NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Hastanede yatan hastalarda kabızlığı önlemeye hangi önlemler yardımcı olur?

  1. ABağırsağı dinlendirmek için sıvıları kısıtlamak ve yatakta kalmak
  2. BMeyve ve sebzelerden kaçınmak
  3. CYeterli sıvı, diyet lifi ve hareket
  4. DDışkılama isteğini tutmak
2.Hemşirelik esaslarıZor

During a sterile dressing change, the nurse's sterile glove touches the bed rail. What should the nurse do?

  1. ACarry on, as the bed rail was cleaned that morning
  2. BRemove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves
  3. CPut a second pair of sterile gloves over the first pair
  4. DWipe the glove with an alcohol swab and carry on with the dressing change
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why is keeping a patient warm (normothermia) during surgery part of infection prevention?

  1. ALow body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
  2. BWarm patients do not need antibiotic prophylaxis
  3. CCold makes bacteria grow faster in the operating room air and on the drapes
  4. DWarmth sterilizes the surgical site
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AAn allergic reaction
  2. BAn acute bacterial infection
  3. CA typical viral infection
  4. DA long-standing parasitic infection
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which newborn finding needs prompt reporting?

  1. AMild jaundice that first appears on the third day
  2. BJaundice that appears within the first 24 hours
  3. CBluish hands and feet in the first hours
  4. DMilia (small white spots) on the nose
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Kafa travması ve bacak kırığı olan bir hasta izleniyor. Hangi bulgu önceliklidir?

  1. AGlasgow Koma Skalası skoru 15’ten 12’ye düşüyor
  2. BDirsekte küçük bir sıyrık
  3. CHastanın yiyecek bir şey istemesi
  4. DSon analjezik dozuna rağmen 6/10 bacak ağrısı
7.Klinik hemşirelikOrta

Which advice is important for a patient on long-term oral corticosteroids?

  1. ATake them only when symptoms flare
  2. BDo not stop them suddenly
  3. CTake them on an empty stomach at night
  4. DDouble the dose if a dose is missed
8.Klinik hemşirelikZor

A hypotensive postoperative patient is given a fluid bolus. Which findings suggest a good response?

  1. AThe heart rate rises further and the patient becomes more confused
  2. BThe capillary refill time becomes longer
  3. CThe respiratory rate rises and new lung crackles appear
  4. DThe heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient has a calcium of 7,0 mg/dL (1,75 mmol/L) and tingling around the mouth. Which nursing measure is most appropriate?

  1. AEncourage 3 L of fluid per day to dilute the calcium
  2. BPut seizure precautions in place and report the result
  3. CLimit dairy products until the level falls again
  4. DPromote walking to move calcium back into the bone
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. AAmiodarone-induced hyperthyroidism
  2. BAmiodarone-induced hypothyroidism
  3. CSecondary hypothyroidism from pituitary failure
  4. DA normal response to amiodarone needing no action
11.FarmakolojiOrta

ACE inhibitörleri kan basıncını nasıl düşürür?

  1. AAnjiyotensin I'in anjiyotensin II'ye dönüşümünü engellerler
  2. BKalpteki beta-1 reseptörlerini bloke ederler
  3. CBöbrekte sodyum geri emilimini artırırlar
  4. DDamar düz kas hücrelerindeki L tipi kalsiyum kanallarını bloke ederler
12.FarmakolojiZor

Gebelikte alındığında hangi antiepileptik ilaç nöral tüp defektleri ve gelişimsel sorunlar açısından iyi bilinen en yüksek riski taşır?

  1. ALamotrijin
  2. BSodyum valproat
  3. CGabapentin
  4. DLevetirasetam
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is aspirin chewed rather than swallowed whole in a suspected acute coronary syndrome?

  1. AWhole aspirin tablets cannot be absorbed at all from the gut
  2. BChewing stops the aspirin from irritating the lining of the stomach
  3. CChewing speeds absorption, giving a faster antiplatelet effect
  4. DChewing changes aspirin into an anticoagulant
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Günde 1,5 L sıvı kısıtlaması olan kalp yetmezlikli bir hasta şiddetli susuzluktan yakınıyor. Hangi önlem en uygundur?

  1. ASusuzluk her zaman giderilmesi gerektiği için sınırsız su
  2. BTükürüğü uyarmak ve kuruluğu gidermek için tuzlu atıştırmalıklar
  3. CAğız bakımı, sayılan buz parçaları ve gün içine yayılmış sıvılar
  4. DErtesi sabahki tartıya kadar hiç sıvı vermemek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient takes an SGLT2 inhibitor. Which sick-day advice is correct?

  1. AKeep taking it as normal, whatever the illness
  2. BDouble the dose during illness to control the glucose
  3. CPause the drug during illness with vomiting or poor intake
  4. DStop drinking fluids while taking the drug
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Bir nöbet 12 dakikadır sürmektedir. İki doz benzodiazepin verilmiş, nöbet devam etmektedir. Hava yolu ve oksijen yönetilmektedir. Yaygın protokollerde sonraki adım nedir?

  1. ALevetirasetam veya fenitoin gibi ikinci basamak bir IV ilaç
  2. BHer iki dakikada bir üçüncü ve dördüncü benzodiazepin dozu
  3. CNöbetin durup durmayacağını görmek için 30 dakika daha beklemek
  4. DHasta yutabildiğinde oral antiepileptik tabletler vermek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why does a patient need lifelong vitamin B12 injections after total gastrectomy?

  1. AIntrinsic factor from the stomach is no longer made
  2. BThe liver can no longer store any vitamins
  3. CVitamin B12 is lost in the urine after the surgery
  4. DThe small bowel stops absorbing all nutrients
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Kemoterapiden on gün sonra bir hastanın ateşi 37,6 °C'dir, ancak üşüyor ve kendini kötü hissediyor; nabzı 112/dk, KB 95/60 mmHg'dir. Doğru eylem nedir?

  1. AParasetamol vermek ve ateşi dört saat sonra yeniden ölçmek
  2. BOlası nötropenik sepsis olarak ele almak: bir saat içinde IV antibiyotikler
  3. CHerhangi bir tedaviye karar vermeden önce nötrofil sayısını beklemek
  4. DAteş hâlâ 38 °C'nin altında olduğu için hastayı rahatlatmak
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman is 5 days after birth. She cries often, sleeps poorly when the baby sleeps and feels she is a bad mother. What should the nurse do?

  1. AScreen further for depression and self-harm
  2. BTell her partner to take over all baby care
  3. CTell her this is the baby blues and will pass
  4. DAdvise her to stop breastfeeding to rest
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 30 weeks reports a sudden gush of clear fluid from the vagina without contractions. What is the priority nursing action?

  1. AAssess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination
  2. BAdvise a warm bath to see whether the leaking stops
  3. CPerform a digital vaginal examination to check dilation
  4. DReassure her that it is urine and send her home
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which task can the registered nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant) on a children's ward?

  1. AAssessing pain after surgery and choosing the analgesia
  2. BMeasuring and recording the vital signs of a stable child
  3. CTeaching a parent how to give insulin injections
  4. DCarrying out the admission assessment of a new patient
22.Pediatri hemşireliğiZor

The parents of a child who is being resuscitated ask to stay in the room. What is the best response?

  1. AAllow them to stay only if they help with the compressions
  2. BTell them to wait outside in the corridor until the resuscitation is over
  3. CAllow them to stay if they wish, with a staff member to support and explain
  4. DAsk them to leave, because their presence always harms the team's work
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient at high risk of suicide is placed on constant (one-to-one) observation. What does this mean?

  1. AThe patient can be left alone while asleep
  2. BThe patient is seen once a shift by the nurse in charge, and otherwise checked by camera from the office when staff are free
  3. CA staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
  4. DThe patient is checked every hour during the day only
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with schizophrenia reports chest pain. A colleague says, "He's always complaining. It's just anxiety." What should the nurse do?

  1. ATell him to lie down in his room, rest and stop worrying so much about his health
  2. BIgnore the complaint until he mentions it again
  3. CAssess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
  4. DAgree with the colleague and give him a PRN anxiolytic
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111222:55?10:55 AM10:55 PM12:55 PM9:55 PM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 22:55 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

22:55
  1. 110:55 AM
  2. 210:55 PM
  3. 312:55 PM
  4. 49:55 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
19,6 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir kan glukozu sonucu 19,6 mmol/L. Glukoz için 1 mmol/L = 18 mg/dL kullanarak c değerini en yakın tam sayıyla mg/dL cinsinden bulun.

19,6 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Doz hesaplarıOrta
30 kg25 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 30 kg. Order edilen doz günde 25 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

30 kg25 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
20k birim250 mL? mL/h1200 birim/h

Bir infüzyon 250 mL'de 20000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1200 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

20000 birim/250 mL1200 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

500 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL12 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 200 mg ilaç içeriyor ve 12 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

200 mg/100 mL12 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle120 mLsu300 mLçay200 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar475 mLidrar300 mLidrar400 mLidrar425 mLyara dreni120 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 93 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

93 kg12 hidrar: 475 mLidrar: 300 mLidrar: 400 mLidrar: 425 mLyara dreni: 120 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL250 mL verilen60 mL/h11:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:30’de 250 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL250 mL verilen60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Yeterli sıvı, diyet lifi ve hareket

Cevap neden bu

Sıvılar ve lif dışkıyı yumuşatır, hareket bağırsak hareketlerini uyarır. Mahremiyet ve dışkılama isteğine yanıt vermek de yardımcı olur. Opioidler ve hareketsizlik riski artırır.

Cevap

C · Yeterli sıvı, diyet lifi ve hareket
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Remove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves

Cevap neden bu

A sterile glove that touches a non-sterile surface is contaminated and must be replaced. Cleaning it or covering it does not restore sterility.

Cevap

B · Remove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound

Cevap neden bu

Hypothermia causes vasoconstriction and less oxygen in the wound, which weakens the immune defense. Keeping the patient warm is linked to fewer surgical site infections.

Cevap

A · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · An acute bacterial infection

Cevap neden bu

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Cevap

B · An acute bacterial infection
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Jaundice that appears within the first 24 hours

Cevap neden bu

Jaundice in the first 24 hours is not physiological and may point to hemolysis or infection. Mild jaundice after the first day, milia and acrocyanosis are common, expected findings.

Cevap

B · Jaundice that appears within the first 24 hours
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Glasgow Koma Skalası skoru 15’ten 12’ye düşüyor

Cevap neden bu

Düşen GKS, kafatası içindeki artan basıncı düşündürür; bu ölümcül olabilir ve acil üst basamağa bildirim gerektirir. Kırık ağrısı da tedavi edilmelidir, ancak yaşamı aynı şekilde tehdit etmez.

Cevap

A · Glasgow Koma Skalası skoru 15’ten 12’ye düşüyor
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Do not stop them suddenly

Cevap neden bu

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so stopping suddenly can cause adrenal crisis. Patients should carry a steroid alert card or medical ID and follow sick-day guidance.

Cevap

B · Do not stop them suddenly
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves

Cevap neden bu

After a fluid challenge, a falling heart rate, rising blood pressure, better capillary refill, improving consciousness and urine output suggest fluid responsiveness. New crackles or breathlessness suggest fluid overload.

Cevap

D · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Put seizure precautions in place and report the result

Cevap neden bu

Hypocalcemia increases neuromuscular excitability and can cause tetany, laryngospasm and seizures. The nurse reports the result, keeps the patient safe with seizure precautions and expects calcium replacement. The other measures fit hypercalcemia.Kontrol edilen kaynak: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · Put seizure precautions in place and report the result
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Amiodarone-induced hypothyroidism

Cevap neden bu

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Kontrol edilen kaynak: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

B · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmakoloji

Cevap: A · Anjiyotensin I'in anjiyotensin II'ye dönüşümünü engellerler

Cevap neden bu

ACE inhibitörleri (ramipril gibi) anjiyotensin II'yi azaltarak damar genişlemesi ve daha az aldosteron sağlar. Ayrıca bradikinin yıkımını azaltırlar; kuru öksürüğü bu açıklar.

Cevap

A · Anjiyotensin I'in anjiyotensin II'ye dönüşümünü engellerler
12.Farmakoloji

Cevap: B · Sodyum valproat

Cevap neden bu

Valproat güçlü biçimde teratojeniktir; nöral tüp defektlerine ve diğer malformasyonlara neden olur ve nörogelişimi etkiler. Başka hiçbir seçenek işe yaramadıkça gebelikte kaçınılmalıdır.

Cevap

B · Sodyum valproat
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Chewing speeds absorption, giving a faster antiplatelet effect

Cevap neden bu

Aspirin irreversibly inhibits platelet cyclo-oxygenase, reducing thromboxane A2 and platelet aggregation. Chewing a non-enteric-coated tablet speeds absorption. It reduces mortality in acute coronary syndromes and is given unless there is a true allergy.

Cevap

C · Chewing speeds absorption, giving a faster antiplatelet effect
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Ağız bakımı, sayılan buz parçaları ve gün içine yayılmış sıvılar

Cevap neden bu

Sıvıları gün içine yaymak, küçük bardaklar kullanmak, buz parçaları emmek (toplama sayılır), şekersiz sakız ve düzenli ağız bakımı hastaların sıvı kısıtlamasını tolere etmesine yardımcı olur. Tuzlu besinler susuzluğu ve sıvı retansiyonunu artırır.

Cevap

C · Ağız bakımı, sayılan buz parçaları ve gün içine yayılmış sıvılar
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake

Cevap neden bu

During dehydrating illness, SGLT2 inhibitors increase the risk of DKA, which can occur with only modestly raised glucose, and of acute kidney injury. Patients are taught to pause them until they are eating and drinking normally.

Cevap

C · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Levetirasetam veya fenitoin gibi ikinci basamak bir IV ilaç

Cevap neden bu

İki doz benzodiazepinden sonra devam eden status epileptikus (yerleşik status), ikinci basamak bir IV ilaçla tedavi edilir. Hâlâ devam ederse (refrakter status), yoğun bakımda anestezi ve entübasyon gerekir. Glukoz, hava yolu ve izlem baştan sona sürer. Tekrarlanan benzodiazepinler çok ek yarar sağlamadan solunum depresyonunu artırır.

Cevap

A · Levetirasetam veya fenitoin gibi ikinci basamak bir IV ilaç
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Intrinsic factor from the stomach is no longer made

Cevap neden bu

Parietal cells of the stomach make intrinsic factor, which is needed for B12 absorption in the terminal ileum. Without it, pernicious-type anaemia and neuropathy develop unless B12 is given by injection.

Cevap

A · Intrinsic factor from the stomach is no longer made
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Olası nötropenik sepsis olarak ele almak: bir saat içinde IV antibiyotikler

Cevap neden bu

Beklenen nadir sırasında kendini kötü hisseden hasta, yüksek ateş olmasa bile nötropenik sepsis olarak ele alınır; titreme, taşikardi ve hipotansiyon uyarı işaretleridir. Kan kültürleri alınır ve kan sayımını beklemeden 1 saat içinde ampirik IV antibiyotikler başlanır. Antipiretikler ateşi maskeleyebilir ve değerlendirmeyi geciktirmemelidir.

Cevap

B · Olası nötropenik sepsis olarak ele almak: bir saat içinde IV antibiyotikler
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Screen further for depression and self-harm

Cevap neden bu

Insomnia even when the baby sleeps and feelings of worthlessness can point to depression. The nurse should screen further, including asking directly about self-harm, and arrange follow-up.

Cevap

A · Screen further for depression and self-harm
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Assess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination

Cevap neden bu

Preterm prelabour rupture of membranes is suspected. The nurse assesses the fetal heart rate and the fluid's colour, amount and odour, and avoids digital examinations, which raise the risk of infection.

Cevap

A · Assess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Measuring and recording the vital signs of a stable child

Cevap neden bu

Routine tasks with predictable outcomes for stable patients, such as recording vital signs, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation remain the responsibility of the registered nurse, who also reviews the results.

Cevap

B · Measuring and recording the vital signs of a stable child
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Allow them to stay if they wish, with a staff member to support and explain

Cevap neden bu

Many families want to be present, and guidelines support offering this with a dedicated staff member to explain and support them. Family presence can help with grief and does not generally interfere with resuscitation.

Cevap

C · Allow them to stay if they wish, with a staff member to support and explain
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom

Cevap neden bu

Constant observation means a member of staff is always with the patient, at a distance set by policy, so they can intervene immediately. It is reviewed regularly and stepped down as risk reduces.

Cevap

C · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated

Cevap neden bu

People with serious mental illness have higher rates of heart disease and die younger than the general population. Physical complaints must be assessed properly to avoid diagnostic overshadowing.

Cevap

C · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 10:55 PM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

22 − 12 = 10 → PM

Cevap

10:55 PM

Cevap

10:55 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: c = 353 mg/dL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

c = 19,6·18 = 352,8 ≈ 353 mg/dL

Cevap

c = 353 mg/dL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 250 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

25·30 = 750 mg

Doz başına

D = 750/3 = 250 mg

Cevap

D = 250 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 15 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

20000/250 = 80 birim/mL

Pompa hızı

R = 1200/80 = 15 mL/h

Cevap

R = 15 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 50 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 500·60/600 = 50 gtt/min

Cevap

R = 50 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 24 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Doz hızı

D = 2·12 = 24 mg/h

Cevap

D = 24 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,43 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

475 + 300 + 400 + 425 = 1600 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1600/(93·12) = 1,434 ≈ 1,43 mL/kg/h

Cevap

U = 1,43 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 250 = 250 mL

Süre

t = 250/60 = 4,167 ≈ 4,2 h

Cevap

t = 4,2 h

Bu yaklaşık 4 h 10 min eder, yani torba yaklaşık saat 15:40 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 17

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 4 + 3 + 2 + 4 + 2 = 17

Cevap

B = 17
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: risk yok

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 3 + 4 + 4 + 4 + 2 = 21

Risk düzeyi

21 → risk yok

Cevap

risk yok

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions