NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Birçok modern yara örtüsü neden yarayı nemli tutacak şekilde tasarlanır?

  1. ANem yaradaki tüm bakterileri öldürür
  2. BNemli bir ortam daha hızlı iyileşmeyi destekler
  3. CKuru yaralar asla enfekte olmaz
  4. DNemli örtülerin hiç değiştirilmesi gerekmez
2.Hemşirelik esaslarıZor

Braden veya Waterlow skalası neyi değerlendirmek için kullanılır?

  1. AYalnızca beslenme durumunu
  2. BBilinç düzeyini
  3. CDüşme riskini
  4. DBası yarası riskini
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

In the US (EPA/OSHA) hazmat system, which level of PPE gives the highest level of protection?

  1. ALevel C
  2. BLevel A
  3. CLevel B
  4. DLevel D
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir hemşire koridorda yangın çıkan yere geliyor ve yangın yayılıyor. Yakın odalarda hastalar var. Alarmı verdikten sonra hemşire ne yapmalıdır?

  1. ADumanın çıkması için tüm kapıları ve pencereleri açmalıdır
  2. BYayılan yangını tek başına söndürücüyle söndürmeyi denemelidir
  3. CHastaları en yakın asansörle zemin kata indirmelidir
  4. DKapıları kapatmalı ve tehlikedeki hastaları yangın kapılarının arkasına yatay olarak taşımalıdır
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient has a serum potassium of 6,8 mEq/L. Which action comes first?

  1. AEncourage foods high in potassium
  2. BPlace the patient on a cardiac monitor
  3. CGive the patient’s scheduled potassium supplement
  4. DRecheck the level next week
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. AWrap the legs tightly with compression bandages
  2. BSit with the legs crossed to improve blood flow
  3. CKeep the legs level or slightly lowered, not raised
  4. DKeep the legs raised above the heart as much as possible
7.Klinik hemşirelikOrta

Serviste yatan bir hastada ilk beta bloker dozundan sonra hışıltı ve nefes darlığı gelişiyor. Hangi öykü bunu en olası kılar?

  1. AOsteoartrit
  2. BAstım
  3. CHipotiroidi
  4. DMigren
8.Klinik hemşirelikZor

Transfüzyon başladıktan kısa süre sonra bir hasta nefes darlığı, hışıltı, hipotansiyon ve yüzde şişlik geliştiriyor. Hemşire ilk olarak ne yapmalıdır?

  1. AMaruziyet süresi olabildiğince kısa olsun diye üniteyi hızla bitirmelidir
  2. BTransfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır
  3. CParasetamol ve antihistaminik verip transfüzyona devam etmelidir
  4. DTransfüzyon hızını azaltıp gözlemleri bir saat sonra yeniden yapmalıdır
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AOnly if symptoms occur
  2. BAbout every hour
  3. COnce a day before breakfast
  4. DOnce every 12 hours
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has fatigue, weight gain and constipation. Results: TSH 24 mIU/L, free T4 low, total cholesterol 285 mg/dL (7,4 mmol/L), sodium 131 mEq/L. What is the best interpretation?

  1. APrimary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
  2. BHyperthyroidism, with suppressed thyroid hormone production
  3. CFamilial hypercholesterolemia, unrelated to the thyroid results
  4. DSecondary hypothyroidism from failure of the pituitary gland
11.FarmakolojiOrta

An adult patient is due to receive digoxin. The apical pulse, counted for a full minute, is 52 beats per minute. What should the nurse do?

  1. AWithhold the dose and notify the prescriber
  2. BGive half the dose and document the pulse
  3. CGive the dose with food to slow absorption
  4. DGive the dose and recheck the pulse in one hour
12.FarmakolojiZor

During an alteplase infusion for acute ischaemic stroke, the patient develops a sudden severe headache and her level of consciousness falls. What is the nurse's first action?

  1. AGive paracetamol for the headache and continue the infusion
  2. BStop the alteplase infusion and notify the provider urgently
  3. CSlow the infusion to half the rate and recheck in 30 minutes
  4. DGive a bolus of heparin to prevent a new clot
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Which patient is most typical of a primary spontaneous pneumothorax?

  1. AAn older woman with long-standing heart failure
  2. BA tall, thin young man who smokes
  3. CA middle-aged woman with high blood pressure
  4. DA child with a viral sore throat
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A day after a myocardial infarction, a patient has frequent ventricular ectopic beats on the monitor. Which blood results should be checked first?

  1. AAlbumin and bilirubin
  2. BFerritin and vitamin B12
  3. CAmylase and lipase
  4. DPotassium and magnesium
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Hiperozmolar hiperglisemik durumla (HHD) ilgili hangi ifade doğrudur?

  1. AHer zaman yüksek kan ketonlarına ve ağır metabolik asidoza yol açar
  2. BDakikalar içinde gelişir ve DKA'dan daha az tehlikelidir
  3. CEsas olarak günler içinde tip 2 diyabetli yaşlıları etkiler
  4. DEsas olarak tip 1 diyabetli küçük çocuklarda görülür
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient has fever, confusion, odd behaviour and a new seizure. Herpes simplex encephalitis is suspected. Which drug is usually started straight away?

  1. AIV aciclovir
  2. BOral amoxicillin
  3. CIV insulin
  4. DOral prednisolone
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which pain pattern classically suggests a duodenal rather than a gastric ulcer?

  1. APain only on deep breathing that eases when sitting forwards
  2. BPain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
  3. CPain in the right lower abdomen with fever and vomiting
  4. DPain straight after eating that is worsened by food
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A sacral wound has heavy exudate, and the surrounding skin is white, soft and wrinkled. What should the nurse do?

  1. AUse a dressing that adds even more moisture
  2. BLeave the same dressing in place for a week so the wound is not disturbed
  3. CApply a tight plastic film directly over the wound
  4. DProtect the skin edges and use a more absorbent dressing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which feature suggests a newborn is preterm rather than term?

  1. ALabia majora covering the labia minora
  2. BCreases covering the whole sole
  3. CFirm ear cartilage that springs back
  4. DPlantar creases only on the front of the sole
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman 5 hours after birth had a large blood loss and now has a heart rate of 128/min, blood pressure of 88/50 mmHg and cold hands. Which action is most important?

  1. AEncourage her to breastfeed to contract the uterus
  2. BCall for urgent help and start fluid resuscitation
  3. CAsk her to walk to improve circulation
  4. DGive her a hot drink and recheck in an hour
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which finding is an early sign of shock in a child?

  1. ALow blood pressure with a slow heart rate and pauses in breathing
  2. BA warm, flushed child with a strong, bounding pulse
  3. CA fast heart rate with a prolonged capillary refill
  4. DSlow, deep breathing with a normal heart rate
22.Pediatri hemşireliğiZor

Newborn pulse oximetry screening shows 97% in the right hand and 91% in the foot. What does this mean?

  1. AAn abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
  2. BA normal result, because foot readings are always lower
  3. CA faulty probe or a cold foot; repeat the whole test at the 6-week check
  4. DNormal transition; no further checks are needed
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Depresif bir hastada olası intihar niyetinin uyarı işareti hangi davranıştır?

  1. ADeğerli eşyalarını başkalarına vermek ve birden sakin görünmek
  2. BBir aile tatili için plan yapmak
  3. CTaburculuk sonrası için bir iş başvurusunda yardım istemek
  4. DEn sevdiği müzikten söz etmek
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

During a ward community meeting, several patients complain that the ward is too noisy at night. What reflects a therapeutic milieu?

  1. ADiscuss the problem openly and involve patients in finding a solution
  2. BAsk the patients to write their complaints down and then do nothing
  3. CEnd the meeting so the complaint is not discussed further
  4. DTell the patients that the rules cannot be changed
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C99,7 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 99,7 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

99,7 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
123 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 123 g/L. Bunu Hb g/dL cinsinden ifade edin.

123 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Doz hesaplarıOrta
1:1000ampulV = ? mL

Bir adrenalin (epinefrin) ampulünün etiketinde 1:1000 (1 mg/mL) yazıyor. Anafilaksi için istem 0,3 mg IM. Hangi hacmi V çekersiniz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 250 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 12,5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg12,5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

1000 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mg250 mL25 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 400 mg ilaç içeriyor ve 25 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

400 mg/250 mL25 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu200 mLsüt100 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar150 mLidrar225 mLidrar425 mLyara dreni30 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

su: 200 mLsüt: 100 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 150 mL/hbaşlangıç 13:30ttoplam​ = ? h125 mL/h × 3 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 13:30’de 125 mL/h hızla başlıyor. 3 saat sonra hız 150 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL125 mL/h · 3 h150 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 28/dk, SpO₂ %98 ek oksijen altında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 39,0 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 28SpO₂ 98%O₂SBP 112HR 76AT 39,0 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 26/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 39,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 26SpO₂ 96%havaSBP 124HR 64AT 39,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Nemli bir ortam daha hızlı iyileşmeyi destekler

Cevap neden bu

Nemli yara iyileşmesi epitel hücrelerinin göçüne yardımcı olur, kabuk oluşumunu ve ağrıyı azaltır. Örtü yine de çevre cildi korumak için fazla eksüdayı yönetmelidir.

Cevap

B · Nemli bir ortam daha hızlı iyileşmeyi destekler
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Bası yarası riskini

Cevap neden bu

Her iki skala da bası yarası riskini tahmin eder ve pozisyon değiştirme, basıyı azaltan yataklar ve beslenme desteği gibi önlemlere yön verir.

Cevap

D · Bası yarası riskini
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Level A

Cevap neden bu

Level A is a fully encapsulating, vapor-tight suit with self-contained breathing apparatus, used for unknown or highly toxic agents. Level D is ordinary work clothing with minimal protection.

Cevap

B · Level A
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Kapıları kapatmalı ve tehlikedeki hastaları yangın kapılarının arkasına yatay olarak taşımalıdır

Cevap neden bu

Kapıları kapatmak duman ve yangının yayılmasını yavaşlatır. Doğrudan tehlikedeki hastalar yangın kapılarının arkasındaki güvenli bir alana yatay olarak taşınır, gerekirse daha ileri tahliye yapılır. Asansörler kullanılmaz ve yayılan yangın itfaiyeye bırakılır.

Cevap

D · Kapıları kapatmalı ve tehlikedeki hastaları yangın kapılarının arkasına yatay olarak taşımalıdır
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Place the patient on a cardiac monitor

Cevap neden bu

Severe hyperkalemia can cause dangerous arrhythmias, so continuous cardiac monitoring comes first while the provider is informed and treatment is prepared.

Cevap

B · Place the patient on a cardiac monitor
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Cevap neden bu

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Cevap

C · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Astım

Cevap neden bu

Selektif olmayan ve hatta kardiyoselektif beta blokerler bronkospazma neden olabilir; bu yüzden astımda genellikle kaçınılır.

Cevap

B · Astım
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Transfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır

Cevap neden bu

Anafilaksi dahil ağır transfüzyon reaksiyonları transfüzyonun hemen durdurulmasını, venöz erişimin korunmasını, ABCDE yaklaşımının izlenmesini ve anafilaksinin IM adrenalinle tedavisini gerektirir.

Cevap

B · Transfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · About every hour

Cevap neden bu

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Cevap

B · About every hour
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium

Cevap neden bu

A high TSH with a low free T4 is primary hypothyroidism. Low thyroid hormone reduces LDL clearance, raising cholesterol, and reduces free water excretion, which can cause hyponatremia. These often improve with levothyroxine.Kontrol edilen kaynak: Hypothyroidism - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2024); TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Osmolality blood test - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.Farmakoloji

Cevap: A · Withhold the dose and notify the prescriber

Cevap neden bu

Digoxin is usually withheld in adults if the apical pulse is below 60 per minute, and the prescriber is informed. Bradycardia may be an early sign of toxicity.

Cevap

A · Withhold the dose and notify the prescriber
12.Farmakoloji

Cevap: B · Stop the alteplase infusion and notify the provider urgently

Cevap neden bu

A sudden headache and neurological decline during thrombolysis suggest intracranial haemorrhage. The infusion is stopped at once and the provider is called for urgent assessment and imaging.

Cevap

B · Stop the alteplase infusion and notify the provider urgently
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · A tall, thin young man who smokes

Cevap neden bu

Primary spontaneous pneumothorax usually occurs in tall, thin young men, often smokers, when small apical blebs rupture. Secondary pneumothorax occurs in people with lung disease such as COPD and tends to be more serious.

Cevap

B · A tall, thin young man who smokes
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Potassium and magnesium

Cevap neden bu

Low potassium and low magnesium both increase ventricular irritability and the risk of VT and VF after an MI. They are checked and corrected, usually keeping potassium in the upper part of the normal range. The patient is also assessed for ischaemia and haemodynamic change.

Cevap

D · Potassium and magnesium
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Esas olarak günler içinde tip 2 diyabetli yaşlıları etkiler

Cevap neden bu

HHD günler içinde, çoğu zaman enfeksiyonla tetiklenerek gelişir; aşırı hiperglisemi, çok yüksek ozmolalite ve derin dehidratasyonla, sıklıkla konfüzyonla seyreder. Belirgin ketozu önleyecek kadar insülin vardır. Mortalite DKA'dan yüksektir ve tromboz riski yüksektir.

Cevap

C · Esas olarak günler içinde tip 2 diyabetli yaşlıları etkiler
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · IV aciclovir

Cevap neden bu

Herpes simplex encephalitis is treatable but can cause severe brain damage. IV aciclovir is started as soon as it is suspected, without waiting for test results. Kidney function and hydration are monitored during treatment.

Cevap

A · IV aciclovir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating

Cevap neden bu

Classically, duodenal ulcer pain occurs when the stomach is empty and at night, and food or antacids ease it. Gastric ulcer pain is often brought on by eating. Patterns overlap, so endoscopy makes the diagnosis.

Cevap

B · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing

Cevap neden bu

Maceration shows that exudate is not being managed. A barrier film or cream protects the surrounding skin, and a more absorbent dressing or more frequent changes are used. The cause of high exudate is reviewed.

Cevap

D · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Plantar creases only on the front of the sole

Cevap neden bu

Preterm babies have few plantar creases, abundant lanugo, flat areolae, soft ears, prominent labia minora and an extended posture. Creases over the whole sole suggest a term baby.

Cevap

D · Plantar creases only on the front of the sole
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Call for urgent help and start fluid resuscitation

Cevap neden bu

Tachycardia, hypotension and cool peripheries indicate hypovolaemic shock. Help is called, IV access secured, fluids and blood given as prescribed, and the cause of bleeding treated.

Cevap

B · Call for urgent help and start fluid resuscitation
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · A fast heart rate with a prolonged capillary refill

Cevap neden bu

Children maintain their blood pressure until late in shock. Early signs include tachycardia, prolonged capillary refill, cool peripheries, reduced urine output and changes in behaviour.

Cevap

C · A fast heart rate with a prolonged capillary refill
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol

Cevap neden bu

The right hand reflects pre-ductal blood and the foot post-ductal blood. A difference of more than 3%, or a reading below about 95% in both limbs, is an abnormal screen. Depending on the protocol this means a prompt repeat test or immediate medical review, with echocardiography if it persists, because it can signal critical congenital heart disease.

Cevap

A · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Değerli eşyalarını başkalarına vermek ve birden sakin görünmek

Cevap neden bu

Uyarı işaretleri arasında ölümden söz etme, eşyaları verme, vedalaşma, derin depresyondan sonra duygudurumda ani düzelme ve araç arama yer alır.

Cevap

A · Değerli eşyalarını başkalarına vermek ve birden sakin görünmek
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution

Cevap neden bu

In a therapeutic milieu, the ward environment itself is used for treatment. Shared decision-making in community meetings builds responsibility, social skills and trust.

Cevap

A · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 37,6 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

99,7 − 32 = 67,7

5/9 ile çarpın

T = 67,7·5/9 = 37,61 ≈ 37,6 °C

Cevap

T = 37,6 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 12,3 g/dL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 123 g/L × (1 L/10 dL) = 12,3 g/dL

Cevap

Hb = 12,3 g/dL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Hacim

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Cevap

V = 0,3 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 6 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

12,5·24 = 300 mg

Hacim

V = (300/250)·5 = 6 mL

Cevap

V = 6 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 1000·60/600 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 40 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

400/250 = 1,6 mg/mL

Doz hızı

D = 1,6·25 = 40 mg/h

Cevap

D = 40 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1900 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 100 = 300 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1900 mL

Cevap

I = 1900 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL kalan

İkinci kısım

125/150 = 0,8333 h

Toplam süre

t = 3 + 0,8333 = 3,833 ≈ 3,8 h

Cevap

t = 3,8 h

Bu yaklaşık 3 h 50 min eder, yani torba yaklaşık saat 17:20 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 28/min → 3
SpO₂ 98% → 0
oksijen altında → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 6

Cevap

NEWS2 = 6
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 26/min → 3
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions