NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient you are walking with starts to fall. What should you do?

  1. ALet go quickly and call for help
  2. BTry to hold them upright with your arms around their chest
  3. CGrab them under the armpits and lift them
  4. DEase them gently to the floor while protecting their head
2.Hemşirelik esaslarıZor

A collapsed patient is unresponsive and making only occasional slow gasps. What should the nurse do?

  1. AWait to see whether the gasps become regular
  2. BGive a sip of water to clear the throat
  3. CPlace the patient in the recovery position and keep observing them
  4. DTreat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has highly contagious viral conjunctivitis. Which teaching is most important?

  1. AWash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
  2. BRub the eyes gently to remove the discharge
  3. CWear a surgical mask whenever someone else is in the room
  4. DKeep using the same contact lenses to protect the eyes
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A handwritten order is hard to read, and the nurse is not sure of the drug name. What should the nurse do?

  1. AContact the prescriber to clarify before giving anything
  2. BAsk a colleague to guess what it says
  3. CHold the drug until the next day without telling anyone
  4. DChoose the drug that seems most likely from the diagnosis
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

RN’nin bir LPN/LVN’ye devretmesi için hangi görev en uygundur?

  1. AYeni bir hastanın yatış değerlendirmesini yapmak
  2. BYeni insüline başlayan bir hastaya taburculuk eğitimi vermek
  3. Cİlk ünite eritrosit süspansiyonunu başlatmak
  4. DStabil bir hastaya kalıcı idrar sondası takmak
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

After a vaginal birth, the uterus is firm and central, but bright red blood keeps trickling steadily. What should the nurse suspect?

  1. AUterine atony that needs more massage
  2. BA full bladder pushing the uterus aside
  3. CNormal lochia for the first hour
  4. DA tear in the birth canal or cervix
7.Klinik hemşirelikOrta

MRSA kolonizasyonu olan bir hasta yatırılıyor. Hangi önlemler uygundur?

  1. AKolonizasyon için önlem gerekmez
  2. BEldiven, önlük ve iyi el hijyeni ile temas önlemleri
  3. CTüm personel için FFP3 solunum maskesiyle hava yolu önlemleri
  4. DAltı ay negatif basınçlı odada izolasyon
8.Klinik hemşirelikZor

Which nursing measure helps reduce raised intracranial pressure?

  1. AFrequent suctioning and encouraging strong coughing
  2. BLying the patient flat with the neck flexed forward on two pillows
  3. CRaising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
  4. DTilting the patient head-down
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?

  1. AHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
  2. BSevere heart failure is certainly the cause of the problem
  3. CThe patient has had a myocardial infarction in the past day
  4. DThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

An 82-year-old woman without a catheter has a urine culture growing bacteria, but no fever, urinary symptoms or change in mental state. What is the best interpretation?

  1. APyelonephritis, which needs admission and IV fluids today
  2. BContamination, so the culture must be repeated every week
  3. CAsymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
  4. DA urinary tract infection that needs urgent IV antibiotics
11.FarmakolojiOrta

A patient must mix regular (soluble) insulin and NPH (isophane) insulin in one syringe. What is the correct order?

  1. AShake both vials hard, then draw them up in any order
  2. BDraw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin
  3. CDraw up the cloudy NPH insulin first, then the clear regular insulin
  4. DDraw them up in separate syringes, then mix them in a cup
12.FarmakolojiZor

A patient who takes propranolol has anaphylaxis and does not respond to repeated adrenaline doses. Which drug may help?

  1. AOral cetirizine alone
  2. BGlucagon
  3. CNaloxone
  4. DMore propranolol
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient has a prosthetic heart valve. Which teaching best reduces the risk of infective endocarditis?

  1. AAvoid all physical exercise for the rest of their life
  2. BKeep teeth and gums healthy with regular dental check-ups
  3. CTake a daily antibiotic tablet indefinitely
  4. DAvoid eating dairy products and raw vegetables
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After intubation, breath sounds are heard on the right side of the chest but not the left. What is the most likely cause?

  1. AThe tube has entered the right main bronchus
  2. BThe tube cuff has burst during insertion
  3. CThe left lung has completely filled with fluid
  4. DThe tube has entered the oesophagus
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which approach helps most when talking to a patient with expressive aphasia?

  1. AAvoid talking to them until their speech has recovered
  2. BSpeak louder, because the patient cannot hear well
  3. CFinish their sentences quickly to save them effort
  4. DAsk questions that can be answered with yes, no or a gesture
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

The nurse has four patients with diabetes. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
  2. BA patient waiting for a routine HbA1c test
  3. CA newly diagnosed patient asking about which foods to eat
  4. DA patient with a glucose of 14 mmol/L (252 mg/dL) who feels well and is eating
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why does a patient need lifelong vitamin B12 injections after total gastrectomy?

  1. AVitamin B12 is lost in the urine after the surgery
  2. BThe liver can no longer store any vitamins
  3. CIntrinsic factor from the stomach is no longer made
  4. DThe small bowel stops absorbing all nutrients
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Akut pankreatitin ilk saatlerinde genellikle hangi sıvı stratejisi önerilir?

  1. AYanıta göre yönlendirilen, hedefe yönelik dengeli kristaloid
  2. BHiç IV sıvı yok, yalnızca küçük yudum oral su
  3. CHastanın yanıtına bakılmaksızın çok büyük hacimler
  4. DHerhangi bir kristaloid yerine tek başına IV albümin
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 28 weeks asks why her heart rate is higher than before pregnancy. Which response is accurate?

  1. AHeart rate normally falls in pregnancy, so this needs urgent review
  2. BThe heart rate rises because blood pressure is much higher in pregnancy
  3. CA rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
  4. DA higher heart rate in pregnancy always points to heart disease
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

The nurse must deliver a baby before the provider arrives. As the head crowns, what should the nurse do?

  1. APull firmly on the head to speed the birth
  2. BApply gentle pressure to the head to slow the birth
  3. CPush the head back to delay the birth
  4. DAsk the woman to cross her legs tightly until help comes
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which instruction about using an adrenaline (epinephrine) auto-injector is correct?

  1. AInject it into the buttock muscle and then let the child walk it off at home
  2. BInject into the upper arm muscle, but only after removing all the clothing first
  3. CUse it only after an antihistamine has failed to work
  4. DInject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which finding in a teenager with anorexia nervosa most clearly suggests the need for hospital admission?

  1. AWeighing 2 kg less than at last month's clinic visit
  2. BFainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
  3. CMissing one menstrual period after starting a new diet
  4. DWanting to exercise every day
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which approach is most effective when setting limits with a patient who repeatedly breaks ward rules?

  1. AState the rule and the consequence clearly, and make sure all staff apply it consistently
  2. BGive a long explanation each time the rule is broken and allow the patient to negotiate a new consequence
  3. CChange the rules for this patient to avoid conflict
  4. DLet each nurse decide on the day whether to apply the rules
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir hasta hemşireden, kendini öldürmeyi planladığını kimseye söylemeyeceğine söz vermesini istiyor. En iyi yanıt nedir?

  1. ABunu düşüneceğinizi söylemek
  2. BGüvenliğinin önemli olduğu için bu sırrı saklayamayacağınızı ve ekiple paylaşmanız gerektiğini nazikçe açıklamak
  3. CKonuyu değiştirmek
  4. DKonuşmaya devam etmesi ve size güvenmesi için sır saklamaya söz vermek ve bunu notlarına kaydetmemek ya da ekibe söylememek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011121:30 PM?12:3001:3014:3013:30

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 1:30 PM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

1:30 PM
  1. 112:30
  2. 201:30
  3. 314:30
  4. 413:30
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:0500:20t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:05 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 00:20 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

23:0500:20
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg2 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 70 kg ve tek doz olarak 2 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

70 kg2 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40k birim1000 mL? mL/h800 birim/h

Bir infüzyon 1000 mL'de 40000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 800 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

40000 birim/1000 mL800 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Bir torba 500 mL'de 100 mg ilaç içeriyor ve 5 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

100 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay150 mLjöle120 mLmeyve suyu120 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar300 mLidrar450 mLidrar375 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çay: 150 mLjöle: 120 mLmeyve suyu: 120 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 200 mL/hbaşlangıç 11:30ttoplam​ = ? h100 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 11:30’de 100 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 200 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL100 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 26/dk, SpO₂ %97 oda havasında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,2 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 26SpO₂ 97%havaSBP 136HR 64AT 37,2 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Ease them gently to the floor while protecting their head

Cevap neden bu

Trying to stop a fall can injure both the nurse and the patient. The nurse widens their stance, supports the patient and guides them down, protecting the head.

Cevap

D · Ease them gently to the floor while protecting their head
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR

Cevap neden bu

Agonal gasps are common in the first minutes after cardiac arrest. They must not be mistaken for breathing; CPR is started and an AED fetched straight away.

Cevap

D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops

Cevap neden bu

Viral conjunctivitis spreads easily by contact with eye secretions. Hand hygiene, not touching the eyes and not sharing towels, pillows or eye products reduce spread.

Cevap

A · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Contact the prescriber to clarify before giving anything

Cevap neden bu

Illegible or unclear orders are clarified directly with the prescriber. The nurse never guesses, and a held dose is reported so treatment is not missed.

Cevap

A · Contact the prescriber to clarify before giving anything
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Stabil bir hastaya kalıcı idrar sondası takmak

Cevap neden bu

Stabil bir hastaya sonda takmak, genellikle LPN/LVN kapsamında olan bir beceridir. Yatış değerlendirmesi, ilk eğitim ve transfüzyonun başlatılması genellikle RN’de kalır. Kesin kapsam eyalete ve ülkeye göre farklılık gösterir.

Cevap

D · Stabil bir hastaya kalıcı idrar sondası takmak
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A tear in the birth canal or cervix

Cevap neden bu

Continuous bright red bleeding with a firm uterus suggests a laceration of the cervix, vagina or perineum. The nurse reports it so it can be found and repaired.

Cevap

D · A tear in the birth canal or cervix
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Eldiven, önlük ve iyi el hijyeni ile temas önlemleri

Cevap neden bu

MRSA esas olarak doğrudan ve dolaylı temasla yayılır; bu yüzden temas önlemleri, mümkünse izolasyon ve sıkı el hijyeni bulaşı sınırlar.

Cevap

B · Eldiven, önlük ve iyi el hijyeni ile temas önlemleri
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline

Cevap neden bu

Head elevation and a midline neck position help venous drainage from the brain. Neck flexion, tight tube ties, coughing, straining and unnecessary suctioning can all raise intracranial pressure.

Cevap

C · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness

Cevap neden bu

BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.Kontrol edilen kaynak: Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023)

Cevap

A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics

Cevap neden bu

Asymptomatic bacteriuria is common in older adults and usually should not be treated, because treatment brings adverse effects and resistance without benefit. Exceptions include pregnancy and some urological procedures.Kontrol edilen kaynak: Asymptomatic Bacteriuria · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

C · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
11.Farmakoloji

Cevap: B · Draw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin

Cevap neden bu

Drawing up regular insulin first prevents NPH from contaminating the regular insulin vial. NPH is gently rolled, not shaken, to mix it.

Cevap

B · Draw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin
12.Farmakoloji

Cevap: B · Glucagon

Cevap neden bu

Beta blockers can make anaphylaxis more severe and resistant to adrenaline. Glucagon acts through its own receptor to increase heart rate and contractility, bypassing the blocked beta receptors.

Cevap

B · Glucagon
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Keep teeth and gums healthy with regular dental check-ups

Cevap neden bu

Oral bacteria often enter the blood and can settle on prosthetic valves. Good oral hygiene and regular dental care are key. Patients should also report unexplained fever and avoid body piercing or tattoos where possible. Antibiotic prophylaxis policies differ between countries.

Cevap

B · Keep teeth and gums healthy with regular dental check-ups
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · The tube has entered the right main bronchus

Cevap neden bu

The right main bronchus is more in line with the trachea, so a tube pushed too far usually enters it and only the right lung is ventilated. The tube is withdrawn slightly by the team and position is rechecked. Oesophageal intubation gives no breath sounds and gastric gurgling.

Cevap

A · The tube has entered the right main bronchus
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Ask questions that can be answered with yes, no or a gesture

Cevap neden bu

In expressive aphasia, comprehension is largely preserved. Short, closed questions, extra time, gestures and picture or word boards help. Shouting does not help, and constantly finishing sentences can frustrate the patient.

Cevap

D · Ask questions that can be answered with yes, no or a gesture
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused

Cevap neden bu

Hypoglycaemia with confusion can rapidly lead to seizures and loss of consciousness, so it is treated at once. A moderately high glucose without symptoms, diet questions and routine tests can wait.

Cevap

A · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Intrinsic factor from the stomach is no longer made

Cevap neden bu

Parietal cells of the stomach make intrinsic factor, which is needed for B12 absorption in the terminal ileum. Without it, pernicious-type anaemia and neuropathy develop unless B12 is given by injection.

Cevap

C · Intrinsic factor from the stomach is no longer made
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Yanıta göre yönlendirilen, hedefe yönelik dengeli kristaloid

Cevap neden bu

Pankreatit dokulara sıvı kaybına yol açar, bu nedenle erken IV sıvı önemlidir. Güncel kılavuzlar, kalp hızına, kan basıncına ve idrar çıkışına göre ayarlanan, Hartmann veya laktatlı Ringer gibi dengeli kristaloidlerle ılımlı, hedefe yönelik resüsitasyonu tercih eder; çünkü çok agresif sıvılar yarar sağlamadan sıvı yüklenmesini artırır.

Cevap

A · Yanıta göre yönlendirilen, hedefe yönelik dengeli kristaloid
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy

Cevap neden bu

Blood volume and cardiac output rise in pregnancy, and the resting heart rate typically increases by 10 to 15 beats per minute. Blood pressure usually falls slightly in the second trimester.

Cevap

C · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Apply gentle pressure to the head to slow the birth

Cevap neden bu

Gentle pressure on the fetal head, with the woman panting, slows birth and reduces perineal tearing and rapid pressure changes in the fetal skull. The nurse then checks for a nuchal cord and supports the baby's body.

Cevap

B · Apply gentle pressure to the head to slow the birth
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Inject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services

Cevap neden bu

Auto-injectors are given into the outer mid-thigh and can go through clothing. Emergency services are called after every use, as symptoms can recur, and a second dose may be needed.

Cevap

D · Inject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium

Cevap neden bu

Admission is considered for medical instability, such as marked bradycardia, low or postural blood pressure, fainting, hypothermia, electrolyte problems or refusal to eat. Medical risk is judged on the whole picture, not on weight alone.

Cevap

B · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · State the rule and the consequence clearly, and make sure all staff apply it consistently

Cevap neden bu

Effective limit setting is clear, calm and consistent across the whole team. The behaviour expected and the consequence are stated in advance and applied without anger or punishment.

Cevap

A · State the rule and the consequence clearly, and make sure all staff apply it consistently
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Güvenliğinin önemli olduğu için bu sırrı saklayamayacağınızı ve ekiple paylaşmanız gerektiğini nazikçe açıklamak

Cevap neden bu

Hemşire yaşam riski konusunda gizlilik sözü vermemelidir. Destekleyici kalarak gizliliğin sınırları konusunda dürüst olmak hastayı güvende tutar ve güveni korur.

Cevap

B · Güvenliğinin önemli olduğu için bu sırrı saklayamayacağınızı ve ekiple paylaşmanız gerektiğini nazikçe açıklamak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 13:30

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

1 PM → 1 + 12 = 13

Cevap

13:30

Cevap

13:30
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 75 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:05 → 24:00 = 55 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 00:20 = 20 min

Toplam

t = 55 + 20 = 75 min

Cevap

t = 75 min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 140 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

2·70 = 140 mg

Cevap

D = 140 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 20 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

40000/1000 = 40 birim/mL

Pompa hızı

R = 800/40 = 20 mL/h

Cevap

R = 20 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 83 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 1500·10/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Cevap

R = 83 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 83 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 1 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

100/500 = 0,2 mg/mL

Doz hızı

D = 0,2·5 = 1 mg/h

Cevap

D = 1 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1940 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 120 + 120 = 390 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1940 mL

Cevap

I = 1940 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

100·4 = 400 mL
500 − 400 = 100 mL kalan

İkinci kısım

100/200 = 0,5 h

Toplam süre

t = 4 + 0,5 = 4,5 h

Cevap

t = 4,5 h

Bu yaklaşık 4 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 16:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 14

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 2 + 2 + 3 + 3 + 2 = 14

Cevap

B = 14
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 26/min → 3
SpO₂ 97% → 0
oda havasında → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions