NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Hangi belirti grubu yara enfeksiyonunu düşündürür?

  1. AAğrısız kuru bir kabuk
  2. BArtan kızarıklık, sıcaklık, şişlik, ağrı ve irin
  3. CPembe granülasyon dokusu, hafif seröz sıvı ve küçülen yara
  4. DKenarlar kapanırken hafif kaşıntı
2.Hemşirelik esaslarıZor

Genç bir yetişkinde erken hipovolemik şokta genellikle hangi belirti kan basıncı düşmeden önce ortaya çıkar?

  1. AÇok düşük kan basıncı
  2. BSoğuk periferle birlikte artan kalp hızı
  3. CYavaş kalp hızı
  4. DSıcak, kızarık cilt
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

hydrOXYzine ve hydrALAZINE örneklerindeki gibi “Tall Man” harflendirmesinin amacı nedir?

  1. Aİki ilaçtan hangisinin yüksek riskli ilaç olduğunu göstermek
  2. Bİlacın dozunu göstermek
  3. CBirbirine benzeyen ilaç adlarının ayırt edilmesini kolaylaştırmak
  4. DTicari adı belirtmek
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A hospital will introduce new infusion pumps and wants to find out how the process could fail before any harm occurs. Which method fits best?

  1. ARoot cause analysis (RCA) of the new pumps
  2. BA morbidity and mortality meeting
  3. CFailure mode and effects analysis (FMEA)
  4. DAn incident report for each new pump
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Kardiyak monitör bir hasta için düz çizgi (asistoli) gösteriyor, ancak hasta oturuyor ve konuşuyor. Hemşire önce ne yapar?

  1. AHemen göğüs kompresyonlarına başlar
  2. BKalp durması ekibini çağırır
  3. CHastayı ve elektrot kablolarını kontrol eder
  4. DŞok vermek için defibrilatörü hazırlar
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA patient with stable diabetes who walks independently
  2. BA patient admitted for a planned scan, feeling well
  3. CA young adult waiting for discharge tomorrow
  4. DA confused older adult at high risk of falls
7.Klinik hemşirelikOrta

Which is a first-line nursing measure to help prevent constipation in hospital?

  1. AGiving an enema to every patient on admission
  2. BEncouraging fluids, fibre and mobility
  3. CKeeping the patient in bed
  4. DRestricting fluids to reduce urine output
8.Klinik hemşirelikZor

A potassium result of 6,9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. AGive IV insulin and glucose straight away
  2. BRepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
  3. CStart a potassium supplement
  4. DIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Why must a blue-top (citrate) coagulation tube be filled to the correct level?

  1. AThe laboratory charges extra when a tube is not filled correctly
  2. BUnderfilled tubes always give a falsely low hemoglobin and hematocrit
  3. CThe blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
  4. DAn overfull tube is needed to measure the potassium level
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient in hyperosmolar hyperglycemic state has a glucose of 1,050 mg/dL (58 mmol/L), very dry mucous membranes and a fast pulse. Which treatment is usually the first priority?

  1. AAn IV bolus of sodium bicarbonate
  2. BOral glucose-lowering tablets
  3. CStrict fluid restriction
  4. DLarge-volume IV fluid replacement
11.FarmakolojiOrta

A patient given haloperidol develops a sudden painful twisting of the neck and the eyes roll upward. Which drug is usually given?

  1. AAn anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
  2. BA second dose of haloperidol
  3. CNaloxone
  4. DDantrolene by mouth to relax the twisted neck muscles
12.FarmakolojiZor

Which finding most favours serotonin syndrome over neuroleptic malignant syndrome?

  1. ARapid onset with hyperreflexia and clonus
  2. BSlow onset over days with lead-pipe rigidity
  3. CRecent start of an antipsychotic drug
  4. DA very high creatine kinase
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

What is the purpose of cardiac resynchronisation therapy (a biventricular pacemaker)?

  1. ATo replace a damaged heart valve
  2. BTo deliver a shock whenever the heart rate exceeds 100/min
  3. CTo slow the atrial rate in patients with atrial fibrillation
  4. DTo make both ventricles contract together and more efficiently
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Göğüs tüpünün çıkarılması için yaygın olarak hangi yaklaşım öğretilir?

  1. AHasta uzun, derin bir nefes alırken yavaşça çıkarmak
  2. BÇıkarıp bölgeyi bir gün boyunca drene olsun diye açık bırakmak
  3. CTutulan bir nefes sırasında veya ekspirasyonda çıkarmak, sonra bölgeyi kapatmak
  4. DEmiş tam güçte çalışırken çıkarmak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient has had a calcium oxalate kidney stone. Which advice best helps prevent another?

  1. ADrink plenty of fluid so the urine stays pale
  2. BTake extra vitamin C supplements
  3. CCut all calcium out of the diet
  4. DDrink only a little to avoid diluting the urine
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with type 1 diabetes is vomiting at home. Their glucose is 12 mmol/L (216 mg/dL), and blood ketones are 3,5 mmol/L. What advice is correct?

  1. AStop insulin until the vomiting has settled
  2. BSeek urgent hospital assessment for possible DKA
  3. CDrink less fluid to stop the vomiting
  4. DWait until the glucose is above 20 mmol/L (360 mg/dL)
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Hangi bulgular dokulara kanamayla birlikte ağır akut pankreatiti düşündürür?

  1. AGöbek çevresinde veya yan karınlarda morarma
  2. BDudaklarda, dilde ve yüzde şişme
  3. CAvuç içlerinde ve ayak tabanlarında mor döküntü
  4. DParmak tırnaklarında sarı renk değişikliği
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?

  1. AFood residue only
  2. BNormal mucositis healing
  3. COral candidiasis
  4. DLeukoplakia from smoking
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why is indomethacin generally not used as a tocolytic after about 32 weeks?

  1. AIt causes severe maternal hypertension
  2. BIt triggers maternal hypoglycaemia
  3. CIt stimulates stronger contractions late in pregnancy
  4. DIt can close the fetal ductus arteriosus too early
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman who had a placenta praevia and two previous caesareans is scheduled for a caesarean. The team plans for possible hysterectomy and blood products. Why?

  1. AShe is at high risk of pre-eclampsia only
  2. BShe is at high risk of gestational diabetes
  3. CShe is at high risk of placenta accreta spectrum
  4. DShe is at high risk of a post-term birth
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which advice is first-line for a school-age child with functional constipation?

  1. AAvoiding the toilet at school until the problem has settled
  2. BDaily enemas given at home by the parents for several months, without other changes
  3. CMore fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
  4. DCutting out all fruit and vegetables to soften the stools
22.Pediatri hemşireliğiZor

Sağlıklı 12 aylık bir bebekte aşılardan sonraki akşam hafif ateş ve huzursuzluk var. Ebeveyn gelecekteki aşıların durdurulup durdurulmaması gerektiğini soruyor. Doğru yanıt nedir?

  1. AHayır; hafif ateş ve huzursuzluk yaygın, beklenen reaksiyonlardır ve aşılamayı durdurmak için neden değildir
  2. BEvet; herhangi bir reaksiyon çocuğun alerjik olduğu anlamına gelir
  3. CAteşin ve huzursuzluğun tekrar yaşanmaması için çocuk her gelecek aşıdan önce antibiyotik almalıdır
  4. DEvet; çocuk bir daha asla aşı olmamalıdır
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Deliryum tremens son içkiden sonra en olası olarak ne zaman başlar?

  1. A2 hafta sonra
  2. BYaklaşık 2–4 gün (48–96 saat)
  3. C1–2 saat içinde
  4. D2 ay sonra
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A charming patient with antisocial personality disorder tells a new nurse, "The other nurses always let me smoke in my room. You're cooler than them, right?" What is the best response?

  1. A"I'll let you if you promise not to tell anyone else about it."
  2. B"Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
  3. C"You're lying to me. The other nurses would never let you smoke in your room, so stop trying it on."
  4. D"Well, if the others let you, I suppose it's fine this once."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
75,803 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 75,803 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

75,803 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tsp · 2/gün · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 7 gün boyunca 12 saatte bir oral süspansiyondan 1 tsp yazıyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1 tsp12 saatte bir7 gün1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

13 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 10 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

13 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
100 mg/5 mLV = ? mL

14 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 100 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 12,5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

14 kg12,5 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 4 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg250 mL20 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 100 mg ilaç içeriyor ve 20 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

100 mg/250 mL20 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu150 mLjöle120 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon80 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar150 mLidrar175 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

meyve suyu: 150 mLjöle: 120 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 100 mLidrar: 150 mLidrar: 175 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 75 mL/hbaşlangıç 09:30ttoplam​ = ? h125 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 09:30’de 125 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 75 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL125 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 70/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 112HR 70AT 35,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Artan kızarıklık, sıcaklık, şişlik, ağrı ve irin

Cevap neden bu

Yayılan kızarıklık, sıcaklık, şişlik, ağrı, irin veya kötü koku, bazen ateşle birlikte enfeksiyonu düşündürür. Pembe granülasyon dokusu ve kaşıntı normal iyileşme belirtileridir.

Cevap

B · Artan kızarıklık, sıcaklık, şişlik, ağrı ve irin
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Soğuk periferle birlikte artan kalp hızı

Cevap neden bu

Taşikardi ve vazokonstriksiyonla telafi başlangıçta kan basıncını normal tutar; bu yüzden düşük kan basıncı geç bir belirtidir. Taşikardi, soğuk cilt ve yavaş kapiller dolum girişimi tetiklemelidir.

Cevap

B · Soğuk periferle birlikte artan kalp hızı
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Birbirine benzeyen ilaç adlarının ayırt edilmesini kolaylaştırmak

Cevap neden bu

Tall Man harflendirmesi, benzer adların farklı harflerini büyük harfle yazar; böylece personel etiketleri, ekranları ve istemleri okurken farkı fark eder.

Cevap

C · Birbirine benzeyen ilaç adlarının ayırt edilmesini kolaylaştırmak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Failure mode and effects analysis (FMEA)

Cevap neden bu

FMEA is a proactive method that looks at each step of a process, asks how it could fail and what the effect would be, and changes the process in advance. Root cause analysis is used after an event has happened.

Cevap

C · Failure mode and effects analysis (FMEA)
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Hastayı ve elektrot kablolarını kontrol eder

Cevap neden bu

Konuşan bir hastanın nabzı vardır; bu yüzden düz çizgi neredeyse kesinlikle bir kablo veya elektrot sorunudur. Hemşire hastayı değerlendirir ve kabloları düzeltir. CPR ve defibrilasyon gerçekten arrest olan hastalar içindir.

Cevap

C · Hastayı ve elektrot kablolarını kontrol eder
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A confused older adult at high risk of falls

Cevap neden bu

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Cevap

D · A confused older adult at high risk of falls
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Encouraging fluids, fibre and mobility

Cevap neden bu

Adequate fluids, a fibre-rich diet, mobility and privacy for toileting help prevent constipation. Laxatives are added if needed, especially with opioids.

Cevap

B · Encouraging fluids, fibre and mobility
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Cevap neden bu

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Cevap

B · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times

Cevap neden bu

Citrate tubes contain a set volume of anticoagulant. If the tube is underfilled, the extra citrate falsely prolongs the PT and aPTT, so the laboratory may reject the sample.

Cevap

C · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Large-volume IV fluid replacement

Cevap neden bu

In HHS the fluid deficit is often very large, so IV fluid replacement is the first priority; it also lowers the glucose. Insulin follows as prescribed, and potassium, sodium and mental status are monitored closely.Kontrol edilen kaynak: Diabetic hyperglycemic hyperosmolar syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Large-volume IV fluid replacement
11.Farmakoloji

Cevap: A · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)

Cevap neden bu

Acute dystonia is caused by dopamine blockade, which leaves acetylcholine activity relatively high. An IM or IV anticholinergic usually relieves it within minutes.

Cevap

A · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.Farmakoloji

Cevap: A · Rapid onset with hyperreflexia and clonus

Cevap neden bu

Serotonin syndrome develops within hours of a serotonergic drug and causes clonus, hyperreflexia, agitation, dilated pupils and diarrhoea. NMS develops over days after a dopamine antagonist, with lead-pipe rigidity and slow reflexes.

Cevap

A · Rapid onset with hyperreflexia and clonus
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · To make both ventricles contract together and more efficiently

Cevap neden bu

In heart failure with a wide QRS (often left bundle branch block), the ventricles contract out of step. Pacing both ventricles restores coordinated contraction, improving symptoms and survival. Many devices also include a defibrillator.

Cevap

D · To make both ventricles contract together and more efficiently
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Tutulan bir nefes sırasında veya ekspirasyonda çıkarmak, sonra bölgeyi kapatmak

Cevap neden bu

Birçok kılavuz tüpün derin bir nefesin sonunda tutulurken (Valsalva) veya ekspirasyon sırasında çıkarılmasını önerir; böylece göğüs içi basınç pozitif olur. Yara sütür veya oklüzif pansumanla kapatılır, hasta tekrarlayan pnömotoraks açısından izlenir ve endike ise akciğer grafisi çekilir. Öncesinde analjezi iyi uygulamadır.

Cevap

C · Tutulan bir nefes sırasında veya ekspirasyonda çıkarmak, sonra bölgeyi kapatmak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale

Cevap neden bu

High fluid intake is the most important measure for preventing stones. Dietary calcium is usually not restricted, because it binds oxalate in the gut. High-dose vitamin C can increase oxalate.

Cevap

A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Seek urgent hospital assessment for possible DKA

Cevap neden bu

Blood ketones above 3 mmol/L, especially with vomiting, mean a high risk of DKA, even if the glucose is only moderately raised. The patient needs urgent assessment. Insulin should not be stopped.

Cevap

B · Seek urgent hospital assessment for possible DKA
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Göbek çevresinde veya yan karınlarda morarma

Cevap neden bu

Cullen bulgusu (periumbilikal morarma) ve Grey Turner bulgusu (yan karında morarma), ağır pankreatitte retroperitoneal kanamanın nadir, geç bulgularıdır. Kötü prognozu gösterir.

Cevap

A · Göbek çevresinde veya yan karınlarda morarma
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Oral candidiasis

Cevap neden bu

Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.

Cevap

C · Oral candidiasis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · It can close the fetal ductus arteriosus too early

Cevap neden bu

Indomethacin inhibits prostaglandin synthesis. In the fetus this can cause premature closure of the ductus arteriosus and reduced fetal urine output with oligohydramnios, risks that increase with gestational age.

Cevap

D · It can close the fetal ductus arteriosus too early
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · She is at high risk of placenta accreta spectrum

Cevap neden bu

A placenta praevia overlying a previous caesarean scar greatly raises the risk of an abnormally adherent placenta. This can cause massive haemorrhage, so delivery is planned in a unit with blood bank support.

Cevap

C · She is at high risk of placenta accreta spectrum
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed

Cevap neden bu

Management of functional constipation combines diet (fibre, fluids), regular unhurried toilet sitting after meals, praise-based behaviour support and prescribed laxatives. Withholding stool at school worsens it.

Cevap

C · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Hayır; hafif ateş ve huzursuzluk yaygın, beklenen reaksiyonlardır ve aşılamayı durdurmak için neden değildir

Cevap neden bu

Hafif ateş, huzursuzluk ve lokal hassasiyet aşılamadan sonra yaygındır ve bir iki gün içinde geçer. Yalnızca anafilaksi gibi ağır reaksiyonlar kontrendikasyondur. Ebeveynlere hafif belirtilerin nasıl yönetileceği ve ne zaman yardım isteneceği anlatılabilir.

Cevap

A · Hayır; hafif ateş ve huzursuzluk yaygın, beklenen reaksiyonlardır ve aşılamayı durdurmak için neden değildir
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Yaklaşık 2–4 gün (48–96 saat)

Cevap neden bu

Tipik zamanlama: yaklaşık 6–24. saatlerde tremor ve kaygı, yaklaşık 12–48. saatlerde yoksunluk nöbetleri ve yaklaşık 48–96. saatlerde deliryum tremens. Zamanlama hastadan hastaya değişir.

Cevap

B · Yaklaşık 2–4 gün (48–96 saat)
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."

Cevap neden bu

Patients with antisocial traits may use charm and flattery to manipulate staff. A calm, non-defensive restatement of the rule, applied consistently by all staff, avoids both being manipulated and starting a power struggle.

Cevap

B · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 76 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

75.803 → 5

Yalnızca sonraki rakam belirler

75.803 → 8
8, 5 veya daha büyük; bu yüzden 5 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (03) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 76 gtt/min

Cevap

x = 76 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 70 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Tüm tedavi

V = 5 mL × 2/gün × 7 = 70 mL

Cevap

V = 70 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2,6 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2·13 = 26 mg

Hacim

V = 26/10 = 2,6 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 2,6 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 8,8 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

12,5·14 = 175 mg

Hacim

V = (175/100)·5 = 8,75 ≈ 8,8 mL

Cevap

V = 8,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 94 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

4·60 = 240 min

Damla hızı

R = 1500·15/240 = 93,75 ≈ 94 gtt/min

Cevap

R = 94 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 94 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 8 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

100/250 = 0,4 mg/mL

Doz hızı

D = 0,4·20 = 8 mg/h

Cevap

D = 8 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 735 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 120 = 270 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 80·8 = 640 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
toplam alınan = 1060 mL

Toplam çıkarılan

150 + 175 = 325 mL

Denge

B = 1060 − 325 = 735 mL

Cevap

B = 735 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 10,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL kalan

İkinci kısım

500/75 = 6,667 h

Toplam süre

t = 4 + 6,667 = 10,67 ≈ 10,7 h

Cevap

t = 10,7 h

Bu yaklaşık 10 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:10 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 17

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 4 + 4 + 4 + 1 + 3 = 17

Cevap

B = 17
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 70/min → 0
uyanık (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions