NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why do nurses often count the respiratory rate while still appearing to take the pulse?

  1. APatients who know their breathing is watched tend to change it
  2. BThe pulse and breathing rates are always the same number
  3. CIt is not allowed to tell patients that breathing is measured
  4. DCounting breaths is only accurate when the wrist is held
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why can a patient with a high fever be in negative fluid balance even when measured intake equals measured output?

  1. AFever causes the body to make extra water from fat
  2. BFever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
  3. CFever makes the kidneys produce extra urine that cannot be measured
  4. DFever has no effect on the body's water balance
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient is admitted to an inpatient mental health unit. Why are personal belongings checked?

  1. ATo make a list of valuable items for insurance
  2. BTo find out what the patient likes to wear during the hospital stay
  3. CTo remove items that could be used to harm self or others
  4. DTo decide which family members may visit
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient rescued from a house fire has a headache and confusion, but the pulse oximeter reads 99%. Why might this reading be misleading?

  1. APulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
  2. BPulse oximeters always read falsely low after any kind of smoke exposure
  3. CConfusion and headache make pulse oximetry readings inaccurate in every patient
  4. DThe reading is accurate, so carbon monoxide poisoning is ruled out
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient speaks little English, and the nurse needs to explain a new procedure. What is the best way to communicate?

  1. AAsk the patient’s 10-year-old child to translate
  2. BUse a professional medical interpreter
  3. CSpeak loudly and slowly in English
  4. DUse hand gestures and hope the patient understands
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Santral venöz kateteri olan bir hasta, hat çıkarılırken aniden nefes darlığı, göğüs ağrısı ve düşen SpO₂ ile karşılaşıyor. Hemşire önce ne yapar?

  1. AOlası tıkanıklığı gidermek için kateteri serum fizyolojikle yıkar
  2. BHastadan yavaş derin nefes almasını ister ve devam eder
  3. CBölgeyi kapatır, hastayı sol yana baş aşağı çevirir, oksijen verir ve yardım çağırır
  4. DHastayı dik oturtur ve hattı hızla çıkarmayı bitirir
7.Klinik hemşirelikOrta

DSÖ analjezik merdiveni ne önerir?

  1. AAnaljeziyi yalnızca ağrı şiddetlendiğinde vermeyi
  2. BKanser ağrısında yalnızca ilaç dışı yöntemler kullanmayı
  3. CTüm hastalara güçlü opioidlerle başlamayı
  4. DAğrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi
8.Klinik hemşirelikZor

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose six hours ago and says they feel well. Why is treatment still urgent?

  1. APatients who feel well after six hours never need any treatment at all
  2. BParacetamol damage only shows up in the kidneys, many weeks later
  3. CLiver damage develops later, and the antidote works best when given early
  4. DParacetamol overdose causes immediate breathing problems
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?

  1. ATake each tablet with milk to protect the stomach
  2. BTake the tablet with an antacid to improve absorption
  3. CYour urine will turn bright orange while you take it
  4. DYour stools may turn dark green or black
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient's potassium is 7,2 mEq/L, and the monitor shows wide QRS complexes. Several treatments are prescribed. Which should be given first?

  1. AAn oral potassium binder dose
  2. BUrgent hemodialysis session
  3. CIV calcium gluconate (or chloride)
  4. DIV furosemide (a loop diuretic)
11.FarmakolojiOrta

Metformin kan şekerini esas olarak nasıl düşürür?

  1. ABöbrekte glukoz emilimini engeller
  2. BKaraciğerin glukoz üretimini azaltır
  3. CPankreastan insülin salınımını uyarır
  4. DEksik insülinin yerini alır
12.FarmakolojiZor

In myxoedema coma, why is hydrocortisone often given before or with thyroid hormone?

  1. AHydrocortisone makes thyroid hormone work faster
  2. BThyroid hormone is inactive unless hydrocortisone is given
  3. CHydrocortisone prevents the hypoglycaemia caused by levothyroxine
  4. DThyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

What is the main difference between CPAP and bilevel NIV (often called BiPAP)?

  1. ABilevel NIV gives oxygen only, without any positive airway pressure
  2. BBilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
  3. CCPAP is given only through a tracheostomy
  4. DCPAP is mainly used to lower a raised PaCO₂ in COPD exacerbations
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Which method best confirms that an endotracheal tube is in the trachea?

  1. AMisting inside the tube
  2. BThe chest rising on one side only
  3. CThe patient's skin colour improving
  4. DA sustained waveform on capnography
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Hasta her hemodiyaliz seansından önce ve sonra neden tartılır?

  1. AÖnümüzdeki hafta için her ilacın dozunu hesaplamak için
  2. BNe kadar sıvı çekildiğini görmek ve kuru ağırlığa yön vermek için
  3. CMakine kilo olmadan başlayamadığı için
  4. DMalnütrisyona bağlı kilo kaybını kontrol etmek için
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

On the first day after a kidney transplant, urine output suddenly falls from 200 mL/h to 10 mL/h. What should the nurse check first?

  1. AThat the catheter is not blocked or kinked
  2. BWhether the patient has eaten
  3. CThe patient's blood glucose level
  4. DThe patient's temperature and pulse
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

İleal konduiti (ürostomi) olan bir hasta idrardaki mukustan endişe ediyor. Doğru açıklama nedir?

  1. ABağırsak tıkanıklığı geliştiğini gösterir
  2. BStomanın başarısız olduğu ve cerrahi gerektirdiği anlamına gelir
  3. CKonduit ince bağırsaktan yapıldığı için normaldir
  4. DBöbrek taşı belirtisidir ve bugün bildirilmelidir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Kemoterapi sonrası filgrastim (G-CSF) alan bir hasta hangi yan etkiyi bekleyeceğini soruyor. En sık yan etki hangisidir?

  1. AKemik iliği uyarıldığı için ağrılı kemik ağrısı
  2. BKalıcı işitme kaybı
  3. CBeyaz hücre sayısında hızlı düşüş
  4. Dİlk enjeksiyondan günler sonra tam saç dökülmesi
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

In fetal circulation, what is the function of the foramen ovale?

  1. AIt carries blood from the aorta back to the placenta
  2. BIt carries blood from the pulmonary artery to the aorta
  3. CIt lets blood from the umbilical vein bypass the liver
  4. DIt shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?

  1. ATo decide whether the baby needs vitamin K
  2. BTo check the mother's blood type and Rh factor
  3. CTo estimate the baby's gestational age from its weight
  4. DTo check that it is complete and nothing is retained
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hangi bulgu aort koarktasyonunu düşündürür?

  1. AKollarda bacaklardan daha yüksek kan basıncı ve zayıf femoral nabızlar
  2. BHavlayan öksürük
  3. CTüm ekstremitelerde eşit kan basıncı
  4. DGüçlü femoral nabızlar, zayıf kol nabızları ve kollarda daha düşük kan basıncı
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which finding in a 12-month-old needs further developmental evaluation?

  1. APulls to stand and walks holding on to furniture
  2. BBecomes upset when a stranger picks her up
  3. CSays "mama" and "dada" to the right parent and waves bye-bye
  4. DA strong Moro reflex is still present
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which feature helps distinguish normal grief from major depression?

  1. AGrief always lasts less than 2 weeks
  2. BIn grief, the person feels worthless and hopeless all the time
  3. CIn grief, the person cannot feel any positive emotions or enjoy any memories of the person who died
  4. DIn grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

İzolasyondaki bir hasta uyuyor gibi görünüyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ANasıl hissettiğini sormak ve solunumunu kontrol etmek için hastayı her 5 dakikada bir uyandırmak
  2. BHasta uyuduğu için gözlemi bırakmak
  3. CHastayı bir sonraki vardiyaya kadar bırakmak
  4. DSolunumu ve esenliği kontrol ederek gözlemi gereken sıklıkta sürdürmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,5 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 35,5 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

35,5 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
132 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 132 g/L. Bunu Hb g/dL cinsinden ifade edin.

132 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

22 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2,5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 25 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

22 kg2,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
50k birim1000 mL? mL/h1250 birim/h

Bir infüzyon 1000 mL'de 50000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1250 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

50000 birim/1000 mL1250 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL20 gtt/mL5 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 5 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL5 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 400 mg ilaç içeriyor ve 15 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

400 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba250 mLjöle120 mLsüt240 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar475 mLidrar475 mLidrar500 mLidrar225 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çorba: 250 mLjöle: 120 mLsüt: 240 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL200 mL verilen60 mL/h21:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 21:00’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL200 mL verilen60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, 75/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Patients who know their breathing is watched tend to change it

Cevap neden bu

Breathing can be changed on purpose, so a patient who is aware of being watched may breathe differently. Counting unobtrusively for a full minute gives a more accurate rate.

Cevap

A · Patients who know their breathing is watched tend to change it
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing

Cevap neden bu

Insensible losses through the skin and lungs are not measured and rise with fever and fast breathing. A balanced chart can therefore hide a real fluid deficit.

Cevap

B · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · To remove items that could be used to harm self or others

Cevap neden bu

Belongings are searched with the patient, according to policy, for items such as sharp objects, cords, drugs and lighters. These are stored safely to reduce the risk of self-harm or violence.

Cevap

C · To remove items that could be used to harm self or others
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin

Cevap neden bu

Standard pulse oximeters read carboxyhemoglobin as oxyhemoglobin, so SpO2 can look normal in carbon monoxide poisoning. A blood carboxyhemoglobin level confirms it, and high-flow oxygen is given.

Cevap

A · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Use a professional medical interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters give accurate, confidential translation of medical information. Family members, especially children, may leave things out and should not be used for important explanations.

Cevap

B · Use a professional medical interpreter
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Bölgeyi kapatır, hastayı sol yana baş aşağı çevirir, oksijen verir ve yardım çağırır

Cevap neden bu

Hat çıkarılırken ortaya çıkan bu belirtiler hava embolisini düşündürür. Bölgeyi hava geçirmez bir pansumanla kapatmak daha fazla havanın girmesini önler; sol yan, baş aşağı pozisyon ise havanın kalbin sağ tarafında, pulmoner arterden uzakta hapsolmasına yardımcı olur. Oksijen ve acil yardım bunu izler.

Cevap

C · Bölgeyi kapatır, hastayı sol yana baş aşağı çevirir, oksijen verir ve yardım çağırır
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Ağrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi

Cevap neden bu

Merdiven opioid olmayanlardan (parasetamol gibi) zayıf opioidlere, sonra güçlü opioidlere ilerler; her basamakta adjuvanlar eklenebilir. Süregen ağrıda düzenli dozlama tercih edilir.

Cevap

D · Ağrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early

Cevap neden bu

Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but liver failure can develop over days. Acetylcysteine is most effective when started early, guided by timed paracetamol levels.

Cevap

C · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Your stools may turn dark green or black

Cevap neden bu

Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.Kontrol edilen kaynak: Ferrograd C patient information leaflet (ferrous sulfate + vitamin C) · electronic medicines compendium (eMC), UK (2018)

Cevap

D · Your stools may turn dark green or black
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · IV calcium gluconate (or chloride)

Cevap neden bu

With ECG changes, IV calcium is given first to stabilize the cardiac membrane within minutes. It does not lower potassium, so insulin with glucose (and sometimes albuterol/salbutamol) follows to shift potassium into cells, then binders, diuretics or dialysis remove it.Kontrol edilen kaynak: High potassium level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · IV calcium gluconate (or chloride)
11.Farmakoloji

Cevap: B · Karaciğerin glukoz üretimini azaltır

Cevap neden bu

Metformin esas olarak hepatik glukoneogenezi azaltır ve insülin duyarlılığını artırır. İnsülin salınımını uyarmadığı için tek başına kullanıldığında hipoglisemi nadirdir.

Cevap

B · Karaciğerin glukoz üretimini azaltır
12.Farmakoloji

Cevap: D · Thyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low

Cevap neden bu

Restoring thyroid hormone increases metabolic rate and cortisol clearance. If adrenal reserve is also low, this can precipitate adrenal crisis, so steroid cover is given until adrenal insufficiency is excluded.

Cevap

D · Thyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂

Cevap neden bu

CPAP gives one continuous pressure that splints the airways and alveoli open, improving oxygenation (for example in pulmonary oedema or OSA). Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure that supports ventilation, so it is used for hypercapnic respiratory failure such as COPD exacerbations.

Cevap

B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · A sustained waveform on capnography

Cevap neden bu

A sustained exhaled carbon dioxide waveform confirms tracheal placement. Misting and chest movement can be misleading, and skin colour changes late. A chest X-ray shows the depth of the tube but does not prove it is in the trachea.

Cevap

D · A sustained waveform on capnography
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Ne kadar sıvı çekildiğini görmek ve kuru ağırlığa yön vermek için

Cevap neden bu

Diyaliz öncesi ve sonrası kilo farkı ne kadar sıvı çekildiğini gösterir. Seanslar arası büyük kilo artışları aşırı sıvı alımını gösterir ve diyaliz sırasında hipertansiyon, nefes darlığı ve kramp riskini artırır.

Cevap

B · Ne kadar sıvı çekildiğini görmek ve kuru ağırlığa yön vermek için
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · That the catheter is not blocked or kinked

Cevap neden bu

A sudden drop in output after transplant may be caused by a blocked catheter, often from clots. The nurse checks the tubing and may flush the catheter per protocol, and then escalates urgently, because vascular thrombosis or rejection are also possible.

Cevap

A · That the catheter is not blocked or kinked
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Konduit ince bağırsaktan yapıldığı için normaldir

Cevap neden bu

İleal konduit, mukus üretmeye devam eden bir ileum segmenti kullanır. İdrar akışını sürdürmek için hastaların iyi sıvı içmesi teşvik edilir. Ancak ateşle birlikte bulanık, kötü kokulu idrar enfeksiyonu düşündürür.

Cevap

C · Konduit ince bağırsaktan yapıldığı için normaldir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Kemik iliği uyarıldığı için ağrılı kemik ağrısı

Cevap neden bu

Granülosit koloni uyarıcı faktörler kemik iliğini nötrofil yapmaya uyarır; bu da çoğu zaman özellikle sırtta, pelviste ve uzun kemiklerde ağrılı kemik ağrısına yol açar ve genellikle reçete edildiği şekilde basit analjezi ile yönetilir. Nadir ancak ciddi bir etki dalak rüptürüdür, bu nedenle sol üst karında veya omuz ucunda yeni ağrı hemen bildirilmelidir.

Cevap

A · Kemik iliği uyarıldığı için ağrılı kemik ağrısı
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · It shunts blood from the right atrium to the left atrium

Cevap neden bu

The foramen ovale shunts blood from the right to the left atrium. The ductus arteriosus links the pulmonary artery to the aorta, and the ductus venosus lets umbilical venous blood bypass the liver.

Cevap

D · It shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · To check that it is complete and nothing is retained

Cevap neden bu

The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.

Cevap

D · To check that it is complete and nothing is retained
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Kollarda bacaklardan daha yüksek kan basıncı ve zayıf femoral nabızlar

Cevap neden bu

Koarktasyon aortu daraltır, genellikle kollara giden atardamarların ötesinde; bu yüzden kollarda basınç yüksek, bacaklarda düşüktür ve femoral nabızlar zayıf veya gecikmiştir.

Cevap

A · Kollarda bacaklardan daha yüksek kan basıncı ve zayıf femoral nabızlar
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · A strong Moro reflex is still present

Cevap neden bu

Primitive reflexes such as the Moro fade by about 4–6 months; persistence at 12 months can suggest a neurological problem such as cerebral palsy. The other findings are normal for a 1-year-old.

Cevap

D · A strong Moro reflex is still present
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept

Cevap neden bu

In grief, sadness tends to come in waves linked to reminders of the loss, and positive memories and humour are possible. Pervasive worthlessness, self-loathing and hopelessness suggest depression.

Cevap

D · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Solunumu ve esenliği kontrol ederek gözlemi gereken sıklıkta sürdürmek

Cevap neden bu

İzolasyondaki hastalar, özellikle sedasyondan sonra, normal soluyup solumadıkları dahil politikanın gerektirdiği şekilde sürekli veya sık gözlem gerektirir. İzolasyon, gerekmediği anda sonlandırılır.

Cevap

D · Solunumu ve esenliği kontrol ederek gözlemi gereken sıklıkta sürdürmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 95,9 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

35,5·9/5 = 63,9

32 ekleyin

T = 63,9 + 32 = 95,9 °F

Cevap

T = 95,9 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 13,2 g/dL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 132 g/L × (1 L/10 dL) = 13,2 g/dL

Cevap

Hb = 13,2 g/dL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2,5·22 = 55 mg

Hacim

V = 55/25 = 2,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 2,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: R = 25 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

50000/1000 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 1250/50 = 25 mL/h

Cevap

R = 25 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 33 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

5·60 = 300 min

Damla hızı

R = 500·20/300 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Cevap

R = 33 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 33 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 60 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

400/100 = 4 mg/mL

Doz hızı

D = 4·15 = 60 mg/h

Cevap

D = 60 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1860 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 250 + 120 + 240 = 610 mL
IV infüzyon: 100·12 = 1200 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1860 mL

Cevap

I = 1860 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 13,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 200 = 800 mL

Süre

t = 800/60 = 13,33 ≈ 13,3 h

Cevap

t = 13,3 h

Bu yaklaşık 13 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 10:20 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 35

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 0 + 0 + 20 + 0 = 35

Cevap

MFS = 35
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta düzeyde anormal

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 75/min → 1
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 0 + 1 + 1 + 1 + 1 = 4

Yorum

4 → orta düzeyde anormal

Cevap

orta düzeyde anormal

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions