NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why does long-term immobility increase the risk of kidney stones?

  1. APatients on bed rest drink too much fluid
  2. BCalcium released from bone raises the calcium in the urine
  3. CThe kidneys stop producing urine during bed rest
  4. DLying flat makes the kidneys produce extra uric acid
2.Hemşirelik esaslarıZor

Kan basıncı ölçülürken hastanın kolu kalp düzeyinin altında, yanına sarkmış durumda. Bu ölçümü nasıl etkiler?

  1. AYanlış olarak düşük bir değer verir
  2. BYanlış olarak yüksek bir değer verir
  3. CÖlçümü etkilemez
  4. DYalnızca kalp hızını etkiler
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Neisseria meningitidis olan bir hasta için damlacık önlemleri genellikle ne zaman sonlandırılır?

  1. AAntibiyotiğin ilk dozu verilir verilmez
  2. B24 saatlik etkili antibiyotik tedavisinden sonra
  3. CAteş bir saat boyunca düştükten sonra
  4. DYalnızca hasta taburcu olduktan sonra
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Üriner kateter açıkça gerekli olduğunda, kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonunu en iyi hangi yaklaşım önler?

  1. ATemiz ve kabuksuz kalması için kateteri her gün değiştirmek
  2. BDaha kolay boşaltmak için torbayı düzenli olarak ayırmak
  3. CAseptik takma, kapalı sistem ve gereksinimin günlük gözden geçirilmesi
  4. DTorbayı yatağın üzerinde, mesane seviyesinde tutmak
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir kayıtlı hemşire bir hemşire yardımcısına, “12 numaralı odadaki hastayı kontrol et” diyor. Görev devrinin hangi doğrusu eksiktir?

  1. ADoğru yönergeler ve iletişim
  2. BOrtam için doğru görev
  3. CGörev için doğru kişi
  4. DDoğru koşul
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An RN sees an LPN/LVN crushing an extended-release metoprolol tablet to mix with applesauce. What should the RN do?

  1. AReport the LPN/LVN at the end of the month without saying anything now
  2. BLet the LPN/LVN continue, since crushing makes the tablet easier to swallow
  3. CTell the LPN/LVN to give half of the crushed tablet now and the other half at lunchtime
  4. DStop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
7.Klinik hemşirelikOrta

Which of these is one of the "4 Hs", the reversible causes of cardiac arrest?

  1. AHyperventilation
  2. BHypoxia
  3. CHyperthyroidism
  4. DHypertension
8.Klinik hemşirelikZor

Karın ameliyatından sonra bir hasta sekiz saattir idrar yapmamış, alt karında rahatsızlığı var ve mesane palpe ediliyor. En olası sorun nedir?

  1. ARetansiyonsuz idrar yolu enfeksiyonu
  2. BAkut idrar retansiyonu
  3. Cİdrar üretiminin olmadığı akut böbrek hasarı
  4. DYalnızca dehidratasyon
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient's potassium is unexpectedly 5,8 mEq/L. The sample was taken after the tourniquet was on for several minutes while the patient pumped their fist. What is the best interpretation?

  1. ATourniquet time affects only the glucose result, not the potassium
  2. BThe result confirms true hyperkalemia and needs no further checking
  3. CFist pumping lowers potassium, so the true level is even higher
  4. DThe result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with jaundice and nausea has a positive IgM antibody to hepatitis A virus (IgM anti-HAV). What does this show?

  1. APast hepatitis B infection that has cleared
  2. BA current or recent hepatitis A infection
  3. CChronic hepatitis A lasting many years
  4. DImmunity from hepatitis A vaccine long ago
11.FarmakolojiOrta

Gliseril trinitrat (GTN) anginayı nasıl giderir?

  1. AKasılma gücünü artırır, böylece kalp kanı daha verimli pompalar
  2. BKoroner arterdeki pıhtıyı çözer
  3. CEsas olarak venleri genişleten ve kalbin iş yükünü azaltan nitrik oksit salar
  4. DBeta-1 reseptörlerini bloke ederek kalbi yavaşlatır
12.FarmakolojiZor

A patient on valproate becomes lethargic, starts vomiting and develops jaundice. Which adverse effect should be suspected first?

  1. ALiver toxicity
  2. BKidney stones
  3. CHypothyroidism
  4. DNormal start-up side effects
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with heart failure starts dapagliflozin, an SGLT2 inhibitor. Which teaching is most relevant?

  1. AAvoid drinking any fluids at all for the first week of treatment
  2. BTake an extra dose if the ankles swell
  3. CExpect the urine to turn bright orange and stain underwear and clothes
  4. DKeep the genital area clean, as fungal infections are more common
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Günde 1,5 L sıvı kısıtlaması olan kalp yetmezlikli bir hasta şiddetli susuzluktan yakınıyor. Hangi önlem en uygundur?

  1. AAğız bakımı, sayılan buz parçaları ve gün içine yayılmış sıvılar
  2. BErtesi sabahki tartıya kadar hiç sıvı vermemek
  3. CTükürüğü uyarmak ve kuruluğu gidermek için tuzlu atıştırmalıklar
  4. DSusuzluk her zaman giderilmesi gerektiği için sınırsız su
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with Addison's disease takes fludrocortisone as well as hydrocortisone. Why?

  1. ATo replace the missing aldosterone
  2. BTo treat a low thyroid hormone level
  3. CTo lower the blood pressure
  4. DTo replace the missing adrenaline
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

During a water deprivation test for suspected diabetes insipidus, the patient loses more than 3% of body weight and becomes hypotensive. What should the nurse do?

  1. AGive desmopressin without a prescription
  2. BGive the patient a large drink and then restart the test
  3. CContinue the test, because this result is expected
  4. DStop the test and inform the doctor
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which medicine commonly delays wound healing?

  1. AVitamin C supplements
  2. BParacetamol
  3. CSaline eye drops
  4. DLong-term corticosteroids
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After a high-voltage electrical injury, a patient's urine is dark red-brown. What does this suggest and what is the usual aim?

  1. ABleeding from the bladder; stop all fluids
  2. BA urinary infection; send a sample and wait for the result
  3. CMyoglobin from muscle damage; a higher urine output target
  4. DNormal concentrated urine; restrict fluids
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman whose first language is not English is in labour. Which action best ensures informed consent for a caesarean?

  1. AAsk her partner to sign for her
  2. BAsk her 10-year-old child to interpret
  3. CUse gestures and simple English only
  4. DUse a professional interpreter
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 36 weeks has a positive syphilis test confirmed for the first time. What should the nurse expect?

  1. ANo treatment until after the birth
  2. BOnly the partner needs to be treated
  3. CTermination of the pregnancy is required
  4. DPenicillin now and assessment of the baby at birth
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which finding is expected in a healthy 4-month-old?

  1. APulls to stand while holding on to furniture
  2. BSits steadily without support for several minutes while playing with toys
  3. CHolds the head steady when held upright, with little or no head lag
  4. DSays two or three clear words with meaning
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 3-month-old is gaining weight poorly. The mother says she adds extra water to the formula to make each tin last longer. Besides poor growth, what serious complication is the nurse concerned about?

  1. AVitamin K deficiency bleeding from the extra water
  2. BHigh sodium from too much powder, which causes dehydration
  3. CHigh blood glucose from the sugar in the diluted formula, causing diabetes
  4. DLow sodium from water intoxication, which can cause seizures
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which psychological treatment is most effective for obsessive-compulsive disorder?

  1. AEncouraging the patient to perform the rituals more often
  2. BHypnosis to remove the obsessive thoughts permanently in a single session
  3. CPsychoanalysis focused on early childhood memories
  4. DExposure and response prevention, a form of CBT
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Six weeks after losing his job, a man feels low and worried and is sleeping a little less, but he still enjoys time with his children and does not meet the criteria for major depression. Which diagnosis fits best?

  1. AAdjustment disorder with depressed mood
  2. BPersistent depressive disorder
  3. CMajor depressive disorder
  4. DBipolar II disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
7,6443 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 7,6443 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

7,6443 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0018:0006:00t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 18:00 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 06:00 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

18:0006:00
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
15 kg10 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 15 kg. Order edilen doz günde 10 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

15 kg10 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
20%stoksu = ? mL

%20 (a/h) stok çözeltiden 500 mL %1 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Stoka ne kadar su W eklenmelidir?

C₁ = 20%C₂ = 1%V₂ = 500 mL
W = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 5 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

500 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mL60 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 28 damla/dk hızla akıyor. Torbada 400 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

28 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyajöle120 mLçay150 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar475 mLidrar200 mLidrar175 mLidrar225 mLyara dreni60 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 60 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

60 kg8 hidrar: 475 mLidrar: 200 mLidrar: 175 mLidrar: 225 mLyara dreni: 60 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL50 mL verilen125 mL/h20:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 20:00’de 50 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL50 mL verilen125 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 110/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 39,2 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 14SpO₂ 96%havaSBP 136HR 110AT 39,2 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Calcium released from bone raises the calcium in the urine

Cevap neden bu

Without weight-bearing, bone releases calcium, and urine also drains less well when lying flat. Mobilisation and adequate fluids reduce the risk.

Cevap

B · Calcium released from bone raises the calcium in the urine
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Yanlış olarak yüksek bir değer verir

Cevap neden bu

Kalp düzeyinin altındaki bir kol hidrostatik basınç ekler; bu yüzden değer çok yüksek çıkar. Kol, hasta oturur ve rahat durumdayken kalp düzeyinde desteklenmelidir.

Cevap

B · Yanlış olarak yüksek bir değer verir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · 24 saatlik etkili antibiyotik tedavisinden sonra

Cevap neden bu

24 saatlik etkili antibiyotikten sonra hasta artık bulaştırıcı kabul edilmez; bu nedenle damlacık önlemleri yerel politikaya göre sonlandırılabilir.

Cevap

B · 24 saatlik etkili antibiyotik tedavisinden sonra
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Aseptik takma, kapalı sistem ve gereksinimin günlük gözden geçirilmesi

Cevap neden bu

KİYE (kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonu) önleme; aseptik takmayı, torbanın mesanenin altında olduğu ve serbest akışın sağlandığı kapalı sistemi ve kateterin gereksinim kalmadığı anda çıkarılabilmesi için günlük gözden geçirmeyi içerir. Sık değiştirmek ve kapalı sistemi bozmak enfeksiyon riskini artırır.

Cevap

C · Aseptik takma, kapalı sistem ve gereksinimin günlük gözden geçirilmesi
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Doğru yönergeler ve iletişim

Cevap neden bu

“Kontrol et” neyin ölçüleceğini, ne zaman ölçüleceğini veya hangi bulguların bildirileceğini belirtmez. Net bir yönerge, örneğin “Saat 10:00’da tansiyonunu ve nabzını ölç, sistolik 100’ün altındaysa hemen bana söyle” olurdu.

Cevap

A · Doğru yönergeler ve iletişim
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form

Cevap neden bu

Crushing an extended-release tablet releases the whole dose at once and can cause toxicity, such as severe bradycardia or hypotension. The RN steps in now and arranges a suitable form.

Cevap

D · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Hypoxia

Cevap neden bu

The 4 Hs are hypoxia, hypovolaemia, hypo- or hyperkalaemia and other metabolic causes, and hypothermia. The 4 Ts are thrombosis, tension pneumothorax, tamponade and toxins.

Cevap

B · Hypoxia
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Akut idrar retansiyonu

Cevap neden bu

Anestezi, opioidler ve ağrı retansiyona neden olabilir. Mesane taraması rezidüel hacmi doğrular; çoğu zaman kateterizasyon gerekir.

Cevap

B · Akut idrar retansiyonu
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · The result may be falsely high and should be repeated with better technique

Cevap neden bu

Repeated fist clenching and a long tourniquet time release potassium from muscle and can cause hemolysis, both of which give a falsely high potassium. The patient is assessed and the test is repeated with correct technique; true hyperkalemia must not be missed.Kontrol edilen kaynak: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · The result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · A current or recent hepatitis A infection

Cevap neden bu

IgM antibodies appear early, so IgM anti-HAV indicates acute hepatitis A. IgG anti-HAV alone shows past infection or vaccination and lifelong immunity. Hepatitis A does not become chronic and spreads by the fecal-oral route, so hand hygiene is essential.Kontrol edilen kaynak: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · A current or recent hepatitis A infection
11.Farmakoloji

Cevap: C · Esas olarak venleri genişleten ve kalbin iş yükünü azaltan nitrik oksit salar

Cevap neden bu

GTN nitrik okside dönüşür; bu da cGMP aracılığıyla damar düz kasını gevşetir. Venodilatasyon ön yükü düşürür; böylece kalp daha az çalışır ve daha az oksijene ihtiyaç duyar.

Cevap

C · Esas olarak venleri genişleten ve kalbin iş yükünü azaltan nitrik oksit salar
12.Farmakoloji

Cevap: A · Liver toxicity

Cevap neden bu

Valproate can cause serious hepatotoxicity, especially in young children and early in treatment. Liver function tests are checked, and the drug may need to be stopped; pancreatitis is another serious risk.

Cevap

A · Liver toxicity
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors increase glucose loss in the urine, raising the risk of genital thrush and urinary infections. They also cause mild diuresis, and in people with diabetes there is a rare risk of ketoacidosis, so they are paused during acute illness as advised. They improve outcomes in heart failure.

Cevap

D · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Ağız bakımı, sayılan buz parçaları ve gün içine yayılmış sıvılar

Cevap neden bu

Sıvıları gün içine yaymak, küçük bardaklar kullanmak, buz parçaları emmek (toplama sayılır), şekersiz sakız ve düzenli ağız bakımı hastaların sıvı kısıtlamasını tolere etmesine yardımcı olur. Tuzlu besinler susuzluğu ve sıvı retansiyonunu artırır.

Cevap

A · Ağız bakımı, sayılan buz parçaları ve gün içine yayılmış sıvılar
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · To replace the missing aldosterone

Cevap neden bu

In primary adrenal insufficiency, both cortisol and aldosterone are lacking. Hydrocortisone replaces cortisol, and fludrocortisone replaces aldosterone to keep sodium, potassium and blood pressure normal.

Cevap

A · To replace the missing aldosterone
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Stop the test and inform the doctor

Cevap neden bu

In DI, the patient keeps passing dilute urine despite fluid restriction and can become dangerously dehydrated. Significant weight loss, hypotension or a high sodium are reasons to stop the test and get medical review.

Cevap

D · Stop the test and inform the doctor
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Long-term corticosteroids

Cevap neden bu

Corticosteroids suppress the inflammatory phase, collagen formation and immunity, delaying healing and raising infection risk. Other factors include diabetes, smoking, malnutrition, poor perfusion and chemotherapy.

Cevap

D · Long-term corticosteroids
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target

Cevap neden bu

Electrical injury can cause extensive muscle breakdown, releasing myoglobin that can damage the kidneys. A higher urine output target is set, with fluids titrated and creatine kinase and kidney function monitored.

Cevap

C · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Use a professional interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication. Children and family members may not translate accurately and should not be used for consent. The woman herself must give consent if she has capacity.

Cevap

D · Use a professional interpreter
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Penicillin now and assessment of the baby at birth

Cevap neden bu

Syphilis is treated with penicillin in pregnancy, which also treats the fetus and prevents congenital syphilis. The partner is tested and treated, and the newborn is assessed and followed up.

Cevap

D · Penicillin now and assessment of the baby at birth
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag

Cevap neden bu

By about 4 months most infants have good head control with little head lag when pulled to sit. Sitting without support comes at about 6–8 months, pulling to stand at about 9 months and first words at about 12 months.

Cevap

C · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures

Cevap neden bu

Over-diluted formula gives too few calories and too much free water, which can cause hyponatraemia and seizures. The nurse should also address the underlying problem, for example by linking the family with financial or social support.

Cevap

D · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Exposure and response prevention, a form of CBT

Cevap neden bu

In exposure and response prevention, the patient is gradually exposed to the anxiety-provoking trigger and resists the compulsion. Anxiety falls over time without the ritual, weakening the cycle. SSRIs are the main medicines used.

Cevap

D · Exposure and response prevention, a form of CBT
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Adjustment disorder with depressed mood

Cevap neden bu

Adjustment disorder is a distressing reaction to a stressor that starts within 3 months and does not meet the criteria for another disorder, such as major depression. It usually resolves within 6 months after the stressor or its consequences end.

Cevap

A · Adjustment disorder with depressed mood
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 7,6 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

7.6443 → 6

Yalnızca sonraki rakam belirler

7,6443 → 4
4, 4 veya daha küçük; bu yüzden 6 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (43) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 7,6 mL

Cevap

x = 7,6 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 12 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

18:00 → 24:00 = 360 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 06:00 = 360 min

Toplam

360 + 360 = 720 min
t = 720/60 = 12 h

Cevap

t = 12 h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 50 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

10·15 = 150 mg

Doz başına

D = 150/3 = 50 mg

Cevap

D = 50 mg
28.Doz hesapları

Cevap: W = 475 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 1·500/20 = 25 mL

Eklenecek su

W = 500 − 25 = 475 mL

Cevap

W = 475 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

5·60 = 300 min

Damla hızı

R = 500·60/300 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 14,3 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

28·60/60 = 28 mL/h

Kalan süre

t = 400/28 = 14,29 ≈ 14,3 h

Cevap

t = 14,3 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 2,24 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

475 + 200 + 175 + 225 = 1075 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1075/(60·8) = 2,24 mL/kg/h

Cevap

U = 2,24 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 50 = 450 mL

Süre

t = 450/125 = 3,6 h

Cevap

t = 3,6 h

Bu yaklaşık 3 h 36 min eder, yani torba yaklaşık saat 23:36 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 110/min → 1
uyanık (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Toplayın

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 2 = 3

Cevap

NEWS2 = 3
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Risk düzeyi

20 → düşük risk

Cevap

düşük risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions