NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

What is tolerance to an opioid?

  1. ANeeding a higher dose to get the same pain relief
  2. BAn allergic reaction to the drug
  3. CFeeling no side effects at all from the drug
  4. DA craving to take the drug for its mental effects
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AAssessing a newly admitted patient's falls risk
  2. BHelping a stable patient walk to the bathroom
  3. CTeaching a patient how to use crutches
  4. DEvaluating a patient who has just fallen
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A visitor with a cold wants to see a patient who has severe neutropenia. What should the nurse advise?

  1. AVisit only if the cold started more than a day ago
  2. BVisit but avoid touching the patient’s bed
  3. CVisit as usual after washing the hands
  4. DPostpone the visit until the visitor is well
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?

  1. APacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
  2. BSmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
  3. CThe wires make the patient immune to electric shock
  4. DElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which action helps prevent a catheter-associated urinary tract infection?

  1. ADisconnecting the bag every shift to empty it
  2. BLeaving the catheter in place longer than needed
  3. CRaising the drainage bag above the bladder when walking
  4. DKeeping the drainage bag below the level of the bladder
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the oxytocin rate
  2. BPlace the patient flat on her back
  3. CStop the oxytocin infusion
  4. DEncourage the patient to start pushing
7.Klinik hemşirelikOrta

Yeni bir kolostomi stoması ameliyat sonrası ikinci gün koyu mordan siyaha dönük görünüyor. Bu neyi gösterir?

  1. AStomanın işlem gerektirmeyen normal ameliyat sonrası morarmasını
  2. BAcil değerlendirme gerektiren olası stoma iskemisini
  3. CKabızlığı
  4. DNormal, sağlıklı bir stomayı
8.Klinik hemşirelikZor

Postoperatif bir hastanın sıvı bolusuna rağmen kalp hızı 115/dk, ateşi 38,6 °C, solunum sayısı 26/dk ve kan basıncı 85/50 mmHg. Bu büyük olasılıkla neyi gösterir?

  1. AAcil yoğun bakım değerlendirmesi gerektiren septik şok
  2. BTaburculuk kaygısı
  3. CYalnızca hafif dehidratasyon
  4. DAmeliyattan sonraki ilk günlerde görülen normal bir inflamatuvar yanıt
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın beyaz hücre sayısı 16 × 10³/µL ve olgunlaşmamış nötrofillerin (band formları) oranı yüksek. Bu en olası olarak neyi gösterir?

  1. AAkut bakteriyel enfeksiyonu
  2. BYalnızca kronik viral hastalığı
  3. CNormal bir sonucu
  4. DDemir eksikliği anemisini
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on stable digoxin starts amiodarone. A week later, the patient has nausea and visual changes, and the digoxin level is above the range. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient has started a viral illness
  2. BAmiodarone has raised the digoxin level
  3. CDigoxin has raised the amiodarone level
  4. DAmiodarone has lowered potassium only
11.FarmakolojiOrta

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AIntravenous adenosine (rapid push)
  2. BIntravenous verapamil
  3. COral digoxin
  4. DIntravenous magnesium sulfate
12.FarmakolojiZor

Yarılanma ömrü kısa bir ilaç, yarılanma ömründen çok daha uzun bir doz aralığıyla veriliyor. Kararlı durumda sonuç nedir?

  1. AKararlı duruma hiçbir zaman ulaşılmaz
  2. BNeredeyse hiç dalgalanma olmayan çok sabit düzeyler
  3. CToksik düzeylere kademeli birikim
  4. DDoruk ve dip düzeyler arasında büyük dalgalanmalar
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient arrives with suspected cardiac chest pain. How soon should a 12-lead ECG be recorded?

  1. AWithin 2 hours of arrival
  2. BThe following morning
  3. COnly after the troponin result is available
  4. DWithin about 10 minutes of arrival
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After intubation, breath sounds are heard on the right side of the chest but not the left. What is the most likely cause?

  1. AThe tube has entered the right main bronchus
  2. BThe left lung has completely filled with fluid
  3. CThe tube has entered the oesophagus
  4. DThe tube cuff has burst during insertion
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

After transsphenoidal pituitary surgery, which advice should the patient follow?

  1. ADrink through a straw to keep the nose clean
  2. BAvoid blowing the nose, straining and bending forward
  3. CLie completely flat for at least a week after surgery
  4. DBlow the nose often to clear any clots
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Six weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, tenderness over the graft, less urine and a rising creatinine. What is most likely?

  1. AA normal finding as the kidney settles in
  2. BA side effect of sun exposure
  3. CAcute rejection, needing urgent transplant team review
  4. DDehydration that needs only more oral fluids and rest
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt kills H. pylori in the stomach lining
  2. BIt blocks histamine receptors on parietal cells
  3. CIt speeds up emptying of the stomach
  4. DIt forms a protective coating over the ulcer base
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient's ileostomy output is 2,5 L a day. They feel tired and dizzy and are drinking large amounts of water. Which advice is usually appropriate?

  1. AEat only fruit and fruit juice
  2. BDrink even more plain water and tea to replace the losses
  3. CStop all drinking for 24 hours
  4. DLimit plain drinks and use an oral rehydration solution
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Misoprostol is given for postpartum haemorrhage. Which side effect is common?

  1. ASevere hypertension
  2. BShivering and fever
  3. CBronchospasm in all patients
  4. DBradycardia and hypoglycaemia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

34 haftalık bir kadın araba kazası geçirmiştir. Karın ağrısı, sert ve hassas uterus ve yalnızca hafif vajinal kanaması vardır. Geç deselerasyonlar ortaya çıkıyor. Hangi ifade en doğrudur?

  1. ABulgular normal doğum eylemi için tipiktir
  2. BKarın travmasından sonra sert uterus beklenen bir bulgudur ve başka bir işlem gerektirmez
  3. CAz görünür kanamaya rağmen büyük kan kaybıyla giden gizli bir dekolmanı olabilir
  4. DAz görünür kanama, kan kaybının küçük olduğu anlamına gelir
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. ARemove the traction tapes every hour to check the skin
  2. BKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
  3. CLift the weights off when the child is uncomfortable
  4. DLet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which bedside check is recommended before each feed to confirm the position of a child's nasogastric tube?

  1. APlace the end of the tube in water and look for bubbles
  2. BInject air and listen over the stomach for a "whoosh"
  3. CCheck that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
  4. DAsk the child whether the tube feels comfortable and check the length mark only
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

According to Maslow's hierarchy of needs, which patient need should a nurse on a mental health ward address first?

  1. AA patient who feels lonely and wants more visitors
  2. BA patient who wants to improve her self-esteem
  3. CA patient who has not eaten or drunk anything for two days
  4. DA patient who wants to find a new hobby
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient who had been abstinent from alcohol for 6 months has started drinking again. He says, "I've failed completely. There's no point in trying." What is the most helpful response?

  1. A"You obviously weren't serious about stopping."
  2. B"Yes, I'm afraid you've wasted all of your hard work over the last six months."
  3. C"Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
  4. D"You'll have to start a completely new treatment from the beginning."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
133,2125 kg? kgşuna yuvarla 0,1 kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir ağırlık dönüşümü 133,2125 kg veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: ağırlıklar en yakın kilogramın onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

133,2125 kg
x = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0022:5000:10t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 22:50 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 00:10 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

22:5000:10
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
45 kg10 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 45 kg. Order edilen doz günde 10 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

45 kg10 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
44 kg129 cmBSA = √(h·w/3600)60 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 129 cm boyunda ve 44 kg ağırlığında. İstem 60 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

129 cm44 kg60 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?15 gtt/mL40 gtt/min6 h

Bir damla infüzyonu 15 gtt/mL’lik bir setle 40 gtt/min hızla akıyor. Hasta 6 saatte kaç mililitre V alır?

40 gtt/min15 gtt/mL6 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg250 mL18 mL/h? mcg/min

250 mL içinde 100 mg’lik bir infüzyon 18 mL/h hızla akıyor. Hasta dakikada kaç mikrogram D alır?

100 mg/250 mL18 mL/h
D = mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle100 mLçay200 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar200 mLidrar150 mLyara dreni90 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

jöle: 100 mLçay: 200 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 125 mL/hbaşlangıç 06:30ttoplam​ = ? h120 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 06:30’de 120 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 125 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL120 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Needing a higher dose to get the same pain relief

Cevap neden bu

Tolerance is a physical adaptation in which the same dose has less effect over time. It is not the same as addiction, which involves craving and harmful use.

Cevap

A · Needing a higher dose to get the same pain relief
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Helping a stable patient walk to the bathroom

Cevap neden bu

Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.

Cevap

B · Helping a stable patient walk to the bathroom
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Postpone the visit until the visitor is well

Cevap neden bu

Patients with severe neutropenia cannot fight infections well. People with respiratory or other infections should not visit until they are well; other visitors perform hand hygiene.

Cevap

D · Postpone the visit until the visitor is well
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias

Cevap neden bu

Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.

Cevap

B · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Keeping the drainage bag below the level of the bladder

Cevap neden bu

Keeping the bag below the bladder prevents backflow, and the closed system is not broken. Catheters are removed as soon as they are no longer needed.

Cevap

D · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Stop the oxytocin infusion

Cevap neden bu

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Cevap

C · Stop the oxytocin infusion
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Acil değerlendirme gerektiren olası stoma iskemisini

Cevap neden bu

Morarmış veya siyah bir stoma zayıf kan akımını ve olası nekrozu düşündürür ve hemen cerrahi ekibe bildirilmelidir.

Cevap

B · Acil değerlendirme gerektiren olası stoma iskemisini
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Acil yoğun bakım değerlendirmesi gerektiren septik şok

Cevap neden bu

Sıvıya yanıt vermeyen hipotansiyonla birlikte enfeksiyon belirtileri septik şoku düşündürür. Antibiyotikler ve kaynak kontrolünün yanı sıra büyük olasılıkla vazopresörler ve yoğun bakım desteği gerekir.

Cevap

A · Acil yoğun bakım değerlendirmesi gerektiren septik şok
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Akut bakteriyel enfeksiyonu

Cevap neden bu

Daha fazla band formuyla birlikte yüksek beyaz hücre sayısı (“sola kayma”), kemik iliğinin akut bakteriyel enfeksiyona veya ağır inflamasyona yanıt verdiğini düşündürür. Sonuç, ateş gibi hastanın belirtileriyle birlikte okunur.

Cevap

A · Akut bakteriyel enfeksiyonu
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Amiodarone has raised the digoxin level

Cevap neden bu

Amiodarone reduces digoxin clearance, so the level can rise significantly, and the digoxin dose is often reduced when amiodarone is started. Nausea and visual changes are classic signs of digoxin toxicity.

Cevap

B · Amiodarone has raised the digoxin level
11.Farmakoloji

Cevap: D · Intravenous magnesium sulfate

Cevap neden bu

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Cevap

D · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmakoloji

Cevap: D · Doruk ve dip düzeyler arasında büyük dalgalanmalar

Cevap neden bu

Aralık yarılanma ömrüne göre uzun olduğunda, her dozun büyük kısmı bir sonrakinden önce atılır. Düzeyler her dozdan sonra çok yükselir ve bir sonrakinden önce çok düşer; bu yüzden toksik doruklar veya etkisiz dipler olabilir.

Cevap

D · Doruk ve dip düzeyler arasında büyük dalgalanmalar
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Within about 10 minutes of arrival

Cevap neden bu

A 12-lead ECG should be recorded and interpreted within about 10 minutes of first contact, because STEMI needs immediate reperfusion. Repeat ECGs are taken if the pain changes or continues. Troponin results take longer and should not delay the ECG.

Cevap

D · Within about 10 minutes of arrival
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · The tube has entered the right main bronchus

Cevap neden bu

The right main bronchus is more in line with the trachea, so a tube pushed too far usually enters it and only the right lung is ventilated. The tube is withdrawn slightly by the team and position is rechecked. Oesophageal intubation gives no breath sounds and gastric gurgling.

Cevap

A · The tube has entered the right main bronchus
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Avoid blowing the nose, straining and bending forward

Cevap neden bu

Raised pressure in the head can open the repair and cause a CSF leak. Patients avoid nose blowing, straining, coughing hard and bending forward, and sneeze with the mouth open. Straws may also be avoided.

Cevap

B · Avoid blowing the nose, straining and bending forward
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Acute rejection, needing urgent transplant team review

Cevap neden bu

Fever, graft tenderness, falling urine output and rising creatinine suggest acute rejection, although infection must also be ruled out. Early treatment, often with high-dose steroids, can save the graft, so the transplant team is contacted urgently.

Cevap

C · Acute rejection, needing urgent transplant team review
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · It forms a protective coating over the ulcer base

Cevap neden bu

Sucralfate binds to the ulcer base and forms a barrier against acid and pepsin. It works best on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs, so doses are separated.

Cevap

D · It forms a protective coating over the ulcer base
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution

Cevap neden bu

In high-output stomas, hypotonic drinks increase sodium loss through the stoma. Restricting them and using a glucose–salt oral rehydration solution, with antimotility drugs as prescribed and medical review, helps correct dehydration.

Cevap

D · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Shivering and fever

Cevap neden bu

Misoprostol, a prostaglandin E1 analogue, commonly causes shivering and a raised temperature, as well as nausea and diarrhoea. It is useful where other uterotonics are not available.

Cevap

B · Shivering and fever
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Az görünür kanamaya rağmen büyük kan kaybıyla giden gizli bir dekolmanı olabilir

Cevap neden bu

Dekolman plasentada kanama plasentanın arkasındaki boşluğa olabilir. Az görünür kanamayla birlikte ağrı, sertlik ve fetal bozulma gizli bir dekolmanı düşündürür; bu hem anne hem fetüs için acil bir durumdur.

Cevap

C · Az görünür kanamaya rağmen büyük kan kaybıyla giden gizli bir dekolmanı olabilir
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Cevap neden bu

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Cevap

B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy

Cevap neden bu

Testing the pH of aspirate is the recommended bedside check before each use in many guidelines (UK NHS guidance uses a pH of 5,5 or below). An X-ray is the most reliable method and is used to confirm initial placement in many settings, including most US hospitals, or when no suitable aspirate is obtained. The air "whoosh" and bubble tests are unreliable and can miss a tube in the lungs.

Cevap

C · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · A patient who has not eaten or drunk anything for two days

Cevap neden bu

Maslow places physiological needs, such as food and fluids, before safety, love and belonging, esteem and self-actualisation. A patient who is not eating or drinking has the most basic unmet need.

Cevap

C · A patient who has not eaten or drunk anything for two days
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."

Cevap neden bu

Relapse is common and does not mean failure. Treating it as a learning opportunity, reviewing triggers and coping strategies and returning to the plan supports the person's motivation.

Cevap

C · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 133,2 kg

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

133.2125 → 2

Yalnızca sonraki rakam belirler

133,2125 → 1
1, 4 veya daha küçük; bu yüzden 2 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (25) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 133,2 kg

Cevap

x = 133,2 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 80 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

22:50 → 24:00 = 70 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 00:10 = 10 min

Toplam

t = 70 + 10 = 80 min

Cevap

t = 80 min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 150 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

10·45 = 450 mg

Doz başına

D = 450/3 = 150 mg

Cevap

D = 150 mg
28.Doz hesapları

Cevap: D = 75,34 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(129·44/3600) = √1,577 = 1,256 m²

Doz

D = 60·1,256 = 75,34 mg

Cevap

D = 75,34 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 960 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

40·60/15 = 160 mL/h

Hacim

V = 160·6 = 960 mL

Cevap

V = 960 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 120 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Saatlik doz

18·400 = 7200 mcg/h

Dakikadaki doz

D = 7200/60 = 120 mcg/min

Cevap

D = 120 mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 950 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 100 + 200 = 300 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 950 mL

Cevap

I = 950 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 8,1 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL kalan

İkinci kısım

760/125 = 6,08 h

Toplam süre

t = 2 + 6,08 = 8,08 ≈ 8,1 h

Cevap

t = 8,1 h

Bu yaklaşık 8 h 05 min eder, yani torba yaklaşık saat 14:35 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 15

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Cevap

MFS = 15
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Risk düzeyi

20 → düşük risk

Cevap

düşük risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions