NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why should enteric-coated tablets not be crushed?

  1. ACrushing makes the tablet taste so bitter that patients refuse it
  2. BCrushing makes the dose roughly twice as strong as the whole tablet
  3. CCrushing makes the drug inactive in water
  4. DCrushing removes the coating that protects the stomach or drug
2.Hemşirelik esaslarıZor

Artık karar verme yeterliliği olmayan bir hasta, yaşamı sürdüren belirli bir tedaviyi reddeden geçerli ve uygulanabilir bir önceden karar (advance decision) vermişti. Personel ne yapmalıdır (İngiltere ve Galler)?

  1. AÖnceden verilen karara uymalı ve o tedaviyi vermemelidir
  2. BHasta şimdi karar veremediği için tedaviyi vermelidir
  3. CYalnızca sözlü istekler geçerli olduğu için görmezden gelmelidir
  4. DAileden kararı geçersiz kılmasını istemelidir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient with poorly controlled seizures asks about activities at home. Which advice is most important?

  1. AAvoid drinking water before bed
  2. BSleep sitting up in a chair
  3. CAvoid all forms of exercise
  4. DNever swim or bathe alone
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on an anticoagulant falls and hits their head but says they feel fine. What should the nurse do?

  1. ANotify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
  2. BGive the next anticoagulant dose early to prevent clots from forming after the fall
  3. CHelp the patient back to bed and do nothing more if they feel fine
  4. DWait until the next day to see if a headache develops
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse gives IV morphine for severe pain. When should the nurse reassess the pain and sedation?

  1. AWithin about 15–30 minutes
  2. BAt the end of the shift
  3. COnly when the patient asks for more
  4. DAt the next routine round in four hours
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Hangi görevi RN’nin bir hemşire yardımcısına devretmek yerine bizzat yapması en uygundur?

  1. AAmeliyattan sonraki üçüncü günde stabil bir hastayı koridorda yürütmek
  2. BBir hastaya ağız bakımında yardım etmek
  3. CKalp yetmezliği olan bir hastayı her sabah tartmak
  4. DAmeliyattan sonra bir hastayı ilk kez yataktan kaldırmak
7.Klinik hemşirelikOrta

Which is a recognised risk factor for postoperative nausea and vomiting?

  1. AUse of opioids after surgery
  2. BBeing a smoker
  3. CBeing male
  4. DA short operation under local anaesthetic
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with a central venous catheter needs the line removed. Which position reduces the risk of air embolism during removal of a neck or chest line?

  1. ASitting fully upright and taking a deep breath in as the line comes out
  2. BLying on the right side with the legs raised
  3. CLying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
  4. DStanding up and walking
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient receives repeated nebulized albuterol (salbutamol) for severe asthma. Which laboratory change should the nurse watch for?

  1. AA fall in blood glucose
  2. BA rise in serum calcium
  3. CA rise in serum sodium
  4. DA fall in serum potassium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on warfarin with an INR of 3,6 fell and hit their head an hour ago. They now report a worsening headache and drowsiness. What is the priority?

  1. AReport urgently for imaging and possible reversal
  2. BHold warfarin for one dose and observe at home
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the INR tomorrow
  4. DEncourage rest in a dark room to settle the pain
11.FarmakolojiOrta

Which teaching about zolpidem is correct?

  1. ATake it right before bed, only if you can sleep a full night
  2. BDrive soon after waking, as the drug has no next-day effect
  3. CTake it in the morning so that it is out of the system by night
  4. DTake it with alcohol to make it act faster
12.FarmakolojiZor

1950'lerin sonu ve 1960'ların başındaki talidomid felaketi en çok hangi etkisiyle bilinir ve neye yol açmıştır?

  1. AYetişkinlerde karaciğer yetmezliği; tüm sedatiflerin yasaklanması
  2. BBebeklerde ağır uzuv defektleri; daha sıkı ilaç testleri ve düzenlemeler
  3. CÇocuklarda sağırlık; hayvan deneylerinin sona ermesi
  4. DYaşlılarda kalp krizleri; jenerik ilaçların başlaması
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After an above-knee amputation, which measure helps prevent a hip flexion contracture?

  1. ALying prone for periods and avoiding pillows under the stump
  2. BKeeping a pillow under the stump at all times, day and night
  3. CKeeping the hip bent to reduce stump swelling
  4. DSitting in a chair for most of the day with the hips bent
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After a faulty gas heater was found at home, a patient has headache, nausea and confusion. SpO₂ is 99% on air. What is the priority treatment?

  1. AReassurance, because the oxygen saturation is normal
  2. BOxygen at 1 L/min via nasal cannula
  3. CHigh-concentration oxygen via a non-rebreather mask
  4. DParacetamol (acetaminophen) and observation only
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient has Cushing's syndrome. Which nursing assessment is especially important?

  1. AChecking for low blood pressure
  2. BMonitoring for a high potassium
  3. CRegular blood glucose checks
  4. DWatching for weight loss
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches a young adult with newly diagnosed epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"As long as I take my tablets, I can swim alone."
  2. B"I will tell my friends what to do if I have a seizure."
  3. C"I will take a shower rather than a bath."
  4. D"I will keep a record of any seizures I have."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

A routine wound swab grows bacteria, but the wound shows no signs of infection. What does this usually mean?

  1. AThe wound must be closed with sutures again
  2. BThe wound is colonised; antibiotics are not usually needed
  3. CThe swab result means the wound is infected
  4. DThe patient needs IV antibiotics straight away, whatever the wound looks like
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A nurse finds a dislodged sealed radiation source in the bed of a patient receiving brachytherapy. What should the nurse do?

  1. APick it up with gloved hands and put it in the nearest sharps bin quickly
  2. BUse long-handled forceps to put it in the lead container; report it
  3. CLeave it in the bed until the end of the shift
  4. DThrow it in the clinical waste bag
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Doğum sırasında bebeğin başı doğmuş, ancak omuzlar sıkışmıştır. Standart ilk manevra hangisidir?

  1. ASuprapubik basıyla McRoberts manevrası
  2. BFundusa güçlü basınç uygulamak
  3. Cİlk adım olarak başı vajinaya geri itmek
  4. DBebeğin başını sertçe çekmek
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 16 weeks says she drinks four cups of strong coffee a day. Which response is most appropriate?

  1. AAdvise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
  2. BAdvise switching to energy drinks, which contain less caffeine
  3. CTell her coffee has no effect on pregnancy and she can continue
  4. DTell her to switch to strong tea, which has no caffeine
21.Pediatri hemşireliğiOrta

When is the risk of bleeding after a tonsillectomy highest?

  1. AOnly after 3 weeks, when the throat is fully healed
  2. BIn the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
  3. CThe risk stays exactly the same on every day for the first month
  4. DOnly during the first 2 hours after surgery
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which child on the renal ward should the nurse assess first?

  1. AA 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
  2. BA 6-year-old on IV antibiotics for a UTI who has had no fever for 24 hours
  3. CA 4-year-old with nephrotic syndrome and mild puffy eyelids, stable since admission
  4. DA 2-year-old after hypospadias repair with clear urine in the catheter bag
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

In the termination phase of the nurse–patient relationship, which behaviour is common and should be expected?

  1. AThe patient finally begins to share their problems for the first time
  2. BThe patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
  3. CThe patient always feels relieved and shows no feelings
  4. DThe patient asks for the relationship to start again from the beginning
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?

  1. ACannabis protects against psychosis and can replace his medicine
  2. BCannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
  3. CSmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
  4. DCannabis has no effect on mental health
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,94556 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,94556 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,94556 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0019:4004:00t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 19:40 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 04:00 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

19:4004:00
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
1%w/vV = ? mL

%1 (w/v) bir çözeltiden 50 mg’lik bir doz gerekiyor. Bu dozu hangi hacim V içerir?

50 mg1% w/v
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
34 kg126 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 126 cm boyunda ve 34 kg ağırlığında. İstem 50 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

126 cm34 kg50 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
980 mLkalan? mL/h8 h kalan

10 saatte 1000 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 980 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1000 mL / 10 hsonra 2 h: 980 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay200 mLçorba180 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar325 mLidrar375 mLidrar375 mLyara dreni100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 52 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

52 kg8 hidrar: 325 mLidrar: 375 mLidrar: 375 mLyara dreni: 100 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL60 mL/hbaşlangıç 10:4511:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 10:45’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL60 mL/h10:45 → 11:45
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 130/78 mmHg, nabız 70/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 34,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 20SpO₂ 98%havaSBP 130HR 70AT 34,8 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Crushing removes the coating that protects the stomach or drug

Cevap neden bu

Enteric coatings stop the tablet dissolving until it reaches the small intestine, protecting the stomach lining or the drug from stomach acid. Crushing destroys this protection.

Cevap

D · Crushing removes the coating that protects the stomach or drug
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Önceden verilen karara uymalı ve o tedaviyi vermemelidir

Cevap neden bu

Geçerli ve uygulanabilir bir önceden karar, yeterliliği olan bir hastanın reddiyle aynı etkiye sahiptir. Yaşamı sürdüren tedavinin reddi yazılı, imzalı, tanıklı olmalı ve yaşam risk altında olsa bile geçerli olduğunu belirtmelidir.

Cevap

A · Önceden verilen karara uymalı ve o tedaviyi vermemelidir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Never swim or bathe alone

Cevap neden bu

People with uncontrolled seizures are advised not to swim alone, to shower rather than bathe and to follow local laws on driving. Most normal activities can continue with sensible precautions.

Cevap

D · Never swim or bathe alone
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop

Cevap neden bu

Head injury in a patient on anticoagulants can cause bleeding inside the skull that shows signs later. The provider is told at once, imaging may be needed and neurological checks are done closely.

Cevap

A · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Within about 15–30 minutes

Cevap neden bu

IV opioids act within minutes, so the nurse reassesses pain, sedation and breathing within about 15–30 minutes. Oral analgesics are usually reassessed later, after about an hour.

Cevap

A · Within about 15–30 minutes
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Ameliyattan sonra bir hastayı ilk kez yataktan kaldırmak

Cevap neden bu

Ameliyattan sonra ilk kez yataktan kalkarken hasta bayılabilir veya başka beklenmedik tepkiler gösterebilir; bu yüzden RN genellikle bu sırada hastayı değerlendirir. Stabil bir hastayla sonraki yürüyüşler, günlük tartılar ve ağız bakımı rutin görevlerdir.

Cevap

D · Ameliyattan sonra bir hastayı ilk kez yataktan kaldırmak
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Use of opioids after surgery

Cevap neden bu

Known risk factors include opioids, female sex, being a non-smoker, previous PONV or motion sickness and longer general anaesthetics. High-risk patients may be given preventive antiemetics.

Cevap

A · Use of opioids after surgery
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out

Cevap neden bu

A flat or head-down position and a Valsalva manoeuvre or breath-hold raise central venous pressure, reducing the risk of air being drawn in. An occlusive dressing is then applied.

Cevap

C · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · A fall in serum potassium

Cevap neden bu

Beta-2 agonists push potassium into cells and can cause hypokalemia, especially at high doses; they also raise blood glucose. For this reason nebulized albuterol is sometimes used as an extra treatment for hyperkalemia.

Cevap

D · A fall in serum potassium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Report urgently for imaging and possible reversal

Cevap neden bu

A head injury in an anticoagulated patient, with worsening headache and drowsiness, suggests intracranial bleeding. The provider is told at once, neurological checks are done often, urgent imaging is arranged, and warfarin reversal (vitamin K and a prothrombin complex concentrate) may be prescribed.Kontrol edilen kaynak: Taking warfarin (Coumadin, Jantoven) - what to ask your doctor · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Report urgently for imaging and possible reversal
11.Farmakoloji

Cevap: A · Take it right before bed, only if you can sleep a full night

Cevap neden bu

Zolpidem can cause next-day impairment and complex sleep behaviours such as sleep-walking or sleep-driving. Alcohol and other sedatives increase these risks.

Cevap

A · Take it right before bed, only if you can sleep a full night
12.Farmakoloji

Cevap: B · Bebeklerde ağır uzuv defektleri; daha sıkı ilaç testleri ve düzenlemeler

Cevap neden bu

Talidomid binlerce bebekte uzuv malformasyonlarına (fokomeli) neden oldu. Felaket, gebelik dahil ilaçların güvenlilik testlerine ilişkin daha sıkı kurallara ve advers reaksiyon bildirim sistemlerine yol açtı.

Cevap

B · Bebeklerde ağır uzuv defektleri; daha sıkı ilaç testleri ve düzenlemeler
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump

Cevap neden bu

Prolonged hip flexion, such as long periods sitting or a pillow under the stump, can lead to a fixed contracture that makes fitting a prosthesis difficult. Lying prone for periods, keeping the hip extended and early physiotherapy help prevent it.

Cevap

A · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask

Cevap neden bu

Carbon monoxide binds haemoglobin far more strongly than oxygen, causing tissue hypoxia, while pulse oximetry can look normal. High-concentration oxygen speeds CO removal. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and others in the home may also be at risk.

Cevap

C · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Regular blood glucose checks

Cevap neden bu

Cortisol raises blood glucose, so hyperglycaemia and diabetes are common. Hypertension, hypokalaemia, infection and fragile skin are other problems to watch for.

Cevap

C · Regular blood glucose checks
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · "As long as I take my tablets, I can swim alone."

Cevap neden bu

People with epilepsy should never swim alone, even if their seizures are well controlled. Showers are safer than baths. Telling friends about first aid and keeping a seizure diary are good practice.

Cevap

A · "As long as I take my tablets, I can swim alone."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed

Cevap neden bu

Bacteria on the surface without clinical signs of infection is colonisation. Antibiotics are guided by clinical signs such as spreading redness, pain, heat, pus or systemic illness, not by a swab alone.

Cevap

B · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it

Cevap neden bu

A dislodged source is picked up with long-handled forceps and placed in the shielded container kept in the room. The radiation safety officer and team are informed, following local policy.

Cevap

B · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Suprapubik basıyla McRoberts manevrası

Cevap neden bu

Omuz distosisinde yardım çağırın, kadının uyluklarını karnına doğru keskin biçimde bükün (McRoberts) ve fundusa değil, suprapubik bölgeye basınç uygulayın. Fundal basınç ve başa güçlü traksiyon sıkışmayı kötüleştirebilir ve bebeği yaralayabilir.

Cevap

A · Suprapubik basıyla McRoberts manevrası
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee

Cevap neden bu

Guidelines advise limiting caffeine to about 200 mg a day in pregnancy because higher intakes are linked to low birth weight and miscarriage. Energy drinks and some teas also contain caffeine.

Cevap

A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later

Cevap neden bu

Primary bleeding occurs in the first 24 hours. Secondary bleeding occurs around 5–10 days after surgery, when the scabs come away, so families need to know the warning signs before going home.

Cevap

B · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision

Cevap neden bu

Severe headache and visual disturbance in glomerulonephritis suggest hypertensive encephalopathy, which can lead to seizures. The other children are stable or improving.

Cevap

A · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms

Cevap neden bu

Ending a relationship can trigger feelings of loss, so regression, anger or sadness are common. The nurse prepares the patient for the ending from the start and helps them talk about these feelings.

Cevap

B · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning

Cevap neden bu

Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.

Cevap

B · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,95 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,94556 → 4

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,94556 → 5
5, 5 veya daha büyük; bu yüzden 4 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (56) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,95 mL

Cevap

x = 0,95 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 500 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

19:40 → 24:00 = 260 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 04:00 = 240 min

Toplam

t = 260 + 240 = 500 min

Cevap

t = 500 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1% = 10 mg/mL

Hacim

V = 50/10 = 5 mL

Cevap

V = 5 mL
28.Doz hesapları

Cevap: D = 54,54 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(126·34/3600) = √1,19 = 1,091 m²

Doz

D = 50·1,091 = 54,54 mg

Cevap

D = 54,54 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 47 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1500·15/480 = 46,88 ≈ 47 gtt/min

Cevap

R = 47 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 47 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 22,5 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/10 = 100 mL/h

Yeni hız

R = 980/8 = 122,5 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (122,5 − 100)/100·100% = 22,5%

Cevap

Δ = 22,5%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 2,58 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

325 + 375 + 375 = 1075 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1075/(52·8) = 2,584 ≈ 2,58 mL/kg/h

Cevap

U = 2,58 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 440 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

10:45 → 11:45 = 1 h

Verilen hacim

60·1 = 60 mL

Kalan hacim

V = 500 − 60 = 440 mL

Cevap

V = 440 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
uyanık (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Toplayın

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 3

Cevap

NEWS2 = 3
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 65

Risk düzeyi

65 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions