NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When should discharge planning begin?

  1. AOn the morning of discharge
  2. BAfter the patient has gone home
  3. COn admission, or as early as possible
  4. DOnly after the doctor agrees to discharge
2.Hemşirelik esaslarıZor

Diyabetli bir hasta çok düşük kan şekeriyle yanıtsız bulunuyor ve yutamıyor. Doğru yaklaşım nedir?

  1. AYardım çağırmak ve protokole göre IV glukoz veya IM glukagon gibi başka bir yolla glukoz vermek
  2. BHastanın ağzına şekerli meyve suyu dökmek
  3. CHastanın olağan insülin dozunu vermek
  4. DHastanın uyanmasını bekleyip sonra yemek vermek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse gives part of a dose of an opioid from a vial and must discard the rest. What is correct?

  1. ADiscard it alone in the sink and document the amount wasted later in the shift
  2. BDiscard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
  3. CKeep the rest for the patient’s next dose
  4. DReturn the rest to the patient’s medication drawer
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. AWalk with the patient to the bathroom and stay close by
  2. BRaise all four side rails so the patient stays in bed
  3. CTell the patient to go alone and use the call light if needed
  4. DTell the patient to wait until the morning
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which patient with diabetes should the nurse see first?

  1. AGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
  2. BNeeds foot care teaching before discharge tomorrow
  3. CGlucose 210 mg/dL (11,7 mmol/L) after a large lunch, feels well
  4. DHbA1c result of 8,2%, asking about diet
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. AActivate the rapid response team
  2. BAsk the patient’s family to call the provider
  3. CDocument the concern and continue routine care
  4. DWait another hour and call the provider again
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?

  1. AIn standard numbered positions across the front and left of the chest
  2. BAnywhere on the chest where the skin is clear
  3. COn both shoulders and both hips only
  4. DIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
8.Klinik hemşirelikZor

Which action is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. ATaking rectal temperatures regularly
  2. BKeeping fresh flowers and plants in the room to help the patient's mood
  3. CStrict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
  4. DGiving routine intramuscular injections
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Kronik böbrek hastalığında yüksek serum fosfatına genellikle kalsiyumda hangi değişiklik eşlik eder?

  1. AKalsiyum değişikliği olmadan yalnızca yüksek serum potasyumu
  2. BDüşük serum kalsiyumu
  3. CYüksek serum kalsiyumu
  4. DKalsiyumda değişiklik yok
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient without diabetes in the ICU with sepsis has a glucose of 260 mg/dL (14,4 mmol/L) and an HbA1c of 5,2%. What is the best interpretation?

  1. AType 1 diabetes from autoimmune damage
  2. BA meter error, because HbA1c is normal
  3. CLong-standing undiagnosed type 2 diabetes
  4. DStress hyperglycemia from acute illness
11.FarmakolojiOrta

What should the nurse teach a patient starting nitrofurantoin?

  1. AStop it as soon as the burning settles
  2. BTake it on an empty stomach with an antacid
  3. CExpect blue urine, which shows that the drug is working well
  4. DTake it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.FarmakolojiZor

Ten days after chemotherapy, a patient has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F) but says she feels fine. What should happen?

  1. AUrgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
  2. BStart oral antibiotics only if a rash develops
  3. CParacetamol at home and review at the next routine clinic visit
  4. DWait 48 hours to see whether the fever settles
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Yakın zamanda inme geçirmiş ve yutma güçlüğü olan bir hastada ateş ve sağ alt lobda raller gelişiyor. En olası neden nedir?

  1. ASol ventrikül yetmezliği
  2. BPulmoner emboli
  3. CAkut astım
  4. DAspirasyon pnömonisi
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A woman starting rifampicin (rifampin) for tuberculosis uses a combined oral contraceptive pill. What advice is correct?

  1. AStop all contraception during TB treatment, as pregnancy cannot occur
  2. BTake two pills a day to make up for the drug
  3. CUse another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect
  4. DContinue the pill as usual, because there is no interaction with TB drugs
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Primer adrenal yetmezliği olan bir hastanın ateşi vardır. Steroid replasmanı için olağan hasta günü öğüdü nedir?

  1. AAteş düşene kadar steroidi kesmek
  2. BGlukokortikoid dozunu artırmak, çoğu zaman ikiye katlamak
  3. CYan etkileri azaltmak için dozu yarıya indirmek
  4. DOlağan dozu sürdürmek ve şimdilik ek sıvı içmemek
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A 66-year-old smoker has had two episodes of painless red urine. Urine cultures are negative. Which plan is most appropriate?

  1. AAdvise more fluids and review in a year
  2. BUrgent referral for cystoscopy and imaging
  3. CAnother course of antibiotics for a UTI
  4. DReassure him, because the blood has stopped
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which is a recognised risk of long-term proton pump inhibitor use?

  1. AHypercalcaemia
  2. BHypernatraemia
  3. CHypomagnesaemia
  4. DHyperkalaemia
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with bone metastases is starting regular zoledronic acid. Which advice is important?

  1. AHave a dental check and report jaw pain or loose teeth
  2. BTake extra calcium only on the day of infusion
  3. CAvoid all physical activity for six months
  4. DStop drinking all fluids on the day of each infusion
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

At station +2, where is the presenting part?

  1. A2 cm above the ischial spines
  2. BFloating above the pelvic inlet
  3. CAt the level of the ischial spines
  4. D2 cm below the ischial spines
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Magnezyum sülfat alan bir kadının eşi ilacın ne işe yaradığını soruyor. Hangi yanıt doğrudur?

  1. AKan basıncını düşüren ana ilaçtır
  2. BPreeklampsinin neden olduğu nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur
  3. CDoğumu hızlandırır
  4. DBebeğin çok büyümesini engeller
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child weighs 20 kg. Which minimum urine output suggests adequate kidney perfusion?

  1. AAny amount, as long as the child is drinking
  2. BAbout 2 mL per hour
  3. CAbout 5 mL per hour
  4. DAbout 20 mL per hour
22.Pediatri hemşireliğiZor

Bir çocuğa IV potasyum klorür veriliyor. Hemşire kanül bölgesini şiş ve soluk, çocuğu ise ağlar buluyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AÇocuğu yatıştırmak ve infüzyona devam etmek
  2. Bİnfüzyonu durdurmak ve bölgeyi değerlendirmek
  3. CDaha hızlı bitirmek için infüzyon hızını artırmak
  4. DBölgenin üzerine sıkı bir sargı uygulamak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Bir hasta "glimpotrans" sözcüğünü kullanıyor ve bunun düşüncelerini kontrol eden güç anlamına geldiğini açıklıyor. Bu nedir?

  1. AAyrıntıcılık
  2. BEkolali
  3. CÇınlama çağrışımı
  4. DNeolojizm
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

During a ward community meeting, several patients complain that the ward is too noisy at night. What reflects a therapeutic milieu?

  1. ATell the patients that the rules cannot be changed
  2. BDiscuss the problem openly and involve patients in finding a solution
  3. CEnd the meeting so the complaint is not discussed further
  4. DAsk the patients to write their complaints down and then do nothing
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C95,7 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 95,7 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

95,7 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0020:3002:30t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 20:30 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 02:30 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

20:3002:30
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
45 kg20 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 45 kg. Order edilen doz günde 20 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

45 kg20 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 2100 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

2100 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL75 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 75 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

75 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg250 mL12 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 100 mg ilaç içeriyor ve 12 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

100 mg/250 mL12 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu120 mLsüt100 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar350 mLidrar475 mLkusmuk200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

meyve suyu: 120 mLsüt: 100 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 350 mLidrar: 475 mLkusmuk: 200 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL75 mL/hbaşlangıç 09:1517:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 09:15’de başlatıldı ve pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL75 mL/h09:15 → 17:15
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini hiç açmıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %91 oda havasında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 120/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,5 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 91%havaSBP 112HR 120AT 36,5 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · On admission, or as early as possible

Cevap neden bu

Starting discharge planning early allows time for teaching, equipment, referrals and support at home, reducing delays and readmissions.

Cevap

C · On admission, or as early as possible
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Yardım çağırmak ve protokole göre IV glukoz veya IM glukagon gibi başka bir yolla glukoz vermek

Cevap neden bu

Hasta yutamıyorsa ağızdan glukoz aspirasyon riski taşır. Yerel protokole göre hemşire yardım çağırır, hava yolunu korur ve IV glukoz veya IM glukagon verir, ardından glukozu yeniden ölçer.

Cevap

A · Yardım çağırmak ve protokole göre IV glukoz veya IM glukagon gibi başka bir yolla glukoz vermek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it

Cevap neden bu

Wasting controlled substances requires a witness, usually another licensed nurse, and both document the waste. This prevents and detects drug diversion.

Cevap

B · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Cevap neden bu

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Cevap

A · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused

Cevap neden bu

Severe hypoglycemia with confusion can quickly lead to seizures and loss of consciousness. The other patients have problems that matter but are not immediately dangerous.

Cevap

A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Activate the rapid response team

Cevap neden bu

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Cevap

A · Activate the rapid response team
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · In standard numbered positions across the front and left of the chest

Cevap neden bu

The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.

Cevap

A · In standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient

Cevap neden bu

Hand hygiene is the single most effective measure to protect neutropenic patients. Rectal procedures and IM injections are avoided because they can cause mucosal or tissue injury and bleeding.

Cevap

C · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Düşük serum kalsiyumu

Cevap neden bu

Yetmezlik içindeki böbrekler fosfatı tuttuğunda fosfat kalsiyumu bağlar ve D vitamini aktivasyonu azalır; bu yüzden serum kalsiyumu düşme eğilimindedir. Bu, sekonder hiperparatiroidiye ve kemik hastalığına yol açar.Kontrol edilen kaynak: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Phosphate in Blood · MedlinePlus (NIH) (2023)

Cevap

B · Düşük serum kalsiyumu
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Stress hyperglycemia from acute illness

Cevap neden bu

Stress hormones and inflammation raise glucose in acute illness, even without diabetes. A normal HbA1c shows that glucose was normal over the previous months. Stress hyperglycemia is still treated, usually with insulin, because it worsens outcomes.Kontrol edilen kaynak: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Stress hyperglycemia from acute illness
11.Farmakoloji

Cevap: D · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown

Cevap neden bu

Nitrofurantoin is taken with food to reduce nausea and can harmlessly darken the urine. The full course is completed, and cough, breathlessness or numbness should be reported.

Cevap

D · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.Farmakoloji

Cevap: A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay

Cevap neden bu

Fever during neutropenia is treated as a medical emergency because infection can progress rapidly. Cultures are taken and empirical IV antibiotics are started promptly, ideally within one hour.

Cevap

A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Aspirasyon pnömonisi

Cevap neden bu

İnme sonrası disfaji aspirasyon riskini artırır. Sağ ana bronş daha geniş ve daha dikey olduğu için aspire edilen madde sıklıkla sağ alt loba girer. Yutma taraması, dik pozisyon ve ağız bakımı riski azaltır.

Cevap

D · Aspirasyon pnömonisi
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Use another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect

Cevap neden bu

Rifampicin induces liver enzymes that break down oestrogen and progestogen, so hormonal contraception may fail. A non-hormonal or unaffected method, such as a copper IUD, is advised during and for a time after treatment. The interaction also affects warfarin and many other drugs.

Cevap

C · Use another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Glukokortikoid dozunu artırmak, çoğu zaman ikiye katlamak

Cevap neden bu

Hastalık sırasında steroid replasmanı alan kişilerin daha fazla glukokortikoide gereksinimi vardır. Hasta günü kuralları genellikle ateş sırasında dozun ikiye katlanmasını ve kusup tabletleri tutamıyorlarsa adrenal krizi önlemek için acil enjekte edilebilir hidrokortizon kullanılmasını veya acil bakım aranmasını önerir.

Cevap

B · Glukokortikoid dozunu artırmak, çoğu zaman ikiye katlamak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Urgent referral for cystoscopy and imaging

Cevap neden bu

Painless visible haematuria in an older smoker, with no infection, must be investigated urgently for bladder or kidney cancer. Intermittent bleeding does not mean the cause has gone.

Cevap

B · Urgent referral for cystoscopy and imaging
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Hypomagnesaemia

Cevap neden bu

Long-term PPIs are linked with low magnesium, C. difficile infection, fractures and B12 deficiency. The need for continuing treatment should be reviewed regularly.

Cevap

C · Hypomagnesaemia
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth

Cevap neden bu

Bisphosphonates can cause osteonecrosis of the jaw, especially after dental extractions. A dental check before starting, good oral hygiene and reporting jaw symptoms are advised. Kidney function and calcium are also monitored.

Cevap

A · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · 2 cm below the ischial spines

Cevap neden bu

Station is measured in centimetres relative to the ischial spines. Negative numbers are above them, 0 is at their level and positive numbers are below them, towards the outlet.

Cevap

D · 2 cm below the ischial spines
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Preeklampsinin neden olduğu nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur

Cevap neden bu

Magnezyum sülfat eklamptik nöbetleri önlemek ve tedavi etmek için verilir. Etkili bir antihipertansif değildir; bu nedenle şiddetli hipertansiyon ayrı ilaçlar gerektirir.

Cevap

B · Preeklampsinin neden olduğu nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · About 20 mL per hour

Cevap neden bu

A urine output of at least about 1 mL/kg/hour is generally used as a sign of adequate perfusion in children; for 20 kg this is about 20 mL/hour. Lower output can signal dehydration, shock or kidney problems.

Cevap

D · About 20 mL per hour
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · İnfüzyonu durdurmak ve bölgeyi değerlendirmek

Cevap neden bu

Şişlik, solukluk ve ağrı ekstravazasyonu veya infiltrasyonu düşündürür. İnfüzyonu durdurun, bölgeyi değerlendirin, yerel ekstravazasyon protokolünü izleyin ve reçeteyi yazan kişiye bildirin. Tahriş edici infüzyonlar dokuya zarar verebilir.

Cevap

B · İnfüzyonu durdurmak ve bölgeyi değerlendirmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Neolojizm

Cevap neden bu

Neolojizmler icat edilmiş sözcüklerdir veya özel bir anlam yüklenmiş gerçek sözcüklerdir ve dağınık düşüncenin belirtisidir.

Cevap

D · Neolojizm
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution

Cevap neden bu

In a therapeutic milieu, the ward environment itself is used for treatment. Shared decision-making in community meetings builds responsibility, social skills and trust.

Cevap

B · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 35,4 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

95,7 − 32 = 63,7

5/9 ile çarpın

T = 63,7·5/9 = 35,39 ≈ 35,4 °C

Cevap

T = 35,4 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 6 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

20:30 → 24:00 = 210 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 02:30 = 150 min

Toplam

210 + 150 = 360 min
t = 360/60 = 6 h

Cevap

t = 6 h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 225 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

20·45 = 900 mg

Doz başına

D = 900/4 = 225 mg

Cevap

D = 225 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,42 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 2100/5000 = 0,42 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,42 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 300 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

75·60/60 = 75 mL/h

Hacim

V = 75·4 = 300 mL

Cevap

V = 300 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 4,8 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

100/250 = 0,4 mg/mL

Doz hızı

D = 0,4·12 = 4,8 mg/h

Cevap

D = 4,8 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −275 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 100 = 220 mL
IV infüzyon: 60·8 = 480 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 750 mL

Toplam çıkarılan

350 + 475 + 200 = 1025 mL

Denge

B = 750 − 1025 = −275 mL

Cevap

B = −275 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 400 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

09:15 → 17:15 = 8 h

Verilen hacim

75·8 = 600 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 600 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini hiç açmıyor → 1
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş) → 3

Toplayın

GCS = 1 + 3 + 3 = 7

Şiddet

GCS 7 → ağır

Cevap

ağır
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 91% → 3
oda havasında → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 120/min → 2
uyanık (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 5
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions