NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Aydınlatılmış onam nedir?

  1. AKarar verme yetisi olan bir hastanın yeterli bilgi aldıktan sonra verdiği gönüllü onay
  2. BHerhangi bir aile üyesinin imzası
  3. CPersoneli işlemin yol açtığı her türlü zarar için sorumluluktan kurtaran imzalı bir form
  4. Dİşlemden sonra alınan onay
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AKeeping the room door open for fresh air
  2. BGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  3. CTaking the temperature every hour
  4. DStrict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. AHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  2. BLet go of the belt and run to call for help
  3. CPull the patient backwards quickly toward the bed
  4. DGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse notices that the pharmacy has sent the wrong dose and corrects it before giving it. Should the event be reported?

  1. ANo, because reporting near misses only blames the pharmacy staff for nothing
  2. BYes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
  3. CNo, because the patient was not harmed
  4. DOnly if the same error happens three times
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
  2. BStarting the transfusion once the blood arrives
  3. CAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
  4. DDeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Kaynakların çok sınırlı olduğu bir afette, neredeyse tüm vücudu kaplayan ağır yanıkları olan bir kurban siyah etiketleniyor. Bu kararı hangi ilke açıklar?

  1. AÖnce en genç kurbanları tedavi etmek
  2. BEn çok sayıda insan için en büyük iyiliği yapmak
  3. CKurbanları geliş sırasına göre tedavi etmek
  4. DÖnce en ağır yaralıyı tedavi etmek
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with renal colic is asked to pass urine through a strainer. Why?

  1. ATo measure the urine's pH and specific gravity
  2. BTo make passing urine less painful
  3. CTo remove bacteria from the urine
  4. DTo catch any stone so that it can be analysed
8.Klinik hemşirelikZor

A patient admitted after a fall takes many regular medicines. Which safety step on admission helps prevent medication errors?

  1. APrescribing only the medicines that the patient can remember taking
  2. BDoubling the doses to make up for any missed while at home
  3. CStopping all regular medicines until the day the patient is discharged
  4. DMedicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe color shows severe liver failure is present
  2. BThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  3. CThe dye can interfere with dipstick color readings
  4. DThe color proves blood is present in the urine
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Ameliyat sonrası akşam, bir hastanın hemoglobini 12,5 g/dL'den 8,1 g/dL'ye (125'ten 81 g/L'ye) düşmüştür ve kalp hızı 118/dk'dır. En olası sorun nedir?

  1. AKanama
  2. BDüzelmekte olan bir durum
  3. CAmeliyat sonrası normal seyrelme olup işlem gerektirmez
  4. DDehidratasyon
11.FarmakolojiOrta

Why is a spacer recommended with a metered-dose inhaler?

  1. AMore drug reaches the lungs and less stays in the mouth
  2. BIt doubles the dose of drug released by each puff of the inhaler
  3. CIt turns the inhaler into a nebuliser
  4. DIt removes the need to shake the inhaler
12.FarmakolojiZor

Ağır hiperkalemide intravenöz insülin neden glukozla birlikte verilir?

  1. AGlukoz kanda potasyumu bağlar
  2. Bİnsülin kalp kasını potasyumdan doğrudan korur
  3. Cİnsülin potasyumu kandan hücre içine kaydırır
  4. Dİnsülin potasyumun böbrekle atılımını artırır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

How do clopidogrel and ticagrelor work?

  1. AThey dissolve fibrin in existing clots
  2. BThey block the platelet ADP (P2Y12) receptor
  3. CThey directly inhibit thrombin in the plasma
  4. DThey inhibit the vitamin K-dependent clotting factors in the liver
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient has been on continuous NIV via a full-face mask for two days. Which nursing measure helps prevent the most common complication?

  1. ACheck mask fit and protect the bridge of the nose
  2. BUse the same mask size for every patient
  3. CRemove the mask for an hour each time the alarm sounds
  4. DTighten the straps as far as they will go to stop any leak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Uzun süreli fenitoin kullanan bir hasta hangi yan etki konusunda bilgilendirilmelidir?

  1. AKilo kaybı ve sıcağa dayanıksızlık
  2. BHemen her hastada kafa derisinde saç dökülmesi
  3. CDiş eti aşırı büyümesi, bu yüzden iyi ağız hijyeni önemlidir
  4. DGiderek artan, kalıcı işitme kaybı
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient is being assessed for brain death (brainstem death). Which condition must be excluded before testing?

  1. AEffects of sedative drugs or severe hypothermia
  2. BA haemoglobin of 110 g/L (11 g/dL)
  3. CA previous episode of migraine
  4. DA history of high blood pressure
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Küçük veya dağınık yanıklarda vücut yüzey alanının %1'inin hızlı tahmini için hangi alan kullanılır?

  1. AHastanın başparmak tırnağı
  2. BHastanın parmaklar dahil avuç içi
  3. CMuayeneyi yapanın parmaklar dahil avuç içi
  4. DHastanın eli ve önkolu
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Akciğer kanseri olan bir hastada yüzde şişlik, belirgin boyun venleri ve yatınca kötüleşen nefes darlığı gelişiyor. Hangi acil olasıdır?

  1. AMalignitenin hiperkalsemisi
  2. BMasif pulmoner emboli
  3. CSuperior vena kava obstrüksiyonu
  4. DOmurilik basısı
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

After birth of the baby, the placenta has not been delivered after a long time despite active management. What is this called?

  1. AUterine inversion
  2. BRetained placenta
  3. CPlacental abruption
  4. DPlacenta praevia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 41 weeks has a Bishop score of 3 and is booked for induction. What is the most likely first step?

  1. AA high-dose oxytocin infusion straight away
  2. BAn immediate amniotomy at the bedside
  3. CAn emergency caesarean
  4. DCervical ripening with a prostaglandin
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Aynı aşının sonraki dozu için gerçek kontrendikasyon hangisidir?

  1. AÖnceki dozdan sonra hafif ateş
  2. BÖnceki dozdan sonra enjeksiyon yerinde kızarıklık ve hassasiyet
  3. CAilede alerji öyküsü
  4. DO aşının önceki dozundan sonra anafilaksi gelişmesi
22.Pediatri hemşireliğiZor

Kemoterapi sonrası nötropenik bir çocuk için hemşire hangi istemi sorgulamalıdır?

  1. A38 °C veya üzeri ateşi hemen bildirmek
  2. BVücut sıcaklığını her 4 saatte bir rektal yoldan ölçmek
  3. CVücut sıcaklığını koltuk altı veya oral yoldan izlemek
  4. DHer temastan önce dikkatli el hijyeni yapmak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"Everyone here knows you well, so don't worry."
  2. B"You feel that people here don't really know you?"
  3. C"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  4. D"Why do you think the doctor is wrong about you?"
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 76-year-old with no history of mental illness suddenly develops paranoid ideas and hallucinations. What is the most appropriate first step?

  1. ALook for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
  2. BAdmit him to a secure psychiatric ward straight away, without any physical examination or blood tests
  3. CAssume it is normal ageing and take no action
  4. DDiagnose late-onset schizophrenia and start an antipsychotic immediately
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
146 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 146 cm boyunda. 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini inç cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

146 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:2006:30t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:20 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 06:30 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

23:2006:30
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
1:1000ampulV = ? mL

Bir adrenalin (epinefrin) ampulünün etiketinde 1:1000 (1 mg/mL) yazıyor. Anafilaksi için istem 0,5 mg IM. Hangi hacmi V çekersiniz?

1:10000,5 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
100 mg/5 mLV = ? mL

12 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 100 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

12 kg5 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?15 gtt/mL30 gtt/min8 h

Bir damla infüzyonu 15 gtt/mL’lik bir setle 30 gtt/min hızla akıyor. Hasta 8 saatte kaç mililitre V alır?

30 gtt/min15 gtt/mL8 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mL60 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 28 damla/dk hızla akıyor. Torbada 400 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

28 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt240 mLçay240 mLçorba180 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar250 mLidrar425 mLidrar150 mLidrar325 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

süt: 240 mLçay: 240 mLçorba: 180 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL100 mL verilen120 mL/h09:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:30’de 100 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL100 mL verilen120 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: sorun var. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Karar verme yetisi olan bir hastanın yeterli bilgi aldıktan sonra verdiği gönüllü onay

Cevap neden bu

Geçerli onam; karar verme yetisi olan bir hasta, riskler, yararlar ve alternatifler hakkında yeterli bilgi ve özgür bir seçim gerektirir. İstenildiği zaman geri alınabilir.

Cevap

A · Karar verme yetisi olan bir hastanın yeterli bilgi aldıktan sonra verdiği gönüllü onay
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Cevap neden bu

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Cevap

D · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Cevap neden bu

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Cevap

A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed

Cevap neden bu

Near misses show where errors can slip through and are reported in the same way as errors that reach the patient. Learning from them prevents future harm.

Cevap

B · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse

Cevap neden bu

An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.

Cevap

A · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · En çok sayıda insan için en büyük iyiliği yapmak

Cevap neden bu

Kitlesel yaralanma olayında kaynaklar en çok hayat kurtaracak yerde kullanılır. Tam tedaviyle bile hayatta kalması olası olmayan bir kurbana konfor bakımı verilirken, personel kurtarılabilir kurbanları tedavi eder. Günlük triyajda genellikle en ağır hasta önce görülür.

Cevap

B · En çok sayıda insan için en büyük iyiliği yapmak
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · To catch any stone so that it can be analysed

Cevap neden bu

Collecting a passed stone allows its composition to be identified, which helps guide diet and treatment to prevent recurrence.

Cevap

D · To catch any stone so that it can be analysed
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records

Cevap neden bu

Medicines reconciliation compares several sources to produce an accurate medication list. It finds omissions, duplications and errors, and is especially important in older people with polypharmacy.

Cevap

D · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · The dye can interfere with dipstick color readings

Cevap neden bu

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Kontrol edilen kaynak: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · The dye can interfere with dipstick color readings
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Kanama

Cevap neden bu

4 g/dL'den fazla düşüş ve hızlı kalp hızı süren bir kan kaybını düşündürür. Hemşire yarayı ve drenajları değerlendirir, yaşam bulgularını izler ve acil olarak haber verir. IV sıvılardan bir miktar seyrelme yaygındır, ancak bu kadar değil ve taşikardiyle birlikte değil.Kontrol edilen kaynak: Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Kanama
11.Farmakoloji

Cevap: A · More drug reaches the lungs and less stays in the mouth

Cevap neden bu

A spacer holds the aerosol so it can be inhaled slowly, without precise coordination. This improves lung delivery and reduces mouth side effects such as thrush from inhaled steroids.

Cevap

A · More drug reaches the lungs and less stays in the mouth
12.Farmakoloji

Cevap: C · İnsülin potasyumu kandan hücre içine kaydırır

Cevap neden bu

İnsülin Na⁺/K⁺-ATPaz'ı aktive eder ve potasyumu hücre içine iterek plazma düzeylerini dakikalar içinde düşürür. Hipoglisemiyi önlemek için glukoz verilir. Etki geçicidir; potasyum yine de vücuttan uzaklaştırılmalıdır.

Cevap

C · İnsülin potasyumu kandan hücre içine kaydırır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor

Cevap neden bu

Clopidogrel, prasugrel and ticagrelor block the P2Y12 ADP receptor on platelets, reducing aggregation. With aspirin, they form dual antiplatelet therapy after acute coronary syndromes and stents. Warfarin inhibits vitamin K-dependent factors; dabigatran inhibits thrombin.

Cevap

B · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Check mask fit and protect the bridge of the nose

Cevap neden bu

Pressure injury over the bridge of the nose is common with NIV masks. Correctly sized masks, avoiding overtightening (allowing a small gap under the straps), protective dressings and regular skin checks reduce it. Other problems include eye irritation, dryness and gastric distension.

Cevap

A · Check mask fit and protect the bridge of the nose
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Diş eti aşırı büyümesi, bu yüzden iyi ağız hijyeni önemlidir

Cevap neden bu

Fenitoin sık olarak dişeti hiperplazisine, ayrıca hirsutizme, yüz hatlarında kabalaşmaya ve yüksek düzeylerde ataksi, nistagmus ve uyku haline yol açar. İyi diş bakımı diş eti sorunlarını azaltır. İlacın terapötik aralığı dar olduğu için düzeyler izlenir.

Cevap

C · Diş eti aşırı büyümesi, bu yüzden iyi ağız hijyeni önemlidir
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Effects of sedative drugs or severe hypothermia

Cevap neden bu

Before brain death (brainstem) testing, reversible causes of coma must be excluded, including sedatives and neuromuscular blockers, hypothermia, and severe metabolic or endocrine disturbance. Only then can absent reflexes be interpreted reliably.

Cevap

A · Effects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Hastanın parmaklar dahil avuç içi

Cevap neden bu

Hastanın parmakları bitişik avuç içi, toplam vücut yüzey alanının yaklaşık %1'idir. Küçük veya yamalı yanıklar için yararlıdır. Basit eritem (yüzeyel yanıklar) toplama dahil edilmez.

Cevap

B · Hastanın parmaklar dahil avuç içi
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Superior vena kava obstrüksiyonu

Cevap neden bu

Bir tümör superior vena kavayı sıkıştırabilir veya invaze edebilir; yüzde ve kolda şişliğe, genişlemiş göğüs venlerine, baş ağrısına ve nefes darlığına yol açar. Hasta oturtulur ve acilen değerlendirilir; tedavi steroidleri, stentlemeyi ve radyoterapi veya kemoterapiyi içerir.

Cevap

C · Superior vena kava obstrüksiyonu
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Retained placenta

Cevap neden bu

A retained placenta is one that has not been delivered within the expected time, usually about 30 minutes with active management. It increases the risk of haemorrhage and may need manual removal.

Cevap

B · Retained placenta
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Cervical ripening with a prostaglandin

Cevap neden bu

A low Bishop score means the cervix is not ready. Cervical ripening with prostaglandins or a balloon catheter is done before oxytocin or amniotomy, which may not be possible with a closed cervix.

Cevap

D · Cervical ripening with a prostaglandin
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · O aşının önceki dozundan sonra anafilaksi gelişmesi

Cevap neden bu

Önceki doza veya aşı bileşenine karşı ağır alerjik reaksiyon kontrendikasyondur. Lokal kızarıklık ve hafif ateş, yaygın ve beklenen reaksiyonlardır.

Cevap

D · O aşının önceki dozundan sonra anafilaksi gelişmesi
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Vücut sıcaklığını her 4 saatte bir rektal yoldan ölçmek

Cevap neden bu

Nötropenide rektal ateş ölçümü, lavman ve fitillerden kaçınılır; çünkü mukozayı yaralayabilir ve bakterilerin kana geçmesine izin verebilir. Nötropenide ateş bir acil durumdur.

Cevap

B · Vücut sıcaklığını her 4 saatte bir rektal yoldan ölçmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "You feel that people here don't really know you?"

Cevap neden bu

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Cevap

B · "You feel that people here don't really know you?"
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder

Cevap neden bu

New psychosis in an older adult needs a full medical work-up. Delirium, medicine effects, infections, metabolic problems, dementia and brain lesions are common causes.

Cevap

A · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 57,5 in

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Santimetreden inçe

h = 146/2,54 = 57,48 ≈ 57,5 in

Cevap

h = 57,5 in
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 430 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:20 → 24:00 = 40 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 06:30 = 390 min

Toplam

t = 40 + 390 = 430 min

Cevap

t = 430 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Hacim

V = 0,5/1 = 0,5 mL

Cevap

V = 0,5 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 3 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

5·12 = 60 mg

Hacim

V = (60/100)·5 = 3 mL

Cevap

V = 3 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 960 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

30·60/15 = 120 mL/h

Hacim

V = 120·8 = 960 mL

Cevap

V = 960 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 14,3 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

28·60/60 = 28 mL/h

Kalan süre

t = 400/28 = 14,29 ≈ 14,3 h

Cevap

t = 14,3 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1670 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 240 + 240 + 180 = 660 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1670 mL

Cevap

I = 1670 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 100 = 400 mL

Süre

t = 400/120 = 3,333 ≈ 3,3 h

Cevap

t = 3,3 h

Bu yaklaşık 3 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 12:50 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 9

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 2 + 1 + 3 + 1 + 1 = 9

Cevap

B = 9
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: çok yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 3 + 2 + 1 + 1 + 1 = 9

Risk düzeyi

9 → çok yüksek risk

Cevap

çok yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions