NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

What is tolerance to an opioid?

  1. AFeeling no side effects at all from the drug
  2. BA craving to take the drug for its mental effects
  3. CAn allergic reaction to the drug
  4. DNeeding a higher dose to get the same pain relief
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient has a temperature of 38,7 °C and a white cell count of 18 × 10⁹/L (18,000/mm³). What do these findings most suggest?

  1. AAn infection or significant inflammation
  2. BA normal post-meal result
  3. CA low risk of infection because the count is high
  4. DDehydration only
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient with a fever and a cough arrives in a crowded clinic waiting room. What should the nurse do?

  1. AGive everyone else in the waiting room a mask instead
  2. BDo nothing until the patient is seen by the provider
  3. CGive the patient a mask and seat them apart from others
  4. DAsk the patient to wait outside in the car park
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Kapalı kaynaklı radyoaktif implantı olan bir hasta, implantın yatağın üzerine düştüğünü bildiriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AYardım gelene kadar hastadan elinde tutmasını istemelidir
  2. BUzun saplı forsepsle alıp kurşun kaba yerleştirmelidir
  3. CEldivenli elle alıp tıbbi atığa atmalıdır
  4. DRadyasyon ekibi yarın gelene kadar yatağın üzerinde bırakmalıdır
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. AVitamin K to the mother
  2. BNo treatment is needed
  3. CRh immunoglobulin within 72 hours
  4. DA dose of the hepatitis B vaccine instead
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient in hypovolemic shock is receiving IV fluids. Which finding best shows that the treatment is working?

  1. ACooler, paler skin on the arms and legs
  2. BA heart rate that keeps rising after each bag of fluid
  3. CNew crackles at both lung bases
  4. DUrine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with COPD and known carbon dioxide retention needs a nebulised bronchodilator. How should it usually be given?

  1. AOnly with the patient lying flat
  2. BDriven by high-flow oxygen at 15 L/min for as long as possible
  3. CDriven by compressed air, with oxygen given separately if needed
  4. DWithout monitoring oxygen saturation
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with hyperkalaemia is given IV insulin with glucose. What is the purpose, and what must be monitored?

  1. ATo protect the heart muscle directly; the patient must be kept nil by mouth
  2. BTo shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
  3. CTo treat hidden diabetes; HbA1c must be checked daily
  4. DTo remove potassium from the body; urine output must be stopped for a time
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Which change in clotting tests is normal in late pregnancy?

  1. AFibrinogen and D-dimer rise
  2. BINR rises to about 3,0
  3. CPlatelets rise above 600 × 10³/µL
  4. DaPTT doubles from baseline
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

İki hafta önce büyük bir kan transfüzyonu alan bir hastada HbA1c sonucu neden yanıltıcı olabilir?

  1. ATransfüzyonlar HbA1c'yi her zaman yanlış biçimde yüksek düzeylere çıkarır
  2. BHbA1c şekeri eritrositlerde değil, beyaz hücrelerde ölçer
  3. CEritrositlerin çoğu, hastanın glikozuna maruz kalmamış donör hücreleridir
  4. DHbA1c her durumda doğrudur
11.FarmakolojiOrta

Why is a spacer recommended with a metered-dose inhaler?

  1. AIt turns the inhaler into a nebuliser
  2. BMore drug reaches the lungs and less stays in the mouth
  3. CIt removes the need to shake the inhaler
  4. DIt doubles the dose of drug released by each puff of the inhaler
12.FarmakolojiZor

Hangi ilaç sınıfı bir ACE inhibitörüyle birlikte hayatı tehdit eden hiperkalemiye yol açabilir?

  1. ASpironolakton gibi potasyum tutucu diüretikler
  2. BProton pompası inhibitörleri
  3. CYüksek doz intravenöz furosemid gibi kıvrım diüretikleri
  4. DTiyazid diüretikleri
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient's blood pressure is high in clinic but normal on home readings. Which step best confirms the diagnosis?

  1. AAmbulatory or structured home blood pressure monitoring
  2. BA chest X-ray
  3. CA single repeat reading in the same clinic visit
  4. DStarting two antihypertensive drugs at once at full dose
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Dabigatran kullanan bir hastada ciddi gastrointestinal kanama vardır. Hangi özgül geri çevirici ajan kullanılabilir?

  1. AProtamin sülfat
  2. BFitomenadion (K vitamini)
  3. Cİdarusizumab
  4. DTek başına traneksamik asit
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why is all urine strained in a patient with suspected kidney stones?

  1. ATo catch the stone so it can be analysed
  2. BTo measure the urine volume more accurately
  3. CTo stop the stone from blocking the toilet
  4. DTo remove blood clots before testing
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Bir hastaya dün sol kola AV fistül açıldı ve rutin kan tetkikleri gerekiyor. Hangi talimat en önemlidir?

  1. ASağ kolu kullanmak; sol elin dolaşımını ve thrill'i kontrol etmek
  2. BFistülü korumak için sol kolu sıkıca bandajla sarmak
  3. Cİyi bir ven bulmak için sol kolda sıkı turnike kullanmak
  4. DBulması kolay ve büyük olduğu için fistülden kan almak
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why is a urinary catheter usually inserted in a patient with a major burn?

  1. AHourly urine output guides fluid resuscitation
  2. BBurns always cause the bladder to rupture
  3. CThe catheter prevents wound infection
  4. DIt is needed to give medicines into the bladder
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

During a nasogastric feed, a patient starts coughing and SpO₂ falls from 96% to 89%. What should the nurse do first?

  1. AStop the feed and assess the airway and breathing
  2. BLay the patient flat to help them rest
  3. CGive a drink of water to clear the throat
  4. DIncrease the feed rate to finish it sooner
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why is indomethacin generally not used as a tocolytic after about 32 weeks?

  1. AIt stimulates stronger contractions late in pregnancy
  2. BIt causes severe maternal hypertension
  3. CIt triggers maternal hypoglycaemia
  4. DIt can close the fetal ductus arteriosus too early
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

At a booking visit, a woman says she drinks heavily most weekends. Which nursing response is most appropriate?

  1. AAdvise her to change to beer, which has less alcohol
  2. BExplain the risks and refer her for support to stop
  3. CReassure her that weekend drinking is safe if she avoids weekdays
  4. DTell her the damage is done, so stopping will not help
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which task can the registered nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant) on a children's ward?

  1. AAssessing pain after surgery and choosing the analgesia
  2. BTeaching a parent how to give insulin injections
  3. CMeasuring and recording the vital signs of a stable child
  4. DCarrying out the admission assessment of a new patient
22.Pediatri hemşireliğiZor

9 aylık bir bebekte hangi bulgu en hızlı gelişimsel takip gerektirir?

  1. ABebek henüz anlaşılır sözcükler söyleyemiyor
  2. BBebek yabancılardan çekiniyor
  3. CBebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor
  4. DBebek henüz yürüyemiyor
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What must a patient be told for consent to a new psychotropic medicine to be valid?

  1. AOnly the benefits, so that the patient is not frightened by the side effects
  2. BThe expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
  3. CNothing at all, because psychiatric patients cannot give consent
  4. DOnly the name of the medicine and the time of day it will be given
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient taking venlafaxine has started a second serotonergic medicine. She is restless, sweating, has a fast pulse and twitching muscles. What should the nurse do first?

  1. AGive the next dose of venlafaxine as planned
  2. BEncourage her to walk or exercise in the garden to relieve the restlessness and muscle twitching
  3. CHold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
  4. DGive paracetamol (acetaminophen) and check her again tomorrow
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C101,5 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 101,5 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

101,5 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2,5 mcg/kg/min? mg/h102 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir istem 102 kg ağırlığındaki hasta için 2,5 mcg/kg/dk şeklinde yazılmış. Doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

2,5 mcg/kg/min102 kg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
0,5%2 mLm = ? mg

%0,5 (w/v) bir çözeltinin 2 mL’sinde kaç miligram ilaç m vardır?

0,5% w/v2 mL
m = mg
28.Doz hesaplarıZor
68 kg178 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 178 cm boyunda ve 68 kg ağırlığında. İstem 50 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

178 cm68 kg50 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg100 mL15 gtt/mL100 mg/h? gtt/min

100 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 15 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 100 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

100 mg/100 mL100 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba200 mLsu150 mLsüt100 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar275 mLidrar325 mLidrar450 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 200 mLsu: 150 mLsüt: 100 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL100 mL/hbaşlangıç 07:1509:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 07:15’de başlatıldı ve pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL100 mL/h07:15 → 09:15
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %89 oda havasında, kan basıncı 118/70 mmHg, nabız 110/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 89%havaSBP 118HR 110AT 36,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Needing a higher dose to get the same pain relief

Cevap neden bu

Tolerance is a physical adaptation in which the same dose has less effect over time. It is not the same as addiction, which involves craving and harmful use.

Cevap

D · Needing a higher dose to get the same pain relief
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · An infection or significant inflammation

Cevap neden bu

A raised white cell count with fever usually means the body is fighting an infection or major inflammation. The nurse reports it and looks for the source, including sepsis.

Cevap

A · An infection or significant inflammation
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Give the patient a mask and seat them apart from others

Cevap neden bu

Offering a mask to people with respiratory symptoms and separating them from others reduces the spread of droplets. Tissues, hand hygiene products and waste bins are also provided.

Cevap

C · Give the patient a mask and seat them apart from others
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Uzun saplı forsepsle alıp kurşun kaba yerleştirmelidir

Cevap neden bu

Yerinden çıkmış bir kaynağa asla elle dokunulmaz. Uzun saplı forsepsler mesafeyi korur, kurşun kap kaynağı zırhlar ve radyasyon güvenliği sorumlusu hemen bilgilendirilir.

Cevap

B · Uzun saplı forsepsle alıp kurşun kaba yerleştirmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Rh immunoglobulin within 72 hours

Cevap neden bu

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Cevap

C · Rh immunoglobulin within 72 hours
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking

Cevap neden bu

Improving urine output, mental state and heart rate show better tissue perfusion. A rising heart rate and cool skin suggest ongoing shock, and new crackles may mean fluid overload.

Cevap

D · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed

Cevap neden bu

Nebulisers driven by high-flow oxygen can raise PaCO2 in patients at risk. Air-driven nebulisers are used, with supplementary oxygen via nasal cannulae to keep saturation in the target range.

Cevap

C · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia

Cevap neden bu

Insulin drives potassium into cells, temporarily lowering serum levels. Glucose is given to prevent hypoglycaemia, but glucose monitoring is still needed for several hours.

Cevap

B · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Fibrinogen and D-dimer rise

Cevap neden bu

Pregnancy increases clotting factors and fibrinogen and raises the D-dimer, which helps prevent bleeding at delivery but raises the risk of clots. Because D-dimer is normally raised, it is less useful for excluding DVT in pregnancy.

Cevap

A · Fibrinogen and D-dimer rise
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Eritrositlerin çoğu, hastanın glikozuna maruz kalmamış donör hücreleridir

Cevap neden bu

HbA1c, bir eritrositin ömrü boyunca glikozun hemoglobine bağlanmasıyla oluşur. Transfüze edilen donör hücreleri ve eritrosit ömrünü kısaltan durumlar yanlış biçimde düşük değerler verir; bu yüzden bunun yerine glikoz kaydı veya başka belirteçler kullanılır.

Cevap

C · Eritrositlerin çoğu, hastanın glikozuna maruz kalmamış donör hücreleridir
11.Farmakoloji

Cevap: B · More drug reaches the lungs and less stays in the mouth

Cevap neden bu

A spacer holds the aerosol so it can be inhaled slowly, without precise coordination. This improves lung delivery and reduces mouth side effects such as thrush from inhaled steroids.

Cevap

B · More drug reaches the lungs and less stays in the mouth
12.Farmakoloji

Cevap: A · Spironolakton gibi potasyum tutucu diüretikler

Cevap neden bu

ACE inhibitörleri aldosteronu düşürür, spironolakton ise reseptörünü bloke eder; birlikte potasyum atılımını azaltır ve potasyumu tehlikeli biçimde yükseltebilir.

Cevap

A · Spironolakton gibi potasyum tutucu diüretikler
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring

Cevap neden bu

"White-coat" hypertension means raised readings only in clinical settings. Ambulatory monitoring over 24 hours or a structured series of home readings gives a truer picture and is widely recommended before diagnosing hypertension.

Cevap

A · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · İdarusizumab

Cevap neden bu

İdarusizumab dabigatrana bağlanır ve etkisini dakikalar içinde geri çevirir. Faktör Xa inhibitörleri için andeksanet alfa (veya bulunmadığı yerde protrombin kompleks konsantresi) kullanılır. Protamin heparini, K vitamini varfarini geri çevirir. Traneksamik asit hemostazı destekleyebilir ancak geri çevirici ajan değildir.

Cevap

C · İdarusizumab
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · To catch the stone so it can be analysed

Cevap neden bu

A passed stone can be sent for analysis. Its composition guides diet and drug advice to prevent recurrence. Straining also confirms that the stone has passed.

Cevap

A · To catch the stone so it can be analysed
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Sağ kolu kullanmak; sol elin dolaşımını ve thrill'i kontrol etmek

Cevap neden bu

Yeni bir fistül, sıkışmaya ve ponksiyona karşı korunur. Hemşireler thrill ve bruit'i ve eldeki sıcaklığı, rengi ve duyuyu kontrol eder; çünkü fistül eldeki kanı “çalabilir”. Bir fistülün diyalizde kullanılabilmesi için genellikle birkaç hafta olgunlaşması gerekir.

Cevap

A · Sağ kolu kullanmak; sol elin dolaşımını ve thrill'i kontrol etmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Hourly urine output guides fluid resuscitation

Cevap neden bu

Fluid formulas give an initial estimate; the rate is then adjusted to urine output, typically around 0,5 mL/kg/h in adults, along with other signs of perfusion.

Cevap

A · Hourly urine output guides fluid resuscitation
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Stop the feed and assess the airway and breathing

Cevap neden bu

Coughing and desaturation suggest aspiration or a displaced tube. The feed is stopped, the patient is sat up, oxygen is given as needed, and medical review and checking of tube position follow.

Cevap

A · Stop the feed and assess the airway and breathing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · It can close the fetal ductus arteriosus too early

Cevap neden bu

Indomethacin inhibits prostaglandin synthesis. In the fetus this can cause premature closure of the ductus arteriosus and reduced fetal urine output with oligohydramnios, risks that increase with gestational age.

Cevap

D · It can close the fetal ductus arteriosus too early
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Explain the risks and refer her for support to stop

Cevap neden bu

Alcohol can harm the fetus throughout pregnancy, and stopping at any point reduces the risk. The nurse gives clear, non-judgemental information and refers her to support services.

Cevap

B · Explain the risks and refer her for support to stop
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Measuring and recording the vital signs of a stable child

Cevap neden bu

Routine tasks with predictable outcomes for stable patients, such as recording vital signs, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation remain the responsibility of the registered nurse, who also reviews the results.

Cevap

C · Measuring and recording the vital signs of a stable child
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Bebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor

Cevap neden bu

Yaklaşık 18 aydan önce belirgin bir el tercihi, örneğin serebral palside olduğu gibi, diğer tarafta güçsüzlüğü gösterebilir. Yürüyememe, yabancı çekingenliği ve anlaşılır sözcüklerin olmaması 9 aylıkken tipiktir.

Cevap

C · Bebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment

Cevap neden bu

Valid consent requires that the patient has capacity, has enough information about benefits, risks and alternatives, and decides voluntarily. A mental illness does not automatically remove capacity.

Cevap

B · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently

Cevap neden bu

These signs suggest serotonin syndrome. The first steps are to stop the serotonergic drugs and get urgent medical review; supportive care and monitoring follow, and severe cases need intensive care.

Cevap

C · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 38,6 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

101,5 − 32 = 69,5

5/9 ile çarpın

T = 69,5·5/9 = 38,61 ≈ 38,6 °C

Cevap

T = 38,6 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 15,3 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 2,5 mcg/kg/min × 102 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 2,5·102·60/1000 = 15,3 mg/h

Cevap

D = 15,3 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: m = 10 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

0,5% = 0,5 g/100 mL = 5 mg/mL

İlaç kütlesi

m = 5·2 = 10 mg

Cevap

m = 10 mg
28.Doz hesapları

Cevap: D = 91,68 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(178·68/3600) = √3,362 = 1,834 m²

Doz

D = 50·1,834 = 91,68 mg

Cevap

D = 91,68 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 31 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1000·15/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Cevap

R = 31 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 31 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

100/100 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

100/1 = 100 mL/h

Damla hızı

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1510 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 150 + 100 = 450 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1510 mL

Cevap

I = 1510 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 800 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:15 → 09:15 = 2 h

Verilen hacim

100·2 = 200 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 200 = 800 mL

Cevap

V = 800 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş) → 3

Toplayın

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Şiddet

GCS 8 → ağır

Cevap

ağır
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 89% → 3
oda havasında → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 110/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions