NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should the heels of a bedbound patient at high risk be protected?

  1. ARub them with cream several times a day
  2. BRest them on a rolled towel placed directly under each heel
  3. CWrap them tightly in bandages
  4. DLift them off the mattress with a pillow under the calves
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with dementia keeps getting out of bed at night. What is the best first nursing approach?

  1. ATie a sheet across the bed to keep the patient in
  2. BAsk the doctor to prescribe a sedative so the patient sleeps through the night
  3. CLook for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
  4. DRaise the bed rails and leave the patient alone
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse finds a used needle in a patient’s bed linen. What should the nurse do?

  1. AFold it into the linen and send it to the laundry
  2. BPick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
  3. CLeave it where it is for the housekeeping staff to remove later in the day
  4. DRecap it with two hands before throwing it away
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on oxygen needs an MRI scan. Which plan is safe?

  1. ATake the usual steel cylinder into the room if it is tightly strapped to the trolley frame
  2. BUse only MRI-safe equipment, and never take a standard steel oxygen cylinder into the scanner room
  3. CRemove the oxygen for the scan without telling anyone
  4. DLeave the steel cylinder on the patient’s bed during the scan
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

An older patient who has been constipated for days now has small amounts of liquid stool leaking. What should the nurse suspect?

  1. AThe constipation has fully resolved
  2. BFecal impaction with liquid stool passing around it
  3. CA new bowel infection that has caused the diarrhea
  4. DA side effect of drinking too much water
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Which patient finding after a total knee replacement needs the nurse’s action first?

  1. AA small amount of dried blood on the dressing
  2. BAsks for an ice pack to help with swelling around the knee
  3. CSudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
  4. DPain of 4/10 when the physiotherapist bends the knee during the morning session
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with DKA has an arterial blood gas showing a low pH and a low bicarbonate. Which disturbance is this?

  1. ARespiratory alkalosis
  2. BRespiratory acidosis
  3. CMetabolic alkalosis
  4. DMetabolic acidosis
8.Klinik hemşirelikZor

A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?

  1. AAirway swelling from inhalation injury
  2. BDehydration from sweating
  3. CA minor throat infection
  4. DHypothermia from the fire service water
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

An older adult takes lisinopril and furosemide and recently started daily ibuprofen for knee pain. The creatinine has risen from 1,0 to 1,8 mg/dL (88 to 159 µmol/L). What is the most likely cause?

  1. ANormal aging of the kidneys over a period of a few weeks
  2. BThe NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs
  3. CMore activity has increased the patient's muscle mass quickly
  4. DA laboratory error, since ibuprofen has no effect on the kidney
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?

  1. AVitamin B12 deficiency anemia
  2. BSickle cell crisis with vaso-occlusion
  3. CG6PD deficiency with acute hemolysis
  4. DIron-deficiency anemia from poor diet
11.FarmakolojiOrta

Which adverse effects are typical of donepezil?

  1. AWeight gain and high blood glucose
  2. BNausea, diarrhoea and a slow heart rate
  3. CDry mouth, constipation and a fast heart rate
  4. DHair loss and skin pigmentation
12.FarmakolojiZor

A postoperative patient using morphine PCA is very drowsy, hard to rouse and has a respiratory rate of 7 per minute. What should the nurse do first?

  1. AReduce the PCA dose and leave the pump running
  2. BEncourage the patient to press the button only when awake and in pain
  3. CStop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
  4. DLet the patient sleep and recheck in one hour
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After coronary artery bypass surgery through a median sternotomy, which instruction is usually given for the first several weeks?

  1. AAvoid walking until the stitches are removed
  2. BAvoid heavy lifting and pushing up with the arms
  3. CSleep only on the stomach to protect the wound
  4. DLift the arms above the head often to stretch the chest
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Ağır astım atağı sırasında hastanın PaCO₂'si düşükten normale yükseliyor ve hasta bitkin görünüyor. Bu ne anlama gelir?

  1. AHasta anksiyete nedeniyle hiperventilasyon yapmaktadır
  2. BAtak gerilemektedir ve tedavi azaltılabilir
  3. CHasta yorulmaktadır ve solunum yetmezliği gelişebilir
  4. DÖrnek büyük olasılıkla venözdür ve göz ardı edilebilir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

What is the main purpose of continuous bladder irrigation after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo give the patient extra fluids
  2. BTo treat a urinary infection after the operation
  3. CTo measure the size of the bladder
  4. DTo stop blood clots from blocking the catheter
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient has fever, confusion, odd behaviour and a new seizure. Herpes simplex encephalitis is suspected. Which drug is usually started straight away?

  1. AOral amoxicillin
  2. BIV aciclovir
  3. COral prednisolone
  4. DIV insulin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which burn should usually be discussed with a specialist burns service even if it is small?

  1. AA healed burn scar from many years ago
  2. BA partial-thickness burn on the hand
  3. CA tiny burn on the forearm with redness only
  4. DA small superficial sunburn on the back
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

İki ay önce koroner stent takılan, aspirin ve klopidogrel kullanan bir hasta melena ile başvuruyor ve şimdi stabildir. Antiagregan ilaçlara yönelik en uygun yaklaşım nedir?

  1. AKanamayı bildirmek; ekip kardiyoloji görüşüyle, kanama ile stent trombozunu dengeleyerek karar verir
  2. BKanama stentin pıhtılaşma riskinin daha yüksek olduğu anlamına geldiğinden her iki dozu ikiye katlamak
  3. CHer iki ilaca da değiştirmeden devam etmek ve kanamayı ekibe söylememek
  4. DHerhangi bir kanama artık güvenli olmadıkları anlamına geldiğinden her iki ilacı kalıcı olarak kesmek
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 28 weeks asks why her heart rate is higher than before pregnancy. Which response is accurate?

  1. AA rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
  2. BA higher heart rate in pregnancy always points to heart disease
  3. CHeart rate normally falls in pregnancy, so this needs urgent review
  4. DThe heart rate rises because blood pressure is much higher in pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A preterm baby born at 28 weeks is at risk of intraventricular haemorrhage. Which nursing measure reduces this risk?

  1. AKeeping the head of the cot lower than the feet
  2. BMinimal handling with the head in midline
  3. CRapid fluid boluses to support blood pressure
  4. DFrequent handling and stimulation to keep the baby alert
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child with a known peanut allergy is starting school. What is the most important step?

  1. AA written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
  2. BAsking the child to tell the teachers if she feels unwell
  3. CKeeping the auto-injector at home, so that it cannot be lost or misused by other children
  4. DAllowing the child to eat only foods brought by classmates
22.Pediatri hemşireliğiZor

Okul çağında bir çocuk DEHB için metilfenidat kullanıyor. Hangi öğretim noktası en önemlidir?

  1. AYalnızca okul günlerinde bırakmak
  2. BDozu sabah almak ve iştahı, uykuyu ve büyümeyi izlemek
  3. CUykuya yardımcı olması için yatmadan önce almak
  4. DKonsantrasyonu daha da artırmak için okulda sınav olan günlerde dozu iki katına çıkarmak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Bir hasta aylardır her gün bir benzodiazepin kullanıyor. Neden aniden bırakılmamalıdır?

  1. ARisk yoktur; benzodiazepinler azaltılmadan istenildiği zaman bırakılabilir
  2. BAni yoksunluk şiddetli kaygıya, uykusuzluğa ve nöbetlere yol açabilir
  3. CHasta ona alerjik olur
  4. DHemen kilo alımına yol açar
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Klozapine başladıktan üç hafta sonra bir hastada göğüs ağrısı, 125/dk istirahat kalp hızı ve ateş var. Hemşire neyden şüphelenmelidir?

  1. AGeçecek olan normal yan etkiler
  2. BKabızlık
  3. CMiyokardit; acil tıbbi değerlendirme gerektirir
  4. DAnksiyete atağı
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
196 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 196 cm boyunda. 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini inç cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

196 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tsp? mL4 tbsp? mL3 su bardağı? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ tsp / öksürük şurubu, 4 tbsp / sıvı takviye, 3 su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

36 kg ağırlığındaki bir çocuğa 5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

36 kg5 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
200 mg/5 mLV = ? mL

18 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 200 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 10 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

18 kg10 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
15 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 120 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 15 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

120 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
50 mg250 mL9 mL/h? mcg/min

250 mL içinde 50 mg’lik bir infüzyon 9 mL/h hızla akıyor. Hasta dakikada kaç mikrogram D alır?

50 mg/250 mL9 mL/h
D = mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu240 mLmeyve suyu200 mLIV infüzyon50 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar175 mLidrar425 mLidrar500 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 49 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

49 kg8 hidrar: 175 mLidrar: 425 mLidrar: 500 mLkusmuk: 250 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL150 mL verilen75 mL/h14:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 14:00’de 150 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL150 mL verilen75 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 80/dk kalp hızı, uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Lift them off the mattress with a pillow under the calves

Cevap neden bu

Heels have little padding and develop ulcers quickly. "Floating" them, with the support under the calves and the knee slightly bent, removes pressure from the heel.

Cevap

D · Lift them off the mattress with a pillow under the calves
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst

Cevap neden bu

Restlessness in dementia often has a cause, such as needing the toilet, pain or being cold. Meeting the need is safer than restraint or sedation, which increase the risk of harm.

Cevap

C · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it

Cevap neden bu

A loose needle is a hazard to everyone who handles the linen. The nurse disposes of it safely without recapping, using an instrument if needed, and reports the incident so the cause can be addressed.

Cevap

B · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Use only MRI-safe equipment, and never take a standard steel oxygen cylinder into the scanner room

Cevap neden bu

Steel oxygen cylinders can become projectiles in an MRI room and cause fatal injuries. Only equipment labeled MRI-safe is used, and the patient’s oxygen needs are planned with the MRI team.

Cevap

B · Use only MRI-safe equipment, and never take a standard steel oxygen cylinder into the scanner room
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Fecal impaction with liquid stool passing around it

Cevap neden bu

In fecal impaction, liquid stool from higher in the bowel leaks around the hard mass. Giving an antidiarrheal would make things worse; the nurse assesses and reports.

Cevap

B · Fecal impaction with liquid stool passing around it
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness

Cevap neden bu

Calf pain and swelling suggest deep vein thrombosis, and new breathlessness raises concern for a pulmonary embolism. This needs immediate assessment and escalation; the other findings are expected.

Cevap

C · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Metabolic acidosis

Cevap neden bu

In DKA, ketoacids consume bicarbonate, causing a metabolic acidosis. The patient breathes deeply and fast (Kussmaul breathing) to lower PaCO2 as compensation.

Cevap

D · Metabolic acidosis
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Airway swelling from inhalation injury

Cevap neden bu

These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.

Cevap

A · Airway swelling from inhalation injury
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · The NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs

Cevap neden bu

NSAIDs reduce prostaglandin-driven blood flow to the kidney. Combined with an ACE inhibitor and a diuretic, this can cause acute kidney injury, especially in older adults. The nurse reports the result and the NSAID is usually stopped.Kontrol edilen kaynak: Creatinine blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · The NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · G6PD deficiency with acute hemolysis

Cevap neden bu

G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.

Cevap

C · G6PD deficiency with acute hemolysis
11.Farmakoloji

Cevap: B · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate

Cevap neden bu

Cholinesterase inhibitors cause cholinergic effects such as nausea, vomiting, diarrhoea and bradycardia. Patients are watched for dizziness and fainting from a slow pulse.

Cevap

B · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
12.Farmakoloji

Cevap: C · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol

Cevap neden bu

Excessive sedation and a low respiratory rate signal opioid-induced respiratory depression. The opioid is stopped, the patient is stimulated and supported with oxygen, naloxone is given as per protocol and help is called.

Cevap

C · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Avoid heavy lifting and pushing up with the arms

Cevap neden bu

The sternum is wired and takes weeks to heal. Patients are advised to avoid heavy lifting, pulling and pushing with the arms, and to support the chest with a pillow when coughing. Walking is encouraged as part of cardiac rehabilitation.

Cevap

B · Avoid heavy lifting and pushing up with the arms
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Hasta yorulmaktadır ve solunum yetmezliği gelişebilir

Cevap neden bu

Atağın erken döneminde hiperventilasyon PaCO₂'yi düşürür. Nefes darlığı çeken ve yorulan bir hastada normal veya yükselen PaCO₂, ventilasyonun yetersiz kaldığı anlamına gelir ve yaşamı tehdit eden bir özelliktir. Acil kıdemli hekim ve yoğun bakım değerlendirmesi gerekir.

Cevap

C · Hasta yorulmaktadır ve solunum yetmezliği gelişebilir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · To stop blood clots from blocking the catheter

Cevap neden bu

After TURP, the raw prostate bed bleeds, and clots can block the catheter and cause retention and bladder spasms. Continuous irrigation through a three-way catheter keeps the drainage flowing.

Cevap

D · To stop blood clots from blocking the catheter
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · IV aciclovir

Cevap neden bu

Herpes simplex encephalitis is treatable but can cause severe brain damage. IV aciclovir is started as soon as it is suspected, without waiting for test results. Kidney function and hydration are monitored during treatment.

Cevap

B · IV aciclovir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · A partial-thickness burn on the hand

Cevap neden bu

Burns of the face, hands, feet, genitalia, perineum and major joints, as well as circumferential, chemical, electrical and inhalation injuries, usually need specialist advice because of their risks and functional impact.

Cevap

B · A partial-thickness burn on the hand
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Kanamayı bildirmek; ekip kardiyoloji görüşüyle, kanama ile stent trombozunu dengeleyerek karar verir

Cevap neden bu

Koroner stentlemeden sonra erken dönemde çift antiagregan tedaviyi kesmek yüksek stent trombozu ve MI riski taşır; sürdürmek ise kanamayı artırır. Kararlar, ideal olarak kardiyoloji ve gastroenteroloji görüşüyle tıbbi ekip tarafından verilir; kanama şiddetine ve endoskopik bulgulara göre çoğu zaman aspirine devam edilir ve ikinci ajana kısa süre ara verilir veya devam edilir.

Cevap

A · Kanamayı bildirmek; ekip kardiyoloji görüşüyle, kanama ile stent trombozunu dengeleyerek karar verir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy

Cevap neden bu

Blood volume and cardiac output rise in pregnancy, and the resting heart rate typically increases by 10 to 15 beats per minute. Blood pressure usually falls slightly in the second trimester.

Cevap

A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Minimal handling with the head in midline

Cevap neden bu

Preterm babies have fragile germinal matrix vessels. Minimal handling, midline head position, slight elevation of the head and avoiding rapid fluid or pressure changes help prevent bleeding into the ventricles.

Cevap

B · Minimal handling with the head in midline
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff

Cevap neden bu

Schools need an individual action plan describing symptoms and steps, staff trained to recognise anaphylaxis and give adrenaline, and auto-injectors that are always quickly available. Avoiding the allergen and not sharing food also help.

Cevap

A · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Dozu sabah almak ve iştahı, uykuyu ve büyümeyi izlemek

Cevap neden bu

Uyarıcılar iştahı azaltabilir ve uykusuzluğa neden olabilir; bu yüzden günün erken saatlerinde verilir. Tedavi sırasında boy, kilo, kan basıncı ve kalp hızı izlenir.

Cevap

B · Dozu sabah almak ve iştahı, uykuyu ve büyümeyi izlemek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Ani yoksunluk şiddetli kaygıya, uykusuzluğa ve nöbetlere yol açabilir

Cevap neden bu

Uzun süreli benzodiazepin kullanımı fiziksel bağımlılığa yol açar. Ani bırakma rebound anksiyeteye, tremora ve nöbetlere yol açabilir; bu nedenle doz kademeli olarak azaltılır.

Cevap

B · Ani yoksunluk şiddetli kaygıya, uykusuzluğa ve nöbetlere yol açabilir
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Miyokardit; acil tıbbi değerlendirme gerektirir

Cevap neden bu

Klozapinin neden olduğu miyokardit tipik olarak ilk 2 ay içinde taşikardi, ateş, göğüs ağrısı veya grip benzeri belirtilerle ortaya çıkar. Acil değerlendirme (EKG, troponin, enflamatuvar belirteçler) gerektirir.

Cevap

C · Miyokardit; acil tıbbi değerlendirme gerektirir
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 77,2 in

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Santimetreden inçe

h = 196/2,54 = 77,17 ≈ 77,2 in

Cevap

h = 77,2 in
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 787,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
3 su bardağı = 3·240 = 720 mL

Toplayın

V = 7,5 + 60 + 720 = 787,5 mL

Cevap

V = 787,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 9 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 5·36 = 180 mg

Hacim

V = 180/20 = 9 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 9 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 4,5 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

10·18 = 180 mg

Hacim

V = (180/200)·5 = 4,5 mL

Cevap

V = 4,5 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

120/60 = 2 mL/min

Damla hızı

R = 2·15 = 30 gtt/min

Cevap

R = 30 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 30 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Saatlik doz

9·200 = 1800 mcg/h

Dakikadaki doz

D = 1800/60 = 30 mcg/min

Cevap

D = 30 mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 2,81 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

175 + 425 + 500 = 1100 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1100/(49·8) = 2,806 ≈ 2,81 mL/kg/h

Cevap

U = 2,81 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 150 = 350 mL

Süre

t = 350/75 = 4,667 ≈ 4,7 h

Cevap

t = 4,7 h

Bu yaklaşık 4 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 18:40 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 11

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 2 + 1 + 3 + 1 + 3 = 11

Cevap

B = 11
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 80/min → 1
Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık → 2
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 2 + 1 + 2 + 1 + 1 = 7

Yorum

7 → güven verici

Cevap

güven verici

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions