi gösterir?

  1. AYorgunluk ve çok zayıf hava hareketiyle birlikte yaşamı tehdit eden bir kötüleşmeyi
  2. BRahatlatıcı inhalere iyi yanıtı; hava yollarının yeniden açılmakta olduğunu
  3. CÇocuğun normal şekilde uykuya daldığını
  4. DAtağın geçmekte olduğunu
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

In family systems theory, what is meant by the "identified patient"?

  1. AThe member whose symptoms are seen as the family's problem
  2. BThe family member who has the most serious physical illness
  3. CThe patient whose identity has been checked against a wristband before treatment
  4. DThe family member who pays for the treatment
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

An 83-year-old becomes confused and constipated and cannot pass urine. She takes amitriptyline, oxybutynin and an over-the-counter sleep aid with diphenhydramine. What is the most likely cause?

  1. AThe normal effects of ageing
  2. BSudden-onset Alzheimer's disease
  3. CThe combined anticholinergic effects of her medicines
  4. DA sign that she needs a higher dose of amitriptyline
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111220:15?8:15 AM10:15 PM8:15 PM7:15 PM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 20:15 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

20:15
  1. 18:15 AM
  2. 210:15 PM
  3. 38:15 PM
  4. 47:15 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2,5 mcg/kg/min? mg/h68 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir istem 68 kg ağırlığındaki hasta için 2,5 mcg/kg/dk şeklinde yazılmış. Doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

2,5 mcg/kg/min68 kg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

11 kg ağırlığındaki bir çocuğa 20 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 25 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

11 kg20 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 750 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

750 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?15 gtt/mL35 gtt/min6 h

Bir damla infüzyonu 15 gtt/mL’lik bir setle 35 gtt/min hızla akıyor. Hasta 6 saatte kaç mililitre V alır?

35 gtt/min15 gtt/mL6 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg250 mL15 gtt/mL20 mg/h? gtt/min

250 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 15 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 20 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

250 mg/250 mL20 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay200 mLsüt200 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar450 mLidrar400 mLidrar425 mLyara dreni70 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

çay: 200 mLsüt: 200 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 450 mLidrar: 400 mLidrar: 425 mLyara dreni: 70 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL100 mL/hbaşlangıç 08:0014:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 08:00’de başlatıldı ve pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 14:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL100 mL/h08:00 → 14:00
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · A patient who is short of breath after walking to the toilet

Cevap neden bu

Physiological needs such as breathing come first. Psychological and social needs matter too but are addressed after basic survival needs are met.

Cevap

B · A patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum

Cevap neden bu

When the head is raised high, the body tends to slide while the skin stays still, distorting the tissues over the sacrum. Keeping the angle low, where safe, reduces this shear.

Cevap

C · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · To find carriers so precautions or decolonization can be used

Cevap neden bu

Screening identifies people who are colonized with MRSA, often in the nose. Precautions and, in some cases, decolonization reduce spread and the risk of the patient’s own infection after surgery.

Cevap

D · To find carriers so precautions or decolonization can be used
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Taze çiçekler veya saksı bitkileri

Cevap neden bu

Taze çiçekler ve bitkiler Aspergillus gibi küfleri ve su kaynaklı bakterileri taşıyabilir; bunlar ciddi immünsüprese hastalarda ağır enfeksiyonlara yol açabilir. Temiz, silinebilir kişisel eşyalara genellikle izin verilir.

Cevap

B · Taze çiçekler veya saksı bitkileri
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up

Cevap neden bu

A low pH with a high PaCO₂ and normal bicarbonate is respiratory acidosis. The patient is not breathing out enough carbon dioxide, so the priority is to support ventilation and escalate.

Cevap

D · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · IV calcium gluconate

Cevap neden bu

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Cevap

D · IV calcium gluconate
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)

Cevap neden bu

Aerosol-generating procedures, such as intubation, release small infectious particles. Respirators that are fit-tested protect the wearer, while surgical masks mainly protect against droplets.

Cevap

B · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · 5% glucose (D5W)

Cevap neden bu

The glucose in 5% glucose is metabolised, leaving free water that dilutes the plasma sodium further. Postoperative patients often have raised ADH, so large volumes of hypotonic fluid can cause dangerous hyponatraemia.

Cevap

B · 5% glucose (D5W)
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Average glucose over the past months has been above the target

Cevap neden bu

An HbA1c of 7,8% shows that average glucose has been above the individual target over about 2–3 months. The nurse explores diet, activity, medication use and barriers, and the treatment plan may be adjusted.

Cevap

A · Average glucose over the past months has been above the target
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Varfarinin tam antikoagülan etkisine ulaşması birkaç gün alır

Cevap neden bu

Varfarin K vitaminine bağımlı yeni pıhtılaşma faktörlerinin yapımını engeller, ancak mevcut faktörler günlerce dayanır. Bu nedenle heparin, INR hedef aralıkta bulunana kadar, tipik olarak en az 24 saat ve en az yaklaşık 5 günün ardından, çakıştırılır.

Cevap

B · Varfarinin tam antikoagülan etkisine ulaşması birkaç gün alır
11.Farmakoloji

Cevap: C · A common infusion reaction to amphotericin B

Cevap neden bu

Amphotericin B often causes fever, rigors and nausea during infusion. Premedication and a slower rate can reduce them, and kidney function and electrolytes are monitored.

Cevap

C · A common infusion reaction to amphotericin B
12.Farmakoloji

Cevap: B · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin

Cevap neden bu

Many bacteria produce beta-lactamases that inactivate penicillins. Clavulanic acid inhibits these enzymes, so amoxicillin can work against these organisms.

Cevap

B · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Only while withdrawing the catheter

Cevap neden bu

The catheter is inserted without suction and suction is applied as it is withdrawn, with each pass kept short. This limits mucosal trauma and hypoxaemia. The patient is monitored for desaturation and bradycardia.

Cevap

C · Only while withdrawing the catheter
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Acute respiratory acidosis

Cevap neden bu

A low pH with raised PaCO₂ is respiratory acidosis. A normal bicarbonate (about 22–26 mmol/L) shows the kidneys have not yet compensated, so the problem is acute, as in opioid toxicity, exhaustion or an acute COPD exacerbation. Treatment targets ventilation.

Cevap

C · Acute respiratory acidosis
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Low pH and low bicarbonate

Cevap neden bu

Failing kidneys cannot excrete acid or regenerate bicarbonate, causing a metabolic acidosis with low pH and low bicarbonate. The patient may breathe faster to blow off CO2 as compensation.

Cevap

B · Low pH and low bicarbonate
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring

Cevap neden bu

Guillain–Barré syndrome can involve autonomic nerves, causing labile blood pressure and dangerous arrhythmias. Patients need continuous ECG monitoring and close observation, often in a high-dependency setting.

Cevap

B · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Stopping smoking

Cevap neden bu

Smoking worsens Crohn's disease, increasing flares, complications and the need for surgery. Stopping smoking is one of the most effective changes a patient can make.

Cevap

C · Stopping smoking
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Hepatorenal syndrome

Cevap neden bu

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Cevap

C · Hepatorenal syndrome
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Fetüs iyi oksijenlenmiştir

Cevap neden bu

Akselerasyonlar bazal hızın üzerinde ani yükselmelerdir (termde en az 15 atım/dk, en az 15 saniye). Sinir sistemi sağlam, iyi oksijenlenmiş bir fetüsün güven verici bulgusudur.

Cevap

B · Fetüs iyi oksijenlenmiştir
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Check whether the head is visible and stay with her

Cevap neden bu

A strong urge to push and rectal pressure suggest full dilation or imminent birth. The nurse stays, checks for crowning, calls for help and prepares for birth. Opioids close to birth can depress the newborn's breathing.

Cevap

B · Check whether the head is visible and stay with her
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Oral rehydration solution

Cevap neden bu

Oral rehydration solution has the right balance of sodium and glucose to promote water absorption. Juice, fizzy drinks and many sports drinks contain too much sugar and too little sodium and can worsen diarrhoea.

Cevap

B · Oral rehydration solution
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Yorgunluk ve çok zayıf hava hareketiyle birlikte yaşamı tehdit eden bir kötüleşmeyi

Cevap neden bu

"Sessiz göğüs" ve uyku hâli, çok az hava hareket ettiği ve çocuğun yorulduğu anlamına gelir. Bu bir acil durumdur: yardım çağırın, oksijen ve istenen acil tedaviyi verin.

Cevap

A · Yorgunluk ve çok zayıf hava hareketiyle birlikte yaşamı tehdit eden bir kötüleşmeyi
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · The member whose symptoms are seen as the family's problem

Cevap neden bu

Family systems theory sees the family as a unit in which each member affects the others. The "identified patient" carries the symptoms, but the therapy looks at patterns in the whole family.

Cevap

A · The member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · The combined anticholinergic effects of her medicines

Cevap neden bu

Several drugs with anticholinergic effects add up, increasing the risk of delirium, constipation and urinary retention in older adults. A medicine review aims to reduce the total anticholinergic burden.

Cevap

C · The combined anticholinergic effects of her medicines
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 8:15 PM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

20 − 12 = 8 → PM

Cevap

8:15 PM

Cevap

8:15 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 10,2 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 2,5 mcg/kg/min × 68 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 2,5·68·60/1000 = 10,2 mg/h

Cevap

D = 10,2 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: V = 8,8 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 20·11 = 220 mg

Hacim

V = 220/25 = 8,8 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 8,8 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,75 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 750/1000 = 0,75 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,75 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 840 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

35·60/15 = 140 mL/h

Hacim

V = 140·6 = 840 mL

Cevap

V = 840 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 5 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

250/250 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

20/1 = 20 mL/h

Damla hızı

R = 20·15/60 = 5 gtt/min

Cevap

R = 5 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 155 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 200 = 400 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1500 mL

Toplam çıkarılan

450 + 400 + 425 + 70 = 1345 mL

Denge

B = 1500 − 1345 = 155 mL

Cevap

B = 155 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 400 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

08:00 → 14:00 = 6 h

Verilen hacim

100·6 = 600 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 600 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor → 2
M: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon) → 2

Toplayın

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Şiddet

GCS 6 → ağır

Cevap

ağır
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 35

Risk düzeyi

35 → orta risk

Cevap

orta risk

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions