NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why should the same pain scale be used each time a patient's pain is assessed?

  1. ASo the patient learns the right answer to give
  2. BSo scores can be compared to see whether pain is improving
  3. CBecause only one scale is valid for adults
  4. DBecause using different pain scales on one patient is against the law
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which nursing diagnosis is written in the problem–aetiology–signs (PES) format?

  1. ATurn the patient every two hours to protect the skin
  2. BPneumonia related to a bacterial infection in the right lung
  3. CPain related to pain, as shown by the patient saying that it hurts a lot
  4. DImpaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Bir hasta reçete edilmiş bir ilacı reddetmek istiyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AReçete edildiği için yine de vermelidir
  2. BAlındığından emin olmak için ilacı hastanın yiyecek veya içeceğine gizlemelidir
  3. CNedenini araştırmalı, açıklama yapmalı, karar verme yetisi olan hastanın seçimine saygı göstermeli ve belgelemelidir
  4. DEkibin soru sormaması için dozu verilmiş olarak kaydetmelidir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Ameliyat sabahı hasta ameliyatın sol dizde olduğunu söylüyor, ancak onam formunda sağ diz yazıyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AKendi vücudunu en iyi bildiği için hastayı izlemelidir
  2. Bİmzalanmış olduğu için onam formunu izlemelidir
  3. Cİkisinden biri ameliyat edilebilsin diye iki dizi de işaretlemelidir
  4. DDurup cerraha bildirmeli, böylece bölge önce doğrulanmalıdır
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse has called the rapid response team for a deteriorating patient. What should the nurse do while waiting for the team?

  1. AStay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
  2. BGo to the station to finish documentation for other patients
  3. CLeave the patient for a few minutes to find the relatives and explain what is happening
  4. DGive a dose of every as-needed medication on the chart
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with septic shock remains hypotensive, with a mean arterial pressure of 58 mmHg, after adequate IV fluids. What should the nurse anticipate?

  1. AAn oral fluid challenge with a sports drink
  2. BA beta-blocker to slow the heart rate
  3. CA vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
  4. DA loop diuretic to remove the extra fluid that has been given
7.Klinik hemşirelikOrta

Bir hastanın nöbeti beş dakikadan uzun sürdü. Bu ne anlama gelir?

  1. AStatus epileptikus olarak ele alınmalı ve acil ilaç verilmelidir
  2. BDilini ısırmasını önlemek için ağzına bir şey konmalıdır
  3. CHareketleri durdurmak için ekstremiteler tutulmalıdır
  4. DNormaldir ve tedavi gerektirmez
8.Klinik hemşirelikZor

Büyük ameliyat sonrası bir hastada kan basıncı düşüyor, kalp hızı artıyor ve karın şiş ve gergin; ancak yara pansumanı kuru. Neden şüphelenmelisiniz?

  1. Aİdrar yolu enfeksiyonu
  2. BKabızlık
  3. Cİç kanama
  4. DEndişe gerektirmeyen normal postoperatif şişlik
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Atriyal fibrilasyon nedeniyle varfarin kullanan bir hastanın INR'si 5,2'dir ve kanaması yoktur. Hemşirenin en iyi eylemi nedir?

  1. AHastaya bugünden itibaren yeşil sebze yemeyi bırakmasını önermek
  2. BOlağan dozu vermek ve bir ay sonra yeniden kontrol etmek
  3. CÇift doz vermek
  4. DVarfarin dozunu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

An RN cares for a patient on a 24-hour urine collection. Which task can be delegated to unlicensed assistive personnel (UAP), such as a nursing or healthcare assistant?

  1. ASaving all urine in the collection container as instructed
  2. BTeaching the patient why the 24-hour collection is needed
  3. CDeciding whether to restart the collection after a missed sample
  4. DInterpreting the creatinine clearance result when it comes back
11.FarmakolojiOrta

A prescriber gives a verbal medication order in an emergency. What should the nurse do?

  1. AAsk another nurse to remember the order
  2. BGive the drug without recording the order
  3. CRemember it and write it in the chart at the end of the shift
  4. DWrite it down and read it back to the prescriber to confirm
12.FarmakolojiZor

A patient who takes clonidine stopped it suddenly two days ago. He is now agitated, has a headache and his blood pressure is very high. What is the most likely explanation?

  1. ARebound hypertension from abrupt clonidine withdrawal
  2. BNormal variation unrelated to the medication
  3. CAn allergic reaction to clonidine
  4. DClonidine toxicity due to slow excretion by the kidneys
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with stable angina is afraid nicotine patches will harm their heart. Which reply is most accurate?

  1. ANicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
  2. BPeople with angina must stop smoking without any help
  3. CNicotine patches are much more harmful to the heart than cigarettes
  4. DNicotine replacement only works if smoking continues
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

NSTEMI sonrası koroner stent takılan bir hasta neden iki antiagregan ilaç aldığını soruyor. Hangi yanıt en doğrudur?

  1. Aİki ilaç kolesterolü düşürür, böylece yeni tıkanıklıklar oluşamaz
  2. Bİkinci ilaç mide mukozasını aspirinden korur
  3. Cİkinci ilaç ilk kalp krizine yol açan pıhtıyı çözer
  4. Dİki yol bloke edilir, stent korunur, ancak kanama riski artar
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Before surgery for a phaeochromocytoma, why is an alpha-blocker started before any beta-blocker?

  1. AThe order of the two drugs makes no difference
  2. BBeta-blockers given first would make the tumour grow faster
  3. CA beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
  4. DAlpha-blockers lower the blood glucose before surgery
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with a head injury now has a blood pressure of 190/70 mmHg, a pulse of 48/min and irregular breathing. How should the nurse interpret this?

  1. ACushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure
  2. BHypovolaemic shock from internal bleeding
  3. CNeurogenic shock from a spinal cord injury
  4. DA normal stress response to pain, anxiety and the noise of the ward
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which complication is more typical of Crohn's disease than of ulcerative colitis?

  1. AInflammation limited to the rectal lining
  2. BFistulas between the bowel and other organs
  3. CDisease that is cured by removing the colon
  4. DBleeding only from the rectum
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient has sharp, tearing pain on passing stool, "like passing glass", with a streak of fresh blood. Which condition is most likely?

  1. AAnal fissure
  2. BColorectal cancer
  3. CCrohn's disease of the ileum
  4. DUpper GI bleeding
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Emziren bir annede 2. günde emzirme sırasında doğum sonrası sancılar (kramp) olur. Bunu ne açıklar?

  1. Aİdrar yolu enfeksiyonu vardır
  2. BSüt üretimi çok düşüktür
  3. CPlasenta tam doğmamıştır ve hâlâ atılmaktadır
  4. DEmzirme sırasında salgılanan oksitosin uterusu kasılmaya uyarır
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

The nurse must deliver a baby before the provider arrives. As the head crowns, what should the nurse do?

  1. AAsk the woman to cross her legs tightly until help comes
  2. BPush the head back to delay the birth
  3. CPull firmly on the head to speed the birth
  4. DApply gentle pressure to the head to slow the birth
21.Pediatri hemşireliğiOrta

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A2 seconds or less
  2. B15 to 20 seconds
  3. C8 to 10 seconds
  4. D5 seconds or less
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which child should the nurse see first?

  1. AA 6-year-old with asthma whose peak flow is 85% of his best after salbutamol
  2. BA 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
  3. CA 5-month-old with bronchiolitis who has an oxygen saturation of 95% and is feeding
  4. DA 2-year-old with croup who has a barking cough but no stridor at rest
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. AStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
  2. BExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  3. CTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
  4. DRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A behaviour plan states that staff will no longer give attention to a child's tantrums but will praise calm behaviour. For the first few days, the tantrums become worse. What does this most likely show?

  1. AThat the tantrums are caused by a physical illness
  2. BAn extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
  3. CThat the child needs firm punishment for each tantrum instead
  4. DThat the plan has failed and should be stopped immediately
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,4 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 40,4 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

40,4 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
5 mcg/kg/min? mg/h109 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir istem 109 kg ağırlığındaki hasta için 5 mcg/kg/dk şeklinde yazılmış. Doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

5 mcg/kg/min109 kg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
18 kg10 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 18 kg. Order edilen doz günde 10 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

18 kg10 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

Bir hasta 191,4 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 10 mg/kg ve stok 5 mL’de 250 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?

191,4 lb10 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
740 mLkalan? mL/h5 h kalan

8 saatte 1000 mL istenmişti. 3 saat sonra torbada hâlâ 740 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1000 mL / 8 hsonra 3 h: 740 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba250 mLsu350 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar475 mLidrar350 mLidrar300 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çorba: 250 mLsu: 350 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 60 mL/hbaşlangıç 10:00ttoplam​ = ? h120 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 10:00’de 120 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 60 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL120 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · So scores can be compared to see whether pain is improving

Cevap neden bu

Using one tool consistently lets the team see trends and judge whether treatment works. The tool chosen should suit the patient's age and ability to communicate.

Cevap

B · So scores can be compared to see whether pain is improving
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound

Cevap neden bu

A PES statement gives the nursing problem, the related cause and the defining signs. Pneumonia is a medical diagnosis, turning is an intervention, and a cause cannot repeat the problem.

Cevap

D · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Nedenini araştırmalı, açıklama yapmalı, karar verme yetisi olan hastanın seçimine saygı göstermeli ve belgelemelidir

Cevap neden bu

Reddetme hakkı, ilaç uygulamasının haklarından biridir. Hemşire nedenini öğrenir ve bilgi verir, ancak karar verme yetisi olan hastanın kararına saygı gösterilir. Yasal bir süreç olmadan gizlice ilaç vermek veya yanlış kayıt tutmak kabul edilemez.

Cevap

C · Nedenini araştırmalı, açıklama yapmalı, karar verme yetisi olan hastanın seçimine saygı göstermeli ve belgelemelidir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Durup cerraha bildirmeli, böylece bölge önce doğrulanmalıdır

Cevap neden bu

Yanlış bölge cerrahisinin önlenmesi, doğru bölgenin birden fazla kaynaktan doğrulanmasına dayanır. Tutarsızlık, cerrah doğru bölgeyi hasta ve kayıtlarla doğrulayana kadar süreci durdurur ve gerekirse onam düzeltilir.

Cevap

D · Durup cerraha bildirmeli, böylece bölge önce doğrulanmalıdır
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready

Cevap neden bu

The nurse stays with the patient, starts basic support such as oxygen as prescribed and prepares a clear handover. Leaving the patient or giving unrelated medications is unsafe.

Cevap

A · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure

Cevap neden bu

If hypotension continues after fluid resuscitation, a vasopressor such as norepinephrine is started to keep the MAP at least 65 mmHg. Diuretics and beta-blockers would worsen perfusion.

Cevap

C · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Status epileptikus olarak ele alınmalı ve acil ilaç verilmelidir

Cevap neden bu

Beş dakika veya daha uzun süren bir nöbet ya da arada düzelme olmadan tekrarlayan nöbetler status epileptikus olarak tedavi edilir. Yaralanmadan koruyun, oksijen verin ve order edildiği şekilde acil antikonvülzanlar verin.

Cevap

A · Status epileptikus olarak ele alınmalı ve acil ilaç verilmelidir
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · İç kanama

Cevap neden bu

Karın distansiyonuyla birlikte şokun hemodinamik belirtileri, görünür kan kaybı olmasa bile karın içi kanamayı düşündürür. Acil cerrahi değerlendirme gerekir.

Cevap

C · İç kanama
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Varfarin dozunu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek

Cevap neden bu

5,2 INR hedefin çok üzerindedir ve kanama riskini artırır. Hemşire dozu tutar, kanama belirtilerini kontrol eder ve daha düşük bir doz veya K vitamini reçete edebilecek olan reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirir.Kontrol edilen kaynak: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024); Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Varfarin dozunu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Saving all urine in the collection container as instructed

Cevap neden bu

UAP can help with routine, standard tasks such as saving urine and keeping the container cool as instructed. Teaching, clinical decisions and interpreting results require nursing judgment and stay with the RN.Kontrol edilen kaynak: 24-Hour Urine Collection and Analysis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Cevap

A · Saving all urine in the collection container as instructed
11.Farmakoloji

Cevap: D · Write it down and read it back to the prescriber to confirm

Cevap neden bu

Reading back the drug, dose, route and frequency confirms the order and catches errors. Verbal orders are documented immediately and signed by the prescriber according to policy.

Cevap

D · Write it down and read it back to the prescriber to confirm
12.Farmakoloji

Cevap: A · Rebound hypertension from abrupt clonidine withdrawal

Cevap neden bu

Clonidine is a central alpha-2 agonist. Stopping it suddenly lets sympathetic activity surge, causing rebound hypertension, so it is tapered gradually.

Cevap

A · Rebound hypertension from abrupt clonidine withdrawal
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended

Cevap neden bu

Nicotine replacement delivers nicotine without carbon monoxide, tar and other toxins and is considered safe in stable heart disease. Combining a patch with a short-acting form and behavioural support gives the best chance of quitting.

Cevap

A · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · İki yol bloke edilir, stent korunur, ancak kanama riski artar

Cevap neden bu

Çift antiagregan tedavi (aspirin artı klopidogrel, tikagrelor veya prasugrel gibi bir P2Y₁₂ inhibitörü) tekrarlayan olayları ve stent trombozunu azaltır, genellikle 12 aya kadar sürer. Kanama riskini artırır ve özellikle stentten sonra kardiyoloji önerisi olmadan erken bırakılmamalıdır.

Cevap

D · İki yol bloke edilir, stent korunur, ancak kanama riski artar
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP

Cevap neden bu

Blocking beta receptors alone leaves catecholamines acting on alpha receptors, causing severe vasoconstriction and a hypertensive crisis. Alpha blockade, such as with phenoxybenzamine, comes first, and a beta-blocker may be added later for tachycardia.

Cevap

C · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure

Cevap neden bu

Cushing's triad is hypertension with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respiration. It shows that the brainstem is being compressed and herniation may be imminent, so it is an emergency.

Cevap

A · Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Fistulas between the bowel and other organs

Cevap neden bu

Transmural inflammation in Crohn's disease can create fistulas, abscesses and strictures. Ulcerative colitis is mucosal, and removing the colon and rectum is curative.

Cevap

B · Fistulas between the bowel and other organs
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Anal fissure

Cevap neden bu

An anal fissure causes severe pain during and after defecation with bright red blood. Treatment includes stool softeners, fibre and topical treatment to relax the sphincter.

Cevap

A · Anal fissure
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Emzirme sırasında salgılanan oksitosin uterusu kasılmaya uyarır

Cevap neden bu

Emme, süt salınımına ve uterus kasılmalarına yol açan oksitosini salgılatır. Doğum sonrası sancılar normaldir ve birkaç bebek doğurmuş kadınlarda çoğunlukla daha güçlüdür. Mesaneyi boşaltmak ve basit analjezi yardımcı olur.

Cevap

D · Emzirme sırasında salgılanan oksitosin uterusu kasılmaya uyarır
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Apply gentle pressure to the head to slow the birth

Cevap neden bu

Gentle pressure on the fetal head, with the woman panting, slows birth and reduces perineal tearing and rapid pressure changes in the fetal skull. The nurse then checks for a nuchal cord and supports the baby's body.

Cevap

D · Apply gentle pressure to the head to slow the birth
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · 2 seconds or less

Cevap neden bu

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Cevap

A · 2 seconds or less
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths

Cevap neden bu

Being unable to speak in sentences is a sign of severe or life-threatening asthma and needs immediate treatment. The other children have mild illness or are responding to treatment.

Cevap

B · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Cevap neden bu

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Cevap

D · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases

Cevap neden bu

When a reinforced behaviour stops being rewarded, it often increases temporarily (an extinction burst) before declining. Consistency by all staff is essential, while safety is always maintained.

Cevap

B · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 104,7 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

40,4·9/5 = 72,72

32 ekleyin

T = 72,72 + 32 = 104,7 °F

Cevap

T = 104,7 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 32,7 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 5 mcg/kg/min × 109 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 5·109·60/1000 = 32,7 mg/h

Cevap

D = 32,7 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 90 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

10·18 = 180 mg

Doz başına

D = 180/2 = 90 mg

Cevap

D = 90 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 17,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

191,4/2,2 = 87 kg

Doz

10·87 = 870 mg

Hacim

V = (870/250)·5 = 17,4 mL

Cevap

V = 17,4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 31 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1500·10/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Cevap

R = 31 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 31 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 18,4 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/8 = 125 mL/h

Yeni hız

R = 740/5 = 148 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (148 − 125)/125·100% = 18,4%

Cevap

Δ = 18,4%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1800 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 250 + 350 = 600 mL
IV infüzyon: 125·8 = 1000 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
I = 1800 mL

Cevap

I = 1800 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 14,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL kalan

İkinci kısım

760/60 = 12,67 h

Toplam süre

t = 2 + 12,67 = 14,67 ≈ 14,7 h

Cevap

t = 14,7 h

Bu yaklaşık 14 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 00:40 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 35

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 35

Cevap

MFS = 35
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 3 + 3 + 1 + 1 + 2 = 14

Risk düzeyi

14 → orta risk

Cevap

orta risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions