NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?

  1. AGroup care and observations so patients are disturbed less often
  2. BDo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
  3. CKeep the main lights on so staff can see clearly
  4. DGive every patient a sleeping tablet
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which statement by a visitor shows a need for further teaching about contact precautions?

  1. A"I'll put on the gown and gloves before I go in."
  2. B"I'll take off the gown and gloves before I leave the room."
  3. C"I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
  4. D"I'll clean my hands as I leave the room."
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient in bed has a generalized tonic-clonic seizure. What should the nurse do?

  1. ATurn the patient on their side and protect them from injury without restraining
  2. BPut a padded tongue blade between the teeth to protect the tongue from biting
  3. CGive sips of water to keep the airway moist
  4. DHold the arms and legs firmly to stop the movements
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient weighs 180 kg and needs to be moved from bed to chair. The standard ceiling lift on the unit has a lower weight limit. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to stand and pivot without help
  2. BUse bariatric-rated equipment and enough trained staff
  3. CHave two staff lift the patient by hand
  4. DUse the standard lift, because limits include a safety margin
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A drowsy patient who has just returned from surgery starts to vomit. What should the nurse do first?

  1. ARaise the legs above the heart
  2. BTurn the patient onto their side
  3. CGive a drink of water
  4. DGive an oral anti-sickness tablet
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with diabetes takes propranolol. Which sign of hypoglycemia is most likely to still appear?

  1. APalpitations
  2. BTachycardia
  3. CSweating
  4. DTremor
7.Klinik hemşirelikOrta

Which mask is required for staff during an aerosol-generating procedure on a patient with a respiratory infection spread by aerosols?

  1. ANo mask, as long as gloves are worn
  2. BA standard fluid-repellent surgical mask with a visor
  3. CA fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
  4. DA cloth face covering
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?

  1. ACushing's syndrome, managed with potassium
  2. BSIADH, often managed first with fluid restriction
  3. CDehydration, managed with an IV fluid bolus
  4. DDiabetes insipidus, managed with extra fluids
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient on warfarin has an INR of 7,8 and a nosebleed. Which medication would the nurse expect the provider to prescribe?

  1. ANaloxone hydrochloride
  2. BAcetylcysteine
  3. CProtamine sulfate
  4. DVitamin K (phytonadione)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?

  1. AClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes
  2. BCloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
  3. CClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
  4. DClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
11.FarmakolojiOrta

Plazmadaki ilacın hangi kısmı reseptöre ulaşıp etki oluşturabilir?

  1. AAlbümine bağlı kısım
  2. BGlobulinlere bağlı kısım
  3. CAlyuvarlarda depolanan kısım
  4. DBağlanmamış (serbest) kısım
12.FarmakolojiZor

A teenager took a large overdose of diphenhydramine. He is agitated, hot, flushed and confused, with dry skin, dilated pupils and a full bladder. What is this pattern?

  1. AOpioid toxidrome
  2. BAnticholinergic toxidrome
  3. CCholinergic toxidrome
  4. DSerotonin syndrome
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient who had a leg amputation says they feel burning pain in the missing foot. What is the best response?

  1. AExplain that burning pain in the missing foot shows wound infection
  2. BTell the patient the pain must be imaginary as the foot has gone
  3. CExplain that phantom limb pain is real and arrange treatment
  4. DAdvise that it will be ignored until it stops
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

The monitor of a patient with a permanent pacemaker shows pacing spikes, but none of them is followed by a QRS complex. What does this mean?

  1. AAtrial fibrillation
  2. BFailure to sense
  3. CNormal pacemaker function
  4. DFailure to capture
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why might a patient taking a beta-blocker not notice a hypoglycaemic episode?

  1. ABeta-blockers block the effect of all diabetes medicines
  2. BBeta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
  3. CBeta-blockers make the patient sleep through every hypo
  4. DBeta-blockers raise blood glucose, so hypos cannot happen
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

İnme şüphesi olan bir hasta başlangıçtan iki saat sonra geliyor. Kapiller glukoz 2,4 mmol/L'dir (43 mg/dL). Sonra ne yapılmalıdır?

  1. ABaşka kontrol yapmadan hemen trombolizis vermek
  2. Bİnme değerlendirmesiyle ilgili olmadığı için glukozu görmezden gelmek
  3. CBeyin hücrelerini korumak için IV insülin vermek
  4. DDüşük glukozu tedavi etmek ve nörolojik bulguları yeniden değerlendirmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which statement about corticosteroids in inflammatory bowel disease is correct?

  1. AThey are used to induce remission, not for maintenance
  2. BThey cure the disease after one course
  3. CThey are given only as a one-off injection
  4. DThey are the best long-term maintenance treatment
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Karın ameliyatından sonra epidural uygulanan bir hastada KB 82/48 mmHg, nabız 70/dk ve ayakları sıcaktır. Kanama dışlanmıştır. En olası neden nedir?

  1. ALokal anesteziğe anafilaksi
  2. BKan kaybına bağlı hipovolemik şok
  3. CAmeliyat sonrası kardiyojenik şok
  4. DEpiduralin neden olduğu sempatik blok
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which breastfeeding mother should be advised not to breastfeed?

  1. AA mother with mastitis
  2. BA mother with a common cold
  3. CA mother who had a caesarean birth
  4. DA mother receiving chemotherapy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman has had a large postpartum haemorrhage and is receiving several units of blood. Which other complication should the nurse watch for?

  1. APostpartum depression within the hour
  2. BHypoglycaemia from the transfused blood
  3. CCoagulopathy from loss of clotting factors
  4. DHypertension caused by the volume of blood lost
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which advice is first-line for a school-age child with functional constipation?

  1. AMore fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
  2. BCutting out all fruit and vegetables to soften the stools
  3. CDaily enemas given at home by the parents for several months, without other changes
  4. DAvoiding the toilet at school until the problem has settled
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which bedside check is recommended before each feed to confirm the position of a child's nasogastric tube?

  1. AAsk the child whether the tube feels comfortable and check the length mark only
  2. BCheck that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
  3. CInject air and listen over the stomach for a "whoosh"
  4. DPlace the end of the tube in water and look for bubbles
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Klozapinin hangi yan etkisi yaşamı tehdit edebilir ve çoğunlukla gözden kaçar?

  1. AArtmış tükürük
  2. BBağırsak tıkanıklığına yol açan şiddetli kabızlık
  3. CHafif kilo alımı
  4. DUyku hâli
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient who has taken haloperidol for many years now has repeated lip smacking and tongue movements. Which action is most appropriate?

  1. AReport the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
  2. BReassure the patient that the movements will soon stop on their own
  3. CGive benztropine, because it reliably reverses these movements
  4. DIncrease the haloperidol dose, because a higher dose suppresses the abnormal movements of the mouth and tongue
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,74842 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,74842 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,74842 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
17,2 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir kan glukozu sonucu 17,2 mmol/L. Glukoz için 1 mmol/L = 18 mg/dL kullanarak c değerini en yakın tam sayıyla mg/dL cinsinden bulun.

17,2 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

23 kg ağırlığındaki bir çocuğa 20 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

23 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
50 mg/1 mLV = ? mL

Bir hasta 26,4 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 10 mg/kg ve stok 1 mL’de 50 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?

26,4 lb10 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
140 mLkalan? mL/h2 h kalan

8 saatte 500 mL istenmişti. 6 saat sonra torbada hâlâ 140 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

500 mL / 8 hsonra 6 h: 140 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle120 mLçay150 mLsu150 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar200 mLidrar375 mLidrar450 mLyara dreni80 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

jöle: 120 mLçay: 150 mLsu: 150 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 200 mLidrar: 375 mLidrar: 450 mLyara dreni: 80 mLkusmuk: 100 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL200 mL verilen125 mL/h13:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:30’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL200 mL verilen125 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %92 ek oksijen altında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 92%O₂SBP 124HR 76AT 38,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Group care and observations so patients are disturbed less often

Cevap neden bu

Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.

Cevap

A · Group care and observations so patients are disturbed less often
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."

Cevap neden bu

PPE is removed in or at the door of the patient's room and disposed of there, followed by hand hygiene. Wearing it out of the room spreads the organism.

Cevap

C · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining

Cevap neden bu

The nurse stays with the patient, turns them to the side to keep the airway clear, moves hard objects away and times the seizure. Objects in the mouth and restraint can cause injury.

Cevap

A · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff

Cevap neden bu

Using equipment above its rated capacity can cause collapse and injury. Bariatric lifts, chairs and beds are used, with enough trained staff and a plan agreed in advance.

Cevap

B · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Turn the patient onto their side

Cevap neden bu

A drowsy patient who vomits can aspirate. Turning them to the side lets vomit drain from the mouth; suction and a prescribed antiemetic follow.

Cevap

B · Turn the patient onto their side
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Sweating

Cevap neden bu

Beta-blockers can hide tachycardia, palpitations and tremor during hypoglycemia. Sweating is mainly cholinergic, so it usually remains, and patients are taught to check glucose when they sweat.

Cevap

C · Sweating
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)

Cevap neden bu

Aerosol-generating procedures, such as intubation, release small infectious particles. Respirators that are fit-tested protect the wearer, while surgical masks mainly protect against droplets.

Cevap

C · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · SIADH, often managed first with fluid restriction

Cevap neden bu

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.

Cevap

B · SIADH, often managed first with fluid restriction
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Vitamin K (phytonadione)

Cevap neden bu

Warfarin blocks vitamin K–dependent clotting factors, and vitamin K restores their production over hours. For serious bleeding, a prothrombin complex concentrate may also be given to replace factors at once. The warfarin is held.Kontrol edilen kaynak: Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)

Cevap

D · Vitamin K (phytonadione)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

Cevap neden bu

Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.Kontrol edilen kaynak: CSF glucose test · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF cell count · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF total protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
11.Farmakoloji

Cevap: D · Bağlanmamış (serbest) kısım

Cevap neden bu

Yalnızca serbest ilaç dokulara yayılabilir, reseptörlere etki edebilir ve metabolize ya da atılabilir. Proteine bağlı ilaç bir rezervuar işlevi görür.

Cevap

D · Bağlanmamış (serbest) kısım
12.Farmakoloji

Cevap: B · Anticholinergic toxidrome

Cevap neden bu

Anticholinergic toxicity causes hyperthermia, dry flushed skin, mydriasis, urinary retention, tachycardia and delirium. Dry skin helps distinguish it from serotonin syndrome and sympathomimetic poisoning, which cause sweating.

Cevap

B · Anticholinergic toxidrome
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Explain that phantom limb pain is real and arrange treatment

Cevap neden bu

Phantom limb pain is common after amputation and arises from changes in nerves and the brain. It is real and treated with analgesia, including drugs for neuropathic pain, plus measures such as mirror therapy. It does not mean infection.

Cevap

C · Explain that phantom limb pain is real and arrange treatment
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Failure to capture

Cevap neden bu

Failure to capture means the pacing stimulus does not depolarise the myocardium, so no QRS follows the spike. Causes include lead displacement, a raised threshold or battery problems. It can cause bradycardia or asystole, so the patient is assessed and the team informed urgently.

Cevap

D · Failure to capture
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo

Cevap neden bu

Beta-blockers blunt adrenergic warning symptoms such as palpitations and tremor. Sweating is often preserved. Patients should check their glucose when they feel unwell, rather than relying on symptoms alone.

Cevap

B · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Düşük glukozu tedavi etmek ve nörolojik bulguları yeniden değerlendirmek

Cevap neden bu

Hipoglisemi, inmeyi taklit eden fokal defisitlere yol açabilir. Önce düzeltilmeli ve hasta yeniden değerlendirilmelidir. Yaklaşık 2,7 mmol/L'nin (50 mg/dL) altındaki glukoz, tedavi edilip defisit sürene kadar genellikle trombolizis verilmemesinin nedenidir.

Cevap

D · Düşük glukozu tedavi etmek ve nörolojik bulguları yeniden değerlendirmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · They are used to induce remission, not for maintenance

Cevap neden bu

Steroids settle flares but are not effective or safe for maintenance because of side effects such as osteoporosis, diabetes and infection. Drugs such as aminosalicylates, immunomodulators or biologics maintain remission.

Cevap

A · They are used to induce remission, not for maintenance
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Epiduralin neden olduğu sempatik blok

Cevap neden bu

Epidural lokal anestezik sempatik çıkışı bloke ederek vazodilatasyona ve hipotansiyona yol açabilir. Yönetim epidural protokolünü izler: değerlendirme, hastayı düz yatırma, reçete edildiği şekilde sıvı veya vazopresör verme ve anestezistin bilgilendirilmesi. Kanama her zaman düşünülmelidir.

Cevap

D · Epiduralin neden olduğu sempatik blok
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A mother receiving chemotherapy

Cevap neden bu

Breastfeeding is contraindicated with most cytotoxic chemotherapy, untreated active tuberculosis, use of illicit drugs, and in an infant with galactosaemia. Mastitis and colds are not reasons to stop.

Cevap

D · A mother receiving chemotherapy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Coagulopathy from loss of clotting factors

Cevap neden bu

Massive haemorrhage and transfusion of red cells can deplete clotting factors and platelets, leading to further bleeding. Massive transfusion protocols include plasma, platelets and sometimes fibrinogen.

Cevap

C · Coagulopathy from loss of clotting factors
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed

Cevap neden bu

Management of functional constipation combines diet (fibre, fluids), regular unhurried toilet sitting after meals, praise-based behaviour support and prescribed laxatives. Withholding stool at school worsens it.

Cevap

A · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy

Cevap neden bu

Testing the pH of aspirate is the recommended bedside check before each use in many guidelines (UK NHS guidance uses a pH of 5,5 or below). An X-ray is the most reliable method and is used to confirm initial placement in many settings, including most US hospitals, or when no suitable aspirate is obtained. The air "whoosh" and bubble tests are unreliable and can miss a tube in the lungs.

Cevap

B · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Bağırsak tıkanıklığına yol açan şiddetli kabızlık

Cevap neden bu

Klozapinin neden olduğu gastrointestinal hipomotilite ileusa ve bağırsak perforasyonuna yol açabilir. Bağırsak alışkanlıkları düzenli sorulmalı ve kabızlık erken tedavi edilmelidir.

Cevap

B · Bağırsak tıkanıklığına yol açan şiddetli kabızlık
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review

Cevap neden bu

These are signs of tardive dyskinesia, which can be permanent. Early detection and review of the antipsychotic are key; anticholinergic drugs do not treat tardive dyskinesia and may worsen it.

Cevap

A · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,75 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,74842 → 4

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,74842 → 8
8, 5 veya daha büyük; bu yüzden 4 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (42) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,75 mL

Cevap

x = 0,75 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: c = 310 mg/dL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

c = 17,2·18 = 309,6 ≈ 310 mg/dL

Cevap

c = 310 mg/dL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 9,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 20·23 = 460 mg

Hacim

V = 460/50 = 9,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 9,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 2,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

26,4/2,2 = 12 kg

Doz

10·12 = 120 mg

Hacim

V = (120/50)·1 = 2,4 mL

Cevap

V = 2,4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 8 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 250·20/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Cevap

R = 8 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 8 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 12 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

500/8 = 62,5 mL/h

Yeni hız

R = 140/2 = 70 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (70 − 62,5)/62,5·100% = 12%

Cevap

Δ = 12%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 815 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 150 + 150 = 420 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 2020 mL

Toplam çıkarılan

200 + 375 + 450 + 80 + 100 = 1205 mL

Denge

B = 2020 − 1205 = 815 mL

Cevap

B = 815 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6,4 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 200 = 800 mL

Süre

t = 800/125 = 6,4 h

Cevap

t = 6,4 h

Bu yaklaşık 6 h 24 min eder, yani torba yaklaşık saat 19:54 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 15

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 2 + 3 + 3 + 3 + 1 = 15

Cevap

B = 15
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 92% → 2
oksijen altında → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 5
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions