NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Kan basıncı elle ölçülürken sistolik basıncı hangi ses belirler?

  1. AManşon sönerken duyulan ilk net vuru sesi
  2. BManşon şişirilmeden önce duyulan ses
  3. CManşon sönerken tüm seslerin kaybolduğu nokta
  4. DDuyulan en yüksek ses
2.Hemşirelik esaslarıZor

An older patient who lives alone is ready to go home after a hip fracture but worries about washing and cooking. Which referral is most appropriate?

  1. ASpeech and language therapy for a swallowing assessment
  2. BOccupational therapy for a home assessment
  3. CPodiatry for nail care
  4. DDietitian for a weight-loss plan
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?

  1. AIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
  2. BA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
  3. CIt is only needed when the patient is injured
  4. DIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient’s blood splashes onto a nurse’s forearm. The skin is intact. What is the correct response?

  1. AWash the area with soap and water, then follow the reporting policy
  2. BDo nothing, because intact skin cannot be contaminated
  3. CScrub the area with undiluted bleach
  4. DStart HIV post-exposure prophylaxis right away, before any other step is taken
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Gündüz salonunda yemek yiyen yetişkin bir hasta aniden boğazını tutuyor ve konuşamıyor, soluyamıyor veya öksüremiyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AAğızda kör parmak taraması yapmak
  2. BHastanın öksürerek çıkarıp çıkaramayacağını beklemek
  3. CYardım çağırmak ve sırta vurular ile abdominal itmeler uygulamak
  4. DYiyeceği aşağı itmesi için hastaya bir bardak su vermek
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with a head injury has a pupil on one side that is now large and does not react to light. What should the nurse do?

  1. ADim the room lights so the pupil can get smaller
  2. BReport it at once, as it may mean the brain is being compressed
  3. CRecheck it at the next routine observation in four hours
  4. DDocument it, because pupils often differ slightly after a head injury
7.Klinik hemşirelikOrta

An arterial blood gas shows a low pH, a high PaCO2 and a normal bicarbonate. What does this show?

  1. AMetabolic acidosis
  2. BRespiratory alkalosis
  3. CMetabolic alkalosis
  4. DRespiratory acidosis
8.Klinik hemşirelikZor

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. ASay nothing, because no harm reached the patient
  2. BTell only the patient's family
  3. CDiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
  4. DReport it as a near miss through the incident reporting system
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient had a right mastectomy with removal of axillary lymph nodes. Where is the best place to draw blood?

  1. AThe right hand
  2. BThe left arm
  3. CEither arm equally
  4. DThe right arm
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

After lying on the floor for many hours, a patient has a CK of 40,000 U/L, a potassium of 6,1 mEq/L and dark urine. Which prescribed treatment is the priority?

  1. AAn oral potassium supplement with each meal
  2. BFluid restriction to protect the heart from overload
  3. CLarge-volume IV fluids with cardiac monitoring
  4. DHigh-dose NSAIDs for the muscle pain
11.FarmakolojiOrta

A patient with difficulty swallowing is prescribed several tablets. Which one should not be crushed?

  1. AA tablet that the pharmacist says may be crushed
  2. BA plain paracetamol tablet
  3. CA plain aspirin dispersible tablet
  4. DA modified-release (extended-release) tablet
12.FarmakolojiZor

Gentamisin dozlaması neden kan düzeyleriyle izlenir?

  1. ATamamen karaciğerde metabolize edilir, bu yüzden dozu karaciğer fonksiyonu belirler
  2. BAğır hipoglisemiye yol açar
  3. CNefrotoksik ve ototoksiktir, terapötik indeksi dardır
  4. DYalnızca çok yüksek konsantrasyonlarda etki eder
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Bir hastada 48 saatten uzun süredir atriyal fibrilasyon vardır ve elektif kardiyoversiyon için listededir. Öncesinde antikoagülasyon neden gereklidir?

  1. AAntikoagülanlar AF'yi sinüs ritmine döndürür
  2. BAntikoagülanlar şok için gereken elektrik enerjisini azaltır
  3. CSinüs ritmi geri geldiğinde atriyal pıhtılar yerinden oynayabilir
  4. DAntikoagülanlar şoku daha az ağrılı yapar
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After chest trauma, a patient is hypotensive with reduced breath sounds on the left. Which finding suggests a haemothorax rather than a tension pneumothorax?

  1. AHyper-resonance on the affected side
  2. BTrachea pushed away from the affected side
  3. CDistended neck veins
  4. DDullness to percussion on the affected side
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why is pyridostigmine often taken about 30–60 minutes before meals by patients with myasthenia gravis?

  1. ATo improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
  2. BTo reduce stomach acid so the food is digested better
  3. CTo lower the blood glucose rise after eating a meal
  4. DTo stop the drug from irritating an empty stomach later on
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Total tiroidektomiden sonra bir hasta kaygılı hale geliyor; stridor ve boyunda gergin bir şişlik gelişiyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. ABoyuna buz paketi uygulamalı ve hastayı düz yatırmalıdır
  2. BAcil yardım çağırmalı: hematom hava yolunu sıkıştırıyor olabilir
  3. CAnaljezi verip şişliği bir saat sonra yeniden değerlendirmelidir
  4. DSesi sınamak için hastadan mümkün olduğunca çok konuşmasını istemelidir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. AProton pump inhibitors
  2. BThiazide diuretics
  3. CNon-selective beta-blockers
  4. DCalcium supplements
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Genel anestezi sırasında bir hastada çene rijiditesi, yükselen end-tidal CO₂ ve taşikardi, ardından hızla yükselen vücut sıcaklığı gelişiyor. Özgül tedavi hangi ilaçtır?

  1. ANalokson
  2. BSüksametonyum
  3. CParasetamol
  4. DDantrolen
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

On abdominal palpation at 39 weeks, only 2/5 of the fetal head can be felt above the pelvic brim. How is this interpreted?

  1. AThe fetus is in a breech presentation
  2. BThe head is engaged in the pelvis
  3. CThe head is crowning at the vulva
  4. DThe head is free above the pelvic brim
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Doğum eyleminde oksitosin alan bir kadında son yarım saatte 10 dakikada 6 sık kasılma var. Fetal kalp hızı kaydı normaldir. En uygun eylem nedir?

  1. AEylemi daha hızlı tamamlamak için oksitosini artırmak
  2. BFetal kalp hızı normal olduğu için işlem gerekmez
  3. CProtokole göre oksitosini azaltmak veya durdurmak ve sağlık profesyoneline bildirmek
  4. DEylemi kısaltmak için ıkınmasını istemek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hemşire 15 yaşındaki bir gençle sağlık görüşmesine nasıl yaklaşmalıdır?

  1. AGörüşmenin bir bölümünü ergenle yalnız geçirmeli ve gizliliğin sınırlarını açıklamalıdır
  2. BYalnızca ebeveynle konuşmalıdır
  3. CEbeveynleri bilgilendirmek için söylenen her şeyin onlarla paylaşılacağını ergene söylemelidir
  4. DDestek olması için ergenle arkadaşlarının yanında görüşmelidir
22.Pediatri hemşireliğiZor

The nurse has taught the family of a 7-year-old with coeliac disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
  2. B"We will use a separate toaster for his gluten-free bread."
  3. C"Plain rice and potatoes are fine for him."
  4. D"We will check food labels for wheat, barley and rye."
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Wernicke ensefalopatisinin klasik üçlüsü nedir?

  1. AYalnızca baş ağrısı, kusma ve bulanık görme
  2. BAteş, döküntü ve ense sertliği
  3. CTremor, rijidite ve yavaş hareket
  4. DKonfüzyon, ataksi ve anormal göz hareketleri
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

The parent of a 16-year-old taking a stimulant for ADHD says her son's friends keep asking him for his tablets. What should the nurse teach?

  1. AStop the medicine so that there is no risk of sharing
  2. BSharing is fine as long as the friends are the same age
  3. CStore it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
  4. DGive the friends a smaller dose if they ask, so that they do not have side effects
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111204:10?4:10 PM3:10 AM6:10 AM4:10 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 04:10 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

04:10
  1. 14:10 PM
  2. 23:10 AM
  3. 36:10 AM
  4. 44:10 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ su bardağı? mL1 tbsp? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta ½ su bardağı / çay, 1 tbsp / sıvı takviye, 1½ tsp / öksürük şurubu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
22 kg20 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 22 kg. Order edilen doz günde 20 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

22 kg20 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
200 mg/5 mLV = ? mL

14 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 200 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 20 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

14 kg20 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 5 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

500 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg250 mL60 gtt/mL20 mg/h? gtt/min

250 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 20 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

250 mg/250 mL20 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt100 mLçay150 mLsu300 mLbuz parçaları240 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar225 mLidrar425 mLidrar450 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

süt: 100 mLçay: 150 mLsu: 300 mLbuz parçaları: 240 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 225 mLidrar: 425 mLidrar: 450 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL650 mL verilen100 mL/h07:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 07:00’de 650 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL650 mL verilen100 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 160/dk kalp hızı, uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Manşon sönerken duyulan ilk net vuru sesi

Cevap neden bu

Sistolik basınç, kan manşonun altından geçmeye başladığında duyulan ilk net Korotkoff sesidir. Diyastolik basınç genellikle seslerin kaybolduğu yerde alınır.

Cevap

A · Manşon sönerken duyulan ilk net vuru sesi
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Occupational therapy for a home assessment

Cevap neden bu

Occupational therapists assess how people manage daily activities and the home, and can arrange equipment such as perching stools and raised toilet seats.

Cevap

B · Occupational therapy for a home assessment
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record

Cevap neden bu

The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.

Cevap

D · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy

Cevap neden bu

Blood on intact skin carries very little risk of bloodborne infection, but it is still washed off promptly and handled according to policy. Bleach damages skin, and prophylaxis is for higher-risk exposures.

Cevap

A · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Yardım çağırmak ve sırta vurular ile abdominal itmeler uygulamak

Cevap neden bu

Konuşamayan, soluyamayan ve öksüremeyen bir yetişkinde ağır hava yolu tıkanıklığı vardır. Avrupa Resüsitasyon Konseyi gibi resüsitasyon kılavuzları, nesne çıkana kadar tekrarlanmak üzere en fazla 5 sırta vuruyu takiben en fazla 5 abdominal itme önerir; bazı kılavuzlar abdominal itmelerle başlar. Hasta yanıtsız hâle gelirse CPR başlatılır. Kör parmak taraması nesneyi daha derine itebilir.

Cevap

C · Yardım çağırmak ve sırta vurular ile abdominal itmeler uygulamak
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed

Cevap neden bu

A newly fixed, dilated pupil suggests pressure on the third cranial nerve from rising intracranial pressure or a bleed. It is a neurological emergency that needs immediate escalation.

Cevap

B · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Respiratory acidosis

Cevap neden bu

A raised PaCO2 with a low pH means the lungs are not removing enough CO2, for example from hypoventilation. A normal bicarbonate suggests it is acute.

Cevap

D · Respiratory acidosis
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Report it as a near miss through the incident reporting system

Cevap neden bu

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Cevap

D · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · The left arm

Cevap neden bu

After axillary node removal, venipuncture and blood pressure readings are usually avoided on that side to reduce the risk of lymphedema and infection. The opposite arm is used whenever possible, according to policy.

Cevap

B · The left arm
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring

Cevap neden bu

Rhabdomyolysis releases myoglobin, which can cause acute kidney injury, and potassium, which can cause arrhythmias. Early aggressive IV fluids, a target urine output and cardiac monitoring are priorities. NSAIDs and potassium would worsen kidney injury and hyperkalemia.Kontrol edilen kaynak: Rhabdomyolysis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring
11.Farmakoloji

Cevap: D · A modified-release (extended-release) tablet

Cevap neden bu

Crushing modified-release products destroys the release mechanism and can cause toxic peaks. Enteric-coated tablets should also not be crushed; the pharmacist can advise on liquid or other forms.

Cevap

D · A modified-release (extended-release) tablet
12.Farmakoloji

Cevap: C · Nefrotoksik ve ototoksiktir, terapötik indeksi dardır

Cevap neden bu

Gentamisin gibi aminoglikozitler böbreklere ve iç kulağa zarar verebilir. Böbreklerle atıldıkları için böbrek yetmezliğinde düzeyleri yükselir ve izlenir.

Cevap

C · Nefrotoksik ve ototoksiktir, terapötik indeksi dardır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Sinüs ritmi geri geldiğinde atriyal pıhtılar yerinden oynayabilir

Cevap neden bu

48 saatlik AF sonrasında atriyal trombüs bulunabilir. Düzenli kasılmanın geri kazanılması onu atabilir ve inmeye yol açabilir. Hastalar genellikle öncesinde en az üç hafta (veya transözofageal ekokardiyografi pıhtıyı dışlayana kadar) ve sonrasında en az dört hafta antikoagüle edilir.

Cevap

C · Sinüs ritmi geri geldiğinde atriyal pıhtılar yerinden oynayabilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Dullness to percussion on the affected side

Cevap neden bu

Blood in the pleural space gives a dull percussion note, whereas air gives hyper-resonance. In haemothorax the neck veins are often flat because of blood loss; in tension pneumothorax they are distended. A massive haemothorax needs a large chest drain, blood replacement and surgical review.

Cevap

D · Dullness to percussion on the affected side
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes

Cevap neden bu

Pyridostigmine inhibits acetylcholinesterase, so more acetylcholine is available at the neuromuscular junction. Timing it before meals gives the best muscle strength for chewing and swallowing, which lowers the risk of aspiration.

Cevap

A · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Acil yardım çağırmalı: hematom hava yolunu sıkıştırıyor olabilir

Cevap neden bu

Stridorla birlikte hızla büyüyen boyun hematomu bir hava yolu acilidir. Acil yardım çağrılır; birçok birimde, kesin hava yolu yönetimi ve cerrahiden önce hematomu boşaltmak için (yerel acil prosedürlere göre) klipsler veya sütürler yatak başında çıkarılır.

Cevap

B · Acil yardım çağırmalı: hematom hava yolunu sıkıştırıyor olabilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Non-selective beta-blockers

Cevap neden bu

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Cevap

C · Non-selective beta-blockers
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Dantrolen

Cevap neden bu

Malign hipertermi; tetikleyici ajanların kesilmesi, %100 oksijenle hiperventilasyon, IV dantrolen verilmesi (sarkoplazmik retikulumdan kalsiyum salımını azaltır), aktif soğutma ve hiperkalemi ile aritmilerin tedavisiyle yönetilir. Süksametonyum bir tetikleyicidir.

Cevap

D · Dantrolen
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · The head is engaged in the pelvis

Cevap neden bu

Descent can be described in fifths of the head palpable above the brim. When 2/5 or less can be felt, the widest part of the head has passed the inlet, so it is engaged; 5/5 palpable means the head is free. Many US units describe descent mainly by station on vaginal examination instead.

Cevap

B · The head is engaged in the pelvis
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Protokole göre oksitosini azaltmak veya durdurmak ve sağlık profesyoneline bildirmek

Cevap neden bu

10 dakikada 5'ten fazla kasılma taşisistolidir. Kayıt normal olsa bile, fetüs kısa sürede bozulabileceği için oksitosin protokole göre azaltılır veya durdurulur.

Cevap

C · Protokole göre oksitosini azaltmak veya durdurmak ve sağlık profesyoneline bildirmek
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Görüşmenin bir bölümünü ergenle yalnız geçirmeli ve gizliliğin sınırlarını açıklamalıdır

Cevap neden bu

Ergenler yalnız görüşüldüğünde daha açık olur. Ciddi bir zarar riski olmadıkça söylediklerinin gizli kalacağını açıklayın. HEADSSS gibi çerçeveler ev, eğitim, etkinlikler, uyuşturucular, cinsellik, intihar ve güvenliği kapsar.

Cevap

A · Görüşmenin bir bölümünü ergenle yalnız geçirmeli ve gizliliğin sınırlarını açıklamalıdır
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."

Cevap neden bu

Even small amounts of gluten damage the gut lining in coeliac disease, so the diet must be strict and lifelong. Avoiding cross-contamination, reading labels and using naturally gluten-free foods are correct.

Cevap

A · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Konfüzyon, ataksi ve anormal göz hareketleri

Cevap neden bu

Tam üçlü yalnızca bazı hastalarda bulunur; bu yüzden risk altındaki herkese tiamin verilir. Tedavi edilmezse Korsakoff sendromuna ilerleyebilir.

Cevap

D · Konfüzyon, ataksi ve anormal göz hareketleri
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs

Cevap neden bu

Stimulants can be diverted and misused for studying or recreation. They are controlled drugs, so secure storage, monitoring the number of tablets and not sharing them are important.

Cevap

C · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 4:10 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

04 → 4 AM

Cevap

4:10 AM

Cevap

4:10 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 142,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

½ su bardağı = 0,5·240 = 120 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Toplayın

V = 120 + 15 + 7,5 = 142,5 mL

Cevap

V = 142,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 146,7 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

20·22 = 440 mg

Doz başına

D = 440/3 = 146,7 mg

Cevap

D = 146,7 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 7 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

20·14 = 280 mg

Hacim

V = (280/200)·5 = 7 mL

Cevap

V = 7 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

5·60 = 300 min

Damla hızı

R = 500·60/300 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

250/250 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

20/1 = 20 mL/h

Damla hızı

R = 20·60/60 = 20 gtt/min

Cevap

R = 20 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 1120 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 100 + 150 + 300 = 550 mL
buz parçaları: 240/2 = 120 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 2220 mL

Toplam çıkarılan

225 + 425 + 450 = 1100 mL

Denge

B = 2220 − 1100 = 1120 mL

Cevap

B = 1120 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 650 = 350 mL

Süre

t = 350/100 = 3,5 h

Cevap

t = 3,5 h

Bu yaklaşık 3 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 10:30 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 17

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 3 + 2 + 1 + 4 + 3 = 17

Cevap

B = 17
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 160/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık → 2
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2

Toplayın

APGAR = 2 + 2 + 2 + 1 + 2 = 9

Yorum

9 → güven verici

Cevap

güven verici

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions