NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient's blood pressure is much higher than in all previous readings. What is the best first step?

  1. AIgnore it, as it must be a machine error
  2. BRecheck it, making sure the technique and cuff size are correct
  3. CTell the patient they are having a stroke
  4. DRecord it and give an extra dose of the blood pressure tablet
2.Hemşirelik esaslarıZor

A woman leaks small amounts of urine when she coughs, sneezes or laughs. Which type of incontinence is this?

  1. AOverflow incontinence
  2. BStress incontinence
  3. CUrge incontinence
  4. DFunctional incontinence
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?

  1. AThe pump will always stop any overdose
  2. BPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
  3. COnly the patient should press it, because this keeps the system safe
  4. DFamily can press it as long as they count the presses
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?

  1. AIron overload from eating too much red meat
  2. BCarbon dioxide from a gas cooker
  3. CA food allergy to cow’s milk proteins
  4. DLead poisoning from old paint dust or chips
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient receives hemodialysis this morning. Which type of medication is often held before dialysis, as prescribed?

  1. AInhaled bronchodilators
  2. BEye drops for glaucoma
  3. CAntihypertensive drugs
  4. DTopical skin creams
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

On an addiction unit, which patient should the nurse assess first?

  1. AAnxious, with goose bumps, stomach cramps and loose stools
  2. BDrowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
  3. CAsking for an extra blanket and a hot drink
  4. DYawning, with a runny nose and dilated pupils
7.Klinik hemşirelikOrta

IV infüzyon sırasında kanül çevresi şişiyor, soğuk ve soluk hâle geliyor ve infüzyon yavaşlıyor. Olası durum nedir?

  1. AHava embolisi
  2. BToplardamar duvarının bakteriyel enfeksiyonunun yol açtığı flebit
  3. CDolaşımın sıvı yüklenmesi
  4. DSıvının çevre dokuya infiltrasyonu
8.Klinik hemşirelikZor

A potassium result of 6,9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. AIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
  2. BGive IV insulin and glucose straight away
  3. CStart a potassium supplement
  4. DRepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

An older adult with chronic kidney disease starts trimethoprim-sulfamethoxazole for a urinary tract infection. Which electrolyte should be monitored closely?

  1. ACalcium, because the drug binds calcium in the gut
  2. BChloride, because the drug causes chloride loss
  3. CSodium, because the drug causes heavy sodium retention
  4. DPotassium, because trimethoprim can raise it
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A frail older adult in a nursing home has been drinking very little during a heat wave. She is confused, and her sodium is 158 mEq/L. Which treatment would the nurse expect?

  1. AGradual replacement of free water over many hours
  2. BRapid infusion of 3% saline to raise the volume
  3. CA loop diuretic to remove the extra sodium quickly
  4. DStrict fluid restriction to below 800 mL a day
11.FarmakolojiOrta

Which approach is usually recommended to prevent constipation in a patient on regular opioids?

  1. AAn antidiarrhoeal drug at night to slow the gut
  2. BNo laxative until the patient has not opened the bowels for a week
  3. CBulk-forming fibre alone, with fluid intake restricted
  4. DA stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
12.FarmakolojiZor

Why is strict aseptic technique and a limited hang time needed for propofol infusions?

  1. ALight exposure changes propofol into an opioid
  2. BPropofol breaks down into a toxic gas after a few hours
  3. CPropofol becomes more potent the longer it hangs
  4. DIts lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position will oxygenation usually be best?

  1. ALying on the left side, with the healthy lung down
  2. BFlat on the back with no pillows
  3. CProne with the head down
  4. DLying on the right side, with the affected lung down
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

The monitor shows a regular broad-complex tachycardia at 180/min. The patient is alert with BP 126/78 mmHg and no chest pain. What is the most appropriate plan?

  1. AStart chest compressions straight away and give a dose of IV adrenaline
  2. BReassure the patient, as this is a normal rhythm
  3. CRecord a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
  4. DDeliver an unsynchronised shock immediately, before any other assessment
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

After pressing the plunger of an insulin pen, what should the patient do?

  1. APull the needle out at once and rub the site firmly
  2. BLeave the needle on the pen for the next injection
  3. CInject a second dose straight away to be sure
  4. DKeep the needle in the skin for about 10 seconds
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Near the end of a haemodialysis session, a patient has painful leg cramps and a falling blood pressure. What is the most likely cause?

  1. AThe dialysate is too cold
  2. BFluid is being removed too quickly
  3. CNot enough fluid is being removed
  4. DAn allergic reaction to the needles
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What is TENS?

  1. AA pain score used for babies
  2. BA device that sends mild electrical pulses through skin pads
  3. CA strong opioid given through the skin as a weekly adhesive patch
  4. DA type of epidural catheter inserted in theatre
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Two days after surgery, a patient on regular ibuprofen has a low urine output and a rising creatinine, and intake has been poor. What should the nurse do?

  1. AGive the next dose with extra food
  2. BChange to a higher-strength NSAID tablet
  3. CWithhold the next dose and report to the prescriber
  4. DIncrease the dose to treat the pain better and encourage fluids
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which is a common sign of iron deficiency anaemia in pregnancy?

  1. ATiredness, pallor and breathlessness
  2. BWeight gain and ankle swelling
  3. CHigh blood pressure and headache
  4. DIncreased appetite and frequent urination
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Vajinal doğumdan bir saat sonra fundus göbek hizasında sert, ancak sürekli ince bir parlak kırmızı kan akıntısı var. En olası neden nedir?

  1. AUterusta kan birikmesiyle uterin atoni
  2. BNormal loşia rubra
  3. CDolu mesane
  4. DServiks, vajina veya perinede yırtık
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Topuk kanı alma gibi işlemler sırasında yenidoğanlarda işlem ağrısını hangi ilaç dışı yöntem azaltır?

  1. ABebeği beşikte yalnız bırakmak
  2. BBatırmadan önce topuğa soğuk su uygulamak
  3. CBaşka bir rahatlatma yapmadan bebeğin uyumasını beklemek
  4. DEmzirme, ten tene temas veya oral sükroz
22.Pediatri hemşireliğiZor

A boy with haemophilia A bumps his head hard on a table. He seems well. What should the nurse advise?

  1. AGive aspirin for the pain and apply ice to the bump
  2. BWatch him at home for a week and bring him in only if he vomits or has a headache
  3. CSeek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
  4. DNo action is needed, because head bleeds are rare in haemophilia
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Borderline kişilik bozukluğu olan bir hasta bir hemşireyi "beni anlayan tek kişi" diye övüyor ve diğerlerine işe yaramaz diyor. En iyi ekip yanıtı nedir?

  1. ATüm ekip genelinde tutarlı kurallar ve yanıtlar üzerinde anlaşmak
  2. BHastadan kaçınmak
  3. CHastaya diğer hemşirelerin de işe yaramaz olduğunu söylemek
  4. DBu hastayla ilgili tüm kararları tercih edilen hemşirenin vermesine izin vermek
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with depression answers every question with one or two words and looks at the floor. Which approach is most helpful?

  1. AEnd the conversation quickly, because the patient clearly does not want to talk
  2. BAsk several open questions in quick succession to keep the conversation going
  3. CEncourage him to cheer up and think about the good things in his life
  4. DUse simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011129:20 AM?09:2010:2008:2021:20

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 9:20 AM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

9:20 AM
  1. 109:20
  2. 210:20
  3. 308:20
  4. 421:20
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0021:1004:15t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 21:10 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 04:15 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

21:1004:15
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
80 kg20 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 80 kg. Order edilen doz günde 20 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

80 kg20 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 2000 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

2000 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 4 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL60 gtt/mL100 mg/h? gtt/min

200 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 100 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

200 mg/100 mL100 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu150 mLsu350 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar375 mLidrar325 mLidrar475 mLidrar450 mLyara dreni120 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

meyve suyu: 150 mLsu: 350 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 375 mLidrar: 325 mLidrar: 475 mLidrar: 450 mLyara dreni: 120 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 200 mL/hbaşlangıç 19:30ttoplam​ = ? h120 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 19:30’de 120 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 200 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL120 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 120/dk kalp hızı, uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık, aktif hareket ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct

Cevap neden bu

Unexpected findings are validated before action. If the repeat reading is still high, the nurse assesses for symptoms and reports it.

Cevap

B · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Stress incontinence

Cevap neden bu

Stress incontinence occurs when raised abdominal pressure overcomes weak pelvic floor support. Pelvic floor exercises are a first-line treatment. Urge incontinence is a sudden strong need to void.

Cevap

B · Stress incontinence
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Only the patient should press it, because this keeps the system safe

Cevap neden bu

PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.

Cevap

C · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Lead poisoning from old paint dust or chips

Cevap neden bu

Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.

Cevap

D · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Antihypertensive drugs

Cevap neden bu

Removing fluid during dialysis can cause hypotension, so blood pressure drugs are often held before treatment as prescribed. Some drugs are also removed by dialysis and given afterwards.

Cevap

C · Antihypertensive drugs
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min

Cevap neden bu

Pinpoint pupils, drowsiness and slow breathing suggest opioid overdose, which can be fatal. Yawning, a runny nose, dilated pupils and cramps are signs of opioid withdrawal, which is distressing but rarely life-threatening.

Cevap

B · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Sıvının çevre dokuya infiltrasyonu

Cevap neden bu

İnfiltrasyon soğuk, şiş, soluk cilde neden olur. İnfüzyonu durdurun ve kanülü çıkarın. Sıvı vezikan ise bu ekstravazasyondur ve özel yönetim gerektirir.

Cevap

D · Sıvının çevre dokuya infiltrasyonu
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Cevap neden bu

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Cevap

D · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Potassium, because trimethoprim can raise it

Cevap neden bu

Trimethoprim blocks sodium channels in the collecting duct, reducing potassium excretion, much like amiloride. Hyperkalemia is more likely in older adults, with kidney disease, or with ACE inhibitors, ARBs or spironolactone.Kontrol edilen kaynak: Trimethoprim-Sulfamethoxazole · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Trimethoprim is a potassium-sparing diuretic like amiloride and causes hyperkalemia in high-risk patients (abstract) · PubMed (NLM) / Am J Ther (1997)

Cevap

D · Potassium, because trimethoprim can raise it
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Gradual replacement of free water over many hours

Cevap neden bu

Older adults have a reduced sense of thirst and easily develop hypernatremia from water loss. Free water is replaced gradually, because lowering sodium too quickly can cause cerebral edema. Hypertonic saline and fluid restriction would make it worse.

Cevap

A · Gradual replacement of free water over many hours
11.Farmakoloji

Cevap: D · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener

Cevap neden bu

Opioid-induced constipation does not usually resolve with time, so a laxative is started with the opioid. Stimulant laxatives counter reduced motility; bulk-forming laxatives alone can worsen symptoms if fluid intake is low.

Cevap

D · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
12.Farmakoloji

Cevap: D · Its lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated

Cevap neden bu

Propofol is formulated in a soybean oil emulsion, which is a good growth medium for bacteria. Contaminated propofol has caused sepsis, so it is handled aseptically and tubing and containers are changed at set intervals.

Cevap

D · Its lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Lying on the left side, with the healthy lung down

Cevap neden bu

Blood flow goes preferentially to the dependent lung. Placing the healthy lung down matches more blood to the well-ventilated lung, improving oxygenation ("good lung down"). Exceptions include a lung abscess or bleeding, when the affected lung is placed down to protect the healthy one.

Cevap

A · Lying on the left side, with the healthy lung down
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic

Cevap neden bu

A broad-complex tachycardia is treated as ventricular tachycardia until proven otherwise. With a pulse and no adverse features (shock, syncope, chest pain or heart failure), a 12-lead ECG, electrolyte correction and drug treatment such as amiodarone are used, with expert help. Unstable patients need synchronised cardioversion; pulseless VT is defibrillated.

Cevap

C · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Keep the needle in the skin for about 10 seconds

Cevap neden bu

Holding the needle in place for around 10 seconds (or as the manufacturer advises) lets the full dose be delivered. A new needle is used for each injection, and the site should not be massaged.

Cevap

D · Keep the needle in the skin for about 10 seconds
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Fluid is being removed too quickly

Cevap neden bu

Muscle cramps and hypotension during dialysis are often due to rapid or excessive fluid removal. Staff may reduce the ultrafiltration rate and give saline per protocol. The dry weight may need to be reviewed.

Cevap

B · Fluid is being removed too quickly
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · A device that sends mild electrical pulses through skin pads

Cevap neden bu

TENS is thought to reduce pain partly through the gate-control mechanism. It is non-invasive and patient-controlled, but is avoided over certain areas and with some implanted devices.

Cevap

B · A device that sends mild electrical pulses through skin pads
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Withhold the next dose and report to the prescriber

Cevap neden bu

NSAIDs can cause acute kidney injury, particularly with hypovolaemia, older age or other nephrotoxic drugs. The nurse withholds and reports, and fluid status and other analgesia are reviewed.

Cevap

C · Withhold the next dose and report to the prescriber
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Tiredness, pallor and breathlessness

Cevap neden bu

Iron deficiency causes fatigue, pallor, breathlessness, palpitations and sometimes pica. A full blood count and ferritin confirm the diagnosis.

Cevap

A · Tiredness, pallor and breathlessness
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Serviks, vajina veya perinede yırtık

Cevap neden bu

Sert uterusla birlikte sürekli parlak kırmızı kanama travmayı (laserasyon) düşündürür; inceleme ve onarım gerektirir. Atoni uterusu yumuşak yapardı, normal loşia ise sürekli akım hâlinde akmaz.

Cevap

D · Serviks, vajina veya perinede yırtık
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Emzirme, ten tene temas veya oral sükroz

Cevap neden bu

Emzirme, ten tene bakım, besleyici olmayan emmeyle birlikte sükroz ve kundaklama yenidoğanlarda ağrı tepkilerini azaltır. Yenidoğanlar ağrı hisseder ve bundan korunmalıdır.

Cevap

D · Emzirme, ten tene temas veya oral sükroz
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear

Cevap neden bu

Intracranial bleeding is the most dangerous bleed in haemophilia and can develop hours after injury. Any significant head injury needs urgent assessment and usually prompt factor replacement. Aspirin is avoided because it impairs platelet function.

Cevap

C · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Tüm ekip genelinde tutarlı kurallar ve yanıtlar üzerinde anlaşmak

Cevap neden bu

Bölme, personeli "tümüyle iyi" ve "tümüyle kötü" olarak ayırır. Tutarlı bir ekip yaklaşımı, net sınırlar ve personel arasında iyi iletişim, ekibin manipüle edilmesini önler ve hastaya yardımcı olur.

Cevap

A · Tüm ekip genelinde tutarlı kurallar ve yanıtlar üzerinde anlaşmak
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence

Cevap neden bu

Psychomotor slowing makes answering hard. Short, simple communication, patience and a calm presence show acceptance, while pressure or forced cheerfulness can increase feelings of failure.

Cevap

D · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 09:20

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

9 AM → 09

Cevap

09:20

Cevap

09:20
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 425 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

21:10 → 24:00 = 170 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 04:15 = 255 min

Toplam

t = 170 + 255 = 425 min

Cevap

t = 425 min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 800 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

20·80 = 1600 mg

Doz başına

D = 1600/2 = 800 mg

Cevap

D = 800 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 2000/5000 = 0,4 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 16 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

4·60 = 240 min

Damla hızı

R = 250·15/240 = 15,63 ≈ 16 gtt/min

Cevap

R = 16 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 16 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 50 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

100/2 = 50 mL/h

Damla hızı

R = 50·60/60 = 50 gtt/min

Cevap

R = 50 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −345 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 350 = 500 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1400 mL

Toplam çıkarılan

375 + 325 + 475 + 450 + 120 = 1745 mL

Denge

B = 1400 − 1745 = −345 mL

Cevap

B = −345 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 5,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL kalan

İkinci kısım

760/200 = 3,8 h

Toplam süre

t = 2 + 3,8 = 5,8 h

Cevap

t = 5,8 h

Bu yaklaşık 5 h 48 min eder, yani torba yaklaşık saat 01:18 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 20

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Cevap

MFS = 20
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 120/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık → 2
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2

Toplayın

APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10

Yorum

10 → güven verici

Cevap

güven verici

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions