NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?

  1. AIdentity versus role confusion
  2. BTrust versus mistrust
  3. CIntegrity versus despair
  4. DIndustry versus inferiority
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which newly started medication most increases an older patient's risk of falling?

  1. AAn emollient cream for dry skin
  2. BA vitamin D supplement
  3. CA night-time sedative such as a benzodiazepine
  4. DRegular paracetamol (acetaminophen) for back pain
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Havayolu önlemleri uygulanan bir hastaya bakım verildikten sonra N95 solunum maskesi ne zaman çıkarılmalıdır?

  1. AAsla; vardiyanın geri kalanında takılı kalır
  2. BOdaya girer girmez
  3. COdadan çıkıp kapıyı kapattıktan sonra
  4. DOdanın içinde, eldivenleri çıkarmadan önce
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Only one airborne infection isolation room (negative pressure) is free. Which newly admitted patient should be placed in it?

  1. AA patient with an MRSA wound infection
  2. BA patient with suspected active pulmonary tuberculosis
  3. CA patient with C. difficile diarrhea
  4. DA patient with confirmed seasonal influenza and a cough
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

START triyajı sırasında yürüyemeyen bir erişkin dakikada 36 kez soluyor. Kurbana hangi kategori verilir?

  1. AKırmızı (acil)
  2. BSiyah (beklenen ölüm)
  3. CYeşil (hafif)
  4. DSarı (ertelenebilir)
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A child is admitted with a suspected Wilms tumor (nephroblastoma). Which instruction is most important for all staff?

  1. ADo not palpate the abdomen
  2. BEncourage the child to play contact sports
  3. CGive a warm bath with abdominal massage
  4. DMeasure abdominal girth by pressing firmly
7.Klinik hemşirelikOrta

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo reduce the risk of aspirating stomach contents
  2. BTo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
  3. CTo make the surgery shorter
  4. DTo lower the blood glucose before surgery
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with severe ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the number of stools falls. What complication should be suspected?

  1. AToxic megacolon
  2. BRecovery from the colitis
  3. CCoeliac disease
  4. DConstipation from dehydration
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient taking empagliflozin (an SGLT2 inhibitor) has glucose in the urine but a normal blood glucose. What is the best interpretation?

  1. AA sign of kidney failure
  2. BAn expected effect of the drug
  3. CA urinary tract infection
  4. DUncontrolled diabetes needing insulin
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has painless jaundice, itching, dark urine and pale stools. ALP is markedly raised, conjugated (direct) bilirubin is high and ALT is only mildly raised. What is the most likely cause?

  1. AGilbert syndrome, a harmless inherited bilirubin disorder
  2. BIncreased breakdown of red blood cells (hemolytic anemia)
  3. CBlockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
  4. DAcute viral hepatitis with widespread liver cell damage
11.FarmakolojiOrta

Which patient should usually not receive a live vaccine?

  1. AA patient receiving chemotherapy for leukaemia
  2. BA patient with mild seasonal allergies
  3. CA healthy adult nurse who works on a children's ward
  4. DA healthy 1-year-old child
12.FarmakolojiZor

Romatoid artrit için metotreksat haftada bir kez alınır. Bir hasta yanlışlıkla aynı dozu her gün alıyor. Temel tehlike nedir?

  1. AMetotreksat toksisitesine bağlı kemik iliği baskılanması ve mukozit
  2. Bİlaç toleransı nedeniyle artritin kötüleşmesi
  3. CSıvı tutulumuna bağlı ağır hipertansiyon
  4. DMetotreksat insülin salınımını güçlü biçimde uyardığı için hipoglisemi
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is pyridoxine (vitamin B6) often given with isoniazid?

  1. ATo prevent loss of colour vision
  2. BTo prevent gout attacks
  3. CTo prevent orange discolouration of urine
  4. DTo prevent peripheral neuropathy
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A hypotensive patient has a temperature of 39,2 °C, warm flushed skin, a bounding pulse and a fast heart rate. Which type of shock is most likely?

  1. AHypovolaemic shock from bleeding
  2. BObstructive shock from tamponade
  3. CCardiogenic shock
  4. DEarly septic (distributive) shock
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. ASoap makes the blood flow faster from the finger
  2. BWashing prevents all infection from the lancet
  3. CWashing lowers the glucose in the blood
  4. DSugar on the skin can give a falsely high reading
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with Guillain–Barré syndrome has a blood pressure that swings between 80/50 and 190/100 mmHg and a heart rate that changes suddenly. What does this suggest?

  1. AAutonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
  2. BA faulty blood pressure cuff that should be replaced and the readings ignored
  3. CA drug reaction that means all medicines must stop
  4. DAnxiety that will settle with reassurance alone
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which infection control measure is correct for a patient with C. difficile diarrhoea?

  1. AA face mask for the patient and visitors only
  2. BA single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing
  3. CNo special measures once antibiotics have started
  4. DA shared bay, as long as alcohol gel is used after every contact
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 2 of nasogastric feeding, a severely malnourished patient becomes weak and breathless with ankle swelling. Phosphate is 0,4 mmol/L. What is most likely?

  1. AAn allergy to the feed formula
  2. BNormal adjustment to the new feed
  3. CRefeeding syndrome
  4. DToo little calorie intake
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman in late pregnancy has numbness and tingling in her thumb and first fingers, worse at night. What is the most likely cause?

  1. ACarpal tunnel syndrome
  2. BA stroke caused by pre-eclampsia
  3. CLow blood calcium
  4. DVitamin K deficiency
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

At 4 hours, a newborn's temperature is 37,9 °C (100,2 °F). He is wrapped in three blankets under a heater. What should the nurse do first?

  1. APlace him in a cold bath
  2. BStart antibiotics without further assessment
  3. CGive an antipyretic medicine immediately
  4. DRemove extra layers and recheck
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which diet is usually recommended for a child with cystic fibrosis?

  1. AA high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
  2. BA low-protein diet to reduce the work of the pancreas
  3. CA low-salt diet to protect the heart and kidneys from damage later in life
  4. DA low-fat diet to reduce greasy stools and abdominal pain
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 3-month-old has large, flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. The parents say they have been there since birth. What is the best action?

  1. AReport them straight away to the safeguarding team as suspected physical abuse
  2. BDocument them with size and location as congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots)
  3. CRequest urgent clotting tests and a full blood count to look for a bleeding disorder
  4. DApply cold packs several times a day to reduce the discoloration
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient from a culture in which communication with ancestors is common says she sometimes hears her late grandmother giving advice. What is the most appropriate nursing approach?

  1. ARecord it immediately as a command hallucination
  2. BTell her that her beliefs are not real
  3. CAvoid asking about it, because culture is not relevant to mental health
  4. DExplore the experience in her cultural context before calling it a symptom
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Three weeks after her husband died, a woman says she sometimes briefly hears him call her name at home. She is otherwise eating, sleeping and coping. How should the nurse interpret this?

  1. ABrief experiences like this can be part of normal grief
  2. BIt is a sign of schizophrenia that needs antipsychotic medicine
  3. CIt proves she has severe major depression with psychosis
  4. DIt means she has delirium and needs urgent tests
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C101,6 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 101,6 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

101,6 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1,6 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir serum kreatinin sonucu 1,6 mg/dL. Kreatinin için 1 mg/dL = 88,4 µmol/L kullanarak c değerini en yakın tam sayıyla µmol/L cinsinden bulun.

1,6 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.Doz hesaplarıOrta
45 kg10 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 45 kg ve tek doz olarak 10 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

45 kg10 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
25%stoksu = ? mL

%25 (a/h) stok çözeltiden 200 mL %2 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Stoka ne kadar su W eklenmelidir?

C₁ = 25%C₂ = 2%V₂ = 200 mL
W = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL20 gtt/mL5 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 5 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

1500 mL5 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg250 mL15 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 1000 mg ilaç içeriyor ve 15 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

1000 mg/250 mL15 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay200 mLjöle120 mLsüt200 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar300 mLidrar400 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 57 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

57 kg12 hidrar: 300 mLidrar: 400 mLkusmuk: 150 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 60 mL/hbaşlangıç 14:00ttoplam​ = ? h100 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 14:00’de 100 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 60 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL100 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor, yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Integrity versus despair

Cevap neden bu

In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.

Cevap

C · Integrity versus despair
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · A night-time sedative such as a benzodiazepine

Cevap neden bu

Sedatives cause drowsiness, slowed reactions and unsteadiness, especially at night and in older adults. Diuretics and drugs that lower blood pressure also raise falls risk.

Cevap

C · A night-time sedative such as a benzodiazepine
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Odadan çıkıp kapıyı kapattıktan sonra

Cevap neden bu

Bulaşıcı partiküller odanın havasında kaldığı için solunum maskesi, kapı kapatıldıktan sonra odanın dışında çıkarılır, ardından el hijyeni yapılır. Eldivenler, gözlük ve önlük önce çıkarılır.

Cevap

C · Odadan çıkıp kapıyı kapattıktan sonra
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis

Cevap neden bu

Tuberculosis needs airborne precautions in a negative-pressure room. Influenza needs droplet precautions and MRSA and C. difficile need contact precautions, which can be given in an ordinary single room.

Cevap

B · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Kırmızı (acil)

Cevap neden bu

START’ta 30/dk’nın üzerindeki solunum sayısı kurbanın acil (kırmızı) etiketleneceği anlamına gelir. 30 veya altındaki sayılar perfüzyon ve zihinsel durum kontrollerine geçer.

Cevap

A · Kırmızı (acil)
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Do not palpate the abdomen

Cevap neden bu

Palpating a Wilms tumor can rupture the capsule and spread cancer cells. A sign is often put on the bed to warn staff not to palpate the abdomen.

Cevap

A · Do not palpate the abdomen
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Cevap neden bu

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Cevap

A · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Toxic megacolon

Cevap neden bu

Toxic megacolon is acute dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity, and it can perforate. Reduced stool frequency with worsening distension is a warning sign needing urgent surgical review.

Cevap

A · Toxic megacolon
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · An expected effect of the drug

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors block glucose reabsorption in the proximal tubule, so glycosuria is expected even with normal blood glucose. Urine glucose cannot be used to monitor control in these patients. The drugs also raise the risk of genital infections and DKA.Kontrol edilen kaynak: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · An expected effect of the drug
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct

Cevap neden bu

In obstruction, conjugated bilirubin backs up into the blood and is passed in the urine, making it dark, while stools are pale and ALP rises. Hemolysis and Gilbert syndrome raise unconjugated bilirubin; hepatitis raises ALT much more.Kontrol edilen kaynak: Bilirubin in Urine · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
11.Farmakoloji

Cevap: A · A patient receiving chemotherapy for leukaemia

Cevap neden bu

Live attenuated vaccines can cause serious infection in immunosuppressed people and are generally avoided in pregnancy. Inactivated vaccines are safe but may give a weaker response.

Cevap

A · A patient receiving chemotherapy for leukaemia
12.Farmakoloji

Cevap: A · Metotreksat toksisitesine bağlı kemik iliği baskılanması ve mukozit

Cevap neden bu

Metotreksat dihidrofolat redüktazı inhibe eder. Günlük dozlama kemik iliği ve bağırsak mukozası gibi bölünen dokularda ölümcül olabilen toksisiteye neden olur. Kurtarma tedavisi olarak folinik asit kullanılır.

Cevap

A · Metotreksat toksisitesine bağlı kemik iliği baskılanması ve mukozit
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · To prevent peripheral neuropathy

Cevap neden bu

Isoniazid increases pyridoxine loss, which can cause peripheral neuropathy, especially in people with diabetes, alcohol dependence, malnutrition or HIV. Pyridoxine prevents this. Isoniazid can also cause hepatitis. Ethambutol affects vision; pyrazinamide can cause gout.

Cevap

D · To prevent peripheral neuropathy
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Early septic (distributive) shock

Cevap neden bu

Early septic shock often causes warm peripheries and bounding pulses because of widespread vasodilation. Cardiogenic, hypovolaemic and obstructive shock usually cause cool, clammy skin from vasoconstriction. Septic shock can later become "cold" as it progresses.

Cevap

D · Early septic (distributive) shock
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Cevap neden bu

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Cevap

D · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring

Cevap neden bu

Guillain–Barré syndrome can involve autonomic nerves, causing labile blood pressure and dangerous arrhythmias. Patients need continuous ECG monitoring and close observation, often in a high-dependency setting.

Cevap

A · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · A single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing

Cevap neden bu

C. difficile forms spores that resist alcohol gel, so soap and water are used. Patients are isolated with their own toilet, staff use gloves and aprons, and the environment is cleaned with a sporicidal agent such as chlorine.

Cevap

B · A single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Refeeding syndrome

Cevap neden bu

Refeeding syndrome causes low phosphate, potassium and magnesium with fluid retention, heart failure and muscle weakness. The team slows the feed, replaces electrolytes, gives thiamine and monitors closely.

Cevap

C · Refeeding syndrome
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Carpal tunnel syndrome

Cevap neden bu

Fluid retention in pregnancy can compress the median nerve in the carpal tunnel. A wrist splint at night often helps, and symptoms usually resolve after birth.

Cevap

A · Carpal tunnel syndrome
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Remove extra layers and recheck

Cevap neden bu

Overheating from heavy wrapping or a heater can raise a newborn's temperature. The nurse removes extra layers, rechecks the temperature soon and assesses for signs of infection if it stays high.

Cevap

D · Remove extra layers and recheck
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements

Cevap neden bu

Children with CF need more energy than usual because of malabsorption and the work of breathing. A high-energy diet with enzymes and extra vitamins A, D, E and K is standard; extra salt may be needed.

Cevap

A · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Document them with size and location as congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots)

Cevap neden bu

Congenital dermal melanocytosis is a common benign birthmark, especially in babies with darker skin. Careful documentation from early on helps prevent it later being mistaken for bruising; the marks usually fade during childhood.

Cevap

B · Document them with size and location as congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots)
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom

Cevap neden bu

A belief or experience that is accepted in the person's culture is not classed as a delusion or hallucination in itself. The nurse explores its meaning, how it is shared by others and whether it causes distress.

Cevap

D · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Brief experiences like this can be part of normal grief

Cevap neden bu

Briefly hearing or sensing the deceased is common in bereavement and is not usually a sign of mental illness. The nurse listens, normalises the experience and watches for signs of more complicated grief or depression.

Cevap

A · Brief experiences like this can be part of normal grief
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 38,7 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

101,6 − 32 = 69,6

5/9 ile çarpın

T = 69,6·5/9 = 38,67 ≈ 38,7 °C

Cevap

T = 38,7 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: c = 141 µmol/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

c = 1,6·88,4 = 141,4 ≈ 141 µmol/L

Cevap

c = 141 µmol/L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 450 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

10·45 = 450 mg

Cevap

D = 450 mg
28.Doz hesapları

Cevap: W = 184 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 2·200/25 = 16 mL

Eklenecek su

W = 200 − 16 = 184 mL

Cevap

W = 184 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

5·60 = 300 min

Damla hızı

R = 1500·20/300 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 60 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

1000/250 = 4 mg/mL

Doz hızı

D = 4·15 = 60 mg/h

Cevap

D = 60 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,02 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

300 + 400 = 700 mL

Kilogram başına saatlik

U = 700/(57·12) = 1,023 ≈ 1,02 mL/kg/h

Cevap

U = 1,02 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 14 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

100·4 = 400 mL
1000 − 400 = 600 mL kalan

İkinci kısım

600/60 = 10 h

Toplam süre

t = 4 + 10 = 14 h

Cevap

t = 14 h

Bu yaklaşık 14 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 04:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor → 3
V: yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor → 2
M: ekstremiteyi basıdan çekiyor (normal fleksiyon) → 4

Toplayın

GCS = 3 + 2 + 4 = 9

Şiddet

GCS 9 → orta

Cevap

orta
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Risk düzeyi

10 → düşük risk

Cevap

düşük risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions