NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient with capacity wants to leave hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. ALock the ward door to keep the patient in until the doctor arrives
  2. BLet them go without telling anyone
  3. CHide the patient's clothes so they cannot leave
  4. DExplain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Hemşirelik esaslarıZor

An infusion pump alarms "occlusion". What should the nurse check first?

  1. AThe clamps, the tubing for kinks and the cannula site
  2. BThe patient's blood glucose level
  3. CThe fluid prescription chart and the infusion rate written on it
  4. DThe battery level of the pump
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which practice makes shift handoff safer?

  1. AGiving handoff from memory without any structure
  2. BLeaving written notes only, without a chance for questions
  3. CGiving handoff in a busy corridor so that the outgoing nurse can leave on time
  4. DUsing a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Victims of a chemical spill arrive at the emergency department with liquid on their skin and clothing. What is the priority before they enter the building?

  1. ATake them straight into the resuscitation room so treatment is not delayed
  2. BTake a full history in the waiting room
  3. CGive them hospital gowns and seat them in triage
  4. DDecontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Before accessing a central venous catheter, what should the nurse do to prevent infection?

  1. ATouch the hub to check it is clean
  2. BBlow on the hub to remove any dust before connecting the syringe or line
  3. CScrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry
  4. DRinse the hub with tap water and dry it
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Which patient needs airborne precautions rather than droplet precautions?

  1. AA teenager with mumps
  2. BAn adult with influenza
  3. CA child with pertussis (whooping cough)
  4. DA child with chickenpox (varicella)
7.Klinik hemşirelikOrta

Which instruction is correct for taking weekly alendronic acid (alendronate)?

  1. ATake it with an antacid to protect the stomach
  2. BTake it with a glass of milk at bedtime and then lie down straight away
  3. CChew the tablet with breakfast and a cup of milky tea
  4. DTake it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with an epidural catheter develops new back pain and increasing leg weakness when the block should be wearing off. What should be suspected?

  1. AMild hypokalaemia
  2. BThe normal expected effect of the local anaesthetic
  3. CAn epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
  4. DMuscle strain from lying in the same position in bed for many hours
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Hangi bulgu grubu hiperkalsemiye uyar?

  1. ATetani, kas krampları ve pozitif Chvostek belirtisi
  2. BTek belirti olarak çok seyreltik idrarla birlikte susuzluk
  3. CYalnızca sivri T dalgaları ve kas güçsüzlüğü
  4. DKabızlık, yorgunluk, konfüzyon ve böbrek taşları
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on warfarin with an INR of 3,6 fell and hit their head an hour ago. They now report a worsening headache and drowsiness. What is the priority?

  1. AEncourage rest in a dark room to settle the pain
  2. BReport urgently for imaging and possible reversal
  3. CHold warfarin for one dose and observe at home
  4. DGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the INR tomorrow
11.FarmakolojiOrta

After instilling eye drops, why should the patient press gently on the inner corner of the eye for a minute or two?

  1. ATo stop the eye from producing tears for about an hour
  2. BTo make the pupil dilate faster
  3. CTo spread the drop evenly over the eyelid
  4. DTo reduce drainage into the nose and absorption into blood
12.FarmakolojiZor

A patient on disulfiram becomes flushed, nauseated and has palpitations after using a mouthwash. What is the most likely cause?

  1. AAlcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
  2. BAn allergy to mint flavouring in the mouthwash
  3. CDisulfiram toxicity from taking too many tablets by mistake
  4. DLow blood glucose from skipping breakfast
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with stable angina is afraid nicotine patches will harm their heart. Which reply is most accurate?

  1. ANicotine replacement only works if smoking continues
  2. BNicotine patches are much more harmful to the heart than cigarettes
  3. CNicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
  4. DPeople with angina must stop smoking without any help
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

An older patient's varicose vein bursts at the ankle and bleeds heavily. What is the most effective first aid?

  1. ALie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
  2. BKeep the leg hanging down over the bed
  3. CApply a hot compress to the leg to help the vein close up
  4. DStand the patient up so the blood flows away and clots faster
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

ABH'li bir hastanın üriner kateteri hiçbir şey drene etmiyor. Hangi hızlı yatak başı kontrolü postrenal nedeni dışlamaya yardımcı olur?

  1. AKateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
  2. BKültür için idrar örneği gönderip laboratuvar sonucunu beklemek
  3. CHastayı iki litre su içmeye teşvik etmek
  4. DHemen büyük bir IV sıvı bolusu vermek
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with suspected meningitis has a GCS of 9 and pupils that have become unequal. A doctor plans an immediate lumbar puncture. What is the main concern?

  1. ARaised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
  2. BThe patient is too confused to stay still, so it is not needed
  3. CA lumbar puncture would spread the infection to the blood
  4. DThere is no concern, because the lumbar puncture lowers pressure safely
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which lung problem is a known toxicity of bleomycin?

  1. AAsthma from pollen
  2. BPneumothorax from coughing
  3. CPulmonary fibrosis
  4. DLung cancer within weeks
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Periferik kanülden IV vinkristin infüzyonu sırasında hasta yanma bildiriyor ve bölge şişmiştir. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. Aİnfüzyonu durdurmalı, kanülü aspirasyon için yerinde bırakmalı ve politikayı izlemelidir
  2. Bİnfüzyonu daha yavaş sürdürmeli ve bölgeye buz paketi uygulamalıdır
  3. CKanülü hemen çıkarmalı ve ilacı yaymak için bölgeye masaj yapmalıdır
  4. DKalan ilacı vene itmek için kanülü serum fizyolojikle yıkamalıdır
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Obesity before pregnancy (BMI 40) most increases the risk of which pregnancy complication?

  1. APlacenta praevia only
  2. BLow birth weight from overnutrition
  3. CGestational diabetes
  4. DHyperemesis gravidarum
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Which finding is a sign that the placenta is separating in the third stage of labour?

  1. AThe uterus becomes soft and wide
  2. BImmediate fall in maternal blood pressure
  3. CA gush of blood and lengthening of the cord
  4. DSudden severe abdominal pain
21.Pediatri hemşireliğiOrta

How is amblyopia (lazy eye) commonly treated in young children?

  1. AEye exercises alone, without any glasses, drops or patches
  2. BPatching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder
  3. CPatching the weaker eye so that it can rest and recover
  4. DWaiting until adulthood, when surgery can correct it
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which finding helps to distinguish epiglottitis from croup?

  1. ASymptoms that improve within hours after a single dose of oral corticosteroid
  2. BDrooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
  3. CA barking cough that is worse at night after a cold
  4. DA hoarse voice with mild fever and a runny nose
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A 7-year-old with autism is admitted to a children's ward. Which nursing action is most helpful?

  1. AKeep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
  2. BChange his daily routine often, to help him get used to change
  3. CAvoid his parents' advice, because staff know best how to care for him
  4. DPut him in a busy bay with lots of noise and activity to keep him stimulated
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient has had delusions and hallucinations for a year. For most of this time he has also had episodes of major depression, but for at least two weeks at a time his psychotic symptoms continued without any mood symptoms. Which diagnosis best fits this pattern?

  1. AMajor depression with psychotic features
  2. BBrief psychotic disorder
  3. CDelusional disorder
  4. DSchizoaffective disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011127:55 AM?08:5507:5506:5519:55

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 7:55 AM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

7:55 AM
  1. 108:55
  2. 207:55
  3. 306:55
  4. 419:55
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 fl oz? mL2 su bardağı? mL2 tbsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 2 fl oz / meyve suyu, 2 su bardağı / çay, 2 tbsp / sıvı takviye alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 fl oz = 30 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
25 kg5 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 25 kg. Order edilen doz günde 5 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

25 kg5 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
25k birim250 mL? mL/h500 birim/h

Bir infüzyon 250 mL'de 25000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

25000 birim/250 mL500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min6 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 20 gtt/min hızla akıyor. Hasta 6 saatte kaç mililitre V alır?

20 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg250 mL5 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 100 mg ilaç içeriyor ve 5 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

100 mg/250 mL5 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay150 mLçorba180 mLjöle100 mLIV infüzyon100 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar275 mLidrar325 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çay: 150 mLçorba: 180 mLjöle: 100 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL250 mL verilen100 mL/h09:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:30’de 250 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL250 mL verilen100 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, kalp atımı yok, uyarana yanıt yok, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve solunum yok var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion

Cevap neden bu

An adult with capacity can discharge themselves. The nurse explains the risks, involves the doctor, offers follow-up and documents the decision; detaining them would be unlawful.

Cevap

D · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site

Cevap neden bu

An occlusion alarm means the flow is blocked, for example by a closed clamp, kinked tubing, a bent arm or a blocked cannula. The nurse checks from the bag to the patient.

Cevap

A · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Using a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions

Cevap neden bu

Many errors happen at transitions of care. A structured handoff with an opportunity to ask questions, ideally at the bedside, reduces missed information.

Cevap

D · Using a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE

Cevap neden bu

Contaminated patients are decontaminated outside the department so the chemical is not brought inside to harm staff and other patients. Staff doing this wear PPE suited to the hazard.

Cevap

D · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Scrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry

Cevap neden bu

Scrubbing the needleless connector with an antiseptic, such as chlorhexidine or alcohol, and letting it dry reduces central line infections. Aseptic technique is used for every access.

Cevap

C · Scrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A child with chickenpox (varicella)

Cevap neden bu

Varicella spreads by the airborne route (and contact), so it needs an airborne infection isolation room. Influenza, pertussis and mumps are spread mainly by droplets.

Cevap

D · A child with chickenpox (varicella)
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes

Cevap neden bu

Alendronic acid must be taken with plain water before food, and the patient must stay upright to reduce oesophageal irritation. Food, milk and antacids reduce absorption.

Cevap

D · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord

Cevap neden bu

Increasing motor block, back pain or new weakness after an epidural can mean a haematoma or abscess compressing the cord. This is a surgical emergency: stop the infusion and get urgent medical review.

Cevap

C · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Kabızlık, yorgunluk, konfüzyon ve böbrek taşları

Cevap neden bu

Yüksek kalsiyum sinir ve kas uyarılabilirliğini azaltır; yorgunluğa, kabızlığa, konfüzyona, kemik ağrısına ve böbrek taşlarına yol açar. Tetani ve Chvostek belirtisi düşük kalsiyumun belirtileridir.

Cevap

D · Kabızlık, yorgunluk, konfüzyon ve böbrek taşları
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Report urgently for imaging and possible reversal

Cevap neden bu

A head injury in an anticoagulated patient, with worsening headache and drowsiness, suggests intracranial bleeding. The provider is told at once, neurological checks are done often, urgent imaging is arranged, and warfarin reversal (vitamin K and a prothrombin complex concentrate) may be prescribed.

Cevap

B · Report urgently for imaging and possible reversal
11.Farmakoloji

Cevap: D · To reduce drainage into the nose and absorption into blood

Cevap neden bu

Nasolacrimal occlusion keeps the drop in the eye longer and reduces systemic absorption through the nasal mucosa. This matters for drugs such as timolol, which can cause bradycardia or bronchospasm.

Cevap

D · To reduce drainage into the nose and absorption into blood
12.Farmakoloji

Cevap: A · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction

Cevap neden bu

Disulfiram reactions can occur with small amounts of alcohol in mouthwash, cough syrups, sauces or aftershave. Patients are taught to check labels and avoid all alcohol-containing products.

Cevap

A · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended

Cevap neden bu

Nicotine replacement delivers nicotine without carbon monoxide, tar and other toxins and is considered safe in stable heart disease. Combining a patch with a short-acting form and behavioural support gives the best chance of quitting.

Cevap

C · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site

Cevap neden bu

Bleeding from a varicose vein can be dramatic. Lying the patient flat and raising the leg above heart level lowers venous pressure, and firm direct pressure stops most bleeds. Medical review is needed afterwards, as it can recur.

Cevap

A · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak

Cevap neden bu

Tıkanmış veya bükülmüş bir kateter ya da distandü mesane anüriye yol açabilir veya onu taklit edebilir. Hortumu kontrol etmek, izin verildiği ölçüde kateteri yıkamak veya değiştirmek ve mesane taraması yapmak tıkanıklığı hızla belirler. Böbreklerin ultrasonografisi hidronefroz gibi daha yukarıdaki tıkanıklığı araştırır.

Cevap

A · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation

Cevap neden bu

Reduced consciousness and unequal pupils suggest raised ICP. A lumbar puncture in this situation may cause brain herniation, so imaging comes first, and antibiotics are not delayed. The nurse should raise this concern.

Cevap

A · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Pulmonary fibrosis

Cevap neden bu

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses, in older patients and with high oxygen concentrations. Breathlessness or a new cough must be reported.

Cevap

C · Pulmonary fibrosis
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · İnfüzyonu durdurmalı, kanülü aspirasyon için yerinde bırakmalı ve politikayı izlemelidir

Cevap neden bu

Vezikan bir ilacın ekstravazasyonu ciddi doku hasarına yol açabilir. İnfüzyonu hemen durdurun, kanülden ilacı aspire etmeye çalışın, ardından özgül politikayı izleyin (vinkristin gibi vinka alkaloitleri için bu genellikle ılık kompres ve muhtemelen hiyalüronidaz demektir, antrasiklinler ise genellikle soğukla tedavi edilir), ekstremiteyi yükseltin, belgeleyin ve ekibi bilgilendirin.

Cevap

A · İnfüzyonu durdurmalı, kanülü aspirasyon için yerinde bırakmalı ve politikayı izlemelidir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Gestational diabetes

Cevap neden bu

Obesity raises the risks of gestational diabetes, pre-eclampsia, venous thromboembolism, macrosomia, caesarean birth and stillbirth. Early glucose testing and VTE risk assessment are often recommended.

Cevap

C · Gestational diabetes
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · A gush of blood and lengthening of the cord

Cevap neden bu

Signs of placental separation include a gush of blood, lengthening of the cord at the vulva, and a uterus that rises and becomes firm and globular. Severe pain or collapse suggests a complication such as inversion.

Cevap

C · A gush of blood and lengthening of the cord
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Patching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder

Cevap neden bu

Treatment includes glasses if needed and patching or atropine drops in the stronger eye, forcing the brain to use the weaker eye. It works best when started early, while the visual system is still developing.

Cevap

B · Patching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough

Cevap neden bu

Epiglottitis typically starts suddenly with high fever, drooling, difficulty swallowing and a toxic appearance; the child sits forward and there is little cough. Croup is usually viral, with a barking cough and hoarseness after cold symptoms.

Cevap

B · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes

Cevap neden bu

Predictability reduces distress. Nurses keep routines, use clear and concrete language, reduce sensory stimulation, use visual supports and work closely with the parents, who know the child best.

Cevap

A · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Schizoaffective disorder

Cevap neden bu

In schizoaffective disorder, a major mood episode occurs alongside schizophrenia symptoms, mood episodes are present for most of the illness, and psychotic symptoms are also present for at least 2 weeks without a mood episode. In psychotic depression, the psychosis occurs only during the mood episode.

Cevap

D · Schizoaffective disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 07:55

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

7 AM → 07

Cevap

07:55

Cevap

07:55
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 570 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

2 fl oz = 2·30 = 60 mL
2 su bardağı = 2·240 = 480 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL

Toplayın

V = 60 + 480 + 30 = 570 mL

Cevap

V = 570 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 31,25 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

5·25 = 125 mg

Doz başına

D = 125/4 = 31,25 mg

Cevap

D = 31,25 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 5 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

25000/250 = 100 birim/mL

Pompa hızı

R = 500/100 = 5 mL/h

Cevap

R = 5 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 360 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

20·60/20 = 60 mL/h

Hacim

V = 60·6 = 360 mL

Cevap

V = 360 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 2 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

100/250 = 0,4 mg/mL

Doz hızı

D = 0,4·5 = 2 mg/h

Cevap

D = 2 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1330 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 180 + 100 = 430 mL
IV infüzyon: 100·8 = 800 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1330 mL

Cevap

I = 1330 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 250 = 250 mL

Süre

t = 250/100 = 2,5 h

Cevap

t = 2,5 h

Bu yaklaşık 2 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 12:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 95

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 0 + 20 + 20 + 15 = 95

Cevap

MFS = 95
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 0 → 0
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler → 0
Solunum: solunum yok → 0

Toplayın

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Yorum

0 → düşük

Cevap

düşük

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions