NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient tells the nurse about abuse and asks them to keep it a secret. What should the nurse say?

  1. AThat they promise to keep it secret, so the patient keeps trusting them
  2. BThat they will tell everyone on the ward so the patient is safe
  3. CThat they cannot listen to this and the patient should tell a doctor
  4. DThat they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient says they have no pain, but grimaces and holds their side whenever they move. What should the nurse do?

  1. ARecord "no pain" and take no further action
  2. BExplore the difference gently and assess the pain further
  3. CGive the strongest analgesic available straight away
  4. DTell the patient they are not being honest
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why is “QD” (once daily) on The Joint Commission’s “Do Not Use” list?

  1. AIt is only allowed for intravenous medicines
  2. BIt means “every day at bedtime” in some hospitals
  3. CIt can be misread as QID or QOD, so the drug is given too often or too rarely
  4. DIt is a Latin abbreviation, and only plain English abbreviations may be used
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on an anticoagulant falls and hits their head but says they feel fine. What should the nurse do?

  1. ANotify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
  2. BGive the next anticoagulant dose early to prevent clots from forming after the fall
  3. CWait until the next day to see if a headache develops
  4. DHelp the patient back to bed and do nothing more if they feel fine
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A drowsy patient who has just returned from surgery starts to vomit. What should the nurse do first?

  1. ARaise the legs above the heart
  2. BTurn the patient onto their side
  3. CGive a drink of water
  4. DGive an oral anti-sickness tablet
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A competent adult patient refuses a blood transfusion for religious reasons. What should the nurse do?

  1. ARespect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider
  2. BAsk the family to persuade the patient until they agree
  3. CTell the patient that refusing treatment is not allowed in hospital
  4. DGive the transfusion while the patient is asleep, because saving their life comes first
7.Klinik hemşirelikOrta

Bilinci kapalı diyabetli bir hastanın kan şekeri 2,1 mmol/L ve damar yolu yok. Ne verilebilir?

  1. AAğızdan glukoz tableti
  2. BSubkutan insülin
  3. CAğızdan meyve suyu
  4. Dİntramüsküler glukagon
8.Klinik hemşirelikZor

Why is morphine more likely to cause toxicity in a patient with severe kidney impairment?

  1. AKidney disease makes the opioid receptors disappear
  2. BThe kidneys normally activate morphine, so more of it becomes active
  3. CIts active metabolites build up because the kidneys excrete them
  4. DKidney failure makes the stomach absorb more morphine
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do first?

  1. AGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
  2. BRemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
  3. CReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
  4. DEncourage oral fluids and record the fever in the chart
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Hangi sonuç kümesi demir eksikliği anemisi için en tipiktir?

  1. AYalnızca yüksek trombosit sayısıyla birlikte normal hemoglobin
  2. BDüşük hemoglobin, küçük eritrositler (düşük MCV) ve düşük ferritin
  3. CDüşük hemoglobin, büyük eritrositler (yüksek MCV) ve yüksek ferritin
  4. DYüksek hemoglobin ve yüksek hematokrit
11.FarmakolojiOrta

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AIntravenous magnesium sulfate
  2. BIntravenous adenosine (rapid push)
  3. COral digoxin
  4. DIntravenous verapamil
12.FarmakolojiZor

A patient who has had several courses of bleomycin develops a dry cough and worsening breathlessness. What should the nurse suspect?

  1. AA normal effect that will pass in a day
  2. BPulmonary fibrosis from bleomycin
  3. CHeart failure from bleomycin
  4. DAsthma caused by anxiety
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why must intravenous potassium chloride never be given as a rapid push or undiluted?

  1. AA sudden high potassium level can cause cardiac arrest
  2. BIt works only when given by mouth
  3. CIt turns into solid crystals inside the vein and blocks it
  4. DIt immediately lowers the blood glucose to dangerous levels
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with heart failure wakes extremely breathless, coughing pink frothy sputum. BP is 168/96 mmHg and SpO₂ 86%. Help has been called. What is the best initial nursing action?

  1. AGive a large IV fluid bolus to support the circulation
  2. BLie the patient flat with the legs raised on pillows
  3. CSit the patient upright with the legs down and give oxygen
  4. DEncourage the patient to walk to ease the breathing
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. ADry mouth and constipation
  2. BWeight loss and a fast tremor
  3. CDiarrhoea and heavy sweating
  4. DA cough and a raised potassium
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with acromegaly snores loudly, stops breathing at times in sleep and is sleepy during the day. What is most likely?

  1. ANormal snoring
  2. BNarcolepsy
  3. CObstructive sleep apnoea
  4. DAn anxiety disorder
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

After a percutaneous liver biopsy, how is the patient usually positioned at first?

  1. AOn the right side, to press on the puncture site
  2. BOn the left side, to drain the liver
  3. CProne, with the head lower than the feet
  4. DSitting upright, with the legs over the edge of the bed
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Just after extubation in recovery, a patient develops a high-pitched noise on breathing in, with falling SpO₂. What should the nurse do first?

  1. AWait a few minutes to see if it passes
  2. BGive an opioid to calm the patient's breathing and reduce anxiety
  3. CCall for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
  4. DSit the patient up and give a drink of water
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Rh negatif bir kadın az önce Rh pozitif bir bebek doğurdu. Anti-D immünglobülin ne zaman verilmelidir?

  1. AYalnızca bir sonraki gebelikten önce
  2. BYalnızca bebekte sarılık gelişirse
  3. CDoğumdan sonraki 2 hafta içinde
  4. DDoğumdan sonraki 72 saat içinde
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman with a placenta praevia at 35 weeks is waiting for a planned caesarean. Which activity should she avoid?

  1. ASexual intercourse
  2. BLying on her side
  3. CGentle walking
  4. DEating a normal diet
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child's asthma action plan shows he is in the yellow zone. What should he do?

  1. AGo straight to the emergency department without using any medicine first
  2. BUse the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
  3. CDouble the preventer dose and do nothing else
  4. DStop all medicines and wait to see if the symptoms pass
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child with leukaemia and a very high white cell count starts chemotherapy. Which blood results suggest tumour lysis syndrome?

  1. AHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  2. BHigh sodium, high glucose, low albumin and low urea
  3. CLow haemoglobin and low platelets with a normal potassium
  4. DLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

An 86-year-old nursing home resident becomes acutely confused over two days. Which cause should be considered first?

  1. AA first episode of schizophrenia caused by moving into the home
  2. BAn infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
  3. CThe normal ageing process
  4. DA sudden onset of Alzheimer's disease
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Three weeks after her husband died, a woman says she sometimes briefly hears him call her name at home. She is otherwise eating, sleeping and coping. How should the nurse interpret this?

  1. AIt proves she has severe major depression with psychosis
  2. BBrief experiences like this can be part of normal grief
  3. CIt is a sign of schizophrenia that needs antipsychotic medicine
  4. DIt means she has delirium and needs urgent tests
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
95,677 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 95,677 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

95,677 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0020:5508:40t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 20:55 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 08:40 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

20:5508:40
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
1 g+ 4,2 mLV = ? mL

Bir flakon 1 g toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 5 mL hacim elde etmek için 4,2 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 240 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

1 g+ 4,2 mL → 5 mL240 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
100 mg/1 mLV = ? mL

Bir hasta 134,2 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 15 mg/kg ve stok 1 mL’de 100 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

134,2 lb15 mg/kg100 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min3 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 35 gtt/min hızla akıyor. Hasta 3 saatte kaç mililitre V alır?

35 gtt/min20 gtt/mL3 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
2 g250 mL? mL/h3 mg/min

Bir torba 250 mL içinde 2 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 3 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

2 g/250 mL3 mg/min
R = mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle100 mLsu200 mLçay150 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar425 mLidrar500 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 108 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

108 kg12 hidrar: 425 mLidrar: 500 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 60 mL/hbaşlangıç 17:30ttoplam​ = ? h80 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 17:30’de 80 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 60 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL80 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · That they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm

Cevap neden bu

Nurses must not promise secrecy when there is a risk of harm. They listen, stay calm, explain what will happen, record the disclosure and follow safeguarding procedures.

Cevap

D · That they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Explore the difference gently and assess the pain further

Cevap neden bu

When cues conflict, the nurse looks further. Patients may play pain down for many reasons, such as not wanting to bother staff or fearing side effects.

Cevap

B · Explore the difference gently and assess the pain further
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · It can be misread as QID or QOD, so the drug is given too often or too rarely

Cevap neden bu

“QD” and “QOD” can be confused with each other and with “QID”, leading to serious dosing errors. The word “daily” or “every other day” is written in full instead.

Cevap

C · It can be misread as QID or QOD, so the drug is given too often or too rarely
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop

Cevap neden bu

Head injury in a patient on anticoagulants can cause bleeding inside the skull that shows signs later. The provider is told at once, imaging may be needed and neurological checks are done closely.

Cevap

A · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Turn the patient onto their side

Cevap neden bu

A drowsy patient who vomits can aspirate. Turning them to the side lets vomit drain from the mouth; suction and a prescribed antiemetic follow.

Cevap

B · Turn the patient onto their side
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Respect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider

Cevap neden bu

Competent adults have the right to refuse treatment, even if it could save their life. The nurse makes sure the refusal is informed, informs the provider and documents it.

Cevap

A · Respect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · İntramüsküler glukagon

Cevap neden bu

Bilinç kaybıyla seyreden hipoglisemide ağızdan tedavi aspirasyon riski taşır. IM glukagon karaciğer glikojenini serbest bırakır; damar yolu varsa IV glukoz kullanılır.

Cevap

D · İntramüsküler glukagon
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them

Cevap neden bu

Morphine metabolites, including morphine-6-glucuronide, are cleared by the kidneys and accumulate in renal impairment, causing sedation and respiratory depression. Alternative opioids or lower doses are often chosen.

Cevap

C · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Cevap neden bu

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Kontrol edilen kaynak: Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC

Cevap

C · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Düşük hemoglobin, küçük eritrositler (düşük MCV) ve düşük ferritin

Cevap neden bu

Demir eksikliği, düşük demir depolarıyla (düşük ferritin) birlikte mikrositer bir anemiye (düşük MCV) yol açar. Büyük eritrositler B12 vitamini veya folat eksikliğini düşündürür.Kontrol edilen kaynak: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · Düşük hemoglobin, küçük eritrositler (düşük MCV) ve düşük ferritin
11.Farmakoloji

Cevap: A · Intravenous magnesium sulfate

Cevap neden bu

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Cevap

A · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmakoloji

Cevap: B · Pulmonary fibrosis from bleomycin

Cevap neden bu

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses. New respiratory symptoms are reported, and lung function may be monitored.

Cevap

B · Pulmonary fibrosis from bleomycin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest

Cevap neden bu

Rapid or concentrated IV potassium can cause cardiac arrest. It is given diluted, by infusion, at controlled rates (often with a pump and ECG monitoring for higher rates). Concentrated ampoules are tightly controlled in hospitals because of fatal errors.

Cevap

A · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen

Cevap neden bu

This is acute pulmonary oedema. Sitting upright with the legs dependent reduces venous return and eases breathing, and oxygen is titrated to target. IV diuretics, and sometimes nitrates or CPAP, are expected. Lying flat or giving fluids would worsen the congestion.

Cevap

C · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Dry mouth and constipation

Cevap neden bu

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Cevap

A · Dry mouth and constipation
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Obstructive sleep apnoea

Cevap neden bu

Growth hormone excess enlarges the tongue and upper airway tissues, so obstructive sleep apnoea is common in acromegaly. It needs assessment because it raises cardiovascular risk and affects safety under anaesthesia.

Cevap

C · Obstructive sleep apnoea
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · On the right side, to press on the puncture site

Cevap neden bu

Lying on the right side presses the liver capsule against the chest wall and helps stop bleeding. The nurse monitors pulse and BP closely for haemorrhage, which is the main risk.

Cevap

A · On the right side, to press on the puncture site
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust

Cevap neden bu

Stridor after extubation suggests laryngospasm or another upper airway obstruction. The nurse calls for help, applies high-flow oxygen and airway manoeuvres, and the anaesthetist may give drugs or reintubate.

Cevap

C · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Doğumdan sonraki 72 saat içinde

Cevap neden bu

Anti-D, bir test annenin henüz duyarlanmadığını doğruladıktan sonra, Rh pozitif bir bebeğin doğumundan sonraki 72 saat içinde verilir. Bebek Rh negatifse gerekmez.

Cevap

D · Doğumdan sonraki 72 saat içinde
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Sexual intercourse

Cevap neden bu

Women with placenta praevia are advised to avoid intercourse and anything inserted into the vagina because it may cause bleeding. They should report any bleeding or contractions straight away.

Cevap

A · Sexual intercourse
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help

Cevap neden bu

In the yellow zone (often 50–80% of personal best), the child follows the plan, usually extra reliever doses, and seeks medical advice if symptoms do not improve. Red-zone symptoms need emergency help.

Cevap

B · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Cevap neden bu

Rapid breakdown of tumour cells releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid); phosphate binds calcium, lowering it. This can cause arrhythmias and kidney failure, so hydration, allopurinol or rasburicase and close monitoring are used.

Cevap

A · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect

Cevap neden bu

Acute confusion in an older adult suggests delirium, which has an underlying cause. Common causes include infections, medicines (especially anticholinergics and sedatives), dehydration, hypoxia, pain and urinary retention.

Cevap

B · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Brief experiences like this can be part of normal grief

Cevap neden bu

Briefly hearing or sensing the deceased is common in bereavement and is not usually a sign of mental illness. The nurse listens, normalises the experience and watches for signs of more complicated grief or depression.

Cevap

B · Brief experiences like this can be part of normal grief
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 96 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

95.677 → 5

Yalnızca sonraki rakam belirler

95.677 → 6
6, 5 veya daha büyük; bu yüzden 5 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (77) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 96 gtt/min

Cevap

x = 96 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 11,75 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

20:55 → 24:00 = 185 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 08:40 = 520 min

Toplam

185 + 520 = 705 min
t = 705/60 = 11,75 h

Cevap

t = 11,75 h
27.Doz hesapları

Cevap: V = 1,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

1000 mg/5 mL = 200 mg/mL

Hacim

V = 240/200 = 1,2 mL

Cevap

V = 1,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 9,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

134,2/2,2 = 61 kg

Doz

15·61 = 915 mg

Hacim

V = (915/100)·1 = 9,15 ≈ 9,2 mL

Cevap

V = 9,2 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 315 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

35·60/20 = 105 mL/h

Hacim

V = 105·3 = 315 mL

Cevap

V = 315 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Saatlik doz

3·60 = 180 mg/h

Pompa hızı

R = 180/8 = 22,5 mL/h

Cevap

R = 22,5 mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,71 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

425 + 500 = 925 mL

Kilogram başına saatlik

U = 925/(108·12) = 0,7137 ≈ 0,71 mL/kg/h

Cevap

U = 0,71 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 7,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

80·2 = 160 mL
500 − 160 = 340 mL kalan

İkinci kısım

340/60 = 5,667 h

Toplam süre

t = 2 + 5,667 = 7,667 ≈ 7,7 h

Cevap

t = 7,7 h

Bu yaklaşık 7 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 01:10 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon) → 4

Toplayın

GCS = 2 + 3 + 4 = 9

Şiddet

GCS 9 → orta

Cevap

orta
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 1 + 2 + 1 + 1 + 3 = 12

Risk düzeyi

12 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions