NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. AAsk the patient to wait until a relative visits
  2. BLeave the back and feet unwashed
  3. CLet the patient do what they can and help with the rest
  4. DWash the patient completely yourself to save time and effort
2.Hemşirelik esaslarıZor

Tip 1 diyabetli genç bir hastada derin ve hızlı solunum, nefeste meyvemsi koku, kusma ve dehidratasyon belirtileri var. Neden şüphelenmelisiniz?

  1. AKaygıya bağlı hiperventilasyon
  2. BBasit bir viral mide enfeksiyonu
  3. CDiyabetik ketoasidoz
  4. DHipoglisemi
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A small spill of blood is found on the floor. How should it be cleaned?

  1. ALeave it until housekeeping arrives the next morning
  2. BCover it with a clean sheet and keep working
  3. CWear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
  4. DWipe it up quickly with a dry cloth using bare hands, then wash the hands well
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Patients contaminated with radioactive dust arrive at the hospital. Which step removes most of the external contamination?

  1. ARemoving the patient’s clothing
  2. BGiving the patient potassium iodide
  3. CWrapping the patient in a blanket
  4. DScrubbing the skin until it is red
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

An older patient becomes confused over a few hours, with attention that comes and goes. What does this suggest?

  1. ALong-standing dementia that is expected
  2. BNormal aging that needs no action
  3. CA personality change that is permanent and expected
  4. DDelirium, which needs the cause found quickly
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Üst GİS kanaması olan bir hastanın kalp hızı 128/dk ve kan basıncı 84/50 mmHg’dir. Bunların hepsi reçete edilmiştir. Hemşire hangisini önce başlatır?

  1. AGeniş çaplı kanüllerle IV sıvı veya kan
  2. BIV proton pompası inhibitörü infüzyonu
  3. CTeşhis amaçlı endoskopiyi ertesi sabaha ayarlamak
  4. DOral demir tabletleri
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient's low potassium does not improve despite potassium replacement. Which other electrolyte should be checked?

  1. APhosphate
  2. BChloride
  3. CSodium
  4. DMagnesium
8.Klinik hemşirelikZor

After a head injury, a patient has clear fluid leaking from the nose. What does this most likely suggest?

  1. AAcute sinusitis
  2. BA normal and harmless response to head trauma
  3. CAllergic rhinitis triggered by the hospital environment
  4. DA base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın beyaz hücre sayısı 16 × 10³/µL ve olgunlaşmamış nötrofillerin (band formları) oranı yüksek. Bu en olası olarak neyi gösterir?

  1. AYalnızca kronik viral hastalığı
  2. BDemir eksikliği anemisini
  3. CNormal bir sonucu
  4. DAkut bakteriyel enfeksiyonu
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?

  1. AHigh calcium and high albumin
  2. BHigh potassium and high hematocrit
  3. CLow sodium and low hematocrit
  4. DLow potassium and low hematocrit
11.FarmakolojiOrta

Metoprolol gibi beta blokerler esas olarak hangi reseptörleri bloke eder?

  1. AKalpteki muskarinik reseptörleri
  2. BYağ dokusundaki beta-3 reseptörleri
  3. CKalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri
  4. DDamarlardaki alfa-1 reseptörleri
12.FarmakolojiZor

A patient taking hydralazine for several months develops joint pain, fever and a rash. Anti-histone antibodies are positive. What is the most likely diagnosis?

  1. AAn acute viral infection
  2. BGout
  3. CDrug-induced lupus
  4. DRheumatoid arthritis
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Fraksiyone olmayan heparin infüzyonunu ayarlamak için hangi laboratuvar testi kullanılır?

  1. AD-dimer düzeyi
  2. BaPTT (veya anti-Xa düzeyi)
  3. CSerum fibrinojen düzeyi
  4. DINR (uluslararası normalleştirilmiş oran)
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient receiving weeks of IV antibiotics through a PICC line in the left arm develops swelling and aching of that arm and neck veins that look fuller on the left. What should the nurse suspect?

  1. AA local skin allergy to the dressing
  2. BAn expected effect of the antibiotic
  3. CA catheter-related deep vein thrombosis
  4. DLymphoedema from lying in bed
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why is pyridostigmine often taken about 30–60 minutes before meals by patients with myasthenia gravis?

  1. ATo stop the drug from irritating an empty stomach later on
  2. BTo improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
  3. CTo lower the blood glucose rise after eating a meal
  4. DTo reduce stomach acid so the food is digested better
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Weeks after starting insulin, a patient with newly diagnosed type 1 diabetes needs much less insulin and has frequent mild hypos. What is the most likely explanation?

  1. AThe insulin has gone off and should be replaced
  2. BThe diabetes has been cured, so insulin can stop
  3. CA honeymoon phase, but insulin is still needed
  4. DThe patient actually has type 2 diabetes
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why do patients with major burns lose so much fluid in the first 24–48 hours?

  1. APatients drink far too little in hospital in the first days
  2. BThe kidneys stop making urine completely
  3. CThe burned skin absorbs fluid from the air
  4. DLeaky capillaries let plasma move into the tissues
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll watch for dizziness and dark urine."
  2. B"I'll chew my food well to avoid blockages."
  3. C"I'll drink less so my bag fills more slowly."
  4. D"I'll report if my output becomes very watery and high."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which measure helps prevent venous thromboembolism after a caesarean?

  1. ARestricting fluids
  2. BEarly mobilisation
  3. CKeeping the knees bent on pillows
  4. DBed rest for several days
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A baby was stillborn at 38 weeks. Which nursing action is most appropriate?

  1. ARemove the baby quickly so the parents are not upset
  2. BTell the parents they can try for another baby soon
  3. CAvoid using the baby's name to prevent more grief
  4. DOffer the parents time to see and hold their baby
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A37,5 °C (99,5 °F) or higher
  2. B39,5 °C (103,1 °F) or higher
  3. C38,0 °C (100,4 °F) or higher
  4. D37,0 °C (98,6 °F) or higher
22.Pediatri hemşireliğiZor

Newborn pulse oximetry screening shows 97% in the right hand and 91% in the foot. What does this mean?

  1. AAn abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
  2. BA normal result, because foot readings are always lower
  3. CA faulty probe or a cold foot; repeat the whole test at the 6-week check
  4. DNormal transition; no further checks are needed
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

An 84-year-old asks for an over-the-counter sleep aid containing diphenhydramine. What is the main concern?

  1. AIt is a strong opioid that causes severe dependence
  2. BIts anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
  3. CIt raises blood pressure to dangerous levels in older adults
  4. DIt has no effects at all in people over 80, so it will not help her sleep
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient's mood changes several times a day, usually after conflicts with others. She has chronic feelings of emptiness and a strong fear of being abandoned. Which diagnosis is most likely?

  1. ASchizoid personality disorder with low mood
  2. BBorderline personality disorder
  3. CPersistent depressive disorder
  4. DBipolar I disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
10 lb 3 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 10 lb 3 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

10 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0018:4508:20t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 18:45 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 08:20 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

18:4508:20
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
87 kgBSA = 1,75 m²250 mg/m²D = ? mg

87 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,75 m². İstem 250 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

87 kgBSA = 1,75 m²250 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 145 mikrogramdır. Ampul 0,5 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

145 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 6 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
350 mLkalan? mL/h7 h kalan

12 saatte 500 mL istenmişti. 5 saat sonra torbada hâlâ 350 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

500 mL / 12 hsonra 5 h: 350 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay150 mLsüt240 mLmeyve suyu120 mLbuz parçaları240 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar175 mLidrar300 mLidrar500 mLidrar175 mLyara dreni150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 150 mLsüt: 240 mLmeyve suyu: 120 mLbuz parçaları: 240 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL250 mL verilen120 mL/h20:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 20:30’de 250 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL250 mL verilen120 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 22/dk, SpO₂ %90 ek oksijen altında, kan basıncı 96/58 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,6 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 22SpO₂ 90%O₂SBP 96HR 76AT 36,6 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Let the patient do what they can and help with the rest

Cevap neden bu

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Cevap

C · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Diyabetik ketoasidoz

Cevap neden bu

Yeterli insülin olmadığında yağ yıkımı ketonlar üretir ve metabolik asidoza neden olur. Derin solunum (Kussmaul), ketonlu nefes, yüksek glukoz ve dehidratasyon tipiktir. Acil bir durumdur.

Cevap

C · Diyabetik ketoasidoz
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant

Cevap neden bu

Blood spills are cleaned promptly by staff wearing gloves. The blood is absorbed with disposable material, then the area is cleaned and disinfected with a hospital disinfectant, and waste goes into clinical waste.

Cevap

C · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Removing the patient’s clothing

Cevap neden bu

Removing clothing, then gently washing the skin, gets rid of most external radioactive contamination. Hard scrubbing damages the skin, and potassium iodide only protects the thyroid from radioactive iodine.

Cevap

A · Removing the patient’s clothing
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Delirium, which needs the cause found quickly

Cevap neden bu

Delirium starts suddenly, over hours or days, and attention fluctuates. It often has a treatable cause such as infection, hypoxia or medication, so it is a priority to assess.

Cevap

D · Delirium, which needs the cause found quickly
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Geniş çaplı kanüllerle IV sıvı veya kan

Cevap neden bu

Taşikardi ve hipotansiyon hipovolemik şoku gösterir; bu nedenle dolaşan hacmin geri kazandırılması, reçete edildiği şekilde sıvılar veya kan ürünleriyle ve yakın izlemle ilk gelir. Asit baskılama ve endoskopi resüsitasyon sürerken izler; oral demir ise daha sonraki iyileşme dönemine aittir.

Cevap

A · Geniş çaplı kanüllerle IV sıvı veya kan
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Magnesium

Cevap neden bu

Hypomagnesaemia increases renal potassium loss and makes hypokalaemia hard to correct. Magnesium must be replaced as well.

Cevap

D · Magnesium
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · A base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak

Cevap neden bu

Clear fluid from the nose or ear after head injury suggests a CSF leak from a skull base fracture, with a risk of meningitis. Nasal tubes and nose-blowing should be avoided and the patient reviewed urgently.

Cevap

D · A base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Akut bakteriyel enfeksiyonu

Cevap neden bu

Daha fazla band formuyla birlikte yüksek beyaz hücre sayısı (“sola kayma”), kemik iliğinin akut bakteriyel enfeksiyona veya ağır inflamasyona yanıt verdiğini düşündürür. Sonuç, ateş gibi hastanın belirtileriyle birlikte okunur.Kontrol edilen kaynak: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · Akut bakteriyel enfeksiyonu
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · High potassium and high hematocrit

Cevap neden bu

Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Kontrol edilen kaynak: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · High potassium and high hematocrit
11.Farmakoloji

Cevap: C · Kalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri

Cevap neden bu

Kardiyoselektif beta blokerler beta-1 reseptörlerini bloke ederek kalp hızını, kasılma gücünü ve renin salınımını azaltır.

Cevap

C · Kalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri
12.Farmakoloji

Cevap: C · Drug-induced lupus

Cevap neden bu

Hydralazine and procainamide are classic causes of drug-induced lupus, especially in slow acetylators. Symptoms usually resolve after the drug is stopped.

Cevap

C · Drug-induced lupus
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · aPTT (veya anti-Xa düzeyi)

Cevap neden bu

IV fraksiyone olmayan heparinin etkisi değişkendir ve reçete edilen protokole göre aPTT'ye (veya anti-Xa düzeyine) göre titre edilir. Heparinle indüklenen trombositopeniyi saptamak için trombosit sayısı da kontrol edilir. D-dimer tromboz olasılığını dışlamaya yardımcı olmak için kullanılır, tedaviyi izlemek için değil.

Cevap

B · aPTT (veya anti-Xa düzeyi)
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · A catheter-related deep vein thrombosis

Cevap neden bu

Upper-limb DVT is a recognised complication of PICCs and other central lines. Arm swelling, pain and distended veins should be reported, and an ultrasound arranged. The line is not flushed forcefully, and treatment usually involves anticoagulation.

Cevap

C · A catheter-related deep vein thrombosis
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes

Cevap neden bu

Pyridostigmine inhibits acetylcholinesterase, so more acetylcholine is available at the neuromuscular junction. Timing it before meals gives the best muscle strength for chewing and swallowing, which lowers the risk of aspiration.

Cevap

B · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · A honeymoon phase, but insulin is still needed

Cevap neden bu

After diagnosis and correction of high glucose, remaining beta cells may work better for a while, so insulin needs fall. This honeymoon phase is temporary. The doses are reduced, but insulin is not stopped.

Cevap

C · A honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Leaky capillaries let plasma move into the tissues

Cevap neden bu

Inflammatory mediators make capillaries leaky, so plasma moves into the tissues and from the burn surface. Without fluids this causes burn shock; oedema is greatest in the first day or two.

Cevap

D · Leaky capillaries let plasma move into the tissues
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · "I'll drink less so my bag fills more slowly."

Cevap neden bu

Restricting fluids increases dehydration risk with an ileostomy. Patients drink enough, add salt as advised, chew well and report high output or signs of dehydration.

Cevap

C · "I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Early mobilisation

Cevap neden bu

Early walking, adequate hydration, compression stockings or devices and anticoagulant prophylaxis for women at risk reduce VTE after caesarean. Pillows under the knees can restrict venous return.

Cevap

B · Early mobilisation
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Offer the parents time to see and hold their baby

Cevap neden bu

Parents should be offered time with their baby, to name, hold and dress the baby if they wish, and keepsakes such as photographs, footprints or locks of hair. Their choices should be respected without pressure.

Cevap

D · Offer the parents time to see and hold their baby
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Cevap neden bu

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Cevap

C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol

Cevap neden bu

The right hand reflects pre-ductal blood and the foot post-ductal blood. A difference of more than 3%, or a reading below about 95% in both limbs, is an abnormal screen. Depending on the protocol this means a prompt repeat test or immediate medical review, with echocardiography if it persists, because it can signal critical congenital heart disease.

Cevap

A · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls

Cevap neden bu

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and sedating. In older adults, it can cause delirium, constipation, urinary retention and falls, and is generally avoided.

Cevap

B · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Borderline personality disorder

Cevap neden bu

In borderline personality disorder, mood shifts are short-lived, often hours, and are usually triggered by interpersonal events. Bipolar episodes last days to weeks and are not mainly reactive to relationships.

Cevap

B · Borderline personality disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 4,63 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

3 oz/16 = 0,1875 lb
10 + 0,1875 = 10,19 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 10,19/2,2 = 4,631 ≈ 4,63 kg

Cevap

m = 4,63 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 13,58 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

18:45 → 24:00 = 315 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 08:20 = 500 min

Toplam

315 + 500 = 815 min
t = 815/60 = 13,58 h

Cevap

t = 13,58 h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 437,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 250·1,75 = 437,5 mg

Cevap

D = 437,5 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,29 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Hacim

V = 145/500 = 0,29 mL

Cevap

V = 0,29 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 42 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

6·60 = 360 min

Damla hızı

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Cevap

R = 42 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 42 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

500/12 = 41,67 mL/h

Yeni hız

R = 350/7 = 50 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (50 − 41,67)/41,67·100% = 20%

Cevap

Δ = 20%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1930 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 240 + 120 = 510 mL
buz parçaları: 240/2 = 120 mL
IV infüzyon: 100·12 = 1200 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1930 mL

Cevap

I = 1930 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 250 = 750 mL

Süre

t = 750/120 = 6,25 ≈ 6,3 h

Cevap

t = 6,3 h

Bu yaklaşık 6 h 15 min eder, yani torba yaklaşık saat 02:45 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 22/min → 2
SpO₂ 90% → 3
oksijen altında → 2
SBP 96 mmHg → 2
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 2 + 3 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 = 9

Cevap

NEWS2 = 9
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: çok yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 2 = 9

Risk düzeyi

9 → çok yüksek risk

Cevap

çok yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions