NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should a patient collect a midstream urine sample?

  1. ACollect the very first part of the stream in the pot, then pass the rest into the toilet
  2. BCollect the last few drops after the bladder is empty
  3. CCollect urine from the toilet bowl after passing it
  4. DPass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with new swallowing difficulty is prescribed a modified-release tablet. What should the nurse do?

  1. AOmit the medicine without telling anyone
  2. BContact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
  3. CCrush the tablet and mix it with yoghurt
  4. DCut the tablet into quarters and give the pieces one at a time with water
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

An alcohol-based skin prep has been used before surgery with electrosurgery. What must happen before the drapes are placed?

  1. AThe prep must be covered with the drapes while it is still wet
  2. BThe prep must be warmed with a hair dryer
  3. CThe prep must be wiped off with saline
  4. DThe prep must be fully dry and any pooled liquid removed
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse teaches a patient about care of a surgical incision at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will call the clinic if I get a fever or more pain around the wound.”
  2. B“I will wash my hands with soap before I touch or change the dressing.”
  3. C“I will keep the dressing clean and dry as I was shown.”
  4. D“If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Before giving a scheduled dose of metoprolol, which assessment is most important?

  1. ABowel sounds and urine color
  2. BTemperature and the latest pain score
  3. CApical pulse and blood pressure
  4. DBlood glucose and weight
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A chemical cleaning fluid splashes into a patient’s eye. What should the nurse do first?

  1. AFlush the eye with plenty of water or saline straight away
  2. BGive antibiotic eye drops first
  3. CCover the eye with a dry patch and wait for the provider
  4. DRub the eye gently with a clean tissue to remove the chemical
7.Klinik hemşirelikOrta

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ASwallow the spray rather than leaving it under the tongue
  2. BSit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
  3. CTake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  4. DUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
8.Klinik hemşirelikZor

A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?

  1. AEuglycaemic diabetic ketoacidosis
  2. BHyperosmolar hyperglycaemic state
  3. CHypoglycaemia
  4. DSimple gastroenteritis with no further concern
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?

  1. AOnly after the infusion is stopped
  2. BAbout 30 minutes after the change
  3. CAbout 6 hours after the change
  4. DAbout 3 days after the change
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient's total calcium is 7,6 mg/dL and the albumin is 2,0 g/dL. Using the common correction (add 0,8 mg/dL for each 1 g/dL that albumin is below 4,0), what is the corrected calcium?

  1. A11,6 mg/dL, above the normal range
  2. B7,6 mg/dL, below the normal range
  3. C6,0 mg/dL, well below the normal range
  4. D9,2 mg/dL, within the normal range
11.FarmakolojiOrta

A patient given haloperidol develops a sudden painful twisting of the neck and the eyes roll upward. Which drug is usually given?

  1. AAn anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
  2. BDantrolene by mouth to relax the twisted neck muscles
  3. CA second dose of haloperidol
  4. DNaloxone
12.FarmakolojiZor

A patient on methadone is also prescribed diazepam for anxiety. What is the main safety concern?

  1. ADiazepam blocks the effect of methadone completely
  2. BSevere hypertension from the combination
  3. CAdditive sedation and respiratory depression
  4. DMethadone causes diazepam to be excreted very quickly
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

What is the main problem in heart failure with preserved ejection fraction?

  1. AA dilated ventricle that cannot contract strongly
  2. BA blocked pulmonary artery
  3. CA stiff ventricle that fills poorly in diastole
  4. DA leaking aortic valve
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Kalça ameliyatından sonra bir hasta aniden nefes darlığı ve anksiyete yaşıyor; kalp hızı 124/dk, oda havasında SpO₂ %86 ve nefes alırken keskin ağrı vardır. Göğüs sesleri temizdir. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. ASolunumu iyileştirmek için hastayı serviste yürütmelidir
  2. BHastayı düz yatırıp iki bacağı yastıklarla yükseltmelidir
  3. CAnksiyete için sedatif vermeli ve bir saat sonra yeniden kontrol etmelidir
  4. DOksijen vermeli, oturtmalı, acil değerlendirme çağırmalı ve yanında kalmalıdır
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient uses a continuous glucose monitor. Which statement is correct?

  1. AIt reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
  2. BIt measures glucose directly in the blood every second of the day
  3. CIt makes finger-prick checks unnecessary in every situation
  4. DIt works by giving small doses of insulin automatically
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with known back pain says they now cannot feel the skin between their legs and have not passed urine for 12 hours. What should happen?

  1. AA laxative and review in the clinic in a month
  2. BAdvice to rest at home and take stronger painkillers
  3. CUrgent MRI and referral to the spinal surgeons
  4. DA routine physiotherapy appointment next week
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why do patients usually have a dental review before radiotherapy to the head and neck?

  1. ARadiotherapy can only be given once all the teeth have been removed
  2. BThe dentist gives the radiotherapy
  3. CTeeth block the radiation beam completely
  4. DIt causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a severe flare of ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the stool frequency has dropped. What should the nurse suspect?

  1. ASimple constipation from low intake
  2. BThe flare is getting better
  3. CToxic megacolon
  4. DHaemorrhoids caused by diarrhoea
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A breastfeeding mother asks how she will know her baby is getting enough milk. Which sign is reassuring by day 5 or 6?

  1. AAt least 6 wet nappies a day and yellow stools
  2. BThe baby feeds for exactly 5 minutes each side
  3. CHer breasts never feel full
  4. DThe baby sleeps for 8 hours without feeding
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman needs an emergency caesarean under general anaesthesia. Why is she given an antacid such as sodium citrate before induction?

  1. ATo speed up gastric emptying for surgery
  2. BTo make aspirated stomach contents less acidic
  3. CTo lower her blood pressure before surgery
  4. DTo prevent nausea after the operation
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Wilms tümörü (nefroblastom) şüphesi olan bir çocukta hangi hemşirelik önlemi geçerlidir?

  1. AGünlük lavman yapmak
  2. BKarnı palpe etmekten kaçınmak
  3. CGüçlü karın masajını teşvik etmek
  4. DÇocuğu 2 hafta boyunca yatakta düz tutmak
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. APneumonia
  2. BOtitis media
  3. CDiarrhoea
  4. DConjunctivitis
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient asks the nurse for her home phone number so they can keep in touch after discharge. What is the best response?

  1. A"I'll give you my number, but please only call me at weekends when I'm not working, and keep it short."
  2. B"That would be against the rules, so please stop asking about it."
  3. C"Of course, as long as you don't tell the other patients."
  4. D"I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A nurse is teaching a patient with anxiety how to do progressive muscle relaxation. Which instruction is correct?

  1. ATense all your muscles at once and keep them tight for 10 minutes
  2. BHold your breath for as long as possible while lying completely still on the floor
  3. CDo the exercise only during a panic attack, never at other times
  4. DTense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
6 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 6 ft 5 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

6 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tsp? mL2 tbsp? mL¼ su bardağı? mL1½ fl oz? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ tsp / öksürük şurubu, 2 tbsp / sıvı takviye, ¼ su bardağı / çay, 1½ fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
25 kg2 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 25 kg. Order edilen doz günde 2 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

25 kg2 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
125 mg/5 mLV = ? mL

18 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 125 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 20 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

18 kg20 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1160 mLkalan? mL/h4 h kalan

6 saatte 1500 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 1160 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 6 hsonra 2 h: 1160 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
25 mg250 mL6 mL/h? mcg/min

250 mL içinde 25 mg’lik bir infüzyon 6 mL/h hızla akıyor. Hasta dakikada kaç mikrogram D alır?

25 mg/250 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba180 mLsu200 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar400 mLidrar275 mLidrar175 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 81 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

81 kg8 hidrar: 400 mLidrar: 275 mLidrar: 175 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL60 mL/hbaşlangıç 09:4511:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 09:45’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL60 mL/h09:45 → 11:45
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %91 oda havasında, kan basıncı 142/86 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,7 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 18SpO₂ 91%havaSBP 142HR 64AT 36,7 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot

Cevap neden bu

After cleaning, the first stream flushes bacteria from the urethra, so the midstream part is collected in a sterile container. This reduces contamination.

Cevap

D · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative

Cevap neden bu

Crushing a modified-release tablet can release the full dose at once and cause toxicity. The prescriber or pharmacist can suggest a liquid, a patch or another drug, and any omitted dose is documented.

Cevap

B · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed

Cevap neden bu

Wet alcohol prep and its vapors under drapes can be ignited by electrosurgery or lasers. The prep is allowed to dry fully, and pooling in skin folds or linen is prevented.

Cevap

D · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”

Cevap neden bu

Increasing redness, purulent drainage, fever and worsening pain are signs of surgical site infection and should be reported promptly. Waiting a month could allow the infection to spread.

Cevap

D · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Apical pulse and blood pressure

Cevap neden bu

Metoprolol can cause bradycardia and hypotension, so the nurse checks the apical pulse and blood pressure first. The dose is held and reported according to the prescribed parameters.

Cevap

C · Apical pulse and blood pressure
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Flush the eye with plenty of water or saline straight away

Cevap neden bu

Chemical eye injuries are treated by immediate, continuous irrigation with large amounts of water or saline. Delay, rubbing or a patch allows more damage.

Cevap

A · Flush the eye with plenty of water or saline straight away
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Cevap neden bu

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Cevap

B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Euglycaemic diabetic ketoacidosis

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.

Cevap

A · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · About 6 hours after the change

Cevap neden bu

Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.

Cevap

C · About 6 hours after the change
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · 9,2 mg/dL, within the normal range

Cevap neden bu

Corrected calcium = 7,6 + 0,8 × (4,0 − 2,0) = 9,2 mg/dL, which is normal. Low albumin lowers the bound fraction of calcium; the correction is only an estimate, and an ionized calcium is more accurate when it matters.Kontrol edilen kaynak: Calcium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · 9,2 mg/dL, within the normal range
11.Farmakoloji

Cevap: A · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)

Cevap neden bu

Acute dystonia is caused by dopamine blockade, which leaves acetylcholine activity relatively high. An IM or IV anticholinergic usually relieves it within minutes.

Cevap

A · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.Farmakoloji

Cevap: C · Additive sedation and respiratory depression

Cevap neden bu

Combining opioids with benzodiazepines greatly increases the risk of sedation, respiratory depression and death. If both are needed, the lowest doses are used and the patient is monitored closely.

Cevap

C · Additive sedation and respiratory depression
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · A stiff ventricle that fills poorly in diastole

Cevap neden bu

In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.

Cevap

C · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Oksijen vermeli, oturtmalı, acil değerlendirme çağırmalı ve yanında kalmalıdır

Cevap neden bu

Ortopedik cerrahi sonrası ani nefes darlığı, taşikardi, plöretik ağrı ve hipoksemi pulmoner emboliyi düşündürür. Hemen yapılacaklar destekleyicidir: hedef satürasyona oksijen, kan basıncı izin veriyorsa dik pozisyon, acil üst basamağa bildirim ve sürekli izlem; ardından tetkikler ve reçete edildiği şekilde antikoagülasyon. Sedasyon kötüleşmeyi maskeleyebilir ve solunumu baskılayabilir.

Cevap

D · Oksijen vermeli, oturtmalı, acil değerlendirme çağırmalı ve yanında kalmalıdır
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose

Cevap neden bu

CGM sensors measure interstitial glucose, which lags several minutes behind blood glucose, especially when levels change fast. A finger-prick check is advised when symptoms do not match the reading.

Cevap

A · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons

Cevap neden bu

Saddle anaesthesia with urinary retention suggests cauda equina syndrome. Delay can lead to permanent bladder, bowel and sexual dysfunction. The patient needs an emergency MRI and surgical decompression if confirmed.

Cevap

C · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · It causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage

Cevap neden bu

Head and neck radiotherapy damages salivary glands, causing xerostomia and dental decay, and can cause osteoradionecrosis of the jaw after extractions. Dental treatment is done first, with careful oral hygiene and fluoride.

Cevap

D · It causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Toxic megacolon

Cevap neden bu

Toxic megacolon is dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity and a high risk of perforation. Antimotility drugs and opioids are avoided, an abdominal X-ray is done and the surgical team is involved.

Cevap

C · Toxic megacolon
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · At least 6 wet nappies a day and yellow stools

Cevap neden bu

Signs of adequate intake include 6 or more wet nappies and several yellow stools a day by day 5 or 6, steady weight gain and a content baby after feeds. Most babies regain birth weight by about 2 weeks.

Cevap

A · At least 6 wet nappies a day and yellow stools
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · To make aspirated stomach contents less acidic

Cevap neden bu

Pregnant women are at high risk of aspirating stomach contents under general anaesthesia. Sodium citrate neutralises gastric acid, reducing the severity of lung injury if aspiration happens.

Cevap

B · To make aspirated stomach contents less acidic
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Karnı palpe etmekten kaçınmak

Cevap neden bu

Karnı palpe etmek tümör kapsülünü yırtabilir ve kanser hücrelerini yayabilir. Yatağın üzerindeki bir uyarı levhası çoğunlukla personele palpe etmemesini hatırlatır.

Cevap

B · Karnı palpe etmekten kaçınmak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Pneumonia

Cevap neden bu

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Cevap

A · Pneumonia
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."

Cevap neden bu

Personal contact outside the therapeutic relationship crosses a professional boundary. The nurse explains the boundary kindly and redirects to appropriate after-discharge support.

Cevap

D · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Tense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference

Cevap neden bu

Progressive muscle relaxation involves tensing and then relaxing muscle groups in turn. Regular practice when calm makes it easier to use the skill when anxious.

Cevap

D · Tense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 196 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

6·12 + 5 = 77 in

İnçten santimetreye

h = 77·2,54 = 195,6 ≈ 196 cm

Cevap

h = 196 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 142,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
¼ su bardağı = 0,25·240 = 60 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL

Toplayın

V = 7,5 + 30 + 60 + 45 = 142,5 mL

Cevap

V = 142,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 16,67 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

2·25 = 50 mg

Doz başına

D = 50/3 = 16,67 mg

Cevap

D = 16,67 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 14,4 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

20·18 = 360 mg

Hacim

V = (360/125)·5 = 14,4 mL

Cevap

V = 14,4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 290 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/6 = 250 mL/h

Yeni hız

R = 1160/4 = 290 mL/h

Cevap

R = 290 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 10 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Saatlik doz

6·100 = 600 mcg/h

Dakikadaki doz

D = 600/60 = 10 mcg/min

Cevap

D = 10 mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,31 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

400 + 275 + 175 = 850 mL

Kilogram başına saatlik

U = 850/(81·8) = 1,312 ≈ 1,31 mL/kg/h

Cevap

U = 1,31 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 880 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

09:45 → 11:45 = 2 h

Verilen hacim

60·2 = 120 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 120 = 880 mL

Cevap

V = 880 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 95

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 30 + 0 + 10 + 15 = 95

Cevap

MFS = 95
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 91% → 3
oda havasında → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions