NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A caller says they are a patient's daughter and asks for details of the patient's condition. What should the nurse do?

  1. AHang up without saying anything
  2. BRead out the latest notes over the phone
  3. CCheck the patient's wishes and the caller's identity first
  4. DGive full details, as close family members have a right to know
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient says they have no pain, but grimaces and holds their side whenever they move. What should the nurse do?

  1. AGive the strongest analgesic available straight away
  2. BTell the patient they are not being honest
  3. CExplore the difference gently and assess the pain further
  4. DRecord "no pain" and take no further action
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient with diabetes will use lancets and insulin needles at home. Which teaching about disposal is correct?

  1. ARecap each needle with two hands before putting it in the kitchen trash
  2. BPut them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
  3. CPut them loose in the household trash bag, as long as the bag is tied shut
  4. DFlush the used lancets and needles down the toilet
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir hemşire 10 000 birim/mL içeren bir heparin flakonu alıyor; servis genellikle 1000 birim/mL'lik flakonlar bulunduruyor. Neden ekstra dikkat gerekir?

  1. AHeparin konsantrasyonunun güvenliğe etkisi yoktur
  2. BDaha konsantre flakonun yanlışlıkla kullanılması on kat doz aşımına yol açar
  3. Cİki flakon gücü serbestçe birbiriyle değiştirilebilir
  4. DKonsantre flakon daha az hacim çekildiği için daha güvenlidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient at 35 weeks of pregnancy with high blood pressure calls the clinic. Which symptom needs urgent assessment?

  1. ABackache after a long walk
  2. BNeeding to pass urine more often
  3. CMild ankle swelling at the end of the day
  4. DA severe headache with blurred vision
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A trauma patient has an open leg fracture, absent breath sounds on one side, a trachea shifted to the other side and a falling blood pressure. Which problem is the priority?

  1. AThe pain from the fracture
  2. BThe suspected tension pneumothorax
  3. CThe open fracture of the leg
  4. DThe risk of wound infection
7.Klinik hemşirelikOrta

İnsülin uygularken hangi ifade doğrudur?

  1. Aİnsülin kullanmadan önce kuvvetle çalkalanmalıdır
  2. BHızlı etkili insülin yalnızca yatarken verilir
  3. CLipohipertrofiyi önlemek için enjeksiyon bölgeleri değiştirilmelidir
  4. DEmilim sabit olsun diye hep aynı noktaya enjekte edilmelidir
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck veins and breathlessness that is worse lying down. What should be suspected?

  1. ARight-sided heart failure from valve disease
  2. BAn allergic reaction to food
  3. CSuperior vena cava obstruction
  4. DHypothyroidism
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Heparin infüzyonundaki bir hastanın aPTT'si 110 saniyedir; protokol hedefi 30 saniyelik kontrolün 1,5–2,5 katıdır. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ASonuç hedef aralığın üzerinde olduğu için infüzyon hızını artırmalıdır
  2. BDeğişiklik yapmadan sürdürmeli ve aPTT'yi ertesi sabah tekrarlamalıdır
  3. CReçete edildiği şekilde K vitamini vermeli ve infüzyona devam etmelidir
  4. DHeparin protokolünü izlemeli, kanamayı kontrol etmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient who had pituitary surgery has fatigue and cold intolerance. The free T4 is low and the TSH is low. What does this pattern suggest?

  1. ASecondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
  2. BHyperthyroidism from overactivity of the thyroid gland
  3. CNormal thyroid function with a laboratory error in T4
  4. DPrimary hypothyroidism from failure of the thyroid gland
11.FarmakolojiOrta

How can the absorption of oral iron be improved?

  1. ATake it with a glass of milk
  2. BTake it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
  3. CTake it at the same time as an antacid to protect the stomach
  4. DTake it with a cup of strong tea
12.FarmakolojiZor

A patient taking digoxin has nausea, yellow-green vision and a dangerous arrhythmia. Which specific treatment can bind the drug?

  1. ADigoxin immune Fab (antibody fragments)
  2. BProtamine sulfate
  3. CIntravenous vitamin K (phytomenadione) given slowly
  4. DFlumazenil
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Bir hastanın kan basıncı 200/125 mmHg'dir; yeni konfüzyon ve bulanık görme vardır. Genellikle nasıl düşürülmelidir?

  1. AYeni bir oral tabletle ve bir hafta sonra kontrolle
  2. BTitre edilen IV ilaçlarla, ilk saatte yaklaşık %25'e kadar
  3. CMümkün olduğunca hızlı, dakikalar içinde normal değere
  4. DHiç düşürülmemelidir, çünkü beyin artık yüksek basınca bağımlıdır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse reviews inhaler use with a patient who has asthma and uses a separate steroid preventer inhaler and a salbutamol reliever. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I carry my blue reliever inhaler with me."
  2. B"I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
  3. C"I rinse my mouth after the steroid inhaler."
  4. D"I use my steroid inhaler every day, even when I feel well."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Where is the zero point of an external ventricular drain usually levelled?

  1. AAt the tragus of the ear
  2. BAt the mid-axillary line of the chest
  3. CAt the top of the head
  4. DAt the level of the umbilicus
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

C5 omurilik yaralanmasından iki gün sonra bir hasta kaygılıdır, solunum hızı 30/dk'dır ve vital kapasitesi düşmektedir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AHava yolunu açmak için hastayı düz yatırıp başı geriye eğmelidir
  2. BVital kapasiteyi yaklaşık 12 saat sonra yeniden kontrol etmelidir
  3. CAcilen üst basamağa bildirmeli: omurilik ödemi solunum yetmezliğine yol açabilir
  4. DSolunumu yavaşlatmak ve kaygıyı gidermek için sedatif vermelidir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

For which stoma can colostomy irrigation be considered?

  1. AAn established descending or sigmoid colostomy
  2. BAn ileal conduit draining urine
  3. CA new ileostomy in the first week
  4. DAny stoma that has liquid or very loose output
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. ANormal swelling after line insertion
  2. BAn allergy to the dressing
  3. CLymphoedema from a previous operation
  4. DA catheter-related deep vein thrombosis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AWait until day 3 before letting her stand
  2. BAsk her to stand quickly to reduce dizziness
  3. CHelp her sit, then stand slowly with support
  4. DLet her walk alone so she feels independent
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Doğum eyleminde bir kadın 8 cm açıklıktadır. Fetal kalp hızında her kasılmayla başlayıp biten, şeklini yansıtan ve orta değişkenlikle seyreden deselerasyonlar görülüyor. Uygun olan nedir?

  1. AAcil sezaryen doğuma hazırlanmak
  2. BKaygıyı azaltmak için monitörü kapatmak
  3. Cİzleme devam etmek; bu patern selimdir
  4. DTüm sıvıları durdurmak
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Why are IV fluids for young children given with an infusion pump or a volume-control set?

  1. ATo prevent accidental fluid overload
  2. BTo allow the child to adjust the rate
  3. CTo remove bacteria from the fluid
  4. DTo make the fluid warmer before it enters the vein
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child with Hirschsprung disease awaiting surgery develops fever, explosive diarrhoea and a very swollen abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AEnterocolitis, an emergency
  2. BOrdinary viral gastroenteritis
  3. CThe disease has resolved itself
  4. DOveruse of laxatives at home
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?

  1. AIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
  2. BIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
  3. CIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
  4. DIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A voluntary patient asks to leave the ward now. While talking, he says he plans to jump from a bridge on the way home. What should the nurse do?

  1. AAsk him to promise that he will not jump, and then let him go home on his own
  2. BStay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law
  3. CTell him to go home now and come back tomorrow morning when he feels calmer and safer
  4. DLet him leave, because voluntary patients can always go when they want
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
138,0719 kg? kgşuna yuvarla 0,1 kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir ağırlık dönüşümü 138,0719 kg veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: ağırlıklar en yakın kilogramın onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

138,0719 kg
x = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ su bardağı? mL2 tbsp? mL2 tsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ su bardağı / çay, 2 tbsp / sıvı takviye, 2 tsp / öksürük şurubu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg10 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 70 kg. Order edilen doz günde 10 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

70 kg10 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
125 mg/5 mLV = ? mL

Bir hasta 103,4 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 10 mg/kg ve stok 5 mL’de 125 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?

103,4 lb10 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 4 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL25 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 200 mg ilaç içeriyor ve 25 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

200 mg/100 mL25 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu200 mLjöle120 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar275 mLidrar150 mLidrar175 mLidrar400 mLyara dreni70 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

su: 200 mLjöle: 120 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 275 mLidrar: 150 mLidrar: 175 mLidrar: 400 mLyara dreni: 70 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL80 mL/hbaşlangıç 07:4510:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 07:45’de başlatıldı ve pompayla 80 mL/h hızla gidiyor. Saat 10:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL80 mL/h07:45 → 10:15
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 11/dk, SpO₂ %94 ek oksijen altında, kan basıncı 84/50 mmHg, nabız 110/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,2 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 11SpO₂ 94%O₂SBP 84HR 110AT 35,2 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar, 165/dk kalp hızı, uyarana yanıt yok, aktif hareket ve solunum yok var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Check the patient's wishes and the caller's identity first

Cevap neden bu

Information is shared only with people the patient has agreed to, and the caller's identity is checked as per policy. Often only limited information is given by phone.

Cevap

C · Check the patient's wishes and the caller's identity first
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Explore the difference gently and assess the pain further

Cevap neden bu

When cues conflict, the nurse looks further. Patients may play pain down for many reasons, such as not wanting to bother staff or fearing side effects.

Cevap

C · Explore the difference gently and assess the pain further
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules

Cevap neden bu

Home sharps go into a puncture-resistant container, such as an approved sharps container or a rigid plastic bottle if local rules allow, which is closed and disposed of according to local guidance.

Cevap

B · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Daha konsantre flakonun yanlışlıkla kullanılması on kat doz aşımına yol açar

Cevap neden bu

Heparin güçleri arasındaki karışıklıklar ölümlere yol açmıştır. Hemşire her seferinde etiketteki konsantrasyonu kontrol eder ve bağımsız çift kontrol uygular; birçok hastane hangi güçlerin stokta bulunacağını sınırlar.

Cevap

B · Daha konsantre flakonun yanlışlıkla kullanılması on kat doz aşımına yol açar
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A severe headache with blurred vision

Cevap neden bu

A severe headache and visual changes can be signs of severe pre-eclampsia and a risk of eclampsia. Mild ankle swelling, backache and frequent urination are common in late pregnancy.

Cevap

D · A severe headache with blurred vision
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · The suspected tension pneumothorax

Cevap neden bu

A shifted trachea, absent breath sounds and hypotension suggest tension pneumothorax, which threatens breathing and circulation within minutes. The fracture is important, but it comes after the immediate life threat.

Cevap

B · The suspected tension pneumothorax
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Lipohipertrofiyi önlemek için enjeksiyon bölgeleri değiştirilmelidir

Cevap neden bu

Bölge değiştirmek emilimi öngörülemez yapan yağ şişliklerini önler. Bulanık insülinler çalkalanarak değil, hafifçe yuvarlanarak karıştırılır.

Cevap

C · Lipohipertrofiyi önlemek için enjeksiyon bölgeleri değiştirilmelidir
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Superior vena cava obstruction

Cevap neden bu

Superior vena cava obstruction prevents venous drainage from the head and arms. It is an oncological emergency; patients are positioned upright and need urgent specialist treatment.

Cevap

C · Superior vena cava obstruction
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Heparin protokolünü izlemeli, kanamayı kontrol etmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir

Cevap neden bu

110 sn yaklaşık 45–75 sn'lik hedefin çok üzerindedir; bu yüzden kanama riski yüksektir. Hemşire heparin protokolünü izler, kanamayı değerlendirir ve sağlık profesyonelini bilgilendirir. Protamin heparinin, K vitamini ise varfarinin antidotudur.Kontrol edilen kaynak: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Heparin protokolünü izlemeli, kanamayı kontrol etmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

Cevap neden bu

In primary hypothyroidism, a low T4 causes a high TSH. A low T4 with a low or inappropriately normal TSH means the pituitary (or hypothalamus) is not producing enough TSH, so the TSH cannot be used alone to monitor treatment.Kontrol edilen kaynak: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
11.Farmakoloji

Cevap: B · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach

Cevap neden bu

Vitamin C keeps iron in its more absorbable ferrous form. Milk, antacids, tea and some antibiotics reduce iron absorption. If the stomach becomes upset, it may be taken with food, accepting lower absorption.

Cevap

B · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.Farmakoloji

Cevap: A · Digoxin immune Fab (antibody fragments)

Cevap neden bu

Digoxin immune Fab binds digoxin in the blood and makes it inactive. It is used for life-threatening toxicity, such as serious arrhythmias or severe hyperkalaemia.

Cevap

A · Digoxin immune Fab (antibody fragments)
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Titre edilen IV ilaçlarla, ilk saatte yaklaşık %25'e kadar

Cevap neden bu

Hipertansif acil (akut organ hasarlı ağır hipertansiyon) izlemin yapıldığı bir ortamda titre edilen IV ilaçlarla tedavi edilir. Basıncı çok hızlı düşürmek serebral, koroner veya renal iskemiye yol açabilir; bu nedenle çoğu kılavuz ilk saatte yaklaşık %25'ten fazla olmayan bir azalmayı hedefler (aort diseksiyonu gibi bazı durumlarda farklı hedeflerle).

Cevap

B · Titre edilen IV ilaçlarla, ilk saatte yaklaşık %25'e kadar
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."

Cevap neden bu

Inhaled corticosteroids are preventers that reduce airway inflammation over days to weeks and must be taken regularly. They do not relieve an acute wheeze. Unless the patient has a combined reliever and maintenance regimen, a short-acting bronchodilator is used for symptoms.

Cevap

B · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · At the tragus of the ear

Cevap neden bu

The EVD is levelled at the tragus, which approximates the foramen of Monro. If the head of the bed is changed, the drain must be re-levelled, because its height decides how much CSF drains.

Cevap

A · At the tragus of the ear
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Acilen üst basamağa bildirmeli: omurilik ödemi solunum yetmezliğine yol açabilir

Cevap neden bu

Servikal yaralanmayı izleyen günlerde omurilik ödemi C3–C5'e uzanarak diyaframı zayıflatabilir. Düşen vital kapasite, artan solunum hızı ve kaygı yaklaşan solunum yetmezliğinin işaretidir ve erken yoğun bakım katkısı gerekir. Sedasyon solunumu daha da baskılar.

Cevap

C · Acilen üst basamağa bildirmeli: omurilik ödemi solunum yetmezliğine yol açabilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · An established descending or sigmoid colostomy

Cevap neden bu

Irrigation instils water into a sigmoid or descending colostomy to empty the bowel at set times. It is not used for ileostomies or urostomies and needs specialist teaching.

Cevap

A · An established descending or sigmoid colostomy
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · A catheter-related deep vein thrombosis

Cevap neden bu

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Cevap

D · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Help her sit, then stand slowly with support

Cevap neden bu

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Cevap

C · Help her sit, then stand slowly with support
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · İzleme devam etmek; bu patern selimdir

Cevap neden bu

Bunlar aktif eylemde baş sıkışmasının neden olduğu erken deselerasyonlardır. Orta değişkenlikle birlikte güven vericidirler ve izlemeye devam etmenin ötesinde müdahale gerekmez.

Cevap

C · İzleme devam etmek; bu patern selimdir
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · To prevent accidental fluid overload

Cevap neden bu

Infants and young children can quickly become fluid overloaded. Infusion pumps and burette (volume-control) sets limit how much fluid can run in, and the rate and site are checked regularly.

Cevap

A · To prevent accidental fluid overload
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Enterocolitis, an emergency

Cevap neden bu

Hirschsprung-associated enterocolitis is a life-threatening complication with fever, explosive foul-smelling diarrhoea and distension. It can progress to sepsis and needs urgent medical treatment.

Cevap

A · Enterocolitis, an emergency
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets

Cevap neden bu

Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.

Cevap

D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Stay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law

Cevap neden bu

A voluntary patient who shows immediate serious risk may need urgent assessment under mental health legislation, which often includes short-term holding powers for nurses. The nurse acts quickly to keep him safe.

Cevap

B · Stay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 138,1 kg

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

138.0719 → 0

Yalnızca sonraki rakam belirler

138,0719 → 7
7, 5 veya daha büyük; bu yüzden 0 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (19) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 138,1 kg

Cevap

x = 138,1 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 400 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ su bardağı = 1,5·240 = 360 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL

Toplayın

V = 360 + 30 + 10 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 350 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

10·70 = 700 mg

Doz başına

D = 700/2 = 350 mg

Cevap

D = 350 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 18,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

103,4/2,2 = 47 kg

Doz

10·47 = 470 mg

Hacim

V = (470/125)·5 = 18,8 mL

Cevap

V = 18,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 21 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

4·60 = 240 min

Damla hızı

R = 500·10/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Cevap

R = 21 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 21 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 50 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Doz hızı

D = 2·25 = 50 mg/h

Cevap

D = 50 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 260 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 120 = 320 mL
IV infüzyon: 80·12 = 960 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 1330 mL

Toplam çıkarılan

275 + 150 + 175 + 400 + 70 = 1070 mL

Denge

B = 1330 − 1070 = 260 mL

Cevap

B = 260 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 800 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:45 → 10:15 = 2,5 h

Verilen hacim

80·2,5 = 200 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 200 = 800 mL

Cevap

V = 800 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 11/min → 1
SpO₂ 94% → 1
oksijen altında → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 110/min → 1
uyanık (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 1 + 1 + 2 + 3 + 1 + 0 + 1 = 9

Cevap

NEWS2 = 9
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta düzeyde anormal

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar → 1
Nabız: 165/min → 2
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: solunum yok → 0

Toplayın

APGAR = 1 + 2 + 0 + 2 + 0 = 5

Yorum

5 → orta düzeyde anormal

Cevap

orta düzeyde anormal

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions