NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should the opening of a stoma bag be cut?

  1. ATo fit closely around the stoma without pressing on it
  2. BMuch larger than the stoma so that the edge never rubs against it
  3. CIn any shape, as long as the bag sticks
  4. DSmaller than the stoma so it grips it tightly
2.Hemşirelik esaslarıZor

Kateterli 70 kg'lık postoperatif bir hasta son üç saattir saatte 20 mL idrar çıkarmış. En iyi yorum hangisidir?

  1. A0,5 mL/kg/saat'in altında olduğu için bildirilmesi gereken oligüri
  2. BSıvı kısıtlaması gerektiren poliüri
  3. CSabah ekibi değerlendirene kadar güvenle bırakılabilecek tıkalı bir kateter
  4. DAmeliyat sonrası normal çıkış
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Bir hastanın göğüs bölgesinin bir alanında zona (herpes zoster) var, bağışıklığı normal ve lezyonlar tamamen örtülebiliyor. Genellikle hangi önlemler gerekir?

  1. ALezyonlar örtülerek standart önlemler
  2. BYalnızca damlacık önlemleri
  3. CNegatif basınçlı odada havayolu önlemleri
  4. DPozitif basınçlı koruyucu ortam
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient with suspected sepsis has orders for blood cultures and an IV antibiotic. What is the correct order of actions?

  1. AGive the antibiotic and take the cultures an hour later
  2. BWait for the culture results before starting the antibiotic
  3. CGive the antibiotic first so that treatment starts, and take the cultures the next day
  4. DDraw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which finding is an early sign of compartment syndrome in a patient with a lower leg fracture?

  1. AMild bruising around the fracture site on the second day
  2. BA strong pedal pulse with warm, pink toes and pain that settles with analgesia
  3. CItching under the cast during the first week after it was applied
  4. DPain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Sürekli tüple beslenme sırasında bir hasta aniden öksürmeye başlıyor, nefes darlığı çekiyor ve SpO₂ düşüyor. Hemşirenin ilk eylemi nedir?

  1. ATüpü 50 mL suyla yıkamak, sonra beslenmeye eskisi gibi devam etmek
  2. BDaha çabuk bitmesi için beslenme hızını artırmak
  3. CBeslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek
  4. DDinlenmesi için hastayı düz yatırmak
7.Klinik hemşirelikOrta

Kırık bir bacağa alçı yapıldıktan sonra kompartman sendromunu en iyi hangi değerlendirme saptar?

  1. AAyakta güçlü nabız
  2. BSıcak, pembe ayak
  3. CYaralanmayla orantısız ağrı, özellikle pasif germeyle
  4. DAlçının altında hafif kaşıntı
8.Klinik hemşirelikZor

A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?

  1. AAirway swelling from inhalation injury
  2. BA minor throat infection
  3. CDehydration from sweating
  4. DHypothermia from the fire service water
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe color proves blood is present in the urine
  2. BThe color shows severe liver failure is present
  3. CThe dye can interfere with dipstick color readings
  4. DThe drug improves the accuracy of all dipsticks
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Which set of results best shows that diabetic ketoacidosis is resolving?

  1. AA rising potassium with a falling bicarbonate
  2. BA falling glucose with a still widening anion gap
  3. CA closing anion gap with a rising bicarbonate and pH
  4. DA falling glucose with a falling serum bicarbonate
11.FarmakolojiOrta

Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?

  1. AIt causes severe, permanent hearing loss in young children
  2. BIt stops the vaccine from working
  3. CIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
  4. DIt causes grey baby syndrome
12.FarmakolojiZor

Ten days after chemotherapy, a patient has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F) but says she feels fine. What should happen?

  1. AUrgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
  2. BStart oral antibiotics only if a rash develops
  3. CParacetamol at home and review at the next routine clinic visit
  4. DWait 48 hours to see whether the fever settles
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why are beta-blockers often started after a myocardial infarction?

  1. AThey raise the heart rate to improve blood flow to the muscle
  2. BThey lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
  3. CThey dissolve the clot that is blocking the coronary artery
  4. DThey reduce cholesterol in the blood
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with infective endocarditis is on IV gentamicin with another antibiotic. Which monitoring is most important?

  1. ADrug levels, renal function and hearing or balance changes
  2. BLiver size by daily palpation and weekly abdominal ultrasound
  3. CBlood glucose only
  4. DPeak flow readings and spirometry before and after each dose
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

ABH'li bir hastanın üriner kateteri hiçbir şey drene etmiyor. Hangi hızlı yatak başı kontrolü postrenal nedeni dışlamaya yardımcı olur?

  1. AKültür için idrar örneği gönderip laboratuvar sonucunu beklemek
  2. BKateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
  3. CHastayı iki litre su içmeye teşvik etmek
  4. DHemen büyük bir IV sıvı bolusu vermek
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient's potassium is 7,1 mmol/L, and the ECG shows peaked T waves and broad QRS complexes. What is the first treatment?

  1. AIV furosemide
  2. BOral sodium bicarbonate
  3. COral potassium binder
  4. DIV calcium gluconate
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which is a common side effect of opioids, especially when given by epidural or spinal route?

  1. AIncreased hunger
  2. BHair growth
  3. CRinging in the ears
  4. DItching
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Büyük bir yanıktan sonraki 3. günde hasta büyük hacimlerde idrar yapmaya başlıyor. Hemşire hangi elektrolit sorununu beklemelidir?

  1. ASıvı dolaşıma döndükçe hipokalemi
  2. BYeni doku hasarı potasyum saldıkça hiperkalemi
  3. CBöbrekler sodyum tutmaya başladıkça hipernatremi
  4. DYatak istirahati ve immobilizasyonun neden olduğu hiperkalsemi
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 24 weeks says she craves eating ice and clay. What should the nurse assess for?

  1. AGestational diabetes
  2. BPre-eclampsia with severe features
  3. CThyroid overactivity
  4. DIron deficiency anaemia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 9 weeks has hCG levels that are much higher than expected, a uterus large for dates, severe vomiting and dark brown spotting. Which condition should be suspected?

  1. AA hydatidiform (molar) pregnancy
  2. BAn ectopic pregnancy
  3. CA missed miscarriage
  4. DA threatened miscarriage
21.Pediatri hemşireliğiOrta

5 haftalık bir bebekte her beslenmeden sonra güçlü (fışkırır tarzda) kusma var ve sonrasında aç görünüyor. Olası neden nedir?

  1. AHirschsprung hastalığı
  2. Bİnvajinasyon
  3. CPilor stenozu
  4. DYaşa uygun normal gastroözofageal reflü
22.Pediatri hemşireliğiZor

Bir çocuğa IV potasyum klorür veriliyor. Hemşire kanül bölgesini şiş ve soluk, çocuğu ise ağlar buluyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AÇocuğu yatıştırmak ve infüzyona devam etmek
  2. BBölgenin üzerine sıkı bir sargı uygulamak
  3. Cİnfüzyonu durdurmak ve bölgeyi değerlendirmek
  4. DDaha hızlı bitirmek için infüzyon hızını artırmak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Klozapin kullanan bir hastaya hangi durumu hemen bildirmesi öğretilmelidir?

  1. AGeceleri artmış tükürük
  2. BDaha fazla yemek yeme isteği
  3. CAkşam dozundan sonra hafif uyku hâli
  4. DAteş, boğaz ağrısı veya diğer enfeksiyon belirtileri
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A woman who is being abused by her partner says she will not leave him. What is the most appropriate response?

  1. ACall her partner to discuss his behaviour with him
  2. BRespect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
  3. CTell her that if she stays and is hurt again, it will be her own fault because she was warned about the risks
  4. DTell her that she must leave him today or the nurse cannot help her
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12,5733 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 12,5733 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

12,5733 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
120 mL/h? L/gün1 gün = 24 h1 L = 1000 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir idame infüzyonu ara vermeden 120 mL/sa hızla akıyor. 24 saatte kaç litre V verir?

120 mL/h24 h
V = L
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

31 kg ağırlığındaki bir çocuğa 4 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

31 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 0,11 mg. Ampul mL başına 500 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

0,11 mg500 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?15 gtt/mL25 gtt/min2 h

Bir damla infüzyonu 15 gtt/mL’lik bir setle 25 gtt/min hızla akıyor. Hasta 2 saatte kaç mililitre V alır?

25 gtt/min15 gtt/mL2 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mL20 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 30 damla/dk hızla akıyor. Torbada 400 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

30 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu250 mLçay150 mLçorba150 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar400 mLidrar425 mLidrar150 mLidrar225 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

su: 250 mLçay: 150 mLçorba: 150 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL100 mL/hbaşlangıç 06:3008:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 06:30’de başlatıldı ve pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 08:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL100 mL/h06:30 → 08:00
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · To fit closely around the stoma without pressing on it

Cevap neden bu

The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.

Cevap

A · To fit closely around the stoma without pressing on it
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · 0,5 mL/kg/saat'in altında olduğu için bildirilmesi gereken oligüri

Cevap neden bu

70 kg'lık bir yetişkin için 0,5 mL/kg/saat, 35 mL/saat'tir. Birkaç saat boyunca 20 mL/saat çıkış zayıf böbrek perfüzyonunu veya akut böbrek hasarını düşündürür. Kateteri kontrol edin ve bildirin.

Cevap

A · 0,5 mL/kg/saat'in altında olduğu için bildirilmesi gereken oligüri
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Lezyonlar örtülerek standart önlemler

Cevap neden bu

Bağışıklığı normal bir hastada, örtülebilen lezyonlarla sınırlı zona standart önlemlerle yönetilir. Yaygın zona, tüm lezyonlar kuruyup kabuklanana kadar havayolu ve temas önlemleri gerektirir; bağışıklığı baskılanmış hastada sınırlı zona ise yaygınlaşma dışlanana kadar bu önlemleri gerektirir. Varisellaya karşı bağışıklığı olmayan personel bakım vermemelidir.

Cevap

A · Lezyonlar örtülerek standart önlemler
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay

Cevap neden bu

Cultures are drawn before the first antibiotic dose so the organism can still be grown and identified. The antibiotic is then given promptly, because delay increases the risk of death in sepsis.

Cevap

D · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched

Cevap neden bu

The earliest sign is severe pain that is not relieved by usual analgesia and worsens on passive stretch. Loss of pulse is a late sign, so the nurse reports pain early.

Cevap

D · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Beslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek

Cevap neden bu

Tüple beslenme sırasında öksürük, nefes darlığı ve düşen satürasyon aspirasyonu veya yerinden çıkmış bir tüpü düşündürür. Beslenme hemen durdurulur, hasta dik oturtulur, hava yolu ve solunum değerlendirilir, gerektiğinde aspirasyon ve oksijen kullanılır ve sağlık profesyoneline haber verilir. Beslenme yeniden başlamadan önce tüpün konumu kontrol edilir.

Cevap

C · Beslenmeyi durdurmak, hastayı dik oturtmak ve solunumu değerlendirmek
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Yaralanmayla orantısız ağrı, özellikle pasif germeyle

Cevap neden bu

Analjeziyle geçmeyen ve pasif germeyle artan ağrı en erken belirtidir. Solukluk, uyuşma ve nabız kaybı geç belirtilerdir.

Cevap

C · Yaralanmayla orantısız ağrı, özellikle pasif germeyle
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Airway swelling from inhalation injury

Cevap neden bu

These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.

Cevap

A · Airway swelling from inhalation injury
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · The dye can interfere with dipstick color readings

Cevap neden bu

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Kontrol edilen kaynak: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · The dye can interfere with dipstick color readings
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH

Cevap neden bu

DKA has resolved when the ketoacidosis has cleared: ketones fall, the anion gap normalizes, bicarbonate rises and the pH returns towards normal. Glucose alone is a poor guide, because it falls earlier.

Cevap

C · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH
11.Farmakoloji

Cevap: C · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain

Cevap neden bu

Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.

Cevap

C · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Farmakoloji

Cevap: A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay

Cevap neden bu

Fever during neutropenia is treated as a medical emergency because infection can progress rapidly. Cultures are taken and empirical IV antibiotics are started promptly, ideally within one hour.

Cevap

A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias

Cevap neden bu

Beta-blockers slow the heart and reduce contractility, lowering myocardial oxygen demand, and protect against arrhythmias. They are particularly beneficial when the ejection fraction is reduced. They are used cautiously in heart block, severe bradycardia, acute heart failure and asthma.

Cevap

B · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Drug levels, renal function and hearing or balance changes

Cevap neden bu

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Levels are measured to guide dosing, renal function is checked regularly and patients are asked about tinnitus, hearing loss and dizziness. Risk is greater with loop diuretics, older age and longer courses.

Cevap

A · Drug levels, renal function and hearing or balance changes
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak

Cevap neden bu

Tıkanmış veya bükülmüş bir kateter ya da distandü mesane anüriye yol açabilir veya onu taklit edebilir. Hortumu kontrol etmek, izin verildiği ölçüde kateteri yıkamak veya değiştirmek ve mesane taraması yapmak tıkanıklığı hızla belirler. Böbreklerin ultrasonografisi hidronefroz gibi daha yukarıdaki tıkanıklığı araştırır.

Cevap

B · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · IV calcium gluconate

Cevap neden bu

ECG changes mean the heart is at risk. IV calcium is given first to stabilise the myocardium, followed by insulin with glucose (and often nebulised salbutamol) to shift potassium into cells. Binders or dialysis then remove it.

Cevap

D · IV calcium gluconate
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Itching

Cevap neden bu

Pruritus is common with neuraxial opioids. Other common effects include nausea, urinary retention, constipation and sedation; respiratory depression is the most serious.

Cevap

D · Itching
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Sıvı dolaşıma döndükçe hipokalemi

Cevap neden bu

İlk saatlerde hücre yıkımı ve sıvı kaymaları potasyumu yükseltebilir. Yaklaşık 48–72 saat sonra kapiller bütünlük düzelir, sıvı dolaşıma döner ve diürez başlar; potasyum kaybı ve hipokalemi görülür. Elektrolitler baştan sona izlenir.

Cevap

A · Sıvı dolaşıma döndükçe hipokalemi
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Iron deficiency anaemia

Cevap neden bu

Pica, the craving for non-food substances, is associated with iron deficiency. Eating clay or soil can also expose the mother to toxins and parasites. Haemoglobin and ferritin should be checked.

Cevap

D · Iron deficiency anaemia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · A hydatidiform (molar) pregnancy

Cevap neden bu

A molar pregnancy causes very high hCG, a uterus larger than dates, hyperemesis and bleeding. Ectopic and failing pregnancies usually have lower than expected hCG.

Cevap

A · A hydatidiform (molar) pregnancy
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Pilor stenozu

Cevap neden bu

Pilor stenozu tipik olarak 2–8. haftalarda fışkırır tarzda, safrasız kusma, kusmadan sonra açlık, kilo kaybı ve bazen palpe edilen zeytin biçimli bir kitle ile ortaya çıkar.

Cevap

C · Pilor stenozu
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · İnfüzyonu durdurmak ve bölgeyi değerlendirmek

Cevap neden bu

Şişlik, solukluk ve ağrı ekstravazasyonu veya infiltrasyonu düşündürür. İnfüzyonu durdurun, bölgeyi değerlendirin, yerel ekstravazasyon protokolünü izleyin ve reçeteyi yazan kişiye bildirin. Tahriş edici infüzyonlar dokuya zarar verebilir.

Cevap

C · İnfüzyonu durdurmak ve bölgeyi değerlendirmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Ateş, boğaz ağrısı veya diğer enfeksiyon belirtileri

Cevap neden bu

Ateş, boğaz ağrısı veya grip benzeri belirtiler agranülositozun ilk belirtileri olabilir ve acil kan sayımı gerektirir. Sedasyon ve hipersalivasyon sık görülen yan etkilerdir.

Cevap

D · Ateş, boğaz ağrısı veya diğer enfeksiyon belirtileri
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan

Cevap neden bu

Adults have the right to make their own decisions. Many survivors leave and return several times. The nurse documents carefully, provides resources and a safety plan, and keeps the door open for future help.

Cevap

B · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 12,6 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

12.5733 → 5

Yalnızca sonraki rakam belirler

12,5733 → 7
7, 5 veya daha büyük; bu yüzden 5 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (33) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 12,6 mL

Cevap

x = 12,6 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 2,88 L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Bir günde hacim

120 mL/h × 24 h = 2880 mL

Litre cinsinden

V = 2880/1000 = 2,88 L

Cevap

V = 2,88 L
27.Doz hesapları

Cevap: V = 6,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 4·31 = 124 mg

Hacim

V = 124/20 = 6,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 6,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,22 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,11 mg = 110 mcg

Hacim

V = 110/500 = 0,22 mL

Cevap

V = 0,22 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

25·60/15 = 100 mL/h

Hacim

V = 100·2 = 200 mL

Cevap

V = 200 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 4,4 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

30·60/20 = 90 mL/h

Kalan süre

t = 400/90 = 4,444 ≈ 4,4 h

Cevap

t = 4,4 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1500 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 250 + 150 + 150 = 550 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1500 mL

Cevap

I = 1500 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 850 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

06:30 → 08:00 = 1,5 h

Verilen hacim

100·1,5 = 150 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 150 = 850 mL

Cevap

V = 850 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 17

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 3 + 4 + 3 + 3 + 3 = 17

Cevap

B = 17
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 15 = 50

Risk düzeyi

50 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions