NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why should a tourniquet not be left on for a long time before taking blood?

  1. AIt stops the needle from entering the vein because the vein is too hard
  2. BIt can change the results, for example by concentrating the blood
  3. CIt makes the patient's arm grow stronger
  4. DIt makes the blood turn blue in the tube
2.Hemşirelik esaslarıZor

A recently discharged patient sends the nurse a friend request on social media. What is the most appropriate response?

  1. AAccept it and ask how they are getting on
  2. BAccept it but only post about work
  3. CDecline it, to keep a professional boundary
  4. DAccept it, since the patient has gone home
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

After teaching a patient about a new medication, how does the nurse best check understanding?

  1. AAsk the patient to explain in their own words how and when to take it
  2. BAsk the family whether they understood the teaching
  3. CAsk “Do you understand?” and accept a yes
  4. DGive a printed leaflet about the drug and assume the patient will read it at home
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

An audit shows poor hand hygiene compliance on a ward. Which plan is most likely to improve it?

  1. ARemoving all sinks so staff must use hand rub
  2. BA combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
  3. CDisciplining staff who are seen not cleaning their hands, with no other change
  4. DA single poster about hand hygiene placed in the staff room
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient taking clozapine reports a sore throat and fever. What is the priority action?

  1. AIncrease the dose because the symptoms suggest a relapse
  2. BOffer throat lozenges and continue the usual dose
  3. CHold the dose and report so the white cell count can be checked
  4. DAdvise the patient to gargle with warm salt water and rest in bed
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Which patient finding after a total knee replacement needs the nurse’s action first?

  1. APain of 4/10 when the physiotherapist bends the knee during the morning session
  2. BSudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
  3. CA small amount of dried blood on the dressing
  4. DAsks for an ice pack to help with swelling around the knee
7.Klinik hemşirelikOrta

Which of these is a non-drug measure that can help relieve pain?

  1. ATelling the patient that the pain is not real
  2. BRepositioning and distraction
  3. CRestricting visitors completely
  4. DKeeping the patient awake all night
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AOral calcium supplements and vitamin D
  2. BStrict fluid restriction to protect the kidneys
  3. CIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
  4. DA high-calcium diet
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient has started parenteral nutrition (PN) through a central line. Which test is monitored most frequently in the first days?

  1. AThyroid hormones
  2. BSerum lipase
  3. CHemoglobin A1c
  4. DBlood glucose
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Two weeks after a sore throat, a child develops dark (cola-colored) urine, puffy eyes and high blood pressure. Urinalysis shows red cell casts and protein. Which condition is most likely?

  1. APrerenal acute kidney injury
  2. BLower urinary tract infection (cystitis)
  3. CKidney stone in the ureter
  4. DPost-streptococcal glomerulonephritis
11.FarmakolojiOrta

A patient takes theophylline for COPD. Which advice is most important?

  1. ALimit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
  2. BDrink plenty of grapefruit juice each morning to improve absorption
  3. CTake extra doses when short of breath
  4. DAvoid potassium-rich foods such as bananas
12.FarmakolojiZor

Kloramfenikol verilen yenidoğanlarda "gri bebek sendromu" gelişebilir. Temel neden nedir?

  1. AKaraciğerdeki olgunlaşmamış glukuronidasyon ilacın birikmesine izin verir
  2. BYenidoğanlar ilaca karşı antikor üretir
  3. CKloramfenikol yenidoğanlarda K vitaminine dönüşür
  4. DYenidoğan böbreği ilacı çok hızlı atar, bu yüzden daha yüksek dozlar verilir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Bir hastada 48 saatten uzun süredir atriyal fibrilasyon vardır ve elektif kardiyoversiyon için listededir. Öncesinde antikoagülasyon neden gereklidir?

  1. AAntikoagülanlar şoku daha az ağrılı yapar
  2. BSinüs ritmi geri geldiğinde atriyal pıhtılar yerinden oynayabilir
  3. CAntikoagülanlar şok için gereken elektrik enerjisini azaltır
  4. DAntikoagülanlar AF'yi sinüs ritmine döndürür
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse looked after a patient for a shift before smear-positive pulmonary TB was diagnosed, without wearing a respirator. What should happen?

  1. AStart a full six-month course of TB drugs at once without any tests
  2. BStay off work for six months in case symptoms develop
  3. CReport it so occupational health can arrange follow-up screening
  4. DTake no action, as healthcare workers are immune to TB
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient who has had type 1 diabetes for 30 years says they no longer feel the warning signs of a hypo. What is this called?

  1. AHypoglycaemia unawareness
  2. BDiabetic ketoacidosis
  3. CInsulin resistance
  4. DThe dawn phenomenon
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

An older man was found on the floor after lying there for many hours. His urine is dark brown, and his creatine kinase is very high. What is the main kidney risk and the key treatment?

  1. AHypothermia, treated with a fluid restriction
  2. BAKI from rhabdomyolysis, treated with generous IV fluids
  3. CA kidney stone, treated with strong pain relief
  4. DA urinary infection, treated with oral antibiotics only
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which advice has good evidence for reducing cancer-related fatigue?

  1. AComplete bed rest for the whole course of treatment
  2. BDrinking several strong coffees every evening
  3. CAvoiding all daily activities
  4. DRegular light to moderate activity, such as walking
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient asks whether to take their usual bisoprolol on the morning of surgery. What is the usual guidance?

  1. AUsually continue it with a sip of water, unless told otherwise
  2. BTake a double dose to protect the heart
  3. CStop it one week before any operation
  4. DTake it only after the operation is finished
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which statement about the lactational amenorrhoea method (LAM) is correct?

  1. AIt is reliable even when the baby is formula-fed at night
  2. BIt needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
  3. CIt becomes more reliable after the periods return
  4. DIt works for as long as the mother breastfeeds at all
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Preeklampsili bir kadın tonik–klonik nöbet geçiriyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AKol ve bacaklarını tutarak sabitlemek
  2. BFundus yüksekliğini ölçmek
  3. CDilini ısırmasın diye dişlerinin arasına dil basacağı veya yastıklı hava yolu koymak
  4. DYardım çağırmak, yanında kalmak, yaralanmaya karşı korumak ve mümkün olur olmaz yan çevirmek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child is sent home after a minor head injury. Which sign should parents report straight away?

  1. AA small bump on the forehead
  2. BMild soreness at the site
  3. CWanting a nap at the usual time
  4. DRepeated vomiting
22.Pediatri hemşireliğiZor

2 aylık bir bebek iki yanağında morluklarla getirilir. Ebeveyn bebeğin "bir şeylere çarptığını" söylüyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ABulguları nesnel olarak belgelemeli ve endişeyi bildirmek için koruma (safeguarding) prosedürünü izlemelidir
  2. BEbeveyne bir bildirim yapılacağını söylemeli, sonra değerlendirme yapılmadan bebeği eve götürmesine izin vermelidir
  3. CDiğer ailelerin önünde ebeveyni istismarla suçlamalıdır
  4. DBebekler sık sık bir şeylere çarptığı için açıklamayı kabul etmelidir
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which risk applies when antipsychotics are used in older people with dementia?

  1. AA guaranteed cure of the dementia
  2. BA lower risk of falls than with no medicine at all
  3. CImproved memory within a few days
  4. DAn increased risk of stroke and death
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

The daughter of a man with moderate dementia says she is exhausted, is not sleeping and feels guilty for getting angry with him. What is the most helpful nursing response?

  1. AAcknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
  2. BAdvise her to take on more responsibility for his care so that she feels less guilty
  3. CSuggest that she stops visiting him for a few months so that she can rest and forget about her guilt
  4. DTell her that good daughters do not get angry with their parents
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111219:45?6:45 PM7:45 PM9:45 PM7:45 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 19:45 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

19:45
  1. 16:45 PM
  2. 27:45 PM
  3. 39:45 PM
  4. 47:45 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:5004:55t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:50 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 04:55 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

23:5004:55
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
1:1000ampulV = ? mL

Bir adrenalin (epinefrin) ampulünün etiketinde 1:1000 (1 mg/mL) yazıyor. Anafilaksi için istem 0,3 mg IM. Hangi hacmi V çekersiniz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
200 mg/5 mLV = ? mL

16 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 200 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 10 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

16 kg10 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL60 gtt/mL6 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 6 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL6 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mg100 mL8 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 400 mg ilaç içeriyor ve 8 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

400 mg/100 mL8 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay150 mLsu350 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar275 mLidrar375 mLidrar375 mLyara dreni120 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 103 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

103 kg8 hidrar: 275 mLidrar: 375 mLidrar: 375 mLyara dreni: 120 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL60 mL/hbaşlangıç 07:1512:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 07:15’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 12:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL60 mL/h07:15 → 12:45
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %95 oda havasında, kan basıncı 84/50 mmHg, nabız 92/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,7 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 14SpO₂ 95%havaSBP 84HR 92AT 37,7 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 28/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 102/62 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 28SpO₂ 96%havaSBP 102HR 88AT 37,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · It can change the results, for example by concentrating the blood

Cevap neden bu

Prolonged tourniquet time causes fluid to leave the vessel and can alter results such as potassium and protein. It is applied only as long as needed.

Cevap

B · It can change the results, for example by concentrating the blood
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Decline it, to keep a professional boundary

Cevap neden bu

Nursing codes advise keeping clear professional boundaries, and social media contact with patients can blur them. The nurse politely declines and does not share patient information online.

Cevap

C · Decline it, to keep a professional boundary
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it

Cevap neden bu

With teach-back, the patient explains the information in their own words, which shows whether the teaching worked. A yes to “Do you understand?” does not confirm understanding.

Cevap

A · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback

Cevap neden bu

Multimodal strategies, such as easy access to hand rub at the point of care, training, reminders, audits with feedback and leadership support, improve hand hygiene more than single actions.

Cevap

B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Hold the dose and report so the white cell count can be checked

Cevap neden bu

Clozapine can cause agranulocytosis. A sore throat or fever may be the first sign of infection, so the nurse reports it and the neutrophil count is checked before more doses are given.

Cevap

C · Hold the dose and report so the white cell count can be checked
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness

Cevap neden bu

Calf pain and swelling suggest deep vein thrombosis, and new breathlessness raises concern for a pulmonary embolism. This needs immediate assessment and escalation; the other findings are expected.

Cevap

B · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Repositioning and distraction

Cevap neden bu

Positioning, heat or cold where safe, relaxation, distraction and explanation can all reduce pain alongside analgesics.

Cevap

B · Repositioning and distraction
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Cevap neden bu

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Cevap

C · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Blood glucose

Cevap neden bu

PN contains concentrated dextrose, so hyperglycemia is common, especially at the start; glucose is checked frequently and insulin may be needed. Electrolytes, including phosphate, magnesium and potassium, are also monitored for refeeding syndrome.

Cevap

D · Blood glucose
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Post-streptococcal glomerulonephritis

Cevap neden bu

Red cell casts show bleeding from the glomeruli, which is typical of glomerulonephritis. After a streptococcal infection, immune complexes inflame the glomeruli, causing hematuria, proteinuria, edema and hypertension. Cystitis and stones do not cause red cell casts.Kontrol edilen kaynak: Strep A Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · Post-streptococcal glomerulonephritis
11.Farmakoloji

Cevap: A · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects

Cevap neden bu

Theophylline has a narrow therapeutic range, and caffeine adds stimulant effects such as tachycardia, restlessness and insomnia. Toxicity can cause arrhythmias and seizures, so blood levels may be monitored.

Cevap

A · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
12.Farmakoloji

Cevap: A · Karaciğerdeki olgunlaşmamış glukuronidasyon ilacın birikmesine izin verir

Cevap neden bu

Yenidoğanlarda glukuronil transferaz etkinliği düşüktür; bu yüzden kloramfenikol konjuge edilmez ve birikir. Yüksek düzeyler gri ciltle seyreden dolaşım çöküşüne neden olur. Organ olgunlaşmamışlığının farmakokinetiği nasıl değiştirdiğini gösterir.

Cevap

A · Karaciğerdeki olgunlaşmamış glukuronidasyon ilacın birikmesine izin verir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Sinüs ritmi geri geldiğinde atriyal pıhtılar yerinden oynayabilir

Cevap neden bu

48 saatlik AF sonrasında atriyal trombüs bulunabilir. Düzenli kasılmanın geri kazanılması onu atabilir ve inmeye yol açabilir. Hastalar genellikle öncesinde en az üç hafta (veya transözofageal ekokardiyografi pıhtıyı dışlayana kadar) ve sonrasında en az dört hafta antikoagüle edilir.

Cevap

B · Sinüs ritmi geri geldiğinde atriyal pıhtılar yerinden oynayabilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Report it so occupational health can arrange follow-up screening

Cevap neden bu

Contact tracing includes staff exposed without respiratory protection. Occupational health assesses the risk, checks for symptoms and arranges testing (for example IGRA) at suitable intervals. Treatment is offered for latent infection if found. Exposed people do not usually need to stop work unless they become unwell.

Cevap

C · Report it so occupational health can arrange follow-up screening
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Hypoglycaemia unawareness

Cevap neden bu

Long duration of diabetes and frequent hypos reduce the adrenaline response, so warning symptoms are lost. This greatly increases the risk of severe hypos. Strict avoidance of hypos for some weeks can partly restore awareness, and glucose sensors with alarms help.

Cevap

A · Hypoglycaemia unawareness
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · AKI from rhabdomyolysis, treated with generous IV fluids

Cevap neden bu

Prolonged pressure damages muscle (rhabdomyolysis), releasing myoglobin, which is toxic to the tubules, as well as potassium. Early, generous IV fluids with close monitoring of urine output, potassium and creatinine help protect the kidneys.

Cevap

B · AKI from rhabdomyolysis, treated with generous IV fluids
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Regular light to moderate activity, such as walking

Cevap neden bu

Exercise, matched to ability, reduces cancer-related fatigue. Pacing, prioritising activities, sleep routines and treating causes such as anaemia or depression also help.

Cevap

D · Regular light to moderate activity, such as walking
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise

Cevap neden bu

Beta-blockers are usually continued around surgery because sudden withdrawal can cause rebound tachycardia and ischaemia. The patient follows the specific instructions from the preoperative assessment.

Cevap

A · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months

Cevap neden bu

LAM is effective only if the mother is fully or nearly fully breastfeeding day and night, her periods have not returned and the baby is under 6 months. Ovulation can occur before the first period.

Cevap

B · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Yardım çağırmak, yanında kalmak, yaralanmaya karşı korumak ve mümkün olur olmaz yan çevirmek

Cevap neden bu

Eklamptik nöbet sırasında yardım çağırın, yaralanmadan koruyun ve sarsıntılar durduktan sonra hava yolunu açık tutmak için yan çevirip oksijen verin. Magnezyum sülfat istendiği şekilde verilir; anne stabil olunca fetüs değerlendirilir.

Cevap

D · Yardım çağırmak, yanında kalmak, yaralanmaya karşı korumak ve mümkün olur olmaz yan çevirmek
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Repeated vomiting

Cevap neden bu

Parents should seek urgent help for repeated vomiting, increasing drowsiness or difficulty waking, worsening headache, confusion, seizures, unequal pupils or weakness. A small bump and mild local pain are common.

Cevap

D · Repeated vomiting
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Bulguları nesnel olarak belgelemeli ve endişeyi bildirmek için koruma (safeguarding) prosedürünü izlemelidir

Cevap neden bu

Hareket edemeyen bir bebekte morluk, istismar için güçlü bir uyarı işaretidir ve öykü bebeğin gelişimiyle uyuşmaz. Hemşire gerçekleri belgeler, çocuğu güvende tutar ve koruma prosedürünü izler.

Cevap

A · Bulguları nesnel olarak belgelemeli ve endişeyi bildirmek için koruma (safeguarding) prosedürünü izlemelidir
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · An increased risk of stroke and death

Cevap neden bu

Antipsychotics in older people with dementia are linked to increased rates of stroke and death. They are used only when non-drug approaches have failed and distress or risk is severe, at the lowest dose for the shortest time.

Cevap

D · An increased risk of stroke and death
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups

Cevap neden bu

Caregiver strain is common and can affect both the carer and the patient. Recognising it, and offering respite, practical support and carers' groups, helps the carer continue safely.

Cevap

A · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 7:45 PM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

19 − 12 = 7 → PM

Cevap

7:45 PM

Cevap

7:45 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 305 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:50 → 24:00 = 10 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 04:55 = 295 min

Toplam

t = 10 + 295 = 305 min

Cevap

t = 305 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Hacim

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Cevap

V = 0,3 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 4 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

10·16 = 160 mg

Hacim

V = (160/200)·5 = 4 mL

Cevap

V = 4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 83 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

6·60 = 360 min

Damla hızı

R = 500·60/360 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Cevap

R = 83 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 83 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 32 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

400/100 = 4 mg/mL

Doz hızı

D = 4·8 = 32 mg/h

Cevap

D = 32 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,24 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

275 + 375 + 375 = 1025 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1025/(103·8) = 1,244 ≈ 1,24 mL/kg/h

Cevap

U = 1,24 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 670 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:15 → 12:45 = 5,5 h

Verilen hacim

60·5,5 = 330 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 330 = 670 mL

Cevap

V = 670 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 95% → 1
oda havasında → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 92/min → 1
uyanık (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 5

Cevap

NEWS2 = 5
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 28/min → 3
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 4
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions