NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

ABCDE yaklaşımında değerlendirmenin doğru sırası nedir?

  1. ADeğerlendirme, Solunum, Bakım planı, Taburculuk, Değerlendirme sonucu
  2. BHava yolu, Kanama, Bilinç, Diyet, Boşaltım
  3. CHava yolu, Solunum, Dolaşım, Nörolojik durum, Açığa çıkarma
  4. DUyanıklık, Kan basıncı, Dolaşım, İlaçlar, Muayene
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient reports pain of 8/10 but is chatting calmly and has normal vital signs. What should the nurse do?

  1. AAccept the report, assess further and offer analgesia
  2. BWithhold analgesia until the vital signs change
  3. CRecord a lower score because the patient looks comfortable and calm
  4. DTell the patient they cannot be in that much pain
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Temas önlemleri uygulanan bir hasta için hangi ekipman uygulaması doğrudur?

  1. AHastanın ekipmanını bir sonraki odaya götürmek
  2. BAynı stetoskobu temizlemeden tüm hastalarda kullanmak
  3. CTemiz malzeme odasından ekipman alıp değiştirmeden geri koymak
  4. DO hastaya ait stetoskop ve tansiyon manşonu kullanmak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse notices that the pharmacy has sent the wrong dose and corrects it before giving it. Should the event be reported?

  1. ANo, because the patient was not harmed
  2. BNo, because reporting near misses only blames the pharmacy staff for nothing
  3. COnly if the same error happens three times
  4. DYes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Vardiya devrinden sonra hemşire hangi hastayı önce görmelidir?

  1. AKalça protezinden iki gün sonra ağrısı 5/10 olan hasta
  2. B30 dakika önce antipiretik almış, ateşi 38,2 °C olan pnömonili hasta
  3. CKahvaltı öncesi glikozu 160 mg/dL (8,9 mmol/L) olan diyabetli hasta
  4. DYardımcı solunum kaslarını kullanan ve SpO₂'si %88 olan astımlı hasta
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

During surgery under general anesthesia, a patient develops rising end-tidal carbon dioxide, muscle rigidity and a rapidly increasing temperature. Which drug should the nurse anticipate?

  1. AAtropine
  2. BNaloxone
  3. CFlumazenil
  4. DDantrolene
7.Klinik hemşirelikOrta

Which type of painkiller should a patient with liver cirrhosis usually avoid?

  1. AHot packs applied to a painful joint
  2. BNon-steroidal anti-inflammatory drugs such as ibuprofen
  3. CParacetamol (acetaminophen), given in a carefully reduced and monitored dose
  4. DLocal anaesthetic creams
8.Klinik hemşirelikZor

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. AAortic dissection
  2. BStable angina
  3. CPericarditis
  4. DPulmonary oedema
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Heparin infüzyonundaki bir hastanın aPTT'si 110 saniyedir; protokol hedefi 30 saniyelik kontrolün 1,5–2,5 katıdır. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ADeğişiklik yapmadan sürdürmeli ve aPTT'yi ertesi sabah tekrarlamalıdır
  2. BReçete edildiği şekilde K vitamini vermeli ve infüzyona devam etmelidir
  3. CSonuç hedef aralığın üzerinde olduğu için infüzyon hızını artırmalıdır
  4. DHeparin protokolünü izlemeli, kanamayı kontrol etmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. AVitamin K deficiency from poor diet
  2. BDisseminated intravascular coagulation
  3. CImmune thrombocytopenia (ITP)
  4. DHemophilia A (factor VIII deficiency)
11.FarmakolojiOrta

Before starting a TNF-alpha inhibitor such as adalimumab, which test is required?

  1. AAn echocardiogram in every patient
  2. BA glucose tolerance test
  3. CScreening for latent tuberculosis
  4. DA bone density scan
12.FarmakolojiZor

A patient taking dabigatran has a life-threatening bleed. Which specific reversal agent is used?

  1. AAndexanet alfa
  2. BProtamine sulfate
  3. CIdarucizumab
  4. DVitamin K
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After varicose vein surgery, which advice is usually given?

  1. AStay in bed for two weeks with the legs hanging down
  2. BAvoid all walking until the bruising has gone
  3. CWear the compression stockings as advised and walk regularly
  4. DStand still for long periods to help the veins heal
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?

  1. AEncourage him to walk to ease the back pain
  2. BArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
  3. CGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
  4. DCall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why is propranolol given to a patient with hyperthyroidism?

  1. ATo ease tremor and palpitations while other treatment starts
  2. BTo stop the thyroid gland from making any more hormones
  3. CTo destroy overactive thyroid tissue over a few weeks
  4. DTo replace the hormone lost from the thyroid gland
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with long-standing diabetes suddenly has many new floaters and painless loss of vision in one eye. What is most likely, and what is needed?

  1. ANormal ageing of the lens, needing new glasses
  2. BA bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
  3. CA migraine aura, needing pain relief
  4. DDry eyes, needing lubricating drops
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which task for a stable patient with an established ileostomy can usually be delegated to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ATeaching the patient about high-output risks
  2. BAssessing the stoma for signs of necrosis
  3. CEmptying the pouch and measuring the output
  4. DDeciding whether IV fluids are needed
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with cirrhosis takes spironolactone and furosemide. Which blood result should the nurse report before the next dose?

  1. ASodium 138 mmol/L
  2. BPotassium 6,0 mmol/L
  3. CSodium 141 mmol/L
  4. DPotassium 4,2 mmol/L
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which finding is a contraindication to a fetal scalp electrode?

  1. ACervical dilation of 4 cm
  2. BA cephalic presentation
  3. CMembranes that have ruptured
  4. DMaternal HIV infection
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 16 weeks says she drinks four cups of strong coffee a day. Which response is most appropriate?

  1. AAdvise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
  2. BAdvise switching to energy drinks, which contain less caffeine
  3. CTell her coffee has no effect on pregnancy and she can continue
  4. DTell her to switch to strong tea, which has no caffeine
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Daha önce kısa cümlelerle konuşan 3 yaşındaki bir kız çocuğu konuşmayı bırakmış ve adına yanıt vermiyor. En önemli nokta nedir?

  1. ADaha önce kazanılmış becerilerin herhangi bir yaşta kaybı hızlı değerlendirme gerektirir
  2. BDil ani sıçramalarla gelişir; bu yüzden bu beklenen bir durumdur
  3. CBu yaşta normal bir gerilemedir
  4. DÇocuğun yorgun olduğu anlamına gelir ve bir yıl sonra görülmelidir
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 6-year-old has threadworms. Which plan is correct?

  1. AThrow away all the child's clothes and bedding
  2. BTreat the whole household, with hand washing, short nails and a morning wash
  3. CTreat only if the child also has a fever
  4. DTreat only the child and keep him off school for two weeks until the itching settles
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A woman with advanced dementia keeps asking for her mother, who died many years ago. Which response is most appropriate?

  1. A"You're thinking about your mother. Tell me about her."
  2. B"Your mother will visit you later this afternoon."
  3. C"Please stop asking about her now and finish your lunch before it gets cold."
  4. D"Your mother died 30 years ago. You know that."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

The daughter of a man with moderate dementia says she is exhausted, is not sleeping and feels guilty for getting angry with him. What is the most helpful nursing response?

  1. ASuggest that she stops visiting him for a few months so that she can rest and forget about her guilt
  2. BAcknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
  3. CAdvise her to take on more responsibility for his care so that she feels less guilty
  4. DTell her that good daughters do not get angry with their parents
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
17,439 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 17,439 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

17,439 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tsp · 3/gün · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca günde üç kez oral süspansiyondan ½ tsp yazıyor. Süspansiyon 100 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

½ tspgünde üç kez14 gün100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
22 kg7,5 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 22 kg. Order edilen doz günde 7,5 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

22 kg7,5 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
200 mg/5 mLV = ? mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 200 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 20 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg20 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 120 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 10 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

120 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg500 mL8 mL/h? mg/h

Bir torba 500 mL'de 500 mg ilaç içeriyor ve 8 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

500 mg/500 mL8 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt200 mLjöle120 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar350 mLidrar500 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

süt: 200 mLjöle: 120 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL50 mL verilen75 mL/h15:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 15:30’de 50 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL50 mL verilen75 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 95/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, aktif hareket ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Hava yolu, Solunum, Dolaşım, Nörolojik durum, Açığa çıkarma

Cevap neden bu

ABCDE; Airway (hava yolu), Breathing (solunum), Circulation (dolaşım), Disability (nörolojik durum, kan şekeri) ve Exposure (açığa çıkarma) basamaklarını değerlendirir ve her sorunu çözdükten sonra bir sonrakine geçer.

Cevap

C · Hava yolu, Solunum, Dolaşım, Nörolojik durum, Açığa çıkarma
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Accept the report, assess further and offer analgesia

Cevap neden bu

Pain is what the patient says it is. People cope with pain in different ways, and vital signs often stay normal, especially in chronic pain, so the self-report guides care.

Cevap

A · Accept the report, assess further and offer analgesia
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · O hastaya ait stetoskop ve tansiyon manşonu kullanmak

Cevap neden bu

Stetoskop ve manşon gibi kritik olmayan ekipman hastaya özel ayrılır veya başka bir hastada kullanılmadan önce temizlenip dezenfekte edilir.

Cevap

D · O hastaya ait stetoskop ve tansiyon manşonu kullanmak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed

Cevap neden bu

Near misses show where errors can slip through and are reported in the same way as errors that reach the patient. Learning from them prevents future harm.

Cevap

D · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Yardımcı solunum kaslarını kullanan ve SpO₂'si %88 olan astımlı hasta

Cevap neden bu

Astımda yardımcı kas kullanımı ve düşük SpO₂, bir solunum sorunu olan akut solunum sıkıntısını gösterir. Yüksek glikoz, orta ağrı ve zaten tedavi edilmekte olan ateş gerçektir, ancak daha az acildir.

Cevap

D · Yardımcı solunum kaslarını kullanan ve SpO₂'si %88 olan astımlı hasta
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Dantrolene

Cevap neden bu

Malignant hyperthermia is a reaction to some anesthetic agents that causes hypermetabolism. The triggering drug is stopped and dantrolene is given, with active cooling and support.

Cevap

D · Dantrolene
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Non-steroidal anti-inflammatory drugs such as ibuprofen

Cevap neden bu

NSAIDs increase the risk of GI bleeding and can trigger kidney failure and fluid retention in cirrhosis. Paracetamol is usually preferred at a lower, carefully chosen dose.

Cevap

B · Non-steroidal anti-inflammatory drugs such as ibuprofen
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Pericarditis

Cevap neden bu

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Cevap

C · Pericarditis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Heparin protokolünü izlemeli, kanamayı kontrol etmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir

Cevap neden bu

110 sn yaklaşık 45–75 sn'lik hedefin çok üzerindedir; bu yüzden kanama riski yüksektir. Hemşire heparin protokolünü izler, kanamayı değerlendirir ve sağlık profesyonelini bilgilendirir. Protamin heparinin, K vitamini ise varfarinin antidotudur.Kontrol edilen kaynak: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Heparin protokolünü izlemeli, kanamayı kontrol etmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Cevap neden bu

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Kontrol edilen kaynak: Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)

Cevap

D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Farmakoloji

Cevap: C · Screening for latent tuberculosis

Cevap neden bu

TNF inhibitors can reactivate latent TB, so patients are screened with a TB blood test or skin test and chest X-ray. Hepatitis B is usually checked as well.

Cevap

C · Screening for latent tuberculosis
12.Farmakoloji

Cevap: C · Idarucizumab

Cevap neden bu

Idarucizumab is an antibody fragment that binds dabigatran. Andexanet alfa reverses factor Xa inhibitors, protamine reverses heparin, and vitamin K reverses warfarin.

Cevap

C · Idarucizumab
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Wear the compression stockings as advised and walk regularly

Cevap neden bu

After varicose vein treatment, patients are encouraged to walk regularly and wear compression as instructed to reduce bruising, swelling and DVT risk. They avoid standing still or sitting for long periods and elevate the legs when resting.

Cevap

C · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery

Cevap neden bu

Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.

Cevap

D · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · To ease tremor and palpitations while other treatment starts

Cevap neden bu

A beta-blocker quickly controls adrenergic symptoms such as tachycardia, tremor and anxiety. It does not lower hormone production, so a thionamide, radioactive iodine or surgery is still needed.

Cevap

A · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review

Cevap neden bu

Proliferative diabetic retinopathy causes fragile new blood vessels that can bleed into the vitreous, causing sudden floaters or vision loss. It needs same-day or urgent ophthalmology review. Retinal detachment is also possible.

Cevap

B · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Emptying the pouch and measuring the output

Cevap neden bu

Emptying and measuring output is a routine task. Assessment of the stoma, teaching and decisions about treatment remain with the registered nurse, who reviews the recorded output.

Cevap

C · Emptying the pouch and measuring the output
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Potassium 6,0 mmol/L

Cevap neden bu

Spironolactone blocks aldosterone and can cause hyperkalaemia, which risks arrhythmias. A potassium of 6,0 mmol/L is above the normal range (about 3,5–5,0) and needs urgent review before further doses.

Cevap

B · Potassium 6,0 mmol/L
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Maternal HIV infection

Cevap neden bu

A scalp electrode punctures fetal skin and could transmit blood-borne infections such as HIV, hepatitis B or C and herpes. It needs ruptured membranes, some dilation and an identifiable presenting part.

Cevap

D · Maternal HIV infection
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee

Cevap neden bu

Guidelines advise limiting caffeine to about 200 mg a day in pregnancy because higher intakes are linked to low birth weight and miscarriage. Energy drinks and some teas also contain caffeine.

Cevap

A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Daha önce kazanılmış becerilerin herhangi bir yaşta kaybı hızlı değerlendirme gerektirir

Cevap neden bu

Gerileme, yani dil, sosyal veya motor becerilerin kaybı her zaman bir uyarı işaretidir ve hızlı gelişimsel ve tıbbi değerlendirme gerektirir.

Cevap

A · Daha önce kazanılmış becerilerin herhangi bir yaşta kaybı hızlı değerlendirme gerektirir
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Treat the whole household, with hand washing, short nails and a morning wash

Cevap neden bu

Threadworm eggs spread easily within households, so all members are usually treated at the same time. Hygiene measures break the cycle of reinfection; exclusion from school is not needed.

Cevap

B · Treat the whole household, with hand washing, short nails and a morning wash
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · "You're thinking about your mother. Tell me about her."

Cevap neden bu

In advanced dementia, repeatedly correcting the facts can cause fresh grief each time. Validation responds to the feelings and need behind the words, such as comfort or security, without lying.

Cevap

A · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups

Cevap neden bu

Caregiver strain is common and can affect both the carer and the patient. Recognising it, and offering respite, practical support and carers' groups, helps the carer continue safely.

Cevap

B · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 17 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

17.439 → 7

Yalnızca sonraki rakam belirler

17.439 → 4
4, 4 veya daha küçük; bu yüzden 7 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (39) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 17 gtt/min

Cevap

x = 17 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 2

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

2,5 mL × 3 × 14 = 105 mL

Şişeler

105/100 = 1,05 → N = 2

Cevap

N = 2
27.Doz hesapları

Cevap: D = 41,25 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

7,5·22 = 165 mg

Doz başına

D = 165/4 = 41,25 mg

Cevap

D = 41,25 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 12 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

20·24 = 480 mg

Hacim

V = (480/200)·5 = 12 mL

Cevap

V = 12 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

120/60 = 2 mL/min

Damla hızı

R = 2·10 = 20 gtt/min

Cevap

R = 20 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 8 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

500/500 = 1 mg/mL

Doz hızı

D = 1·8 = 8 mg/h

Cevap

D = 8 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1140 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 120 = 320 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1140 mL

Cevap

I = 1140 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 50 = 450 mL

Süre

t = 450/75 = 6 h

Cevap

t = 6 h

Bu yaklaşık 6 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 21:30 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 14

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 1 + 3 + 1 + 3 + 2 = 14

Cevap

B = 14
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 95/min → 1
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 2 + 1 + 1 + 2 + 1 = 7

Yorum

7 → güven verici

Cevap

güven verici

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions