NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Bir hastanın radyal nabzı düzensiz. Nasıl saymalısınız?

  1. A15 saniye sayıp dörtle çarparak
  2. B10 saniye sayıp altıyla çarparak
  3. CYalnızca otomatik tansiyon aletiyle
  4. DTam 60 saniye boyunca, ideal olarak kalbin apeksinden
2.Hemşirelik esaslarıZor

Hastaya ulaşmış bir ilaç hatası fark ederseniz doğru davranış nedir?

  1. AHastanın durumunu değerlendirmek, hekimi bilgilendirmek ve olay bildirim sistemine bildirmek
  2. BHasta iyi görünüyorsa hiçbir şey söylememek
  3. CHata görünmesin diye kaydı düzeltmek
  4. DBir sonraki vardiya boyunca zarar oluşup oluşmayacağını görmek için beklemeli ve yalnızca hastanın durumu değişirse bildirmelidir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which IV fluid can be given with packed red blood cells in the same line?

  1. A5% dextrose in water
  2. B5% dextrose in 0,45% sodium chloride
  3. C0,9% sodium chloride
  4. DLactated Ringer’s (Hartmann’s) solution
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse floated to an unfamiliar unit is asked to manage a device they have never been trained to use. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient or the family to explain how the device works
  2. BDo it anyway, using only the device manual and the instructions on the screen
  3. CLeave the device untouched and not tell anyone
  4. DTell the charge nurse and ask for help or a change of assignment
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hemşire yardımcısı dört hasta hakkında rapor veriyor. Hangi rapor hemşirenin önce dikkatini gerektirir?

  1. ABir hasta son 6 saatte 300 mL idrar yapmış
  2. BKOAH’lı bir hastanın istirahatte SpO₂’si %90 ve bu onun olağan değerleriyle uyumlu
  3. CKarın ameliyatından bir gün sonra bir hasta yeni huzursuz ve kalp hızı 124/dk
  4. DBir hasta fazladan yastık istiyor
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

After the RN taught a patient to inject insulin, an LPN/LVN reports that the patient still cannot draw up the dose correctly. What should happen next?

  1. AThe nursing assistant shows the patient again at lunch
  2. BThe RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
  3. CThe LPN/LVN writes a new teaching plan and evaluates it at the end of the shift
  4. DThe patient is discharged with a leaflet to read at home
7.Klinik hemşirelikOrta

Ameliyat sonrası bir hastanın kalp hızı 125/dk, kan basıncı 88/50 mmHg ve pansumanı kanla ıslanmış. Ne oluyor?

  1. AYalnızca kaygı
  2. Bİdrar yolu enfeksiyonuna bağlı septik şok
  3. CNormal ağrı tepkisi
  4. DKanamaya bağlı hipovolemik şok
8.Klinik hemşirelikZor

Su altı drenajlı göğüs tüpünün bakımında hangi uygulama doğrudur?

  1. ADrenaj şişesini göğüs seviyesinin altında tutmak
  2. BHer transfer veya yatak değişiminde tüpü rutin olarak klemplemek
  3. CBoşaltmak için şişeyi hastanın üstüne kaldırmak
  4. DDökülmesin diye şişedeki suyu boşaltmak
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient's potassium is unexpectedly 5,8 mEq/L. The sample was taken after the tourniquet was on for several minutes while the patient pumped their fist. What is the best interpretation?

  1. AFist pumping lowers potassium, so the true level is even higher
  2. BThe result may be falsely high and should be repeated with better technique
  3. CThe result confirms true hyperkalemia and needs no further checking
  4. DTourniquet time affects only the glucose result, not the potassium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A trauma patient receives many units of blood quickly and then develops muscle twitching and low blood pressure. Which laboratory value is most likely to explain this?

  1. AA low ionized calcium
  2. BA high serum sodium
  3. CA low serum glucose
  4. DA high serum magnesium
11.FarmakolojiOrta

A patient takes isoniazid. Which advice is most important?

  1. AAvoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
  2. BStop the drug when the cough improves
  3. CTake it with antacids to protect the stomach from irritation
  4. DExpect the urine to turn orange
12.FarmakolojiZor

A man on long-term testosterone therapy has a rising haematocrit. Why is this important?

  1. AA high haematocrit shows that the testosterone is not being absorbed
  2. BIt means the testosterone dose is too low
  3. CIt is a sign of liver failure caused by testosterone
  4. DTestosterone raises red cell production, increasing clot risk
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is a non-selective beta-blocker such as propranolol usually avoided in a patient with asthma?

  1. AIt raises the heart rate sharply during an acute asthma attack
  2. BIt thickens airway mucus by drying the airways
  3. CIt makes inhaled corticosteroids work too strongly
  4. DIt can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Ten days after cardiac surgery, a patient has a fever, a red sternal wound with discharge and a clicking feeling in the chest when coughing. What should the nurse suspect?

  1. ANormal wound healing with some expected discharge
  2. BCostochondritis caused by forceful coughing
  3. CPericarditis from the operation
  4. DSternal wound infection with an unstable sternum
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which measure best prevents catheter-associated urinary tract infection?

  1. ADisconnect the bag regularly to empty it
  2. BRemove the catheter as soon as it is no longer needed
  3. CKeep the drainage bag above bladder level
  4. DChange the catheter for a new one every day
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Artmış kafa içi basıncı olan bir hastanın endotrakeal aspirasyona gereksinimi vardır. Hangi yaklaşım en uygundur?

  1. AÖnceden oksijenlemek, her geçişi kısa tutmak ve geçiş sayısını sınırlamak
  2. BAspirasyon sırasında hastayı başı çevrilmiş halde düz yatırmak
  3. CTüm sekresyonları bir kerede temizlemek için en az 30 saniye aspirasyon yapmak
  4. DSekresyon olmasa bile rutin olarak her 15 dakikada bir aspirasyon yapmak
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which risk is particularly linked with tramadol?

  1. ARapid liver failure at normal doses
  2. BHigh blood pressure that needs emergency treatment in most patients
  3. CSevere stomach ulcers in all patients
  4. DSerotonin syndrome with some antidepressants, and seizures
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a leg ulcer has an ABPI of 0,5. The doctor's plan mentions starting strong compression bandages. What should the nurse do?

  1. AApply the strongest compression to speed healing
  2. BApply compression and elevate the leg above the heart all day
  3. CWithhold strong compression and discuss urgent vascular referral
  4. DApply compression but only at night
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Progesterone relaxes smooth muscle in pregnancy. Which common complaint does this help explain?

  1. AIncreased appetite
  2. BConstipation
  3. CNasal stuffiness
  4. DGum bleeding
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Why does the ductus arteriosus normally close after birth?

  1. ARising prostaglandins and falling oxygen levels
  2. BThe cord is cut, which closes it directly
  3. CRising oxygen levels and falling prostaglandins
  4. DPressure in the pulmonary artery rises
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hangi belirtiler bir çocuğun tuvalet eğitimine başlamaya hazır olduğunu düşündürür?

  1. AYaklaşık 2 saat kuru kalma, ilgi gösterme ve basit yönergeleri izleyebilme
  2. BYürüyebilme
  3. Cİlk doğum gününe ulaşmış ve yürüyebiliyor olma; çocuğun herhangi bir ilgi gösterip göstermemesi fark etmez
  4. Dİlk sözcüğü söyleme
22.Pediatri hemşireliğiZor

Newborn pulse oximetry screening shows 97% in the right hand and 91% in the foot. What does this mean?

  1. ANormal transition; no further checks are needed
  2. BA normal result, because foot readings are always lower
  3. CAn abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
  4. DA faulty probe or a cold foot; repeat the whole test at the 6-week check
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient with PTSD begins to dissociate during a conversation. Which grounding technique can the nurse use?

  1. AAsk her to describe the traumatic event in as much detail as she can
  2. BAsk her to close her eyes and think back to the worst moment of the trauma
  3. CLeave her alone until the episode has passed on its own
  4. DAsk her to name things she can see, hear and touch in the room right now
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 6-month-old has a spiral fracture of the arm. The parents say he "rolled off the sofa". The nurse also notices bruises of different colours on his back. What is the most appropriate action?

  1. ADischarge the child quickly so that the parents do not become angry and stop bringing him for medical care
  2. BReport the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
  3. CAccept the parents' explanation, because babies often fall
  4. DTell the parents that the nurse knows they are abusing the child
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C102,4 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 102,4 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

102,4 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tsp · 3/gün · 5 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 5 gün boyunca 8 saatte bir oral süspansiyondan 1½ tsp yazıyor. Süspansiyon 150 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

1½ tsp8 saatte bir5 gün150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa 20 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 8000 ünitedir; ilaç 10000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

8000 units10000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 150 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 10 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

150 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg250 mL20 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

1000 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 20 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 120 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

1000 mg/250 mL120 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasüt100 mLçorba150 mLjöle120 mLIV infüzyon100 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar200 mLidrar325 mLidrar450 mLidrar150 mLyara dreni100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

süt: 100 mLçorba: 150 mLjöle: 120 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL100 mL verilen120 mL/h11:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:30’de 100 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL100 mL verilen120 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Tam 60 saniye boyunca, ideal olarak kalbin apeksinden

Cevap neden bu

Düzensiz bir nabız tam bir dakika sayılmalıdır. Bazı atımlar bilekte hissedilemeyecek kadar zayıf olabileceğinden, stetoskopla apikal sayım daha doğrudur.

Cevap

D · Tam 60 saniye boyunca, ideal olarak kalbin apeksinden
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Hastanın durumunu değerlendirmek, hekimi bilgilendirmek ve olay bildirim sistemine bildirmek

Cevap neden bu

Hastayı değerlendirip izleyin, sorumlu hekime haber verin, olayı bildirin ve hastaya karşı açık olun. Bir hatayı gizlemek için kayıtlar asla değiştirilmemelidir.

Cevap

A · Hastanın durumunu değerlendirmek, hekimi bilgilendirmek ve olay bildirim sistemine bildirmek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · 0,9% sodium chloride

Cevap neden bu

Only 0,9% sodium chloride is compatible with blood. Dextrose (glucose) solutions can cause red cells to clump and break down, and the calcium in lactated Ringer’s (Hartmann’s) can cause clotting.

Cevap

C · 0,9% sodium chloride
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Tell the charge nurse and ask for help or a change of assignment

Cevap neden bu

Accepting a task beyond one’s competence puts the patient at risk. The nurse explains the limit to the charge nurse, who can arrange help, training or reassignment.

Cevap

D · Tell the charge nurse and ask for help or a change of assignment
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Karın ameliyatından bir gün sonra bir hasta yeni huzursuz ve kalp hızı 124/dk

Cevap neden bu

Ameliyattan sonra hızlı kalp hızıyla birlikte yeni huzursuzluk kanamayı, sepsisi veya hipoksiyi gösterebilir. %90 SpO₂ bu KOAH hastası için beklenen değerdir ve 6 saatte 300 mL (50 mL/saat) yeterli bir idrar çıkışıdır.

Cevap

C · Karın ameliyatından bir gün sonra bir hasta yeni huzursuz ve kalp hızı 124/dk
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching

Cevap neden bu

Evaluating learning and changing the teaching plan belong to the RN. The LPN/LVN can reinforce teaching, but a teaching plan that is not working needs RN reassessment.

Cevap

B · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Kanamaya bağlı hipovolemik şok

Cevap neden bu

Taşikardi, hipotansiyon ve görünür kan kaybı hemorajik (hipovolemik) şoku düşündürür. Bası uygulayın, acil yardım çağırın ve sıvı veya kan hazırlayın.

Cevap

D · Kanamaya bağlı hipovolemik şok
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Drenaj şişesini göğüs seviyesinin altında tutmak

Cevap neden bu

Şişe göğüs seviyesinin altında kalır, böylece sıvı ve hava plevral boşluğa geri dönmez. Rutin klempleme tansiyon pnömotoraksa yol açabilir.

Cevap

A · Drenaj şişesini göğüs seviyesinin altında tutmak
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · The result may be falsely high and should be repeated with better technique

Cevap neden bu

Repeated fist clenching and a long tourniquet time release potassium from muscle and can cause hemolysis, both of which give a falsely high potassium. The patient is assessed and the test is repeated with correct technique; true hyperkalemia must not be missed.Kontrol edilen kaynak: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · The result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · A low ionized calcium

Cevap neden bu

Stored blood contains citrate, which binds calcium. During massive transfusion, citrate can lower ionized calcium, causing tetany, hypotension and arrhythmias. Ionized calcium is monitored and replaced as prescribed.

Cevap

A · A low ionized calcium
11.Farmakoloji

Cevap: A · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite

Cevap neden bu

Isoniazid can cause hepatitis, and alcohol increases the risk. Signs of liver injury are reported at once, and liver tests may be checked.

Cevap

A · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
12.Farmakoloji

Cevap: D · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk

Cevap neden bu

Testosterone increases erythropoiesis and can cause polycythaemia, which increases blood viscosity and thrombosis risk. Haematocrit is monitored, and the dose may be reduced or paused.

Cevap

D · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors

Cevap neden bu

Beta-2 receptors in the airways mediate bronchodilation. Blocking them can trigger severe bronchospasm in asthma and also blunts the effect of salbutamol. Cardioselective beta-1 blockers are safer but still used with caution.

Cevap

D · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Sternal wound infection with an unstable sternum

Cevap neden bu

Deep sternal wound infection and sternal dehiscence are serious complications, more common with diabetes, obesity and COPD. Signs include fever, wound discharge, redness and an unstable or clicking sternum. Urgent surgical review, wound swabs, blood cultures and antibiotics are needed.

Cevap

D · Sternal wound infection with an unstable sternum
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Remove the catheter as soon as it is no longer needed

Cevap neden bu

The risk of CAUTI rises with each day a catheter is in place. Avoiding unnecessary catheters and removing them early are the most effective measures. A closed system and keeping the bag below bladder level also help.

Cevap

B · Remove the catheter as soon as it is no longer needed
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Önceden oksijenlemek, her geçişi kısa tutmak ve geçiş sayısını sınırlamak

Cevap neden bu

Aspirasyon öksürük, hipoksi ve hiperkapni yoluyla KİB'i yükseltir. Yalnızca gerektiğinde, önceden oksijenlemeyle, yaklaşık 10–15 saniyeyi aşmayan geçişlerle, az geçişle ve başı yükseltilmiş ve orta hatta tutulmuş olarak yapılır. Bazı birimlerde sedasyon veya lidokain kullanılabilir.

Cevap

A · Önceden oksijenlemek, her geçişi kısa tutmak ve geçiş sayısını sınırlamak
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Serotonin syndrome with some antidepressants, and seizures

Cevap neden bu

Tramadol is a weak opioid that also inhibits serotonin and noradrenaline reuptake. It can lower the seizure threshold and cause serotonin syndrome with SSRIs and other serotonergic drugs.

Cevap

D · Serotonin syndrome with some antidepressants, and seizures
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral

Cevap neden bu

An ABPI of 0,5 suggests severe arterial disease, and strong compression could cause limb ischaemia. The nurse raises the concern and the patient is referred to vascular specialists.

Cevap

C · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Constipation

Cevap neden bu

Progesterone slows gut motility, which causes constipation and contributes to heartburn because the lower oesophageal sphincter relaxes. Gum bleeding and nasal stuffiness are mainly due to oestrogen and increased blood flow.

Cevap

B · Constipation
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Rising oxygen levels and falling prostaglandins

Cevap neden bu

Higher blood oxygen and lower prostaglandin levels after birth cause the ductus arteriosus to constrict. Prostaglandin infusions are used to keep it open in duct-dependent heart defects.

Cevap

C · Rising oxygen levels and falling prostaglandins
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Yaklaşık 2 saat kuru kalma, ilgi gösterme ve basit yönergeleri izleyebilme

Cevap neden bu

Hazır olma belirtileri arasında birkaç saat mesane kontrolü, ıslak bezin farkında olma, tuvalete ilgi ve oturabilme, yürüyebilme ve basit yönergeleri izleyebilme bulunur; genellikle yaklaşık 18 ay–3 yaş arasında görülür.

Cevap

A · Yaklaşık 2 saat kuru kalma, ilgi gösterme ve basit yönergeleri izleyebilme
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol

Cevap neden bu

The right hand reflects pre-ductal blood and the foot post-ductal blood. A difference of more than 3%, or a reading below about 95% in both limbs, is an abnormal screen. Depending on the protocol this means a prompt repeat test or immediate medical review, with echocardiography if it persists, because it can signal critical congenital heart disease.

Cevap

C · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now

Cevap neden bu

Grounding techniques use the senses to bring the person back to the here and now. Asking for details of the trauma during dissociation can deepen distress.

Cevap

D · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety

Cevap neden bu

Injuries that do not fit the child's developmental stage or the history, and bruises of different ages, are warning signs of abuse. The nurse documents objectively and reports through safeguarding procedures.

Cevap

B · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 39,1 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

102,4 − 32 = 70,4

5/9 ile çarpın

T = 70,4·5/9 = 39,11 ≈ 39,1 °C

Cevap

T = 39,1 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 1

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

7,5 mL × 3 × 5 = 112,5 mL

Şişeler

112,5/150 = 0,75 → N = 1

Cevap

N = 1
27.Doz hesapları

Cevap: V = 9,6 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 20·24 = 480 mg

Hacim

V = 480/50 = 9,6 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 9,6 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,8 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 8000/10000 = 0,8 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

150/60 = 2,5 mL/min

Damla hızı

R = 2,5·10 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000/250 = 4 mg/mL

Saatlik hacim

120/4 = 30 mL/h

Damla hızı

R = 30·20/60 = 10 gtt/min

Cevap

R = 10 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1220 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 100 + 150 + 120 = 370 mL
IV infüzyon: 100·8 = 800 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1220 mL

Cevap

I = 1220 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 100 = 400 mL

Süre

t = 400/120 = 3,333 ≈ 3,3 h

Cevap

t = 3,3 h

Bu yaklaşık 3 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 14:50 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 13

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 3 + 3 + 3 + 2 + 1 = 13

Cevap

B = 13
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 2 + 2 + 2 + 1 + 2 = 11

Risk düzeyi

11 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions