NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How does pursed-lip breathing help a patient with COPD?

  1. AIt replaces the need for inhaled medicines
  2. BIt makes the patient breathe faster to take in more air
  3. CIt increases the amount of carbon dioxide in the blood
  4. DIt keeps the airways open longer and slows the breathing
2.Hemşirelik esaslarıZor

Eight hours after surgery a patient has not passed urine and has lower abdominal discomfort with a swelling above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. ARecord it and check again the next morning
  2. BEncourage the patient to drink two litres of water quickly
  3. CCheck the bladder volume with a scanner and report the findings
  4. DGive a laxative to relieve the swelling
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. AHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  2. BLet go of the belt and run to call for help
  3. CGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  4. DPull the patient backwards quickly toward the bed
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient in a vest restraint has slid down in bed, and the vest is pressing against the neck. What should the nurse do first?

  1. ACall the provider to ask about a different restraint
  2. BTighten the vest so the patient cannot slide down again
  3. CRelease the restraint at once and reposition the patient
  4. DWrite a note about the event in the chart
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Acil Durum Şiddet İndeksi kullanıldığında hangi hasta en yüksek aciliyet düzeyini alır?

  1. AÜç gündür boğaz ağrısı olan ve yaşam bulguları normal hasta
  2. BYanıtsız, nefes nefese ve düzensiz soluyan hasta
  3. CGöğüs ağrısı olan ve yaşam bulguları normal hasta
  4. DOlası ayak bileği kırığı olan hasta
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient has a chest drain for a pneumothorax. The nurse sees constant bubbling in the water-seal chamber. What does this most likely mean?

  1. AThe suction is set too low and needs to be turned up
  2. BThe lung has fully re-expanded, so the drain is ready to come out
  3. CAn air leak in the patient or the system that needs checking
  4. DThe drain is working normally and no action is needed
7.Klinik hemşirelikOrta

Which mask is required for staff during an aerosol-generating procedure on a patient with a respiratory infection spread by aerosols?

  1. AA standard fluid-repellent surgical mask with a visor
  2. BA fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
  3. CA cloth face covering
  4. DNo mask, as long as gloves are worn
8.Klinik hemşirelikZor

After a head injury, a patient passes very large volumes of dilute urine and the serum sodium is rising. What is most likely?

  1. ADiabetes mellitus
  2. BAcute kidney injury
  3. CSyndrome of inappropriate ADH secretion
  4. DDiabetes insipidus
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient is starting dabigatran, a direct oral anticoagulant. Which laboratory test is most important to review before the first dose?

  1. AKidney function (creatinine clearance)
  2. BLipase, to rule out an inflamed pancreas first
  3. CINR, to set the dose of the anticoagulant
  4. DTSH, to rule out an overactive thyroid gland
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient's creatinine was 0,9 mg/dL (80 µmol/L) on admission and is 1,3 mg/dL (115 µmol/L) 36 hours later. Using the common KDIGO criteria, what does this show?

  1. ANo kidney injury, because the creatinine is still within the normal range
  2. BChronic kidney disease, because creatinine has risen above baseline
  3. CA laboratory error, because creatinine cannot change within 2 days
  4. DAcute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours
11.FarmakolojiOrta

A patient receiving chemotherapy has a very low neutrophil count and is going home. Which teaching is most important?

  1. ATake paracetamol regularly so that fevers do not show
  2. BExercise in crowded gyms to build strength
  3. CEat plenty of raw shellfish to boost protein
  4. DReport a temperature of 38 °C (100,4 °F) or higher straight away
12.FarmakolojiZor

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
  2. BExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  3. CAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
  4. DConstipation; a laxative will solve the problem
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with stable angina is afraid nicotine patches will harm their heart. Which reply is most accurate?

  1. ANicotine replacement only works if smoking continues
  2. BNicotine patches are much more harmful to the heart than cigarettes
  3. CPeople with angina must stop smoking without any help
  4. DNicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

15 L/dk non-rebreather maske kullanan nefes darlıklı bir hastanın rezervuar torbası her nefeste tamamen çöküyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ATorba şişkin kalsın diye oksijen kaynağını ve akışı kontrol etmelidir
  2. Bİyi bir sızdırmazlığı gösterdiği için çöken torbayı olduğu gibi bırakmalıdır
  3. CMaske onsuz da çalıştığı için torbayı çıkarmalıdır
  4. DTorbanın çökmesini durdurmak için akışı 2 L/dk'ya düşürmelidir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A kidney transplant recipient asks about travel vaccines. Which statement is correct?

  1. AVaccines will cause the kidney to be rejected
  2. BLive vaccines are usually avoided
  3. COnly live vaccines are effective after a transplant
  4. DAll vaccines are completely safe after a transplant
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches a wheelchair user with a spinal cord injury about skin care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will shift my weight in the chair regularly."
  2. B"I only need to check my skin when something hurts."
  3. C"I will keep my skin clean and dry."
  4. D"I will use a mirror to check my bottom and heels every day."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why are laxatives and enemas avoided when appendicitis is suspected?

  1. AThey make the blood tests impossible to read
  2. BThey may increase the risk of perforation
  3. CThey always cause the appendix to bleed heavily
  4. DThey stop antibiotics from being absorbed
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After forearm fracture surgery, a patient has severe pain not eased by opioids, made worse by passively moving the fingers. What should the nurse do?

  1. AApply ice and a tighter bandage to reduce the swelling
  2. BLoosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
  3. CReassure the patient that this pain is expected
  4. DRaise the arm as high as possible and give a further dose of opioid
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AAsk her to stand quickly to reduce dizziness
  2. BHelp her sit, then stand slowly with support
  3. CWait until day 3 before letting her stand
  4. DLet her walk alone so she feels independent
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A nurse teaches a first-time mother about exclusive breastfeeding. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"On hot days I should give my baby extra water between feeds."
  2. B"My milk supply increases the more often she feeds."
  3. C"Wet nappies help me check that she is getting enough."
  4. D"I should feed my baby whenever she shows hunger cues."
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 15-year-old seems very low in mood. Is it safe for the nurse to ask directly about suicidal thoughts?

  1. ANo; asking about suicide may put the idea into the young person's head and raise the risk
  2. BYes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
  3. COnly if the parents give written permission first
  4. DNo; only a psychiatrist is allowed to ask this question
22.Pediatri hemşireliğiZor

An 18-month-old with gastroenteritis has a heart rate of 170/min, a capillary refill time of 4 seconds and cool hands and feet. Her blood pressure is normal. What does this indicate?

  1. AMild dehydration that only needs a drink
  2. BNormal findings in a toddler who is upset
  3. CCompensated shock that needs urgent treatment
  4. DShock is unlikely while the blood pressure is normal
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient with limited English needs a mental health assessment. Who should interpret?

  1. AA trained professional interpreter
  2. BAnother patient on the ward who speaks the language
  3. CThe nurse, using an online translation app on her phone for the whole assessment
  4. DThe patient's 12-year-old son
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir hasta şiddet içeren davranıştan sonra az önce fiziksel kısıtlamaya alındı. Hangi değerlendirme en yüksek önceliktedir?

  1. ASürekli gözlemle solunum ve dolaşım
  2. BHastanın beslenme tercihleri
  3. CHastanın grup etkinliklerine yeniden katılmaya hazır olup olmadığı
  4. DHastanın kısıtlamanın neden kullanıldığını anlayıp anlamadığı
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
5 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 5 ft 5 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

5 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tsp · 3/gün · 14 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca günde üç kez oral süspansiyondan 1½ tsp yazıyor. Süspansiyon 150 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

1½ tspgünde üç kez14 gün150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
1:1000ampulV = ? mL

Bir adrenalin (epinefrin) ampulünün etiketinde 1:1000 (1 mg/mL) yazıyor. Anafilaksi için istem 0,3 mg IM. Hangi hacmi V çekersiniz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

20 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 250 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

20 kg5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 60 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 10 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

60 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
2 g250 mL? mL/h3 mg/min

Bir torba 250 mL içinde 2 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 3 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

2 g/250 mL3 mg/min
R = mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu100 mLçay150 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar500 mLidrar200 mLidrar375 mLyara dreni50 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 106 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

106 kg8 hidrar: 500 mLidrar: 200 mLidrar: 375 mLyara dreni: 50 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL80 mL/hbaşlangıç 08:1509:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 08:15’de başlatıldı ve pompayla 80 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL80 mL/h08:15 → 09:45
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %97 oda havasında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,3 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 97%havaSBP 112HR 64AT 36,3 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · It keeps the airways open longer and slows the breathing

Cevap neden bu

Breathing out slowly through pursed lips creates back-pressure that keeps small airways open, helping to empty trapped air and reducing breathlessness.

Cevap

D · It keeps the airways open longer and slows the breathing
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Check the bladder volume with a scanner and report the findings

Cevap neden bu

These signs suggest postoperative urinary retention. A bladder scan confirms the volume, and the doctor is told so it can be relieved, often by catheterisation.

Cevap

C · Check the bladder volume with a scanner and report the findings
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Cevap neden bu

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Cevap

A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Release the restraint at once and reposition the patient

Cevap neden bu

Patients have died from strangulation when vest restraints moved up to the neck. The nurse frees the patient immediately, checks breathing and repositions them, then reassesses whether the restraint is needed at all.

Cevap

C · Release the restraint at once and reposition the patient
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Yanıtsız, nefes nefese ve düzensiz soluyan hasta

Cevap neden bu

Agonal solunumu olan yanıtsız hasta acil hava yolu ve solunum desteğine ihtiyaç duyar; bu ESI seviye 1’dir. Yaşam bulguları normal göğüs ağrısı yüksek risklidir (seviye 2), diğerleri ise daha düşük seviyelerdir.

Cevap

B · Yanıtsız, nefes nefese ve düzensiz soluyan hasta
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · An air leak in the patient or the system that needs checking

Cevap neden bu

Continuous bubbling in the water-seal chamber signals an air leak. The nurse checks the connections from the patient to the drain and reports a leak that cannot be fixed.

Cevap

C · An air leak in the patient or the system that needs checking
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)

Cevap neden bu

Aerosol-generating procedures, such as intubation, release small infectious particles. Respirators that are fit-tested protect the wearer, while surgical masks mainly protect against droplets.

Cevap

B · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Diabetes insipidus

Cevap neden bu

Cranial diabetes insipidus is a lack of ADH, so the kidneys cannot concentrate urine. Water loss raises sodium; strict fluid balance and replacement are needed.

Cevap

D · Diabetes insipidus
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Kidney function (creatinine clearance)

Cevap neden bu

Dabigatran is excreted mainly by the kidneys, so poor kidney function raises the drug level and bleeding risk. Kidney function is checked before starting and regularly afterwards. Routine INR monitoring is not used for direct oral anticoagulants.Kontrol edilen kaynak: Dabigatran · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · Kidney function (creatinine clearance)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Acute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours

Cevap neden bu

KDIGO defines AKI as a creatinine rise of at least 0,3 mg/dL (26,5 µmol/L) within 48 hours, a rise to 1,5 times baseline within 7 days, or urine output below 0,5 mL/kg/h for 6 hours. A result inside the reference range can still be a significant rise.

Cevap

D · Acute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours
11.Farmakoloji

Cevap: D · Report a temperature of 38 °C (100,4 °F) or higher straight away

Cevap neden bu

Neutropenic patients may have few signs of infection other than fever, and sepsis can develop quickly. A fever needs urgent assessment; good hand hygiene and avoiding sick contacts are also taught.

Cevap

D · Report a temperature of 38 °C (100,4 °F) or higher straight away
12.Farmakoloji

Cevap: C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Cevap neden bu

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Cevap

C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended

Cevap neden bu

Nicotine replacement delivers nicotine without carbon monoxide, tar and other toxins and is considered safe in stable heart disease. Combining a patch with a short-acting form and behavioural support gives the best chance of quitting.

Cevap

D · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Torba şişkin kalsın diye oksijen kaynağını ve akışı kontrol etmelidir

Cevap neden bu

Rezervuar torbası maske takılmadan önce doldurulmalı ve inspirasyon sırasında en azından kısmen şişkin kalmalıdır. Tamamen çöken torba, hastanın yeterli oksijen alamadığı ve oda havası soluyor olabileceği anlamına gelir. Kaynak ve akış kontrol edilir; hasta hipoksik kalırsa üst basamağa bildirilir.

Cevap

A · Torba şişkin kalsın diye oksijen kaynağını ve akışı kontrol etmelidir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Live vaccines are usually avoided

Cevap neden bu

Live vaccines, such as yellow fever, can cause infection in immunosuppressed patients and are usually avoided. Inactivated vaccines, such as influenza, are recommended, although the response may be weaker.

Cevap

B · Live vaccines are usually avoided
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · "I only need to check my skin when something hurts."

Cevap neden bu

Patients usually cannot feel pain below the injury, so pain cannot warn them of pressure damage. They need daily skin checks, often with a mirror, regular pressure relief and good skin hygiene.

Cevap

B · "I only need to check my skin when something hurts."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · They may increase the risk of perforation

Cevap neden bu

Stimulating peristalsis can raise pressure on an inflamed appendix and may lead to rupture and peritonitis. The patient is kept nil by mouth while awaiting surgical assessment.

Cevap

B · They may increase the risk of perforation
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate

Cevap neden bu

These are early signs of compartment syndrome, where raised pressure in a muscle compartment reduces blood flow. Constrictive dressings are released, the limb is kept at heart level and urgent surgical review is needed, as fasciotomy may be required.

Cevap

B · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Help her sit, then stand slowly with support

Cevap neden bu

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Cevap

B · Help her sit, then stand slowly with support
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."

Cevap neden bu

Exclusively breastfed babies under 6 months do not need extra water, even in hot weather; more frequent feeds meet their needs. Water can fill the stomach and reduce milk intake.

Cevap

A · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help

Cevap neden bu

Asking clearly and calmly about suicidal thoughts does not increase risk and often brings relief. It allows the nurse to assess risk, keep the young person safe and refer for mental health support.

Cevap

B · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Compensated shock that needs urgent treatment

Cevap neden bu

Tachycardia, prolonged capillary refill and cool peripheries with a normal blood pressure suggest compensated shock. Children can maintain blood pressure until they suddenly decompensate, so urgent medical review and fluid resuscitation are needed.

Cevap

C · Compensated shock that needs urgent treatment
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · A trained professional interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters translate accurately and keep confidentiality. Family members, especially children, may filter information and should not interpret sensitive assessments such as those about suicide or abuse.

Cevap

A · A trained professional interpreter
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Sürekli gözlemle solunum ve dolaşım

Cevap neden bu

Kısıtlama sırasındaki ölümlere çoğunlukla solunum sorunları neden olur. Nedenler üzerine bir değerlendirme görüşmesi, hasta sakinleştiğinde daha sonra yapılır. Solunumun, hava yolunun, dolaşımın, cildin ve ruhsal durumun sürekli izlenmesi esastır ve kısıtlama güvenli olur olmaz sonlandırılır.

Cevap

A · Sürekli gözlemle solunum ve dolaşım
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 165 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

5·12 + 5 = 65 in

İnçten santimetreye

h = 65·2,54 = 165,1 ≈ 165 cm

Cevap

h = 165 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 3

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

7,5 mL × 3 × 14 = 315 mL

Şişeler

315/150 = 2,1 → N = 3

Cevap

N = 3
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Hacim

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Cevap

V = 0,3 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 2 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

5·20 = 100 mg

Hacim

V = (100/250)·5 = 2 mL

Cevap

V = 2 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

60/60 = 1 mL/min

Damla hızı

R = 1·10 = 10 gtt/min

Cevap

R = 10 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Saatlik doz

3·60 = 180 mg/h

Pompa hızı

R = 180/8 = 22,5 mL/h

Cevap

R = 22,5 mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,27 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

500 + 200 + 375 = 1075 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1075/(106·8) = 1,268 ≈ 1,27 mL/kg/h

Cevap

U = 1,27 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 380 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

08:15 → 09:45 = 1,5 h

Verilen hacim

80·1,5 = 120 mL

Kalan hacim

V = 500 − 120 = 380 mL

Cevap

V = 380 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor → 3
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon) → 4

Toplayın

GCS = 3 + 3 + 4 = 10

Şiddet

GCS 10 → orta

Cevap

orta
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
oda havasında → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions