NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?

  1. AStrong opioids such as morphine
  2. BNon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
  3. CGeneral anaesthetic drugs given in low doses
  4. DWeak opioids only, such as codeine
2.Hemşirelik esaslarıZor

Karar verme yetisi olan bir hasta önerilen tedaviyi reddediyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. Aİlacı hastanın yemeğine gizlemelidir
  2. BReddi saygıyla karşılamalı, sonuçları anladığından emin olmalı, ekibi bilgilendirmeli ve kaydetmelidir
  3. COnun yerine bir yakınından onam almalıdır
  4. DÖnerildiği ve hekim bunun hastanın yüksek yararına olduğuna karar verdiği için tedaviyi yine de vermelidir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Tüberküloz şüphesi olan bir hasta negatif basınçlı bir odadadır. Hangi uygulama doğrudur?

  1. AGirip çıkarken dışında kapıyı kapalı tutmak
  2. BPersonel hastayı her zaman görebilsin diye kapıyı açık tutmak
  3. CZiyaretçilerin hiçbir koruma olmadan girmesine izin vermek
  4. DGece oda havalandırmasını kapatmak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?

  1. AIron overload from eating too much red meat
  2. BLead poisoning from old paint dust or chips
  3. CA food allergy to cow’s milk proteins
  4. DCarbon dioxide from a gas cooker
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient has taken prednisone (prednisolone in many countries) for several months. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take the tablets with food.”
  2. B“I will tell my dentist and other doctors that I take a steroid.”
  3. C“I will report signs of infection early.”
  4. D“I will stop the tablets as soon as I feel better.”
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Hangi hasta hemşirenin önce dikkatini gerektirir?

  1. ABilinen migreni olan ve her zamanki gibi baş ağrısı olan hasta
  2. BUzun süredir hipertansiyonu olan, kan basıncı 158/94 mmHg olan ve belirtisi olmayan hasta
  3. CIsı paketi isteyen kronik sırt ağrılı hasta
  4. DAniden başlayan “hayatımın en kötü baş ağrısı” diyen ve kan basıncı 170/100 mmHg olan hasta
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient is admitted with cellulitis of the leg. Why might the nurse mark the edge of the redness on the skin?

  1. ATo mark the site for an injection
  2. BTo monitor whether the infection is spreading or improving
  3. CTo show the surgeon exactly where to make the incision
  4. DTo help the patient find the sore area
8.Klinik hemşirelikZor

Bir hemşire yüksek riskli bir ilacın order edilen dozunun doğru olup olmadığından emin değil. En güvenli girişim nedir?

  1. AHekim gelene kadar orta yol olarak dozun yarısını vermek
  2. BHekim orderı imzaladığı için dozu vermek
  3. CVermeyip önce order eden hekim veya eczacıyla kontrol etmek
  4. DHastaya dozun her zamankiyle aynı görünüp görünmediğini sorup vermek
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Laboratuvar servisi arayıp 6,9 mEq/L'lik kritik bir potasyum sonucu bildiriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ADeğeri kaydetmeli ve bir sonraki vardiyaya devretmelidir
  2. BHerhangi bir işlem yapmadan önce yazılı raporun gelmesini beklemelidir
  3. CDeğeri geri okumalı, hastayı değerlendirmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir
  4. DKimseye söylemeden önce laboratuvardan testi tekrarlamasını istemelidir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has taken metformin for 8 years and now has numbness in the feet, a hemoglobin of 10,2 g/dL (102 g/L) and an MCV of 108 fL. Which deficiency is most likely?

  1. AIron deficiency from gut loss
  2. BVitamin D (calciferol) deficiency
  3. CVitamin K deficiency
  4. DVitamin B12 deficiency
11.FarmakolojiOrta

A parent will give a liquid medicine to a child at home. Which advice is safest?

  1. AUse the oral syringe or measuring cup supplied with it
  2. BMix the dose into a full bottle of milk
  3. CEstimate the dose by pouring the liquid into a small cup
  4. DUse any kitchen teaspoon
12.FarmakolojiZor

A patient taking long-term hydroxychloroquine for lupus is advised to have regular eye examinations. Why?

  1. AThe drug can cause retinal toxicity that may be permanent
  2. BThe drug causes cataracts within a few weeks of starting
  3. CThe drug raises pressure inside the eye
  4. DThe drug stains the cornea blue
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Which skin changes around the ankles are typical of chronic venous insufficiency?

  1. AA sharply defined red patch with fever
  2. BPale, shiny, hairless skin with weak pulses
  3. CA cold, white foot with no pulse
  4. DBrown staining, swelling and dry, itchy skin
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Two adults with cystic fibrosis are admitted to the same ward. What is the correct infection-control plan?

  1. ANurse them in separate single rooms and keep them apart
  2. BLet them share physiotherapy sessions and equipment
  3. CUse standard precautions only, as CF is not infectious
  4. DPut them in the same bay so they can support each other
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why does a patient with untreated hypothyroidism need extra care when given opioids or sedatives?

  1. AThey clear the drugs too fast, so higher doses are needed
  2. BThere is no difference compared with other patients
  3. CThey break the drugs down slowly and are more sensitive to them
  4. DThese drugs make the thyroid gland overactive
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient who had pituitary surgery has fatigue and feels cold. TSH is low, and free T4 is low. What is the most likely cause?

  1. ASecondary hypothyroidism
  2. BHyperthyroidism from Graves' disease
  3. COver-replacement with levothyroxine
  4. DPrimary hypothyroidism from thyroid failure
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Paralitik ileus nedir?

  1. ABağırsak lümeninin bir tümörle tıkanması
  2. BAteşle birlikte bağırsak duvarının enfeksiyonu
  3. CFiziksel bir tıkanıklık olmaksızın bağırsak hareketinin kaybı
  4. DKalın bağırsağın kan akımını kesen bir bükülmesi
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Four patients are on a gastroenterology ward. Which should the nurse see first?

  1. AA patient with GORD who wants an antacid
  2. BA patient with stable ulcerative colitis asking about diet
  3. CA patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
  4. DA patient with an ileostomy waiting to change the pouch
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A pregnant woman takes an iron supplement. Which instruction improves its absorption?

  1. ATake it with an antacid to protect the stomach
  2. BTake it together with milk or a calcium tablet
  3. CTake it with orange juice rather than with tea
  4. DTake it with coffee to reduce nausea
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A breastfeeding mother asks whether she can have a progestin-only implant before discharge. Which reply is best?

  1. AShe should wait until she stops breastfeeding before using any method
  2. BAny hormonal contraception will stop her milk supply
  3. CProgestin-only methods are compatible with breastfeeding
  4. DImplants contain oestrogen, which is safe in breastfeeding
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which medicine may be used to close a patent ductus arteriosus in a preterm baby?

  1. AIntravenous furosemide infusion
  2. BProstaglandin E1
  3. CIbuprofen or indomethacin
  4. DSalbutamol
22.Pediatri hemşireliğiZor

Tuvalet eğitimini almış 3 yaşındaki bir çocuk hastanede yattığı sırada altını ıslatmaya başlıyor. Ebeveynler endişelidir. Hemşire ne söylemelidir?

  1. ABu, çocuğun ciddi bir böbrek hastalığı olduğunu kanıtlar
  2. BÇocuk yaramazlık yapıyor ve azarlanmalıdır
  3. CÇocuğa kalıcı olarak yeniden bez bağlanmalı ve tuvalet eğitimi yıllarca yeniden denenmemelidir
  4. DGerileme, hastane stresine yaygın bir tepkidir ve genellikle geçer; çocuğu cezalandırmayın
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. AAn ideal therapeutic relationship
  2. BTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
  3. CPossible boundary problems that she should discuss in supervision
  4. DThat the patient needs to be transferred to another unit
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with depression answers every question with one or two words and looks at the floor. Which approach is most helpful?

  1. AEnd the conversation quickly, because the patient clearly does not want to talk
  2. BEncourage him to cheer up and think about the good things in his life
  3. CUse simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
  4. DAsk several open questions in quick succession to keep the conversation going
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C96,7 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 96,7 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

96,7 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tsp? mL3 tbsp? mL6 fl oz? mL1½ su bardağı? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1 tsp / öksürük şurubu, 3 tbsp / sıvı takviye, 6 fl oz / meyve suyu, 1½ su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

16 kg ağırlığındaki bir çocuğa 10 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

16 kg10 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
37 kg134 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 134 cm boyunda ve 37 kg ağırlığında. İstem 50 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

134 cm37 kg50 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 4 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
450 mL60 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 40 damla/dk hızla akıyor. Torbada 450 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

40 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba250 mLsu250 mLmeyve suyu100 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon80 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar150 mLidrar425 mLidrar200 mLyara dreni40 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 250 mLsu: 250 mLmeyve suyu: 100 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 150 mLidrar: 425 mLidrar: 200 mLyara dreni: 40 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL100 mL verilen125 mL/h16:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 16:00’de 100 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL100 mL verilen125 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %89 oda havasında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,4 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 12SpO₂ 89%havaSBP 150HR 58AT 37,4 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID

Cevap neden bu

The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.

Cevap

B · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Reddi saygıyla karşılamalı, sonuçları anladığından emin olmalı, ekibi bilgilendirmeli ve kaydetmelidir

Cevap neden bu

Karar verme yetisi olan bir yetişkin tedaviyi reddedebilir. Hemşire nedenlerini araştırmalı, bilgi vermeli, hekimi bilgilendirmeli ve kaydetmelidir. Uygun yasal süreç olmadan gizli ilaç uygulaması kabul edilemez.

Cevap

B · Reddi saygıyla karşılamalı, sonuçları anladığından emin olmalı, ekibi bilgilendirmeli ve kaydetmelidir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Girip çıkarken dışında kapıyı kapalı tutmak

Cevap neden bu

Odaya doğru hava akışının sürmesi için kapı kapalı tutulur. Ziyaretçiler sınırlandırılır ve politikaya göre solunum koruması konusunda bilgilendirilir.

Cevap

A · Girip çıkarken dışında kapıyı kapalı tutmak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Lead poisoning from old paint dust or chips

Cevap neden bu

Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.

Cevap

B · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”

Cevap neden bu

Stopping long-term corticosteroids suddenly can cause adrenal crisis, so they are tapered as prescribed. Taking them with food, telling other prescribers and reporting infection are correct.

Cevap

D · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Aniden başlayan “hayatımın en kötü baş ağrısı” diyen ve kan basıncı 170/100 mmHg olan hasta

Cevap neden bu

Ani, şiddetli “gök gürültüsü” baş ağrısı subaraknoid kanama gibi beyinde bir kanamayı gösterebilir ve bir acildir. Diğer hastaların bilinen, stabil sorunları vardır ve öykülerine uyar.

Cevap

D · Aniden başlayan “hayatımın en kötü baş ağrısı” diyen ve kan basıncı 170/100 mmHg olan hasta
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · To monitor whether the infection is spreading or improving

Cevap neden bu

Marking the margin helps staff see whether the redness is spreading despite treatment, which may mean antibiotics need review. The limb is also elevated and observations monitored.

Cevap

B · To monitor whether the infection is spreading or improving
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Vermeyip önce order eden hekim veya eczacıyla kontrol etmek

Cevap neden bu

Hemşireler uyguladıkları her ilacı anlamalıdır. Bir doz yanlış görünüyorsa order eden hekim veya eczacıyla kontrol etmeli ve yapılanı kaydetmelidir.

Cevap

C · Vermeyip önce order eden hekim veya eczacıyla kontrol etmek
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Değeri geri okumalı, hastayı değerlendirmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir

Cevap neden bu

Sözlü bir sonucu geri okumak hataları önler. Kritik değer gecikmeden sağlık profesyoneline bildirilir ve hemşire kalp ritmi dahil hastayı değerlendirir. Tekrar örnek gerekebilir, ancak yanıtı geciktirmemelidir.

Cevap

C · Değeri geri okumalı, hastayı değerlendirmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Vitamin B12 deficiency

Cevap neden bu

Long-term metformin reduces vitamin B12 absorption in the gut. B12 deficiency causes macrocytic anemia and peripheral neuropathy, which can be mistaken for diabetic neuropathy. Periodic B12 testing is recommended for long-term users.Kontrol edilen kaynak: Vitamin B Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Vitamin B12 deficiency
11.Farmakoloji

Cevap: A · Use the oral syringe or measuring cup supplied with it

Cevap neden bu

Kitchen spoons are inaccurate and can cause under- or overdosing. Oral syringes in millilitres are the most accurate, and mixing doses into a whole bottle risks the child not getting the full dose.

Cevap

A · Use the oral syringe or measuring cup supplied with it
12.Farmakoloji

Cevap: A · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent

Cevap neden bu

Hydroxychloroquine can damage the retina, and the risk rises with dose and duration. Regular screening allows the drug to be stopped before vision is seriously affected.

Cevap

A · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Brown staining, swelling and dry, itchy skin

Cevap neden bu

High venous pressure causes oedema and leakage of red cells, depositing haemosiderin (brown staining), with venous eczema and lipodermatosclerosis. Pale, shiny, hairless skin suggests arterial disease. Venous ulcers often form above the medial malleolus.

Cevap

D · Brown staining, swelling and dry, itchy skin
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Nurse them in separate single rooms and keep them apart

Cevap neden bu

People with CF are colonised with organisms such as Pseudomonas aeruginosa and Burkholderia cepacia complex that can pass between patients and worsen outcomes. They are cared for in single rooms and kept apart, without sharing equipment or sessions.

Cevap

A · Nurse them in separate single rooms and keep them apart
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · They break the drugs down slowly and are more sensitive to them

Cevap neden bu

In hypothyroidism, drug metabolism is slowed, and patients are more sensitive to sedatives and opioids. These drugs can cause respiratory depression and may even trigger myxoedema coma, so they are used with caution.

Cevap

C · They break the drugs down slowly and are more sensitive to them
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Secondary hypothyroidism

Cevap neden bu

When the pituitary cannot make enough TSH, the thyroid is not stimulated, so both TSH and free T4 are low. In primary thyroid failure, TSH is high. In secondary hypothyroidism, free T4, not TSH, is used to guide the dose.

Cevap

A · Secondary hypothyroidism
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Fiziksel bir tıkanıklık olmaksızın bağırsak hareketinin kaybı

Cevap neden bu

Paralitik ileus, peristaltizmin durduğu işlevsel bir tıkanıklıktır; sıklıkla karın cerrahisi sonrası, opioid kullanımı, enfeksiyon veya elektrolit bozukluğuyla (özellikle düşük potasyum) görülür. Bağırsak sesleri azalmış veya yoktur.

Cevap

C · Fiziksel bir tıkanıklık olmaksızın bağırsak hareketinin kaybı
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy

Cevap neden bu

New confusion and drowsiness in cirrhosis may be hepatic encephalopathy with a precipitant such as bleeding or infection, and the airway may be at risk. The others are stable.

Cevap

C · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Take it with orange juice rather than with tea

Cevap neden bu

Vitamin C increases iron absorption, while milk, calcium, antacids, tea and coffee reduce it. She should also expect dark stools and may need advice on preventing constipation.

Cevap

C · Take it with orange juice rather than with tea
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding

Cevap neden bu

Progestin-only methods such as implants, injections and pills do not have a clinically important effect on milk supply. Oestrogen-containing methods are usually avoided in the first weeks.

Cevap

C · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Ibuprofen or indomethacin

Cevap neden bu

Indomethacin and ibuprofen inhibit prostaglandin production and can close a patent duct in preterm infants; paracetamol is also used in some units. Prostaglandin E1 does the opposite and keeps the duct open.

Cevap

C · Ibuprofen or indomethacin
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Gerileme, hastane stresine yaygın bir tepkidir ve genellikle geçer; çocuğu cezalandırmayın

Cevap neden bu

Hastanede yatan küçük çocuklarda geçici gerileme yaygındır. Cezalandırmadan kabul edin, tanıdık rutinleri koruyun ve çocuğu övün; beceriler genellikle taburcu olduktan sonra geri döner.

Cevap

D · Gerileme, hastane stresine yaygın bir tepkidir ve genellikle geçer; çocuğu cezalandırmayın
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Cevap neden bu

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Cevap

C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence

Cevap neden bu

Psychomotor slowing makes answering hard. Short, simple communication, patience and a calm presence show acceptance, while pressure or forced cheerfulness can increase feelings of failure.

Cevap

C · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 35,9 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

96,7 − 32 = 64,7

5/9 ile çarpın

T = 64,7·5/9 = 35,94 ≈ 35,9 °C

Cevap

T = 35,9 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 590 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1 tsp = 1·5 = 5 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1½ su bardağı = 1,5·240 = 360 mL

Toplayın

V = 5 + 45 + 180 + 360 = 590 mL

Cevap

V = 590 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 8 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 10·16 = 160 mg

Hacim

V = 160/20 = 8 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 8 mL
28.Doz hesapları

Cevap: D = 58,68 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(134·37/3600) = √1,377 = 1,174 m²

Doz

D = 50·1,174 = 58,68 mg

Cevap

D = 58,68 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 63 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

4·60 = 240 min

Damla hızı

R = 1500·10/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Cevap

R = 63 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 63 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 11,3 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

40·60/60 = 40 mL/h

Kalan süre

t = 450/40 = 11,25 ≈ 11,3 h

Cevap

t = 11,3 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 685 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 250 + 250 + 100 = 600 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 80·8 = 640 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1500 mL

Toplam çıkarılan

150 + 425 + 200 + 40 = 815 mL

Denge

B = 1500 − 815 = 685 mL

Cevap

B = 685 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 100 = 400 mL

Süre

t = 400/125 = 3,2 h

Cevap

t = 3,2 h

Bu yaklaşık 3 h 12 min eder, yani torba yaklaşık saat 19:12 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 90

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 30 + 0 + 20 + 15 = 90

Cevap

MFS = 90
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 89% → 3
oda havasında → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions