NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which part of the stethoscope is best for hearing low-pitched sounds such as some heart murmurs?

  1. AThe bell, pressed firmly on the skin
  2. BThe bell, placed lightly on the skin
  3. CThe diaphragm, pressed firmly on the skin
  4. DThe earpieces turned backwards
2.Hemşirelik esaslarıZor

In an emergency a doctor gives a verbal order for a medicine. What should the nurse do?

  1. ARefuse to give any medicine until a written prescription has been completed
  2. BGive it and tell the doctor nothing more
  3. CAsk another nurse to remember the order
  4. DWrite it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient is on seizure precautions. Which equipment should be ready at the bedside?

  1. ARestraints ready for all four limbs
  2. BWorking suction and oxygen equipment
  3. CA tongue blade to put between the teeth
  4. DAn ice pack to place on the forehead
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient is on contact precautions. Which task is appropriate for the nurse to delegate to assistive personnel?

  1. ATeaching the family how to follow the precautions
  2. BDeciding when the precautions can be stopped
  3. CHelping the patient bathe while wearing a gown and gloves
  4. DAssessing the wound for new signs of infection during the bath
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?

  1. ACheck the pump rate and leave the infusion running
  2. BGive a dose of vitamin K by mouth
  3. CStop the heparin infusion and inform the provider
  4. DOffer an iron-rich meal to replace the lost blood
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

After the RN taught a patient to inject insulin, an LPN/LVN reports that the patient still cannot draw up the dose correctly. What should happen next?

  1. AThe nursing assistant shows the patient again at lunch
  2. BThe LPN/LVN writes a new teaching plan and evaluates it at the end of the shift
  3. CThe patient is discharged with a leaflet to read at home
  4. DThe RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
7.Klinik hemşirelikOrta

In suspected sepsis, what should ideally be collected before the first dose of antibiotics, as long as it does not delay treatment?

  1. AA 24-hour urine collection
  2. BA stool sample for occult blood
  3. CBlood cultures
  4. DA fasting cholesterol level
8.Klinik hemşirelikZor

A healthcare assistant reports four observations. Which one needs the nurse's immediate action?

  1. A"Mr Chen's blood pressure is 128/80 as usual."
  2. B"Mrs Jones would like a cup of tea and her glasses cleaned."
  3. C"Ms Ali has walked to the bathroom on her own."
  4. D"Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient had a total thyroidectomy yesterday. Which laboratory value is most important to monitor in the first days after surgery?

  1. ASerum glucose
  2. BSerum potassium
  3. CSerum sodium
  4. DSerum calcium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has macrocytic anemia with low vitamin B12 and antibodies to intrinsic factor. What does this suggest, and how is it usually treated?

  1. AIron deficiency, treated with oral iron tablets
  2. BPernicious anemia, treated with B12 injections
  3. CHemolytic anemia, treated with blood transfusion
  4. DFolate deficiency, treated with folic acid only
11.FarmakolojiOrta

A person who has never been vaccinated against tetanus has a deep, dirty wound. What is usually given?

  1. ATetanus vaccine only, after the wound heals
  2. BTetanus vaccine and tetanus immunoglobulin
  3. COral antibiotics only
  4. DNo treatment unless symptoms appear
12.FarmakolojiZor

A woman with epilepsy who takes an antiepileptic drug plans to become pregnant. Which advice is standard?

  1. ANo change is needed, as antiepileptics carry no risk in pregnancy
  2. BAvoid folic acid because it lowers drug levels
  3. CStop all antiepileptic drugs straight away as soon as she stops contraception
  4. DTake folic acid before conception and seek specialist review of her medication
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why must inspired air be humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AHumidified air contains more oxygen than dry air at the same flow
  2. BHumidification prevents the cuff from deflating
  3. CDry air is needed to stop secretions forming in the trachea
  4. DThe nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

The monitor of a patient with a permanent pacemaker shows pacing spikes, but none of them is followed by a QRS complex. What does this mean?

  1. AFailure to capture
  2. BFailure to sense
  3. CNormal pacemaker function
  4. DAtrial fibrillation
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which CSF result is most typical of bacterial meningitis?

  1. AClear fluid, many lymphocytes, normal glucose and slightly raised protein
  2. BClear fluid with normal cells, glucose and protein
  3. CBlood-stained fluid that clears in later tubes
  4. DCloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

DKA'lı bir hasta iyileşiyor: glukoz 9 mmol/L, ketonlar 0,4 mmol/L, pH 7,36. Yiyor ve içiyor. IV insülin nasıl kesilmelidir?

  1. ADeri altı insülini yalnızca glukoz 20 mmol/L'nin üzerine çıkarsa vermek
  2. BKetoasidoz tamamen düzeldiği için tüm insülini kesmek
  3. CIV insülini şimdi kesmek ve deri altı insüline yarın başlamak
  4. DÖğünle birlikte deri altı insülin vermek, sonra bir örtüşme süresinden sonra IV'yi kesmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

How should pancreatic enzyme replacement capsules usually be taken?

  1. AOnce a day at bedtime
  2. BOnly on days with abdominal pain
  3. COne hour after meals, on an empty stomach
  4. DWith every meal and snack
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

During a nasogastric feed, a patient starts coughing and SpO₂ falls from 96% to 89%. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the feed rate to finish it sooner
  2. BStop the feed and assess the airway and breathing
  3. CLay the patient flat to help them rest
  4. DGive a drink of water to clear the throat
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which factors help start the newborn's first breath?

  1. AOnly the cutting of the umbilical cord
  2. BOnly the pressure from the obstetrician's hand
  3. CChemical, thermal, mechanical and sensory cues
  4. DOnly the baby's first cry from hunger
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn whose mother had a fever and prolonged rupture of membranes is well at birth. Why does the nurse monitor this baby closely?

  1. AThe baby has a higher risk of early sepsis
  2. BThe baby is likely to be post-term
  3. CThe baby has a higher risk of hip dysplasia
  4. DThe baby will certainly develop jaundice
21.Pediatri hemşireliğiOrta

18. aydaki bir kontrolde hangi bulgu gelişimsel değerlendirme için sevk gerektirir?

  1. AÇocuğun diğer çocuklarla birlikte değil, yanlarında oynaması
  2. BÇocuğun yabancılardan korkması
  3. CÇocuğun yalnızca birkaç sözcük söylemesi
  4. DÇocuğun henüz bağımsız yürümemesi
22.Pediatri hemşireliğiZor

A large baby born to a mother with diabetes becomes jittery at 1 hour of age. What should the nurse check first?

  1. AThe baby's blood group
  2. BThe baby's serum bilirubin
  3. CThe baby's haemoglobin
  4. DThe baby's blood glucose
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which postpartum presentation is a psychiatric emergency?

  1. ATiredness and worry about feeding the baby in the first week
  2. BConfusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
  3. CTearfulness and mood swings on the third day after birth
  4. DFeeling tearful at times but enjoying the baby and sleeping well when she can
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A new nurse delegates several tasks to a healthcare assistant. Which delegation shows a need for further teaching?

  1. AAsking the assistant to sit with a calm patient during a group art activity and report any concerns
  2. BAsking the assistant to take routine vital signs of a stable patient
  3. CAsking the assistant to help a patient with personal hygiene
  4. DAsking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1,8667 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 1,8667 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

1,8667 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
3 tbsp? mL2 fl oz? mL2 su bardağı? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 3 tbsp / sıvı takviye, 2 fl oz / meyve suyu, 2 su bardağı / çay, 1½ tsp / öksürük şurubu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
60 kg2 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 60 kg ve tek doz olarak 2 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

60 kg2 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40 kg137 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 137 cm boyunda ve 40 kg ağırlığında. İstem 100 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

137 cm40 kg100 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 5 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
450 mL60 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 20 damla/dk hızla akıyor. Torbada 450 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

20 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba180 mLsüt100 mLjöle120 mLbuz parçaları240 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar500 mLidrar300 mLidrar400 mLidrar475 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 58 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

58 kg12 hidrar: 500 mLidrar: 300 mLidrar: 400 mLidrar: 475 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL100 mL/hbaşlangıç 13:4518:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 13:45’de başlatıldı ve pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 18:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL100 mL/h13:45 → 18:15
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, kalp atımı yok, uyarana yanıt yok, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve solunum yok var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · The bell, placed lightly on the skin

Cevap neden bu

The bell picks up low-pitched sounds and must be held lightly. The diaphragm, pressed firmly, is used for high-pitched sounds such as normal breath, bowel and heart sounds.

Cevap

B · The bell, placed lightly on the skin
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy

Cevap neden bu

Verbal orders are used only where local policy allows, such as emergencies. Reading back the drug, dose and route confirms the order, and it is documented and signed as soon as possible.

Cevap

D · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Working suction and oxygen equipment

Cevap neden bu

Suction and oxygen are kept ready to manage secretions and support breathing during or after a seizure. Nothing is put in the mouth, and restraints are not used because they can cause injury.

Cevap

B · Working suction and oxygen equipment
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves

Cevap neden bu

Assistive personnel can carry out routine care for a stable patient, using the correct PPE. Assessment, teaching and clinical judgement, such as deciding when to stop precautions, cannot be delegated to them.

Cevap

C · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Stop the heparin infusion and inform the provider

Cevap neden bu

Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Cevap

C · Stop the heparin infusion and inform the provider
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching

Cevap neden bu

Evaluating learning and changing the teaching plan belong to the RN. The LPN/LVN can reinforce teaching, but a teaching plan that is not working needs RN reassessment.

Cevap

D · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Blood cultures

Cevap neden bu

Blood cultures taken before antibiotics are more likely to grow the organism, which allows targeted treatment later. Antibiotics should still be given promptly and must not be delayed.

Cevap

C · Blood cultures
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."

Cevap neden bu

A low respiratory rate with reduced consciousness suggests respiratory depression, for example from opioids. It needs immediate assessment and escalation.

Cevap

D · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Serum calcium

Cevap neden bu

The parathyroid glands can be injured or removed during thyroidectomy, so parathyroid hormone falls and hypocalcemia can follow. The nurse monitors calcium and checks for tingling around the mouth, muscle cramps and Chvostek or Trousseau signs.Kontrol edilen kaynak: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Serum calcium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Pernicious anemia, treated with B12 injections

Cevap neden bu

Pernicious anemia is an autoimmune condition in which antibodies block intrinsic factor or destroy the cells that make it, so B12 is not absorbed. Treatment is lifelong B12, usually by injection (very high oral doses are an alternative).Kontrol edilen kaynak: Pernicious anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · Pernicious anemia, treated with B12 injections
11.Farmakoloji

Cevap: B · Tetanus vaccine and tetanus immunoglobulin

Cevap neden bu

Tetanus immunoglobulin gives immediate passive protection, while the vaccine starts active immunity. Thorough wound cleaning is also essential.

Cevap

B · Tetanus vaccine and tetanus immunoglobulin
12.Farmakoloji

Cevap: D · Take folic acid before conception and seek specialist review of her medication

Cevap neden bu

Folic acid before and in early pregnancy reduces the risk of neural tube defects. Medication should be reviewed before conception, but drugs should not be stopped suddenly because uncontrolled seizures are also dangerous.

Cevap

D · Take folic acid before conception and seek specialist review of her medication
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed

Cevap neden bu

The tracheostomy bypasses the nose, mouth and pharynx, which warm, filter and humidify air. Without humidification, secretions become thick and can block the tube. Heat and moisture exchangers, humidified oxygen and nebulised saline are used.

Cevap

D · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Failure to capture

Cevap neden bu

Failure to capture means the pacing stimulus does not depolarise the myocardium, so no QRS follows the spike. Causes include lead displacement, a raised threshold or battery problems. It can cause bradycardia or asystole, so the patient is assessed and the team informed urgently.

Cevap

A · Failure to capture
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein

Cevap neden bu

Bacterial meningitis usually gives turbid CSF with raised neutrophils and protein and low glucose. Viral meningitis typically shows clear fluid with lymphocytes and normal glucose.

Cevap

D · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Öğünle birlikte deri altı insülin vermek, sonra bir örtüşme süresinden sonra IV'yi kesmek

Cevap neden bu

IV insülinin yarı ömrü çok kısadır. Deri altı insülin etki etmeye başlamadan önce kesmek rebound ketoza yol açar. Deri altı insülin verilir ve infüzyon belirli bir örtüşme süresi boyunca sürdürülür (çoğunlukla öğünle hızlı etkili insülinden sonra 30–60 dakika). Modern protokollerde bazal insülin çoğu zaman infüzyon sırasında sürdürülür.

Cevap

D · Öğünle birlikte deri altı insülin vermek, sonra bir örtüşme süresinden sonra IV'yi kesmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · With every meal and snack

Cevap neden bu

Pancreatic enzymes digest fat, protein and carbohydrate, so they are taken with meals and snacks. The dose is adjusted to reduce steatorrhoea and support weight gain.

Cevap

D · With every meal and snack
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Stop the feed and assess the airway and breathing

Cevap neden bu

Coughing and desaturation suggest aspiration or a displaced tube. The feed is stopped, the patient is sat up, oxygen is given as needed, and medical review and checking of tube position follow.

Cevap

B · Stop the feed and assess the airway and breathing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Chemical, thermal, mechanical and sensory cues

Cevap neden bu

Falling oxygen and rising carbon dioxide (chemical), cooler air (thermal), recoil of the chest after the birth canal (mechanical) and touch, light and sound (sensory) trigger the first breaths.

Cevap

C · Chemical, thermal, mechanical and sensory cues
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · The baby has a higher risk of early sepsis

Cevap neden bu

Maternal fever, prolonged rupture of membranes and intra-amniotic infection are risk factors for early-onset sepsis. Many protocols require observation of vital signs and feeding, and sometimes blood tests or antibiotics.

Cevap

A · The baby has a higher risk of early sepsis
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Çocuğun henüz bağımsız yürümemesi

Cevap neden bu

Yaklaşık 18 aylıkken yürümemek bir uyarı işaretidir. Birkaç sözcük, paralel oyun ve yabancı korkusu bu yaşta tipiktir.

Cevap

D · Çocuğun henüz bağımsız yürümemesi
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · The baby's blood glucose

Cevap neden bu

Babies of mothers with diabetes produce extra insulin before birth, so after the cord is cut they are at high risk of hypoglycaemia. Jitteriness is a common sign, so blood glucose is checked straight away and the baby is fed or treated as per protocol.

Cevap

D · The baby's blood glucose
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth

Cevap neden bu

Postpartum psychosis usually begins within days to weeks of birth and can include confusion, delusions and hallucinations. It carries risks to mother and baby and needs immediate assessment, often in hospital.

Cevap

B · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Asking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative

Cevap neden bu

Evaluating the effect of a medicine and deciding on further doses require clinical assessment and cannot be delegated. The other tasks are routine and suitable for a trained assistant.

Cevap

D · Asking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 1,9 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

1.8667 → 8

Yalnızca sonraki rakam belirler

1,8667 → 6
6, 5 veya daha büyük; bu yüzden 8 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (67) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 1,9 mL

Cevap

x = 1,9 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 592,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

3 tbsp = 3·15 = 45 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
2 su bardağı = 2·240 = 480 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Toplayın

V = 45 + 60 + 480 + 7,5 = 592,5 mL

Cevap

V = 592,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 120 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

2·60 = 120 mg

Cevap

D = 120 mg
28.Doz hesapları

Cevap: D = 123,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(137·40/3600) = √1,522 = 1,234 m²

Doz

D = 100·1,234 = 123,4 mg

Cevap

D = 123,4 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 8 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

5·60 = 300 min

Damla hızı

R = 250·10/300 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Cevap

R = 8 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 8 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 22,5 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

20·60/60 = 20 mL/h

Kalan süre

t = 450/20 = 22,5 h

Cevap

t = 22,5 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 2,41 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

500 + 300 + 400 + 475 = 1675 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1675/(58·12) = 2,407 ≈ 2,41 mL/kg/h

Cevap

U = 2,41 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 50 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

13:45 → 18:15 = 4,5 h

Verilen hacim

100·4,5 = 450 mL

Kalan hacim

V = 500 − 450 = 50 mL

Cevap

V = 50 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 11

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 1 + 1 + 3 + 1 + 3 = 11

Cevap

B = 11
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 0 → 0
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler → 0
Solunum: solunum yok → 0

Toplayın

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Yorum

0 → düşük

Cevap

düşük

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions