NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?

  1. AIdentity versus role confusion
  2. BIntegrity versus despair
  3. CIndustry versus inferiority
  4. DTrust versus mistrust
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with type 1 diabetes is vomiting and not eating. Which advice is correct?

  1. AKeep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
  2. BDrink only sugar-free fluids and stop testing for ketones until better
  3. CHalve every dose and stop testing the glucose
  4. DStop all insulin until eating normally again
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Bir hastanın kanı kazara gözlere sıçradığında hemşire ne yapmalıdır?

  1. AAntibiyotikli göz damlası damlatıp kimseye söylememelidir
  2. BGözleri hemen bol su veya serum fizyolojikle yıkamalı, sonra bildirmelidir
  3. Cİşlemi bitirip ertesi gün bildirmelidir
  4. DÖnce kanı gidermek için gözleri temiz, kuru bir mendille hafifçe ovmalıdır
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Temas önlemleri uygulanan bir hastayla çalışan bir hemşire, önlüğün kolunda yırtık olduğunu fark ediyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AHastadan uzaklaşmalı, kişisel koruyucu ekipmanı kapı ağzında güvenle çıkarmalı, ellerini temizlemeli ve yeniden önlük giymelidir
  2. BYırtık küçük ve yalnızca kolda olduğu için çalışmaya devam etmelidir
  3. CYırtık önlüğün üzerine ikinci bir önlük giymelidir
  4. DYırtığı bir şerit bantla kapatıp devam etmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A young adult has just started an SSRI antidepressant for major depression. What should the nurse monitor most closely in the first weeks?

  1. AThoughts of suicide or self-harm
  2. BWeight loss from too much appetite
  3. CHair growth and skin color
  4. DRising blood glucose levels
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

On an addiction unit, which patient should the nurse assess first?

  1. AYawning, with a runny nose and dilated pupils
  2. BDrowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
  3. CAnxious, with goose bumps, stomach cramps and loose stools
  4. DAsking for an extra blanket and a hot drink
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. APeak flow readings
  2. BWeekly temperature and a single blood glucose reading
  3. CFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  4. DMonthly HbA1c
8.Klinik hemşirelikZor

Postoperatif bir hastanın sıvı bolusuna rağmen kalp hızı 115/dk, ateşi 38,6 °C, solunum sayısı 26/dk ve kan basıncı 85/50 mmHg. Bu büyük olasılıkla neyi gösterir?

  1. AAcil yoğun bakım değerlendirmesi gerektiren septik şok
  2. BYalnızca hafif dehidratasyon
  3. CAmeliyattan sonraki ilk günlerde görülen normal bir inflamatuvar yanıt
  4. DTaburculuk kaygısı
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A 55-year-old has a positive fecal immunochemical test (FIT) during routine screening. What is the usual next step?

  1. AStart an iron supplement only
  2. BRepeat the test in 10 years
  3. CReferral for colonoscopy
  4. DNo action if there are no symptoms
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

The nurse teaches a patient with thrombocytopenia (platelets 25 × 10³/µL) about home safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll use an electric razor to shave"
  2. B"I'll blow my nose gently, not forcefully"
  3. C"I'll take aspirin if I get a headache"
  4. D"I'll use a soft-bristled toothbrush"
11.FarmakolojiOrta

Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?

  1. AIt stops the vaccine from working
  2. BIt causes severe, permanent hearing loss in young children
  3. CIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
  4. DIt causes grey baby syndrome
12.FarmakolojiZor

Why must several weeks pass before starting an MAO inhibitor after stopping fluoxetine?

  1. AFluoxetine permanently and irreversibly blocks MAO enzymes
  2. BFluoxetine must first be converted into an MAO inhibitor
  3. CFluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
  4. DMAO inhibitors are absorbed only after fluoxetine is gone
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Septic shock belongs to which category of shock?

  1. AObstructive shock
  2. BCardiogenic shock
  3. CHypovolaemic shock
  4. DDistributive shock
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with obstructive sleep apnoea who uses CPAP at home is having surgery. Which plan is safest after the operation?

  1. ANurse the patient lying flat on their back to keep the airway open
  2. BUse their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
  3. CGive extra opioids so the patient sleeps through the night
  4. DLeave the CPAP machine at home, as it is not needed while in hospital
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A urine dipstick is positive for nitrites. What does this suggest?

  1. AThe patient is dehydrated and needs more fluid
  2. BBacteria that convert nitrate are present
  3. CThe urine has a lot of glucose in it
  4. DThe kidneys are losing too much protein
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A prescription reads "Insulin 10U". Why is this a safety problem?

  1. A"U" means the insulin must be given intravenously
  2. B"U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose
  3. CThere is no problem as long as the nurse can read it
  4. DInsulin doses must always be written in millilitres
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Hafif akut pankreatitte beslenmeyle ilgili hangi ifade güncel kılavuzlara uyar?

  1. AHastalar yalnızca parenteral beslenmeyle beslenmelidir
  2. BAmilaz normale dönene kadar yiyecek verilmez
  3. CAğrı ve bulantı izin verir vermez oral beslenmeye erken yeniden başlanabilir
  4. DHastalar pankreası dinlendirmek için en az üç hafta ağızdan beslenmemelidir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Which medicine commonly needs enteral feeds paused before and after each dose because the feed reduces its absorption?

  1. AParacetamol
  2. BOmeprazole liquid
  3. CPhenytoin
  4. DLactulose
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

30. haftada hangi fundus yüksekliği beklenen büyümeyle uyumludur?

  1. A18 cm
  2. B36 cm
  3. C29 cm
  4. D22 cm
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Bir fetal kalp hızı kaydında bazal değişkenliğin olmadığı ve tekrarlayan geç deselerasyonlar görülüyor. Bu nasıl sınıflandırılır ve ne gerektirir?

  1. AKategori III: hızlı müdahale ve hızlandırılmış doğuma hazırlık gerektiren anormal kayıt
  2. BFetal uyku sırasında normal patern
  3. CKategori II: yalnızca rutin gözleme ve belgelemeye devam gerektiren belirsiz kayıt
  4. DKategori I: normal, rutin bakım
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which diet is usually advised for a child with nephrotic syndrome while there is oedema?

  1. ANo added salt
  2. BA protein-free diet to rest the kidneys completely
  3. CA high-salt diet to replace losses in the urine
  4. DA carbohydrate-free diet to reduce fluid retention
22.Pediatri hemşireliğiZor

3 haftalık bir bebeğin rektal ateşi 38,3 °C'dir. Bebek her zamankinden biraz daha az besleniyor ancak iyi görünüyor. Hemşire ne önermelidir?

  1. AAcil işlem gerekmez; çünkü bu yaş grubunda ateş genellikle diş çıkarmaya veya fazla giydirmeye bağlıdır
  2. BAntipiretik vermek ve 3 gün sonra gözden geçirmek
  3. CAcil tıbbi değerlendirme; çünkü küçük bir bebekte ateş ciddi enfeksiyonun belirtisi olabilir
  4. DBebeği hafif giydirmek ve ne olacağını beklemek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which tool is widely used to screen for delirium at the bedside?

  1. AThe CAGE questionnaire
  2. BThe Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS)
  3. CThe CIWA-Ar
  4. DThe Confusion Assessment Method (CAM)
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

The parent of a child recently diagnosed with autism asks, "Did his vaccines cause this?" What is the most accurate response?

  1. A"Large studies have found no link between vaccines and autism."
  2. B"Yes, the MMR vaccine is a proven cause of autism."
  3. C"We don't know, so it is best to stop all of his other vaccines."
  4. D"Autism is caused by cold and distant parenting styles in early childhood."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C102,1 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 102,1 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

102,1 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tsp · 3/gün · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 10 gün boyunca 8 saatte bir oral süspansiyondan 1½ tsp yazıyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1½ tsp8 saatte bir10 gün1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
30 kg15 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 30 kg. Order edilen doz günde 15 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

30 kg15 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
120 mg/5 mLV = ? mL

14 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 120 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 20 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

14 kg20 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 12 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg250 mL8 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 1000 mg ilaç içeriyor ve 8 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

1000 mg/250 mL8 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu100 mLsu300 mLjöle120 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar500 mLidrar200 mLyara dreni140 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 64 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

64 kg12 hidrar: 500 mLidrar: 200 mLyara dreni: 140 mLkusmuk: 150 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL150 mL verilen50 mL/h06:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 50 mL/h hızla gidiyor. Saat 06:30’de 150 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL150 mL verilen50 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 8/dk, SpO₂ %97 ek oksijen altında, kan basıncı 90/54 mmHg, nabız 44/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,5 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 8SpO₂ 97%O₂SBP 90HR 44AT 37,5 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %98 ek oksijen altında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 18SpO₂ 98%O₂SBP 136HR 64AT 38,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Integrity versus despair

Cevap neden bu

In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.

Cevap

B · Integrity versus despair
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often

Cevap neden bu

Sick-day rules say people with type 1 diabetes should never stop their insulin, as illness increases glucose and the risk of ketoacidosis. Frequent testing and early advice are needed.

Cevap

A · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Gözleri hemen bol su veya serum fizyolojikle yıkamalı, sonra bildirmelidir

Cevap neden bu

Mukozalar, örneğin göz yıkama istasyonunda, hemen bol su veya serum fizyolojikle yıkanır. Riskin değerlendirilebilmesi ve maruziyet sonrası tedavinin düşünülebilmesi için olay hemen bildirilir.

Cevap

B · Gözleri hemen bol su veya serum fizyolojikle yıkamalı, sonra bildirmelidir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Hastadan uzaklaşmalı, kişisel koruyucu ekipmanı kapı ağzında güvenle çıkarmalı, ellerini temizlemeli ve yeniden önlük giymelidir

Cevap neden bu

Yırtık kişisel koruyucu ekipman cildin ve giysilerin kontaminasyonuna izin verir. Güvenli olduğunda hemşire hastadan uzaklaşır, ekipmanı kapı ağzında veya ön odada doğru sırayla çıkarır, ellerini temizler ve yeni ekipman giyer.

Cevap

A · Hastadan uzaklaşmalı, kişisel koruyucu ekipmanı kapı ağzında güvenle çıkarmalı, ellerini temizlemeli ve yeniden önlük giymelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Thoughts of suicide or self-harm

Cevap neden bu

In the early weeks of antidepressant treatment, especially in young people, suicidal thoughts may increase. Patients and families are taught to report them at once.

Cevap

A · Thoughts of suicide or self-harm
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min

Cevap neden bu

Pinpoint pupils, drowsiness and slow breathing suggest opioid overdose, which can be fatal. Yawning, a runny nose, dilated pupils and cramps are signs of opioid withdrawal, which is distressing but rarely life-threatening.

Cevap

B · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Cevap neden bu

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Cevap

C · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Acil yoğun bakım değerlendirmesi gerektiren septik şok

Cevap neden bu

Sıvıya yanıt vermeyen hipotansiyonla birlikte enfeksiyon belirtileri septik şoku düşündürür. Antibiyotikler ve kaynak kontrolünün yanı sıra büyük olasılıkla vazopresörler ve yoğun bakım desteği gerekir.

Cevap

A · Acil yoğun bakım değerlendirmesi gerektiren septik şok
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Referral for colonoscopy

Cevap neden bu

A positive FIT means hidden blood in the stool, which may come from a polyp, cancer or other lesion, so a colonoscopy is needed to find the source. A positive screening test is never ignored, even without symptoms.Kontrol edilen kaynak: Fecal Occult Blood Test (FOBT) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Referral for colonoscopy
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · "I'll take aspirin if I get a headache"

Cevap neden bu

Aspirin irreversibly inhibits platelet function and raises the bleeding risk further in thrombocytopenia, so it and other NSAIDs are avoided unless prescribed. An electric razor, gentle nose blowing and a soft toothbrush reduce minor bleeding.Kontrol edilen kaynak: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Aspirin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · "I'll take aspirin if I get a headache"
11.Farmakoloji

Cevap: C · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain

Cevap neden bu

Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.

Cevap

C · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Farmakoloji

Cevap: C · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives

Cevap neden bu

Norfluoxetine, the active metabolite of fluoxetine, stays in the body for weeks. A long washout is needed before an MAOI to avoid serotonin syndrome.

Cevap

C · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Distributive shock

Cevap neden bu

In distributive shock (septic, anaphylactic, neurogenic), vessels dilate and leak, so blood is maldistributed and pressure falls. Obstructive shock includes PE, tamponade and tension pneumothorax; cardiogenic shock is pump failure; hypovolaemic shock is volume loss.

Cevap

D · Distributive shock
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution

Cevap neden bu

Sedatives and opioids worsen airway collapse in OSA. Patients should bring and use their CPAP after surgery, be monitored with pulse oximetry, have opioid-sparing analgesia where possible and be nursed semi-upright or on their side.

Cevap

B · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Bacteria that convert nitrate are present

Cevap neden bu

Many urinary pathogens convert dietary nitrate to nitrite, so a positive nitrite test supports a bacterial UTI. A negative result does not rule infection out. Leucocytes on the dipstick show white cells.

Cevap

B · Bacteria that convert nitrate are present
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · "U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose

Cevap neden bu

A handwritten "U" can look like a 0, turning 10 units into 100. The word "units" must be written in full. Insulin errors are a well-known cause of serious harm.

Cevap

B · "U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Ağrı ve bulantı izin verir vermez oral beslenmeye erken yeniden başlanabilir

Cevap neden bu

Erken oral veya enteral beslenme, uzun süreli ağızdan beslenmeme veya parenteral beslenmeye kıyasla bağırsak bariyerini korumaya yardımcı olur ve enfeksiyonu azaltır. Hafif pankreatitte düşük yağlı diyete, tolere edilir edilmez genellikle yeniden başlanır; enzim düzeylerinin önce normale dönmesi gerekmez.

Cevap

C · Ağrı ve bulantı izin verir vermez oral beslenmeye erken yeniden başlanabilir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Phenytoin

Cevap neden bu

Enteral feeds bind phenytoin and lower its levels, risking seizures. Feeds are usually paused around doses, as advised by the pharmacist, and drug levels are monitored.

Cevap

C · Phenytoin
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · 29 cm

Cevap neden bu

30. haftada beklenen fundus yüksekliği yaklaşık 28–32 cm'dir. Gebelik haftasından 2–3 cm'den fazla fark, genellikle ultrasonla izlenmelidir.

Cevap

C · 29 cm
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Kategori III: hızlı müdahale ve hızlandırılmış doğuma hazırlık gerektiren anormal kayıt

Cevap neden bu

Üç kategorili sistemde bazal değişkenliğin olmaması ile birlikte tekrarlayan geç veya değişken deselerasyonlar ya da bradikardi Kategori III'tür. İntrauterin resüsitasyona hemen başlanır, ekip çağrılır ve patern düzelmezse doğum hızlandırılır.

Cevap

A · Kategori III: hızlı müdahale ve hızlandırılmış doğuma hazırlık gerektiren anormal kayıt
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · No added salt

Cevap neden bu

During the oedematous phase, salt is limited to reduce fluid retention, and fluids may be restricted if advised. Protein is not stopped; a normal, balanced intake for age is usually recommended.

Cevap

A · No added salt
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Acil tıbbi değerlendirme; çünkü küçük bir bebekte ateş ciddi enfeksiyonun belirtisi olabilir

Cevap neden bu

3 aydan küçük (özellikle 28 günden küçük) bir bebekte 38 °C veya üzeri her ateş, bebek iyi görünse bile sepsis, idrar yolu enfeksiyonu veya menenjit açısından acil tıbbi değerlendirme gerektirir.

Cevap

C · Acil tıbbi değerlendirme; çünkü küçük bir bebekte ateş ciddi enfeksiyonun belirtisi olabilir
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · The Confusion Assessment Method (CAM)

Cevap neden bu

The CAM checks for acute onset and fluctuating course, inattention, and either disorganised thinking or an altered level of consciousness. Other tools, such as the 4AT, are also used.

Cevap

D · The Confusion Assessment Method (CAM)
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · "Large studies have found no link between vaccines and autism."

Cevap neden bu

Large, well-conducted studies have found no link between vaccines and autism, and the paper that first claimed a link was retracted. Autism is a neurodevelopmental condition with strong genetic contributions.

Cevap

A · "Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 38,9 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

102,1 − 32 = 70,1

5/9 ile çarpın

T = 70,1·5/9 = 38,94 ≈ 38,9 °C

Cevap

T = 38,9 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 225 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Tüm tedavi

V = 7,5 mL × 3/gün × 10 = 225 mL

Cevap

V = 225 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 150 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

15·30 = 450 mg

Doz başına

D = 450/3 = 150 mg

Cevap

D = 150 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 11,7 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

20·14 = 280 mg

Hacim

V = (280/120)·5 = 11,67 ≈ 11,7 mL

Cevap

V = 11,7 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 21 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

12·60 = 720 min

Damla hızı

R = 1500·10/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Cevap

R = 21 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 21 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 32 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

1000/250 = 4 mg/mL

Doz hızı

D = 4·8 = 32 mg/h

Cevap

D = 32 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,91 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

500 + 200 = 700 mL

Kilogram başına saatlik

U = 700/(64·12) = 0,9115 ≈ 0,91 mL/kg/h

Cevap

U = 0,91 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 150 = 350 mL

Süre

t = 350/50 = 7 h

Cevap

t = 7 h

Bu yaklaşık 7 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 13:30 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 8/min → 3
SpO₂ 97% → 0
oksijen altında → 2
SBP 90 mmHg → 3
HR 44/min → 1
uyanık (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 3 + 1 + 0 + 0 = 9

Cevap

NEWS2 = 9
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oksijen altında → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions