NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When are non-sterile gloves needed?

  1. AOnly when the patient is known to have an infection
  2. BOnly when handling medicines
  3. CWhen contact with blood, body fluids or broken skin is expected
  4. DFor every patient contact, including taking a pulse or blood pressure
2.Hemşirelik esaslarıZor

A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?

  1. AAsk the team whether the observations can safely be done less often
  2. BAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
  3. CKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
  4. DStop all observations so the patient can sleep
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient is booked for an MRI scan. What must the nurse check beforehand?

  1. AWhether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
  2. BWhether the patient has eaten a large meal recently
  3. CWhether the patient’s blood glucose has been in the normal range today
  4. DWhether the patient has had a hearing test this year
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Uçuk (herpes labialis) olan bir hemşire yenidoğan servisine atanıyor. En uygun davranış nedir?

  1. AYöneticiye haber vermek; yönetici hemşireyi şimdilik başka yere atayabilir
  2. BUçuk çok yaygın olduğu için her zamanki gibi çalışmak
  3. CEldiven giyip her zamanki gibi devam etmek
  4. DKimseye söylememek ve vardiyalarda lezyonu makyajla kapatmak
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hemşire yardımcısı, bunu yapmak için eğitim almadığını söyleyerek devredilen bir görevi reddediyor. Hemşirenin en iyi yanıtı nedir?

  1. AGörevi, eğitimli birinin görevde olacağı bir sonraki vardiyaya bırakmak
  2. BYardımcıya teşekkür etmek, görevin güvenli şekilde yapıldığından emin olmak ve eğitim ayarlamak
  3. CGörevi reddettiği için yardımcıyı yöneticiye bildirmek
  4. DYardımcıya bunun iş tanımında olduğunu ve yapılması gerektiğini söylemek
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient at 34 weeks of pregnancy has painless, bright red vaginal bleeding. Which action should the nurse avoid?

  1. AMeasuring the blood pressure and pulse
  2. BMonitoring the fetal heart rate
  3. CWeighing the pads to estimate blood loss
  4. DA vaginal examination
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  2. BPeak flow readings
  3. CMonthly HbA1c
  4. DWeekly temperature and a single blood glucose reading
8.Klinik hemşirelikZor

Bir hastanın üç gündür ishali var ve dahiliye servisinde yatıyor. En uygun enfeksiyon kontrol girişimi nedir?

  1. AHerhangi bir girişimde bulunmadan önce ishalin bir hafta sürmesini beklemek
  2. BKaynak tasarrufu için yalnızca alkollü el antiseptiği kullanıp eldivenden kaçınmak
  3. CTek kişilik odalar boş kalsın diye hastayı ortak bir bölüme taşımak
  4. DHemen izole etmek, temas önlemleri almak ve dışkı örneği göndermek
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Why is a baseline platelet count taken before starting heparin therapy?

  1. ASo a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
  2. BBecause heparin is given at a dose based on the platelet count
  3. CSo that the INR can be calculated from the platelet count later
  4. DBecause heparin increases the platelet count to dangerous levels
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

After lying on the floor for many hours, a patient has a CK of 40,000 U/L, a potassium of 6,1 mEq/L and dark urine. Which prescribed treatment is the priority?

  1. AAn oral potassium supplement with each meal
  2. BFluid restriction to protect the heart from overload
  3. CHigh-dose NSAIDs for the muscle pain
  4. DLarge-volume IV fluids with cardiac monitoring
11.FarmakolojiOrta

A nurse has a needlestick injury from a patient with HIV. When should post-exposure prophylaxis start?

  1. AOnly if the patient's viral load is above a set level
  2. BAfter one week, when the risk of infection is clearer
  3. CAs soon as possible, and within 72 hours at the latest
  4. DOnly after the nurse's HIV test turns positive
12.FarmakolojiZor

A man on long-term testosterone therapy has a rising haematocrit. Why is this important?

  1. AIt means the testosterone dose is too low
  2. BA high haematocrit shows that the testosterone is not being absorbed
  3. CIt is a sign of liver failure caused by testosterone
  4. DTestosterone raises red cell production, increasing clot risk
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Yüksek D-dimer sonucu ne anlama gelir?

  1. AFibrin yıkımı vardır, ancak bu pıhtı olduğunu kanıtlamaz
  2. BDerin ven trombozu güvenle dışlanmıştır
  3. CAntikoagülan doz çok düşüktür ve artırılmalıdır
  4. DPulmoner emboli veya DVT doğrulanmıştır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with an inferior myocardial infarction develops complete heart block with a heart rate of 38/min. What is the most likely reason?

  1. AThe left anterior descending artery supplies the SA node only
  2. BThe right coronary artery usually supplies the AV node
  3. CInferior infarcts always destroy the bundle of His permanently
  4. DHeart block is caused by the thrombolytic drug
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient has confirmed meningococcal meningitis. What is usually offered to their close household contacts?

  1. ANo action unless they develop symptoms
  2. BA full course of IV antibiotics in hospital
  3. CPreventive antibiotics
  4. DA lumbar puncture to check for infection
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with a brain tumour on high-dose dexamethasone has a capillary glucose of 16 mmol/L (288 mg/dL). They have no history of diabetes. What is the best explanation?

  1. ASteroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment
  2. BA sign that the brain tumour has now spread to the pancreas
  3. CNormal for this patient, so no action is needed
  4. DA lab error, because steroids lower blood glucose
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Yüksek riskli hastalarda tümör lizis sendromunu önlemeye hangi önlemler yardımcı olur?

  1. AGünlük kalsiyum ve fosfat takviyeleri
  2. BKemoterapi sırasında tüm IV ve oral sıvıları kesmek
  3. CPotasyum tabletleriyle sıvı kısıtlaması
  4. DAllopürinol veya rasburikaz ile IV hidrasyon
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Shortly after a spinal anaesthetic, a patient says their arms feel weak and it is hard to breathe, and the BP is falling. What is most likely?

  1. AA normal spinal effect
  2. BA post-dural puncture headache
  3. CA high spinal block
  4. DAn anxiety attack
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

In fetal circulation, what is the function of the foramen ovale?

  1. AIt carries blood from the pulmonary artery to the aorta
  2. BIt carries blood from the aorta back to the placenta
  3. CIt shunts blood from the right atrium to the left atrium
  4. DIt lets blood from the umbilical vein bypass the liver
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Which statement by a pregnant woman with gestational diabetes shows she understands her care?

  1. A"I will check my glucose as shown and record it."
  2. B"I can skip meals if my glucose is high in the morning."
  3. C"My baby's growth will not need monitoring."
  4. D"Insulin will harm my baby, so I will refuse it."
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 6-year-old with a life-limiting illness asks the nurse, "Am I going to die?" What is the best response?

  1. ATell the child that only the doctor is allowed to talk about this subject with children
  2. BChange the subject quickly so the child is not upset
  3. CFind out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family
  4. DTell the child firmly that this will not happen
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child with a new forearm cast has severe pain not relieved by analgesia and screams when the nurse gently moves the fingers. What should the nurse suspect?

  1. AAnxiety; distract the child with play
  2. BItching under the cast; give an antihistamine
  3. CNormal pain after a fracture; give more time
  4. DCompartment syndrome; report it at once
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient on a mental health ward insists that he is a famous inventor whose ideas were stolen by the government. Which type of delusion is the main one here?

  1. ASomatic
  2. BErotomanic
  3. CGrandiose
  4. DNihilistic
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with an anxiety disorder speaks so quickly about her worries that the nurse cannot follow. Which response is most helpful?

  1. A"Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
  2. B"You're talking too fast, so we'll have to stop for today."
  3. C"Let me tell you what I think your problem is, and then we can talk."
  4. D"There's really nothing to worry about, so just try to relax."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011125:25 PM?18:2517:2505:2516:25

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 5:25 PM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

5:25 PM
  1. 118:25
  2. 217:25
  3. 305:25
  4. 416:25
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:0005:35t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:00 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 05:35 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

23:0005:35
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
45 kg20 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 45 kg ve tek doz olarak 20 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

45 kg20 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 160 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

160 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL60 gtt/mL4 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 4 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL4 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg250 mL8 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 500 mg ilaç içeriyor ve 8 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

500 mg/250 mL8 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba150 mLçay240 mLsu300 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar425 mLidrar200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çorba: 150 mLçay: 240 mLsu: 300 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL200 mL verilen60 mL/h11:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:00’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL200 mL verilen60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 118/70 mmHg, nabız 64/dk, yeni başlayan konfüzyon, vücut sıcaklığı 36,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 98%havaSBP 118HR 64CT 36,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected

Cevap neden bu

Under standard precautions, gloves are worn when exposure to blood or body fluids is likely. Wearing them for all contact gives false security and can spread germs if not changed.

Cevap

C · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Ask the team whether the observations can safely be done less often

Cevap neden bu

Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.

Cevap

A · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker

Cevap neden bu

The MRI magnet can move or heat metal objects and can stop some implanted devices from working. Patients are screened for implants, pacemakers, metal fragments and metal items such as jewelry before entering the scanner room.

Cevap

A · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Yöneticiye haber vermek; yönetici hemşireyi şimdilik başka yere atayabilir

Cevap neden bu

Herpes simpleks yenidoğanlarda ağır enfeksiyona yol açabilir. Aktif lezyonu olan personel yöneticisine haber verir ve iş sağlığı önerilerine uyar; bu çoğu zaman lezyon iyileşene kadar yenidoğanlarla ve diğer yüksek riskli hastalarla temastan kaçınmak anlamına gelir.

Cevap

A · Yöneticiye haber vermek; yönetici hemşireyi şimdilik başka yere atayabilir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Yardımcıya teşekkür etmek, görevin güvenli şekilde yapıldığından emin olmak ve eğitim ayarlamak

Cevap neden bu

Devralan kişi, yetkin olmadığı bir görevi reddetmelidir. Hemşire görevin şimdi güvenli şekilde yapıldığından emin olur ve gelecek için eğitim ayarlar. Görevi zorla yaptırmak veya yapılmadan bırakmak hastayı riske atar.

Cevap

B · Yardımcıya teşekkür etmek, görevin güvenli şekilde yapıldığından emin olmak ve eğitim ayarlamak
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A vaginal examination

Cevap neden bu

Painless, bright red bleeding suggests placenta previa. A vaginal examination could cause severe hemorrhage, so it is avoided until the placenta position is known.

Cevap

D · A vaginal examination
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Cevap neden bu

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Cevap

A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Hemen izole etmek, temas önlemleri almak ve dışkı örneği göndermek

Cevap neden bu

Açıklanamayan ishal, örneğin C. difficile veya norovirüs gibi enfeksiyöz olabilir. Gecikmeden izolasyon ve test diğer hastaları korur.

Cevap

D · Hemen izole etmek, temas önlemleri almak ve dışkı örneği göndermek
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected

Cevap neden bu

Heparin-induced thrombocytopenia is diagnosed partly by a fall of about 50% or more from the baseline count, usually 5–14 days after starting. A baseline count and regular checks make this possible.Kontrol edilen kaynak: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

A · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring

Cevap neden bu

Rhabdomyolysis releases myoglobin, which can cause acute kidney injury, and potassium, which can cause arrhythmias. Early aggressive IV fluids, a target urine output and cardiac monitoring are priorities. NSAIDs and potassium would worsen kidney injury and hyperkalemia.Kontrol edilen kaynak: Rhabdomyolysis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring
11.Farmakoloji

Cevap: C · As soon as possible, and within 72 hours at the latest

Cevap neden bu

Post-exposure prophylaxis aims to stop infection becoming established. It works best when started within hours, is not started after 72 hours, and is usually taken for 28 days.

Cevap

C · As soon as possible, and within 72 hours at the latest
12.Farmakoloji

Cevap: D · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk

Cevap neden bu

Testosterone increases erythropoiesis and can cause polycythaemia, which increases blood viscosity and thrombosis risk. Haematocrit is monitored, and the dose may be reduced or paused.

Cevap

D · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Fibrin yıkımı vardır, ancak bu pıhtı olduğunu kanıtlamaz

Cevap neden bu

D-dimer fibrinin bir yıkım ürünüdür. Klinik olasılığı düşük bir hastada (örneğin düşük Wells skoru) normal sonuç DVT veya PE'yi dışlamaya yardımcı olur. Yüksek sonuç birçok durumda sık görülür; bu nedenle pıhtıyı doğrulamak için görüntüleme (dupleks ultrasonografi veya BT pulmoner anjiyografi) gerekir.

Cevap

A · Fibrin yıkımı vardır, ancak bu pıhtı olduğunu kanıtlamaz
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · The right coronary artery usually supplies the AV node

Cevap neden bu

In most people the right coronary artery supplies the inferior wall and the AV node, so inferior MI can cause AV block. It is often temporary and may respond to atropine, but symptomatic or persistent block may need temporary pacing.

Cevap

B · The right coronary artery usually supplies the AV node
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Preventive antibiotics

Cevap neden bu

Close contacts, such as people living in the same household, are offered chemoprophylaxis, for example with ciprofloxacin or rifampicin (rifampin), to clear carriage. Public health teams usually coordinate this.

Cevap

C · Preventive antibiotics
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Steroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment

Cevap neden bu

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, so hyperglycaemia is common, often later in the day after a morning dose. Glucose is monitored regularly, and treatment may be needed. Other steroid effects include mood change and gastric irritation.

Cevap

A · Steroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Allopürinol veya rasburikaz ile IV hidrasyon

Cevap neden bu

Önleme; yüksek idrar çıkışını sürdürmek için agresif hidrasyonu, allopürinolü (ürik asit üretimini azaltır) veya rasburikazı (ürik asidi parçalar) ve elektrolitlerin, böbrek fonksiyonunun ve idrar çıkışının yakın izlenmesini içerir.

Cevap

D · Allopürinol veya rasburikaz ile IV hidrasyon
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · A high spinal block

Cevap neden bu

If local anaesthetic spreads upwards, it can affect the arms, breathing muscles and cardiac nerves, causing hypotension and bradycardia. It is an emergency; help is called, and breathing and circulation are supported.

Cevap

C · A high spinal block
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · It shunts blood from the right atrium to the left atrium

Cevap neden bu

The foramen ovale shunts blood from the right to the left atrium. The ductus arteriosus links the pulmonary artery to the aorta, and the ductus venosus lets umbilical venous blood bypass the liver.

Cevap

C · It shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · "I will check my glucose as shown and record it."

Cevap neden bu

Regular glucose monitoring with records guides treatment changes. Skipping meals can cause hypoglycaemia and ketosis, insulin does not cross the placenta in a meaningful amount, and fetal growth is monitored.

Cevap

A · "I will check my glucose as shown and record it."
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Find out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family

Cevap neden bu

Children with serious illness often sense what is happening. Exploring the question ("What makes you ask?") and answering honestly, at the child's level and in agreement with the family, reduces isolation and fear. False reassurance damages trust.

Cevap

C · Find out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Compartment syndrome; report it at once

Cevap neden bu

Rising pressure within a muscle compartment cuts off blood supply. Severe pain unrelieved by analgesia and pain on passive movement are early signs; pulselessness is late. The prescriber is told immediately, the limb is not elevated above heart level and the cast may need splitting.

Cevap

D · Compartment syndrome; report it at once
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Grandiose

Cevap neden bu

Grandiose delusions are false beliefs about one's own importance, power or identity. They may combine with persecutory themes, as here, but the central belief is about being exceptional.

Cevap

C · Grandiose
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"

Cevap neden bu

Focusing directs the conversation to one main concern, which reduces overwhelm and makes the problem easier to work on. A calm, slow pace from the nurse also helps lower anxiety.

Cevap

A · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 17:25

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

5 PM → 5 + 12 = 17

Cevap

17:25

Cevap

17:25
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 395 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:00 → 24:00 = 60 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 05:35 = 335 min

Toplam

t = 60 + 335 = 395 min

Cevap

t = 395 min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 900 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

20·45 = 900 mg

Cevap

D = 900 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,16 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 160/1000 = 0,16 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,16 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 63 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

4·60 = 240 min

Damla hızı

R = 250·60/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Cevap

R = 63 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 63 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 16 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

500/250 = 2 mg/mL

Doz hızı

D = 2·8 = 16 mg/h

Cevap

D = 16 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1740 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 240 + 300 = 690 mL
IV infüzyon: 125·8 = 1000 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1740 mL

Cevap

I = 1740 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 200 = 300 mL

Süre

t = 300/60 = 5 h

Cevap

t = 5 h

Bu yaklaşık 5 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 16:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon) → 4

Toplayın

GCS = 2 + 3 + 4 = 9

Şiddet

GCS 9 → orta

Cevap

orta
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
yeni başlayan konfüzyon (C) → 3
T 36,8 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions