NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Kan basıncı elle ölçülürken sistolik basıncı hangi ses belirler?

  1. AManşon sönerken tüm seslerin kaybolduğu nokta
  2. BManşon sönerken duyulan ilk net vuru sesi
  3. CManşon şişirilmeden önce duyulan ses
  4. DDuyulan en yüksek ses
2.Hemşirelik esaslarıZor

A nurse realises that a dose of analgesia given two hours ago was not documented. What is correct?

  1. AWrite it now as a late entry, stating when it was given
  2. BWrite it in the space for two hours ago as if it was recorded then
  3. CLeave it out, as it is now too late to record it in the notes
  4. DAsk a colleague to sign that they gave it
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A colleague has drawn up a medication and asks the nurse to give it to her patient. What should the nurse do?

  1. ADecline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
  2. BGive it, because the colleague is experienced
  3. CGive it, and document that the colleague prepared it
  4. DGive it, as long as the syringe has a label with the drug name on it
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?

  1. AA food allergy to cow’s milk proteins
  2. BLead poisoning from old paint dust or chips
  3. CIron overload from eating too much red meat
  4. DCarbon dioxide from a gas cooker
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient on hemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which instruction should the nurse give the nursing assistant?

  1. AMeasure blood pressure on the left arm only, every 4 hours
  2. BDo not measure blood pressure on the left arm
  3. CHelp the patient carry shopping bags on the left arm
  4. DKeep the left arm wrapped tightly in a bandage at night
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A chemical cleaning fluid splashes into a patient’s eye. What should the nurse do first?

  1. AFlush the eye with plenty of water or saline straight away
  2. BGive antibiotic eye drops first
  3. CCover the eye with a dry patch and wait for the provider
  4. DRub the eye gently with a clean tissue to remove the chemical
7.Klinik hemşirelikOrta

Which measure helps reduce the risk of surgical site infection?

  1. ARemoving hair, if needed, with clippers rather than a razor
  2. BChanging the wound dressing every hour
  3. CLeaving the patient cool during surgery to slow bacterial growth
  4. DShaving the area with a razor the night before surgery
8.Klinik hemşirelikZor

Bir hastanın üç gündür ishali var ve dahiliye servisinde yatıyor. En uygun enfeksiyon kontrol girişimi nedir?

  1. ATek kişilik odalar boş kalsın diye hastayı ortak bir bölüme taşımak
  2. BHemen izole etmek, temas önlemleri almak ve dışkı örneği göndermek
  3. CHerhangi bir girişimde bulunmadan önce ishalin bir hafta sürmesini beklemek
  4. DKaynak tasarrufu için yalnızca alkollü el antiseptiği kullanıp eldivenden kaçınmak
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?

  1. AOnly after a meal, because food is needed for absorption
  2. BWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
  3. CAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
  4. DAt any time, because digoxin levels do not change during the day
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has a hematocrit of 60% and a raised red cell mass. Which result suggests polycythemia vera rather than secondary polycythemia from chronic hypoxia?

  1. AA low erythropoietin level
  2. BA high carboxyhemoglobin
  3. CA low oxygen saturation
  4. DA high erythropoietin level
11.FarmakolojiOrta

Before starting a TNF-alpha inhibitor such as adalimumab, which test is required?

  1. AAn echocardiogram in every patient
  2. BScreening for latent tuberculosis
  3. CA bone density scan
  4. DA glucose tolerance test
12.FarmakolojiZor

Yakın zamanda haloperidole başlanan bir hastada yüksek ateş, "kurşun boru" tipi kas rijiditesi, konfüzyon ve çok yüksek kreatin kinaz gelişiyor. En olası tanı nedir?

  1. AAnesteziye bağlı malign hipertermi
  2. BNöroleptik malign sendrom
  3. CAkut distoni
  4. DSerotonin sendromu
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Which side effect is particularly common with verapamil?

  1. AHair loss
  2. BConstipation
  3. CDry cough
  4. DDiarrhoea
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with severe chronic kidney disease needs therapeutic anticoagulation for a DVT. Why might unfractionated heparin be chosen instead of a low-molecular-weight heparin?

  1. AUnfractionated heparin is taken by mouth
  2. BLMWH is cleared by the kidneys and can accumulate
  3. CLMWH cannot be given to anyone over 60
  4. DUnfractionated heparin has no bleeding risk at all
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which signs suggest rejection of a kidney transplant?

  1. AA cough, wheeze and a runny nose with sneezing
  2. BA rash on the face after sun exposure
  3. CLess urine, a rising creatinine and a tender graft
  4. DMore urine, a falling creatinine and weight loss
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A kidney transplant recipient has had vomiting and diarrhoea for two days. Why should the transplant team be contacted?

  1. AThe kidney will start to produce far too much urine
  2. BThe patient may not be absorbing their immunosuppressants
  3. CThe tablets will make the vomiting stop
  4. DVomiting proves that rejection has already happened
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Yeni ileostomisi olan bir hastanın çıkışı çok yüksektir. Başlıca risk nedir?

  1. ASıvı yüklenmesi ve ayak bileği şişliği
  2. BDehidratasyon ile sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı
  3. CGünler içinde yüksek kalsiyum ve böbrek taşları
  4. DStomanın üstündeki bağırsakta kabızlık ve fekal impaksiyon
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Hepatik ensefalopatili bir hasta geceleri huzursuzdur. Uyku için bir benzodiazepin önerilmiştir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AKaraciğer sedatifleri etkilemediği için vermelidir
  2. Bİshali önlemek için verip laktülozu kesmelidir
  3. CSedatifler ensefalopatiyi kötüleştirebileceği için sorgulamalıdır
  4. DUykuyu sağlamak için olağan dozun iki katını vermelidir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt appears in the first 24 hours in a sick baby
  2. BIt is caused by too little milk intake
  3. CIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  4. DIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 16 weeks says she drinks four cups of strong coffee a day. Which response is most appropriate?

  1. ATell her to switch to strong tea, which has no caffeine
  2. BAdvise switching to energy drinks, which contain less caffeine
  3. CAdvise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
  4. DTell her coffee has no effect on pregnancy and she can continue
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Bir çocuğun aynı ziyarette birkaç farklı aşısı gelmiştir. Genel ilke nedir?

  1. AAyda yalnızca bir aşı yapılabilir
  2. BTüm aşılar tek bir şırıngada karıştırılmalıdır
  3. CAynı ziyarette, ayrı enjeksiyon bölgelerine yapılabilir
  4. DÇocuğa her aşının yarım dozu verilmeli ve birkaç haftaya yayılmalıdır
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child with Hirschsprung disease awaiting surgery develops fever, explosive diarrhoea and a very swollen abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AOveruse of laxatives at home
  2. BThe disease has resolved itself
  3. COrdinary viral gastroenteritis
  4. DEnterocolitis, an emergency
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A teenager is starting atomoxetine for ADHD. What should the nurse teach the family to watch for?

  1. ANew or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
  2. BSigns of physical dependence, because it is a controlled stimulant
  3. CSevere weight gain in the first week
  4. DA dangerous rise in blood pressure after eating foods that contain tyramine
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

After witnessing a serious accident, a woman suddenly cannot move her legs. Full investigations are normal. Which nursing approach is most appropriate?

  1. AAccept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress
  2. BIgnore her requests for help completely until she agrees to try to walk again on her own
  3. CTell her that the paralysis is fake and that she should stand up
  4. DFocus every conversation on the details of her leg weakness
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,4 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 37,4 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

37,4 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tbsp · 4/gün · 14 d? mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca günde dört kez oral süspansiyondan 1 tbsp yazıyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1 tbspgünde dört kez14 gün1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

16 kg ağırlığındaki bir çocuğa 4 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 10 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

16 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 360 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

360 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
600 mL20 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 25 damla/dk hızla akıyor. Torbada 600 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

25 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyajöle100 mLsüt240 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon50 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar150 mLidrar425 mLyara dreni100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

jöle: 100 mLsüt: 240 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 150 mLidrar: 425 mLyara dreni: 100 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 100 mL/hbaşlangıç 13:00ttoplam​ = ? h120 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 13:00’de 120 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 100 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL120 mL/h · 2 h100 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 7/dk, SpO₂ %94 ek oksijen altında, kan basıncı 88/52 mmHg, nabız 110/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,7 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 7SpO₂ 94%O₂SBP 88HR 110AT 36,7 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Manşon sönerken duyulan ilk net vuru sesi

Cevap neden bu

Sistolik basınç, kan manşonun altından geçmeye başladığında duyulan ilk net Korotkoff sesidir. Diyastolik basınç genellikle seslerin kaybolduğu yerde alınır.

Cevap

B · Manşon sönerken duyulan ilk net vuru sesi
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Write it now as a late entry, stating when it was given

Cevap neden bu

Late entries are clearly marked as such, showing both when care was given and when the note was written. This keeps the record accurate and prevents a second dose being given.

Cevap

A · Write it now as a late entry, stating when it was given
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally

Cevap neden bu

Nurses give only medicines they prepared themselves or verified fully, because they are accountable for what they give. A drug prepared by someone else may be wrong in ways the nurse cannot see.

Cevap

A · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Lead poisoning from old paint dust or chips

Cevap neden bu

Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.

Cevap

B · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Do not measure blood pressure on the left arm

Cevap neden bu

Blood pressure cuffs, tight bands and heavy loads can damage or block a fistula. The arm with the access is protected, and the nurse checks it for a thrill and bruit.

Cevap

B · Do not measure blood pressure on the left arm
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Flush the eye with plenty of water or saline straight away

Cevap neden bu

Chemical eye injuries are treated by immediate, continuous irrigation with large amounts of water or saline. Delay, rubbing or a patch allows more damage.

Cevap

A · Flush the eye with plenty of water or saline straight away
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor

Cevap neden bu

Razors cause micro-abrasions that increase infection risk, so hair is removed only if necessary with clippers just before surgery. Keeping patients warm and good skin preparation also help.

Cevap

A · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Hemen izole etmek, temas önlemleri almak ve dışkı örneği göndermek

Cevap neden bu

Açıklanamayan ishal, örneğin C. difficile veya norovirüs gibi enfeksiyöz olabilir. Gecikmeden izolasyon ve test diğer hastaları korur.

Cevap

B · Hemen izole etmek, temas önlemleri almak ve dışkı örneği göndermek
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one

Cevap neden bu

Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.

Cevap

C · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · A low erythropoietin level

Cevap neden bu

In polycythemia vera, a marrow mutation (usually JAK2) drives red cell production, so erythropoietin is low. In secondary polycythemia from hypoxia (COPD, high altitude, smoking), erythropoietin is high. Often white cells and platelets are also raised in polycythemia vera.

Cevap

A · A low erythropoietin level
11.Farmakoloji

Cevap: B · Screening for latent tuberculosis

Cevap neden bu

TNF inhibitors can reactivate latent TB, so patients are screened with a TB blood test or skin test and chest X-ray. Hepatitis B is usually checked as well.

Cevap

B · Screening for latent tuberculosis
12.Farmakoloji

Cevap: B · Nöroleptik malign sendrom

Cevap neden bu

Nöroleptik malign sendrom dopamin antagonistlerinden sonra günler içinde, kurşun boru rijiditesi, ateş ve yüksek CK ile gelişir. Serotonin sendromu daha hızlı gelişir ve klonus ile hiperrefleksi içerir.

Cevap

B · Nöroleptik malign sendrom
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Constipation

Cevap neden bu

Verapamil is a rate-limiting calcium channel blocker that slows AV conduction. Constipation is its most common side effect. It can also cause bradycardia and should not be combined with beta-blockers without specialist care because of the risk of heart block.

Cevap

B · Constipation
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · LMWH is cleared by the kidneys and can accumulate

Cevap neden bu

Low-molecular-weight heparins are mainly renally excreted, so they accumulate in severe renal impairment and increase bleeding risk. Unfractionated heparin is cleared mainly by other routes, has a short half-life and can be monitored with aPTT and reversed with protamine.

Cevap

B · LMWH is cleared by the kidneys and can accumulate
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Less urine, a rising creatinine and a tender graft

Cevap neden bu

Acute rejection may cause falling urine output, rising creatinine, weight gain, fever, and pain or tenderness over the graft. Many episodes are found on blood tests before symptoms appear, so regular monitoring is essential.

Cevap

C · Less urine, a rising creatinine and a tender graft
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · The patient may not be absorbing their immunosuppressants

Cevap neden bu

Vomiting and diarrhoea can reduce absorption of immunosuppressants, raising the risk of rejection, and dehydration can harm the graft. Tacrolimus levels can also rise with diarrhoea. The team may check levels and kidney function.

Cevap

B · The patient may not be absorbing their immunosuppressants
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Dehidratasyon ile sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı

Cevap neden bu

Yüksek çıkışlı ileostomiler (çoğunlukla günde yaklaşık 1,5–2 L'nin üzeri olarak tanımlanır) dehidratasyona, akut böbrek hasarına ve elektrolit kaybına yol açabilir. Sıvı dengesi, kilo, idrar çıkışı ve elektrolitler izlenir. Hastalar oral rehidratasyon solüsyonuna ve çıkışı yavaşlatan ilaçlara gereksinim duyabilir.

Cevap

B · Dehidratasyon ile sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Sedatifler ensefalopatiyi kötüleştirebileceği için sorgulamalıdır

Cevap neden bu

Benzodiazepinler ve opioidler karaciğer yetmezliğinde birikir ve ensefalopatiyi tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Enfeksiyon, kabızlık, GİS kanaması, dehidratasyon ve elektrolit değişiklikleri gibi tetikleyiciler araştırılır. Alkol yoksunluğu için benzodiazepinler bir istisnadır ve dikkatle kullanılır.

Cevap

C · Sedatifler ensefalopatiyi kötüleştirebileceği için sorgulamalıdır
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Cevap neden bu

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Cevap

C · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee

Cevap neden bu

Guidelines advise limiting caffeine to about 200 mg a day in pregnancy because higher intakes are linked to low birth weight and miscarriage. Energy drinks and some teas also contain caffeine.

Cevap

C · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Aynı ziyarette, ayrı enjeksiyon bölgelerine yapılabilir

Cevap neden bu

Aynı ziyarette birkaç aşı yapmak güvenli ve etkilidir ve gecikmeleri önler. Ayrı şırıngalar ve bölgeler kullanın; aynı ekstremitedeyse en az yaklaşık 2,5 cm arayla yapın. Ürün buna uygun tasarlanmadıkça aşıları asla karıştırmayın.

Cevap

C · Aynı ziyarette, ayrı enjeksiyon bölgelerine yapılabilir
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Enterocolitis, an emergency

Cevap neden bu

Hirschsprung-associated enterocolitis is a life-threatening complication with fever, explosive foul-smelling diarrhoea and distension. It can progress to sepsis and needs urgent medical treatment.

Cevap

D · Enterocolitis, an emergency
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour

Cevap neden bu

Atomoxetine is a non-stimulant ADHD medicine. Like antidepressants, it carries a warning about suicidal thinking in children and adolescents, so mood and behaviour are monitored, especially early in treatment.

Cevap

A · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Accept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress

Cevap neden bu

In conversion disorder, the symptom is real to the patient and is not faked. The nurse meets physical needs, avoids reinforcing the symptom through excessive attention, and supports the patient in talking about stress and feelings.

Cevap

A · Accept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 99,3 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

37,4·9/5 = 67,32

32 ekleyin

T = 67,32 + 32 = 99,32 ≈ 99,3 °F

Cevap

T = 99,3 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 840 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Tüm tedavi

V = 15 mL × 4/gün × 14 = 840 mL

Cevap

V = 840 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 6,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 4·16 = 64 mg

Hacim

V = 64/10 = 6,4 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 6,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,36 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 360/1000 = 0,36 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,36 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 8 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 250·20/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Cevap

R = 8 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 8 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 8 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

25·60/20 = 75 mL/h

Kalan süre

t = 600/75 = 8 h

Cevap

t = 8 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 215 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 100 + 240 = 340 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 50·8 = 400 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 890 mL

Toplam çıkarılan

150 + 425 + 100 = 675 mL

Denge

B = 890 − 675 = 215 mL

Cevap

B = 215 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 9,6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL kalan

İkinci kısım

760/100 = 7,6 h

Toplam süre

t = 2 + 7,6 = 9,6 h

Cevap

t = 9,6 h

Bu yaklaşık 9 h 36 min eder, yani torba yaklaşık saat 22:36 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 7/min → 3
SpO₂ 94% → 1
oksijen altında → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 110/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 3 + 1 + 2 + 3 + 1 + 0 + 0 = 10

Cevap

NEWS2 = 10
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Risk düzeyi

15 → düşük risk

Cevap

düşük risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions