NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Kayıtlı bir hemşire bir görevi bir sağlık bakım yardımcısına devrediyor. Devretme kararından kim sorumludur?

  1. AKayıtlı hemşire
  2. BHasta
  3. CYalnızca sağlık bakım yardımcısı
  4. DGörev devredildikten sonra hiç kimse
2.Hemşirelik esaslarıZor

Kan basıncı ölçülürken hastanın kolu kalp düzeyinin altında, yanına sarkmış durumda. Bu ölçümü nasıl etkiler?

  1. AYanlış olarak yüksek bir değer verir
  2. BÖlçümü etkilemez
  3. CYalnızca kalp hızını etkiler
  4. DYanlış olarak düşük bir değer verir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Steril eldiven giyerken hemşire ikinci eldiveni nasıl giyer?

  1. Aİkinci eldiveni çıplak elle parmak uçlarından çekerek
  2. BEldivenli parmakları ikinci eldivenin manşetinin altına kaydırıp eldiveni çekerek
  3. Cİkinci eldivenin iç yüzünü eldivenli elle tutarak
  4. Dİlk eldivenin dış yüzünü çıplak elle düzelterek
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse teaches the daughter of a patient with moderate Alzheimer’s disease about home safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
  2. B“We put locks high up on the outside doors.”
  3. C“I keep her medicines locked away and give each dose to her myself.”
  4. D“She wears an ID bracelet in case she gets lost.”
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Tiroid ameliyatından dört saat sonra hemşire hangi hasta bulgusuna önce müdahale etmelidir?

  1. Aİçmek için oturma isteği
  2. BBoyun pansumanında görülen az miktarda seröz drenaj
  3. Cİnsizyonda 4/10 ağrı
  4. DGiderek kısılan ses ve yeni gürültülü solunum
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A charge nurse notices that a nurse smells of alcohol and is slurring words at the start of the shift. What is the priority?

  1. ARemove the nurse from patient care and report it according to policy
  2. BLet the nurse work, but only with stable patients
  3. CAsk the nurse to drink coffee and then start work
  4. DWait until the end of the shift and then discuss the concern with the nurse privately
7.Klinik hemşirelikOrta

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. ATaking too many vitamins
  2. BToo much exercise
  3. CEating too much salt in one meal
  4. DNot drinking enough water
8.Klinik hemşirelikZor

Transfüzyon başladıktan kısa süre sonra bir hasta nefes darlığı, hışıltı, hipotansiyon ve yüzde şişlik geliştiriyor. Hemşire ilk olarak ne yapmalıdır?

  1. AParasetamol ve antihistaminik verip transfüzyona devam etmelidir
  2. BMaruziyet süresi olabildiğince kısa olsun diye üniteyi hızla bitirmelidir
  3. CTransfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır
  4. DTransfüzyon hızını azaltıp gözlemleri bir saat sonra yeniden yapmalıdır
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with iron-deficiency anemia started oral iron. Which result is usually the earliest sign that treatment is working?

  1. AA rise in the platelet count
  2. BA rise in the reticulocyte count
  3. CA fall in the mean cell volume (MCV)
  4. DA fall in the white cell count
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Hemşire hangi hastanın sonucunu önce bildirmelidir?

  1. ABilinen stabil KBH'li bir hastada kreatinin 1,6 mg/dL (141 µmol/L)
  2. BHedefin biraz üzerinde total kolesterol
  3. CTip 2 diyabetli bir hastada HbA1c %7,4 (57 mmol/mol)
  4. DTerleyen ve konfüze bir hastada glikoz 42 mg/dL (2,3 mmol/L)
11.FarmakolojiOrta

A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?

  1. ATake a double dose on the day of surgery
  2. BTell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
  3. CStop the drug for one day and no further action is needed
  4. DThe drug has no link with eye surgery
12.FarmakolojiZor

Why is the TPMT enzyme often tested before azathioprine is started?

  1. ALow TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
  2. BTPMT testing shows whether the patient has tuberculosis
  3. CTPMT is needed to absorb azathioprine from the gut
  4. DHigh TPMT activity causes an allergic reaction to azathioprine
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is a shock for cardioversion synchronised with the QRS complex?

  1. ATo make the shock less painful for the patient
  2. BTo allow the use of a lower battery charge
  3. CTo avoid delivering the shock during the T wave
  4. DTo keep the pads from burning the skin
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient who has had a total laryngectomy becomes breathless and needs oxygen. How should it be given?

  1. AVia nasal cannula at 2 L/min
  2. BVia a mask or humidified device over the neck stoma
  3. CVia a non-rebreather mask over the mouth only
  4. DVia a standard face mask over the nose and mouth
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why does a patient with untreated hypothyroidism need extra care when given opioids or sedatives?

  1. AThey clear the drugs too fast, so higher doses are needed
  2. BThese drugs make the thyroid gland overactive
  3. CThey break the drugs down slowly and are more sensitive to them
  4. DThere is no difference compared with other patients
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with CKD has a potassium of 6,5 mmol/L. Which medicine combination is the most likely contributor?

  1. AAmlodipine, simvastatin and aspirin
  2. BParacetamol (acetaminophen), omeprazole and senna
  3. CFurosemide, salbutamol and insulin
  4. DRamipril, spironolactone and trimethoprim
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why are many patients screened for MRSA before planned surgery?

  1. ASo that surgery can be cancelled for all positive patients
  2. BSo that carriers can be decolonised to reduce infection
  3. CTo check whether the patient has had a flu vaccine
  4. DTo decide which anaesthetic drug to use
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

İki ay önce koroner stent takılan, aspirin ve klopidogrel kullanan bir hasta melena ile başvuruyor ve şimdi stabildir. Antiagregan ilaçlara yönelik en uygun yaklaşım nedir?

  1. AKanama stentin pıhtılaşma riskinin daha yüksek olduğu anlamına geldiğinden her iki dozu ikiye katlamak
  2. BHer iki ilaca da değiştirmeden devam etmek ve kanamayı ekibe söylememek
  3. CKanamayı bildirmek; ekip kardiyoloji görüşüyle, kanama ile stent trombozunu dengeleyerek karar verir
  4. DHerhangi bir kanama artık güvenli olmadıkları anlamına geldiğinden her iki ilacı kalıcı olarak kesmek
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A preterm baby at 30 weeks has repeated pauses in breathing of more than 20 seconds. Which drug is commonly used?

  1. AAtropine sulfate
  2. BPhenobarbital
  3. CCaffeine citrate
  4. DNaloxone hydrochloride
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Ağır postpartum kanaması olan bir kadın uterotoniklerle tedavi ediliyor. Erken verildiğinde kanamaya bağlı ölümü azaltabilen ek ilaç hangisidir?

  1. ATraneksamik asit
  2. BMagnezyum sülfat
  3. CHeparin
  4. DAspirin
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Miyelomeningosel ameliyatından önce yenidoğanın kesesi nasıl korunmalıdır?

  1. AKuruması için açık bırakılmalıdır
  2. BSteril, nemli, yapışmayan bir pansumanla örtülmeli ve bebek yüzüstü pozisyonlandırılmalıdır
  3. CSıkı, kuru bir sargı uygulanmalıdır
  4. DBebek sırtüstü yatırılmalı ve keseyi yatak üzerinde desteklemek için çevresine yumuşak bir halka konmalıdır
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  2. BA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
  3. CA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  4. DA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Bir hasta aylardır her gün bir benzodiazepin kullanıyor. Neden aniden bırakılmamalıdır?

  1. AHemen kilo alımına yol açar
  2. BRisk yoktur; benzodiazepinler azaltılmadan istenildiği zaman bırakılabilir
  3. CHasta ona alerjik olur
  4. DAni yoksunluk şiddetli kaygıya, uykusuzluğa ve nöbetlere yol açabilir
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A resident with dementia accuses staff of stealing her purse, which she has misplaced. What is the most appropriate response?

  1. ATell her that her memory is the problem and that the purse is not stolen
  2. BIgnore the accusation and walk away until she forgets about it
  3. CStay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
  4. DInsist that nobody would steal from her
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,9 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 39,9 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

39,9 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
3 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 3 mg/sa veriyor. Bu doz hızını D mcg/dk cinsinden ifade edin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

3 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

40 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2,5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

40 kg2,5 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
120 mg/5 mLV = ? mL

18 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 120 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 12,5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

18 kg12,5 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
900 mL20 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 40 damla/dk hızla akıyor. Torbada 900 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

40 gtt/min20 gtt/mL900 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba150 mLjöle100 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar475 mLidrar150 mLidrar350 mLidrar500 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 150 mLjöle: 100 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mLidrar: 475 mLidrar: 150 mLidrar: 350 mLidrar: 500 mLkusmuk: 150 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 60 mL/hbaşlangıç 06:30ttoplam​ = ? h150 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 06:30’de 150 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 60 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL150 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 120/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,4 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 16SpO₂ 98%havaSBP 112HR 120AT 37,4 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %97 ek oksijen altında, kan basıncı 110/66 mmHg, nabız 92/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,7 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 18SpO₂ 97%O₂SBP 110HR 92AT 36,7 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Kayıtlı hemşire

Cevap neden bu

Hemşire, görevi uygun şekilde, yetkin birine ve gerektiğinde gözetimle devretmekten sorumludur. Görevi kabul eden kişi onu doğru yürütmekten sorumludur.

Cevap

A · Kayıtlı hemşire
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Yanlış olarak yüksek bir değer verir

Cevap neden bu

Kalp düzeyinin altındaki bir kol hidrostatik basınç ekler; bu yüzden değer çok yüksek çıkar. Kol, hasta oturur ve rahat durumdayken kalp düzeyinde desteklenmelidir.

Cevap

A · Yanlış olarak yüksek bir değer verir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Eldivenli parmakları ikinci eldivenin manşetinin altına kaydırıp eldiveni çekerek

Cevap neden bu

İlk eldiven çıplak elle yalnızca manşetinin iç yüzünden tutulur. Eldivenli el daha sonra yalnızca ikinci eldivenin dış yüzüne, katlı manşetin altından dokunur. Bir eldivenin iç yüzü, deri dokunduktan sonra steril değildir.

Cevap

B · Eldivenli parmakları ikinci eldivenin manşetinin altına kaydırıp eldiveni çekerek
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”

Cevap neden bu

People with moderate dementia may forget a lit stove, causing fires or burns. Cooking should be supervised, or stove knobs removed or controls disabled. The other statements show good safety planning.

Cevap

A · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Giderek kısılan ses ve yeni gürültülü solunum

Cevap neden bu

Artan ses kısıklığı ve gürültülü solunum, hava yolunu etkileyen şişliği, kanamayı veya sinir hasarını gösterebilir. Bu hemen değerlendirilmeli ve üst basamağa bildirilmelidir. Hafif ağrı ve az miktarda seröz drenaj beklenen bulgulardır.

Cevap

D · Giderek kısılan ses ve yeni gürültülü solunum
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Remove the nurse from patient care and report it according to policy

Cevap neden bu

A nurse who appears impaired must not care for patients. The charge nurse removes them from duty and follows policy for reporting; support, such as an assistance program, can follow.

Cevap

A · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Not drinking enough water

Cevap neden bu

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Cevap

D · Not drinking enough water
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Transfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır

Cevap neden bu

Anafilaksi dahil ağır transfüzyon reaksiyonları transfüzyonun hemen durdurulmasını, venöz erişimin korunmasını, ABCDE yaklaşımının izlenmesini ve anafilaksinin IM adrenalinle tedavisini gerektirir.

Cevap

C · Transfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · A rise in the reticulocyte count

Cevap neden bu

Once iron is available, the marrow releases more young red cells, so the reticulocyte count rises within about 1–2 weeks. The hemoglobin rises more slowly over weeks, and iron stores take months to refill.Kontrol edilen kaynak: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

B · A rise in the reticulocyte count
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Terleyen ve konfüze bir hastada glikoz 42 mg/dL (2,3 mmol/L)

Cevap neden bu

Belirtili hipoglisemi hızla nöbetlere ve beyin hasarına yol açabilir; bu yüzden protokole göre hemen tedavi edilir. Diğer sonuçlar kronik veya stabildir ve daha sonra konuşulabilir.Kontrol edilen kaynak: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Terleyen ve konfüze bir hastada glikoz 42 mg/dL (2,3 mmol/L)
11.Farmakoloji

Cevap: B · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome

Cevap neden bu

Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.

Cevap

B · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Farmakoloji

Cevap: A · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression

Cevap neden bu

Thiopurine methyltransferase helps inactivate azathioprine and mercaptopurine. People with low or absent TPMT activity need much lower doses or another drug to avoid life-threatening myelosuppression.

Cevap

A · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · To avoid delivering the shock during the T wave

Cevap neden bu

A shock delivered on the T wave (the vulnerable period) can trigger ventricular fibrillation. Synchronisation times the shock to the R wave. In ventricular fibrillation there is no organised QRS, so defibrillation is unsynchronised.

Cevap

C · To avoid delivering the shock during the T wave
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Via a mask or humidified device over the neck stoma

Cevap neden bu

A total laryngectomy separates the trachea from the upper airway, so the patient breathes only through the neck stoma. Oxygen and any rescue breaths must be given via the stoma. These patients are "neck breathers" and often carry an alert card.

Cevap

B · Via a mask or humidified device over the neck stoma
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · They break the drugs down slowly and are more sensitive to them

Cevap neden bu

In hypothyroidism, drug metabolism is slowed, and patients are more sensitive to sedatives and opioids. These drugs can cause respiratory depression and may even trigger myxoedema coma, so they are used with caution.

Cevap

C · They break the drugs down slowly and are more sensitive to them
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Ramipril, spironolactone and trimethoprim

Cevap neden bu

ACE inhibitors and spironolactone reduce aldosterone effect, and trimethoprim blocks potassium secretion in the distal tubule. Together, in CKD, they can cause dangerous hyperkalaemia. Loop diuretics, salbutamol and insulin lower potassium.

Cevap

D · Ramipril, spironolactone and trimethoprim
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · So that carriers can be decolonised to reduce infection

Cevap neden bu

MRSA carriers have a higher risk of surgical site infection. Screening allows decolonisation with nasal ointment and skin washes, and the right antibiotic prophylaxis.

Cevap

B · So that carriers can be decolonised to reduce infection
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Kanamayı bildirmek; ekip kardiyoloji görüşüyle, kanama ile stent trombozunu dengeleyerek karar verir

Cevap neden bu

Koroner stentlemeden sonra erken dönemde çift antiagregan tedaviyi kesmek yüksek stent trombozu ve MI riski taşır; sürdürmek ise kanamayı artırır. Kararlar, ideal olarak kardiyoloji ve gastroenteroloji görüşüyle tıbbi ekip tarafından verilir; kanama şiddetine ve endoskopik bulgulara göre çoğu zaman aspirine devam edilir ve ikinci ajana kısa süre ara verilir veya devam edilir.

Cevap

C · Kanamayı bildirmek; ekip kardiyoloji görüşüyle, kanama ile stent trombozunu dengeleyerek karar verir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Caffeine citrate

Cevap neden bu

Apnoea of prematurity results from an immature respiratory centre. Caffeine citrate stimulates breathing and reduces apnoea episodes. Gentle stimulation is used during an episode.

Cevap

C · Caffeine citrate
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Traneksamik asit

Cevap neden bu

Traneksamik asit bir antifibrinolitiktir. Erken, ideal olarak doğumdan sonraki 3 saat içinde verildiğinde postpartum kanamaya bağlı ölümleri azaltır. Heparin ve aspirin kanamayı artırır.

Cevap

A · Traneksamik asit
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Steril, nemli, yapışmayan bir pansumanla örtülmeli ve bebek yüzüstü pozisyonlandırılmalıdır

Cevap neden bu

Steril nemli pansuman kurumayı ve enfeksiyonu önler; yüzüstü pozisyon keseye binen basıncı azaltır. Bu çocuklarda sık lateks alerjisi geliştiği için lateks önlemleri de önemlidir.

Cevap

B · Steril, nemli, yapışmayan bir pansumanla örtülmeli ve bebek yüzüstü pozisyonlandırılmalıdır
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Cevap neden bu

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Cevap

B · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Ani yoksunluk şiddetli kaygıya, uykusuzluğa ve nöbetlere yol açabilir

Cevap neden bu

Uzun süreli benzodiazepin kullanımı fiziksel bağımlılığa yol açar. Ani bırakma rebound anksiyeteye, tremora ve nöbetlere yol açabilir; bu nedenle doz kademeli olarak azaltılır.

Cevap

D · Ani yoksunluk şiddetli kaygıya, uykusuzluğa ve nöbetlere yol açabilir
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it

Cevap neden bu

False accusations of theft are common in dementia when items are misplaced. Acknowledging the feeling, helping to search and keeping items in regular places reduce distress.

Cevap

C · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 103,8 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

39,9·9/5 = 71,82

32 ekleyin

T = 71,82 + 32 = 103,8 °F

Cevap

T = 103,8 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 50 mcg/min

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 3 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hesaplayın

D = 3000/60 = 50 mcg/min

Cevap

D = 50 mcg/min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 5 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2,5·40 = 100 mg

Hacim

V = 100/20 = 5 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 5 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 9,4 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

12,5·18 = 225 mg

Hacim

V = (225/120)·5 = 9,375 ≈ 9,4 mL

Cevap

V = 9,4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 31 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1000·15/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Cevap

R = 31 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 31 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 7,5 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

40·60/20 = 120 mL/h

Kalan süre

t = 900/120 = 7,5 h

Cevap

t = 7,5 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −495 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 100 = 250 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
toplam alınan = 1130 mL

Toplam çıkarılan

475 + 150 + 350 + 500 + 150 = 1625 mL

Denge

B = 1130 − 1625 = −495 mL

Cevap

B = −495 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 13,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

150·2 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL kalan

İkinci kısım

700/60 = 11,67 h

Toplam süre

t = 2 + 11,67 = 13,67 ≈ 13,7 h

Cevap

t = 13,7 h

Bu yaklaşık 13 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:10 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 120/min → 2
uyanık (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 2

Cevap

NEWS2 = 2
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
oksijen altında → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 92/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 1 + 0 + 0 = 4
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions