NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient cannot stand to be measured for the MUST screening tool. How can their height be estimated?

  1. AFrom the size of the patient's shoes
  2. BFrom the length of the bed
  3. CBy asking a visitor to guess
  4. DFrom the length of the forearm (ulna)
2.Hemşirelik esaslarıZor

A nurse realises that a dose of analgesia given two hours ago was not documented. What is correct?

  1. AAsk a colleague to sign that they gave it
  2. BWrite it now as a late entry, stating when it was given
  3. CWrite it in the space for two hours ago as if it was recorded then
  4. DLeave it out, as it is now too late to record it in the notes
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A family member will visit a patient on contact precautions. What should the nurse do?

  1. AShow them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
  2. BTell them visits are not allowed at all
  3. CAsk them to wear an N95 respirator only, with no gown or gloves
  4. DTell them precautions only apply to staff
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?

  1. AHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
  2. BNo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
  3. CThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
  4. DThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient is receiving opioids after surgery. Which finding usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreased appetite and thirst
  2. BIncreasing sleepiness that is hard to rouse
  3. CA sudden rise in pain scores
  4. DA rise in blood pressure with flushed cheeks
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Hemşire hangi hemşire yardımcısı raporuna önce müdahale etmelidir?

  1. ABu sabah lomber omurga füzyonundan sonra bacaklarını hissedemiyor ve hareket ettiremiyor
  2. BDiyabetli bir hasta ayaklarının her zaman olduğu gibi sık sık karıncalandığını söylüyor
  3. CYatak istirahatindeki bir hasta sürgü istiyor
  4. DPnömonili bir hasta sarı balgam çıkardı
7.Klinik hemşirelikOrta

Which of these is a non-drug measure that can help relieve pain?

  1. AKeeping the patient awake all night
  2. BRepositioning and distraction
  3. CRestricting visitors completely
  4. DTelling the patient that the pain is not real
8.Klinik hemşirelikZor

A patient has new facial weakness. Which feature suggests a stroke rather than Bell's palsy?

  1. AThe whole of one side of the face, including the forehead, is weak
  2. BThe patient has had a recent cold
  3. CThe forehead can still be wrinkled on the affected side
  4. DThe patient has pain behind the ear
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient has taken a proton pump inhibitor (such as omeprazole) for many years and now has muscle cramps and tremor. Which electrolyte is most likely to be low?

  1. AMagnesium
  2. BSodium
  3. CChloride
  4. DPhosphate
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A woman who is 34 weeks pregnant has high blood pressure, right upper abdominal pain, a platelet count of 70 × 10³/µL, raised ALT and AST, and a raised LDH. Which condition fits best?

  1. AGestational diabetes
  2. BAcute cholecystitis
  3. CHELLP syndrome
  4. DPhysiologic anemia of pregnancy
11.FarmakolojiOrta

An IV site is cool, swollen and pale, and the infusion is running slowly. What should the nurse do?

  1. AIncrease the infusion rate to push through and clear the blockage
  2. BFlush the cannula forcefully with saline
  3. CStop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
  4. DApply a tight bandage over the site
12.FarmakolojiZor

A patient who has had several courses of bleomycin develops a dry cough and worsening breathlessness. What should the nurse suspect?

  1. AAsthma caused by anxiety
  2. BHeart failure from bleomycin
  3. CPulmonary fibrosis from bleomycin
  4. DA normal effect that will pass in a day
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A 70 kg patient has passed 20 mL of urine per hour for the last three hours. How should this be interpreted?

  1. ABelow 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
  2. BHigh, suggesting fluid overload that needs a diuretic
  3. CNormal, because the target is 0,1 mL/kg/h
  4. DNormal, because any measurable urine output is reassuring
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with a tracheostomy suddenly becomes distressed, and a suction catheter will not pass down the tube. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the oxygen and wait
  2. BGive a nebulised bronchodilator
  3. CRemove the inner cannula
  4. DInflate the cuff with more air
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

For which patient would the nurse question an order for pioglitazone?

  1. AA patient with an allergy to latex
  2. BA patient with hypothyroidism
  3. CA patient with heart failure
  4. DA patient with asthma
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Three days after a stroke, a patient with dysphagia on a modified diet has a temperature of 38,2 °C (100,8 °F), a respiratory rate of 24/min and crackles at the right lung base. What should the nurse do?

  1. AGive paracetamol (acetaminophen) and continue the modified diet as before
  2. BRecord the findings and recheck them at the next routine observation
  3. CSuspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
  4. DEncourage more fluids by mouth to treat the fever
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why is the time a surgical limb tourniquet is inflated carefully recorded?

  1. AThe tourniquet slowly loses all its air after one minute
  2. BThe surgeon is paid per minute of use
  3. CIt shows how long the anaesthetic gas was used
  4. DLong inflation can cause nerve and muscle damage
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Why is an SGLT2 inhibitor such as dapagliflozin usually withheld before surgery?

  1. AIt interacts with all general anaesthetic gases and stops them working
  2. BIt raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
  3. CIt causes the surgical wound to bleed more
  4. DIt makes the patient's potassium dangerously high
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi seçenek biyofizik profilin bileşenlerini sıralar?

  1. AFetal kalp hızı paterni, maternal kan basıncı, kan glikozu, kilo ve idrar proteini
  2. BFundus yüksekliği, fetal duruş, istasyon, silinme ve açıklık
  3. CApgar skoru, kordon kan gazları, doğum ağırlığı, boy ve baş çevresi
  4. DNon-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Hangi yenidoğan bulgusu hemen takip gerektirir?

  1. A1. saatte inleme, burun kanadı solunumu ve göğüs çekilmeleri
  2. BTerm bir vajinal doğumdan sonra baş şeklinde kalıplaşma (moulding)
  3. C2. saatte akrosiyanoz
  4. DBurunda küçük beyaz noktalar (milia)
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Bir yenidoğanda hangi bulgu Hirschsprung hastalığını düşündürür?

  1. ADoğumdan sonraki 48 saat içinde mekonyumun çıkmaması
  2. BParlak sarı, sulu dışkı
  3. CHavlayan öksürük
  4. D4. haftada fışkırır tarzda kusma
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child on a morphine infusion is very hard to wake, with a respiratory rate of 8 per minute and pinpoint pupils. What should the nurse do first?

  1. AGive a sedative to keep the child calm
  2. BReduce the infusion rate slightly and recheck the child's breathing in an hour
  3. CLet the child sleep, as this shows the pain is controlled
  4. DStop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

The wife of a man with alcohol dependence organises her life around his drinking, hides it from others and neglects her own needs. What does this pattern suggest?

  1. ACodependency
  2. BLearned helplessness in the patient
  3. CEnabling by the healthcare team
  4. DDelirium tremens
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Manik atak geçiren bir hasta ortak salonda diğer hastaların sözünü kesiyor ve sesi giderek yükseliyor. En uygun hemşirelik eylemi nedir?

  1. AEnerjisini tüketmesi için rekabetçi bir grup oyununu teşvik etmek
  2. BHastayı sakince daha az uyaranlı, daha sessiz bir alana yönlendirmek ve net, basit sınırlar koymak
  3. CGrubun dikkatini dağıtmak için müziği yükseltmek
  4. DHasta durmayı kabul edene kadar herkesin önünde davranış konusunda hastayla tartışmak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,69995 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,69995 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,69995 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ fl oz? mL1 tsp? mL¼ su bardağı? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ fl oz / meyve suyu, 1 tsp / öksürük şurubu, ¼ su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
42 kgBSA = 1,17 m²75 mg/m²D = ? mg

42 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,17 m². İstem 75 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

42 kgBSA = 1,17 m²75 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 270 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

270 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 150 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 10 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

150 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
450 mLkalan? mL/h5 h kalan

12 saatte 1000 mL istenmişti. 7 saat sonra torbada hâlâ 450 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1000 mL / 12 hsonra 7 h: 450 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay200 mLsu120 mLsüt240 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar350 mLidrar475 mLidrar325 mLyara dreni120 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

çay: 200 mLsu: 120 mLsüt: 240 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 350 mLidrar: 475 mLidrar: 325 mLyara dreni: 120 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL50 mL/hbaşlangıç 08:0013:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 08:00’de başlatıldı ve pompayla 50 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL50 mL/h08:00 → 13:30
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · From the length of the forearm (ulna)

Cevap neden bu

MUST includes tables that estimate height from ulna length when the patient cannot stand. Self-reported height can also be used if it is reliable.

Cevap

D · From the length of the forearm (ulna)
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Write it now as a late entry, stating when it was given

Cevap neden bu

Late entries are clearly marked as such, showing both when care was given and when the note was written. This keeps the record accurate and prevents a second dose being given.

Cevap

B · Write it now as a late entry, stating when it was given
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands

Cevap neden bu

Visitors are taught how to put on and remove PPE as required by the policy and how to perform hand hygiene, so they protect themselves and other patients.

Cevap

A · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early

Cevap neden bu

There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.

Cevap

D · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Increasing sleepiness that is hard to rouse

Cevap neden bu

Sedation usually increases before breathing slows. Regular sedation checks let the nurse hold the opioid and act before respiratory depression occurs.

Cevap

B · Increasing sleepiness that is hard to rouse
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Bu sabah lomber omurga füzyonundan sonra bacaklarını hissedemiyor ve hareket ettiremiyor

Cevap neden bu

Omurga ameliyatından sonra bacakları hissetmeme veya hareket ettirememe yeni durumu, omuriliğe veya sinirlere baskı yapan bir hematomu gösterebilir; bu hemen değerlendirme ve üst basamağa bildirim gerektirir. Pnömonide sarı balgam ve uzun süredir var olan nöropati beklenen bulgulardır.

Cevap

A · Bu sabah lomber omurga füzyonundan sonra bacaklarını hissedemiyor ve hareket ettiremiyor
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Repositioning and distraction

Cevap neden bu

Positioning, heat or cold where safe, relaxation, distraction and explanation can all reduce pain alongside analgesics.

Cevap

B · Repositioning and distraction
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · The forehead can still be wrinkled on the affected side

Cevap neden bu

In a stroke (upper motor neurone lesion), the forehead is usually spared because it has bilateral cortical supply. Bell's palsy (lower motor neurone) weakens the whole side, including the forehead.

Cevap

C · The forehead can still be wrinkled on the affected side
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · HELLP syndrome

Cevap neden bu

HELLP stands for Hemolysis (raised LDH, falling hemoglobin), Elevated Liver enzymes and Low Platelets. It is a severe form of preeclampsia that can cause liver rupture and bleeding, and it usually requires delivery.Kontrol edilen kaynak: HELLP syndrome · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · HELLP syndrome
11.Farmakoloji

Cevap: C · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb

Cevap neden bu

These signs suggest infiltration. The infusion is stopped and the cannula removed, the limb is elevated, and a new cannula is placed elsewhere; vesicant drugs need the extravasation protocol.

Cevap

C · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
12.Farmakoloji

Cevap: C · Pulmonary fibrosis from bleomycin

Cevap neden bu

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses. New respiratory symptoms are reported, and lung function may be monitored.

Cevap

C · Pulmonary fibrosis from bleomycin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion

Cevap neden bu

A urine output below about 0,5 mL/kg/h (35 mL/h for 70 kg) for several hours is oliguria and may indicate hypovolaemia, shock or acute kidney injury. It should be reported along with the other observations, and the catheter checked for blockage.

Cevap

A · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Remove the inner cannula

Cevap neden bu

Tracheostomy emergency guidance is to remove the inner cannula first, because it may be blocked with secretions. If the patient does not improve, the cuff is deflated and the tube may need to be removed. Oxygen is applied to the face and the stoma, and emergency help is called.

Cevap

C · Remove the inner cannula
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · A patient with heart failure

Cevap neden bu

Pioglitazone can cause fluid retention and oedema, which can worsen heart failure. It is contraindicated in patients with heart failure. Weight gain and an increased fracture risk are other effects.

Cevap

C · A patient with heart failure
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review

Cevap neden bu

These signs suggest aspiration pneumonia, which is a common and serious complication of dysphagia. The patient needs medical review, chest assessment, oxygen if needed, and reassessment of their swallow before eating again.

Cevap

C · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Long inflation can cause nerve and muscle damage

Cevap neden bu

A tourniquet creates a bloodless field but causes limb ischaemia. Inflation time and pressure are recorded and the surgeon is told at set intervals, as long inflation can damage nerves and muscle.

Cevap

D · Long inflation can cause nerve and muscle damage
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors can cause euglycaemic diabetic ketoacidosis around fasting and surgery. They are usually paused before surgery as advised, and ketones are checked if the patient becomes unwell.

Cevap

B · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi

Cevap neden bu

Beş bileşenin her biri 0 veya 2 puan alır. Toplam 8–10 güven vericidir; daha düşük puanlar ek değerlendirme veya doğum planlaması gerektirir.

Cevap

D · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · 1. saatte inleme, burun kanadı solunumu ve göğüs çekilmeleri

Cevap neden bu

İnleme, burun kanadı solunumu ve çekilmeler solunum sıkıntısı belirtileridir ve acil değerlendirme gerektirir. Akrosiyanoz, milia ve kalıplaşma yaygın ve normal bulgulardır.

Cevap

A · 1. saatte inleme, burun kanadı solunumu ve göğüs çekilmeleri
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Doğumdan sonraki 48 saat içinde mekonyumun çıkmaması

Cevap neden bu

Mekonyumun gecikmiş çıkışı, karın şişliği ve safralı kusma Hirschsprung hastalığını düşündürür. Daha büyük çocuklarda kronik kabızlık ve şerit gibi dışkı görülebilir.

Cevap

A · Doğumdan sonraki 48 saat içinde mekonyumun çıkmaması
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol

Cevap neden bu

Deep sedation, slow breathing and pinpoint pupils indicate opioid toxicity. The opioid is stopped, the airway and breathing supported with oxygen or bag-mask ventilation if needed, naloxone given as prescribed and help called.

Cevap

D · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Codependency

Cevap neden bu

Codependency describes a family member whose life becomes centred on the other person's addiction, often with caretaking, covering up and neglect of self. Support groups such as Al-Anon can help.

Cevap

A · Codependency
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Hastayı sakince daha az uyaranlı, daha sessiz bir alana yönlendirmek ve net, basit sınırlar koymak

Cevap neden bu

Mani hastaları sakin, düşük uyaranlı bir ortamdan, kararlı ve tutarlı sınırlardan ve basit, rekabetçi olmayan etkinliklerden yarar görür.

Cevap

B · Hastayı sakince daha az uyaranlı, daha sessiz bir alana yönlendirmek ve net, basit sınırlar koymak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,7 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,69995 → 9

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,69995 → 9
9, 5 veya daha büyük; bu yüzden 9 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (95) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,7 mL

Cevap

x = 0,7 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 110 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
¼ su bardağı = 0,25·240 = 60 mL

Toplayın

V = 45 + 5 + 60 = 110 mL

Cevap

V = 110 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 87,75 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 75·1,17 = 87,75 mg

Cevap

D = 87,75 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,27 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 270/1000 = 0,27 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,27 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

150/60 = 2,5 mL/min

Damla hızı

R = 2,5·10 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 8 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/12 = 83,33 mL/h

Yeni hız

R = 450/5 = 90 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (90 − 83,33)/83,33·100% = 8%

Cevap

Δ = 8%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 450 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 120 + 240 = 560 mL
IV infüzyon: 80·12 = 960 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1720 mL

Toplam çıkarılan

350 + 475 + 325 + 120 = 1270 mL

Denge

B = 1720 − 1270 = 450 mL

Cevap

B = 450 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 725 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

08:00 → 13:30 = 5,5 h

Verilen hacim

50·5,5 = 275 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 275 = 725 mL

Cevap

V = 725 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 9

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 2 + 1 + 1 + 2 + 1 = 9

Cevap

B = 9
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: çok yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 3 = 9

Risk düzeyi

9 → çok yüksek risk

Cevap

çok yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions