NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?

  1. ANon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
  2. BGeneral anaesthetic drugs given in low doses
  3. CStrong opioids such as morphine
  4. DWeak opioids only, such as codeine
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why must medicines for Parkinson's disease, such as levodopa, be given on time?

  1. AThe drug becomes poisonous if it is given late
  2. BLate doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
  3. CLate doses cause the patient to fall asleep
  4. DThe timing does not matter as long as the full daily total is given
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient with difficulty swallowing is prescribed an extended-release tablet. What should the nurse do?

  1. ACrush the tablet finely and mix it into a spoonful of applesauce or yogurt
  2. BAsk the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
  3. CDissolve the tablet in a glass of hot water
  4. DCut the tablet in half so it is easier to swallow
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient’s cardiac monitor alarms often because of artifact, and a colleague suggests turning the alarm off. What is the best response?

  1. ADisconnect the monitor overnight so the patient can sleep
  2. BTurn the alarm off and check the monitor screen at the nurses’ station every hour instead
  3. CKeep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
  4. DTurn the alarm volume down as low as it will go
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which practice makes a shift handover safest?

  1. AHanding over only the patients who had problems during the shift
  2. BLeaving a sticky note on the computer screen for the next nurse
  3. CA quick chat in the corridor with no notes taken
  4. DA structured format, such as SBAR, with time for questions
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An 85-year-old resident becomes newly confused and is falling, but has no fever. Which cause should the nurse consider first?

  1. AAn infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
  2. BBoredom from not having enough activities
  3. CA sudden worsening of long-standing dementia that needs no tests
  4. DNormal aging that needs no assessment
7.Klinik hemşirelikOrta

Fraksiyone olmayan heparinin etkisini geri döndürmek için hangi ilaç kullanılır?

  1. AProtamin sülfat
  2. BNalokson
  3. CFlumazenil
  4. DK vitamini (fitomenadion)
8.Klinik hemşirelikZor

A patient has a full-thickness burn all the way round the forearm. Which complication must be watched for closely?

  1. AHypoglycaemia caused by the body using glucose to heal the burn
  2. BExcessive bleeding from the burn surface needing an urgent blood transfusion
  3. CDelayed hair growth on the arm
  4. DLoss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient takes valproate (valproic acid) for epilepsy. Which tests are monitored regularly?

  1. ASerum lithium and urine specific gravity
  2. BLiver function tests and platelet count
  3. CTroponin and B-type natriuretic peptide
  4. DThyroid function and serum calcium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on IV gentamicin has a trough level above the target, and the creatinine has risen since yesterday. The next dose is due. What is the best action?

  1. AGive half of the dose and document the reason for it
  2. BHold the dose and report the results to the prescriber
  3. CGive the dose with extra oral fluids to protect the kidneys
  4. DGive the dose now and recheck the levels next week
11.FarmakolojiOrta

An adult patient is due to receive digoxin. The apical pulse, counted for a full minute, is 52 beats per minute. What should the nurse do?

  1. AGive the dose and recheck the pulse in one hour
  2. BGive the dose with food to slow absorption
  3. CWithhold the dose and notify the prescriber
  4. DGive half the dose and document the pulse
12.FarmakolojiZor

QT aralığını uzatan birkaç ilacı birlikte kullanmak hangi hayatı tehdit eden aritminin riskini artırır?

  1. AAtriyal fibrilasyon
  2. BSinüs taşikardisi
  3. CBirinci derece kalp bloğu
  4. DTorsades de pointes
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Göğüs tüpündeki sıvı gel-git yapmayı (swinging) bırakmıştır. Bu ne anlama gelebilir?

  1. AHaznedeki su seviyesi artık hareket edemeyecek kadar yüksektir
  2. BAkciğer yeniden genişlemiştir veya tüp bükülmüş ya da tıkanmıştır
  3. CDiğer tarafta yeni bir pnömotoraks gelişmiştir
  4. DDrenaj ünitesi karnı boşaltmaya başlamıştır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Minutes after an IV antibiotic is started, a patient has wheeze, swollen lips, a rash and BP 78/44 mmHg. The infusion has been stopped and help called. What is the next priority?

  1. ARestart the infusion at a slower rate
  2. BGive intramuscular adrenaline (epinephrine)
  3. CGive an oral antihistamine tablet and observe for an hour
  4. DGive a nebulised salbutamol dose only
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient uses a continuous glucose monitor. Which statement is correct?

  1. AIt measures glucose directly in the blood every second of the day
  2. BIt makes finger-prick checks unnecessary in every situation
  3. CIt works by giving small doses of insulin automatically
  4. DIt reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Ventilatöre bağlı bir hastada travmatik beyin hasarı vardır. Herniasyon yakın olmadıkça genellikle hangi PaCO₂ hedeflenir?

  1. AUzamış hiperventilasyona bağlı düşük PaCO₂
  2. BNormal PaCO₂ (normokapni)
  3. CSerebral damarları açmak için yüksek PaCO₂
  4. DKİB'i etkilemediği için herhangi bir PaCO₂
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which factor can precipitate hepatic encephalopathy in a patient with cirrhosis?

  1. AConstipation
  2. BA low-salt diet
  3. CRegular gentle walking
  4. DA high fluid intake
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A sacral wound has heavy exudate, and the surrounding skin is white, soft and wrinkled. What should the nurse do?

  1. AApply a tight plastic film directly over the wound
  2. BUse a dressing that adds even more moisture
  3. CLeave the same dressing in place for a week so the wound is not disturbed
  4. DProtect the skin edges and use a more absorbent dressing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman who has had a caesarean asks when she can drive again. Which answer is most accurate?

  1. AOnly after her stitches are removed by a doctor
  2. BThe same day she is discharged
  3. CNever before 6 months
  4. DWhen she can brake hard without pain
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn boy's scrotum is empty on one side and the testis cannot be felt in the groin. What is appropriate?

  1. ARecord it and arrange follow-up; many descend later
  2. BArrange emergency surgery on the testis today
  3. CTell the parents it will never descend
  4. DMassage the groin daily to push it down
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which drink is best for a child with mild dehydration from gastroenteritis?

  1. AUndiluted apple juice
  2. BCola or other fizzy drinks
  3. COral rehydration solution
  4. DSports drinks
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 4-month-old is brought in drowsy and vomiting, with no visible injuries. Retinal haemorrhages are found. What should the nurse suspect?

  1. ANormal newborn retinal changes
  2. BViral gastroenteritis
  3. CMigraine
  4. DAbusive head trauma
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?

  1. AChanges in arousal and reactivity
  2. BDissociative amnesia for the trauma
  3. CAvoidance
  4. DIntrusion symptoms
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Ameliyat olmuş 80 yaşındaki bir hasta bir gecede konfüze oluyor, dikkati dalgalanıyor ve IV hattını çekiştiriyor. Yatışta iyi yönelimliydi. En uygun yorum nedir?

  1. AHiçbir işlem gerektirmeyen normal yaşlanma
  2. BHemen kısıtlama gerektiren kötü davranış
  3. CTedavi edilemeyen demansın hızlı ilerlemesi; bu yüzden başka tetkike gerek yok
  4. DOlası deliryum: altta yatan fiziksel bir neden aramak ve ekibi bilgilendirmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C104,1 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 104,1 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

104,1 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tbsp · 4/gün · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 10 gün boyunca 6 saatte bir oral süspansiyondan 1 tbsp yazıyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1 tbsp6 saatte bir10 gün1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

18 kg ağırlığındaki bir çocuğa 10 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

18 kg10 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
25k birim500 mL? mL/h500 birim/h

Bir infüzyon 500 mL'de 25000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

25000 birim/500 mL500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL40 gtt/min2 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 40 gtt/min hızla akıyor. Hasta 2 saatte kaç mililitre V alır?

40 gtt/min20 gtt/mL2 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
50 mg500 mL5 mL/h? mcg/min

500 mL içinde 50 mg’lik bir infüzyon 5 mL/h hızla akıyor. Hasta dakikada kaç mikrogram D alır?

50 mg/500 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu150 mLsüt240 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon50 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar150 mLidrar400 mLidrar250 mLyara dreni100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

su: 150 mLsüt: 240 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 150 mLidrar: 400 mLidrar: 250 mLyara dreni: 100 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL300 mL verilen80 mL/h12:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 80 mL/h hızla gidiyor. Saat 12:00’de 300 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL300 mL verilen80 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID

Cevap neden bu

The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.

Cevap

A · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems

Cevap neden bu

Levodopa wears off quickly, and delays can cause rigidity, falls, swallowing difficulty and aspiration. It is a time-critical medicine in hospital.

Cevap

B · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet

Cevap neden bu

Crushing or splitting an extended-release product can release the whole dose at once and cause toxicity. The nurse asks for a suitable alternative, such as a liquid or immediate-release form.

Cevap

B · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy

Cevap neden bu

Disabling alarms is a known cause of missed deterioration. Alarm fatigue is reduced by fixing causes such as poor skin preparation or old electrodes and by setting individual limits according to orders and policy.

Cevap

C · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A structured format, such as SBAR, with time for questions

Cevap neden bu

Handover is a high-risk moment for errors. A structured format and the chance to ask questions help the next nurse understand each patient’s condition and priorities.

Cevap

D · A structured format, such as SBAR, with time for questions
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically

Cevap neden bu

Older adults often present with confusion or falls rather than fever when they have an infection. New confusion is a change that needs assessment for causes such as infection, dehydration or medication.

Cevap

A · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Protamin sülfat

Cevap neden bu

Protamin heparine bağlanır ve onu nötralize eder. K vitamini varfarin için kullanılır.

Cevap

A · Protamin sülfat
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin

Cevap neden bu

Circumferential full-thickness burns form a tight eschar that acts like a tourniquet as oedema develops. Neurovascular checks are needed, and escharotomy may be required.

Cevap

D · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Liver function tests and platelet count

Cevap neden bu

Valproate can cause liver toxicity and thrombocytopenia, so liver tests and the platelet count are monitored. It can also raise ammonia; confusion or vomiting should prompt an ammonia level.Kontrol edilen kaynak: Valproic Acid · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Cevap

B · Liver function tests and platelet count
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Hold the dose and report the results to the prescriber

Cevap neden bu

A high aminoglycoside trough with rising creatinine means the drug is accumulating, which increases the risk of kidney damage and hearing loss. The nurse holds the dose, reports to the prescriber and asks about hearing changes and tinnitus. Only the prescriber or pharmacist changes the regimen.Kontrol edilen kaynak: Gentamicin sulfate injection - Boxed Warning (US prescribing information) · Pfizer Medical Information (FDA label)

Cevap

B · Hold the dose and report the results to the prescriber
11.Farmakoloji

Cevap: C · Withhold the dose and notify the prescriber

Cevap neden bu

Digoxin is usually withheld in adults if the apical pulse is below 60 per minute, and the prescriber is informed. Bradycardia may be an early sign of toxicity.

Cevap

C · Withhold the dose and notify the prescriber
12.Farmakoloji

Cevap: D · Torsades de pointes

Cevap neden bu

Uzun QT aralığı repolarizasyonu geciktirir ve ventriküler fibrilasyona dönüşebilen torsades de pointes'i tetikleyebilir. Bazı makrolidler, antipsikotikler ve antiaritmikler gibi ilaçlar bu riski artırır.

Cevap

D · Torsades de pointes
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Akciğer yeniden genişlemiştir veya tüp bükülmüş ya da tıkanmıştır

Cevap neden bu

Gel-gitin kaybolması akciğer tam genişleyip tüpü kapattığında olabilir, ancak tüp büküldüğünde, pıhtılaştığında veya hasta üzerine yattığında da olur. Hasta ve hortum değerlendirilir ve durum bildirilir.

Cevap

B · Akciğer yeniden genişlemiştir veya tüp bükülmüş ya da tıkanmıştır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)

Cevap neden bu

Anaphylaxis is treated first with intramuscular adrenaline into the anterolateral thigh, repeated after about 5 minutes if needed. It reverses bronchospasm, vasodilation and swelling. Oxygen, IV fluids and lying the patient flat (or sitting if breathing is easier) follow. Antihistamines and steroids are not first-line.

Cevap

B · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose

Cevap neden bu

CGM sensors measure interstitial glucose, which lags several minutes behind blood glucose, especially when levels change fast. A finger-prick check is advised when symptoms do not match the reading.

Cevap

D · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Normal PaCO₂ (normokapni)

Cevap neden bu

Yüksek CO₂ serebral damarları genişletir ve KİB'i yükseltir; hiperventilasyon ise onları daraltır ve serebral iskemiye yol açabilir. Genellikle normokapni (yaklaşık 4,7–5,3 kPa veya 35–40 mmHg) hedeflenir; kısa süreli hiperventilasyon, kesin tedaviye köprü olarak yaklaşan herniasyon bulgularına saklanır.

Cevap

B · Normal PaCO₂ (normokapni)
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Constipation

Cevap neden bu

Constipation, GI bleeding, infection, dehydration, low potassium and sedative drugs can trigger encephalopathy. Keeping the bowels open, for example with lactulose, reduces ammonia absorption.

Cevap

A · Constipation
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing

Cevap neden bu

Maceration shows that exudate is not being managed. A barrier film or cream protects the surrounding skin, and a more absorbent dressing or more frequent changes are used. The cause of high exudate is reviewed.

Cevap

D · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · When she can brake hard without pain

Cevap neden bu

There is no fixed time. She can drive when she can brake suddenly, look over her shoulder and wear a seat belt comfortably. Many women need about 4 to 6 weeks, and insurance rules may apply.

Cevap

D · When she can brake hard without pain
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Record it and arrange follow-up; many descend later

Cevap neden bu

An undescended testis is common, especially in preterm boys, and often descends in the first months. If it has not descended by about 6 months, referral for surgery (orchidopexy) is recommended.

Cevap

A · Record it and arrange follow-up; many descend later
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Oral rehydration solution

Cevap neden bu

Oral rehydration solution has the right balance of sodium and glucose to promote water absorption. Juice, fizzy drinks and many sports drinks contain too much sugar and too little sodium and can worsen diarrhoea.

Cevap

C · Oral rehydration solution
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Abusive head trauma

Cevap neden bu

Abusive head trauma (shaken baby syndrome) often shows subdural haemorrhage and retinal haemorrhages with few external injuries. The infant needs urgent medical care, and the nurse follows the safeguarding procedure.

Cevap

D · Abusive head trauma
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Changes in arousal and reactivity

Cevap neden bu

Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.

Cevap

A · Changes in arousal and reactivity
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Olası deliryum: altta yatan fiziksel bir neden aramak ve ekibi bilgilendirmek

Cevap neden bu

Akut, dalgalanan konfüzyon deliryumu düşündürür; çoğunlukla enfeksiyon, ağrı, ilaçlar, dehidratasyon, idrar retansiyonu veya hipoksi neden olur. Bir tıbbi acildir; neden tedavi edilir ve hasta önce ilaç dışı önlemlerle güvende tutulur.

Cevap

D · Olası deliryum: altta yatan fiziksel bir neden aramak ve ekibi bilgilendirmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 40,1 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

104,1 − 32 = 72,1

5/9 ile çarpın

T = 72,1·5/9 = 40,06 ≈ 40,1 °C

Cevap

T = 40,1 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 600 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Tüm tedavi

V = 15 mL × 4/gün × 10 = 600 mL

Cevap

V = 600 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 9 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 10·18 = 180 mg

Hacim

V = 180/20 = 9 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 9 mL
28.Doz hesapları

Cevap: R = 10 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

25000/500 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 500/50 = 10 mL/h

Cevap

R = 10 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

40·60/20 = 120 mL/h

Hacim

V = 120·2 = 240 mL

Cevap

V = 240 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 8,333 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Saatlik doz

5·100 = 500 mcg/h

Dakikadaki doz

D = 500/60 = 8,333 mcg/min

Cevap

D = 8,333 mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 40 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 240 = 390 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 50·8 = 400 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 940 mL

Toplam çıkarılan

150 + 400 + 250 + 100 = 900 mL

Denge

B = 940 − 900 = 40 mL

Cevap

B = 40 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 300 = 200 mL

Süre

t = 200/80 = 2,5 h

Cevap

t = 2,5 h

Bu yaklaşık 2 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 14:30 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 14

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 4 + 2 + 4 + 1 + 1 = 14

Cevap

B = 14
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: çok yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 2 + 1 + 1 + 1 + 3 = 9

Risk düzeyi

9 → çok yüksek risk

Cevap

çok yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions