NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?

  1. AIt reduces friction and shear on the skin
  2. BIt lets one nurse lift the patient alone
  3. CIt keeps the bed clean during the move
  4. DIt warms the patient during the move
2.Hemşirelik esaslarıZor

Hedef satürasyonu %88–92 olan KOAH'lı bir hasta oksijen alıyor. SpO₂ şimdi %97. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ASatürasyonu hedef aralığa geri getirmek için oksijeni azaltmalıdır
  2. BKOAH'lı bir hastada daha yüksek satürasyon her zaman daha iyi olduğu için olduğu gibi bırakmalıdır
  3. CTüm oksijeni kesip izlemeyi bırakmalıdır
  4. DDüzeyi yüksek tutmak için oksijeni artırmalıdır
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Hair must be removed from a planned surgical site. Which method reduces the risk of surgical site infection?

  1. AUsing wax strips on the morning of surgery
  2. BShaving with a disposable razor the night before surgery
  3. CShaving with a razor just before the incision
  4. DClipping with electric clippers just before surgery
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A hospital will introduce new infusion pumps and wants to find out how the process could fail before any harm occurs. Which method fits best?

  1. ARoot cause analysis (RCA) of the new pumps
  2. BA morbidity and mortality meeting
  3. CAn incident report for each new pump
  4. DFailure mode and effects analysis (FMEA)
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hemşire kan glikozu ölçümünü eğitimli bir yardımcıya devrediyor, ancak sonucu hiç sormuyor. Görev devrinin hangi doğrusu eksiktir?

  1. ADoğru koşul
  2. BOrtam için doğru görev
  3. CGörev için doğru kişi
  4. DDoğru gözetim ve değerlendirme
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient taking an MAO inhibitor antidepressant is taught about diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will avoid tap beer and red wine.”
  2. B“A sudden severe headache is a warning sign.”
  3. C“I can still eat aged cheese and cured salami.”
  4. D“I will check with the pharmacist before cold remedies.”
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?

  1. AAnywhere on the chest where the skin is clear
  2. BIn standard numbered positions across the front and left of the chest
  3. CIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
  4. DOn both shoulders and both hips only
8.Klinik hemşirelikZor

A patient who speaks little English needs to give consent for a procedure. Their 14-year-old child offers to interpret. What is the best action?

  1. AArrange a professional interpreter
  2. BLet the child interpret to save time
  3. CUse gestures and proceed
  4. DAsk the patient to sign the form without explanation
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın sodyumu 124 mEq/L, baş ağrısı ve yeni konfüzyonu var. Hangi hemşirelik önlemi en uygundur?

  1. ANöbet önlemlerini almak ve nörolojik durumu izlemek
  2. BHastayı düz yatırmak ve nörolojik kontrolleri vardiyada bire indirmek
  3. CReçete edilen tiyazid diüretiğin bir sonraki dozunu erken vermek
  4. DHastayı bol bol sade su içmeye teşvik etmek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with acute kidney injury after severe dehydration has a rising creatinine. Which urine findings support a prerenal cause rather than acute tubular necrosis (ATN)?

  1. AHigh urine sodium and dilute urine with muddy brown granular casts
  2. BRed cell casts with heavy protein loss in the urine
  3. CLow urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
  4. DWhite cell casts with positive nitrites on the dipstick
11.FarmakolojiOrta

İbuprofen gibi NSAİİ'ler mide ülseri riskini neden artırır?

  1. AMukus tabakasını doğrudan eritirler
  2. BMide asidinin pH'ını yükseltirler
  3. CMide astarındaki koruyucu prostaglandinleri azaltırlar
  4. DMidedeki Helicobacter pylori sayısını artırırlar
12.FarmakolojiZor

A man taking doxazosin for hypertension starts sildenafil for erectile dysfunction. What is the main risk?

  1. ASymptomatic low blood pressure and fainting
  2. BBronchospasm
  3. CSevere hypertension and a pounding headache
  4. DHyperkalaemia
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why are beta-blockers often started after a myocardial infarction?

  1. AThey reduce cholesterol in the blood
  2. BThey lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
  3. CThey raise the heart rate to improve blood flow to the muscle
  4. DThey dissolve the clot that is blocking the coronary artery
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

The monitor of a patient with a permanent pacemaker shows pacing spikes, but none of them is followed by a QRS complex. What does this mean?

  1. AAtrial fibrillation
  2. BFailure to capture
  3. CFailure to sense
  4. DNormal pacemaker function
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient has had a calcium oxalate kidney stone. Which advice best helps prevent another?

  1. ADrink plenty of fluid so the urine stays pale
  2. BCut all calcium out of the diet
  3. CDrink only a little to avoid diluting the urine
  4. DTake extra vitamin C supplements
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A haemodialysis patient missed their last two sessions. They are breathless, with crackles, and the potassium is 6,9 mmol/L. What is the priority?

  1. AOral potassium supplements and rest
  2. BA routine dialysis session at the next planned slot
  3. CUrgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile
  4. DLarge IV fluid boluses to improve the circulation
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Yeni ileostomisi olan bir hastanın çıkışı çok yüksektir. Başlıca risk nedir?

  1. AGünler içinde yüksek kalsiyum ve böbrek taşları
  2. BSıvı yüklenmesi ve ayak bileği şişliği
  3. CStomanın üstündeki bağırsakta kabızlık ve fekal impaksiyon
  4. DDehidratasyon ile sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a permanent pacemaker is booked for surgery using monopolar diathermy. Why must the team know?

  1. AThe patient cannot have any anaesthetic at all
  2. BPacemakers stop all bleeding during surgery
  3. CDiathermy can interfere with the pacemaker's function
  4. DThe pacemaker will always be removed during surgery
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Kötü kontrol edilen gestasyonel diyabetle hangi yenidoğan komplikasyonu ilişkilidir?

  1. AÇoğu olguda büyüme kısıtlılığı olan çok küçük bir bebek
  2. BMakrozomi (iri bebek) ve doğum travması
  3. CKonjenital kızamıkçık
  4. DYenidoğanın Rh hastalığı
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Magnezyum sülfat alan bir kadının eşi ilacın ne işe yaradığını soruyor. Hangi yanıt doğrudur?

  1. AKan basıncını düşüren ana ilaçtır
  2. BBebeğin çok büyümesini engeller
  3. CDoğumu hızlandırır
  4. DPreeklampsinin neden olduğu nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child is receiving IV morphine. Which assessments are most important?

  1. ARespiratory rate and level of sedation
  2. BPeak flow and inhaler technique
  3. CHead circumference and fontanelle tension
  4. DBlood glucose and urine ketones
22.Pediatri hemşireliğiZor

Why is a pertussis (whooping cough) vaccine recommended during pregnancy?

  1. AIt replaces the need for the baby's own pertussis vaccines
  2. BIt prevents the mother from passing pertussis to the baby through breast milk
  3. CIt protects the fetus from developing heart defects
  4. DThe mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A woman was assaulted 10 days ago. She has nightmares, avoids the area and feels detached. According to DSM-5, which diagnosis fits the timing best?

  1. APost-traumatic stress disorder
  2. BAcute stress disorder
  3. CAdjustment disorder with anxiety
  4. DGeneralised anxiety disorder
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir hasta volta atıyor, yumrukları sıkılı ve personele bağırıyor. En uygun ilk yaklaşım nedir?

  1. ASırtınızı dönüp davranışı görmezden gelmek
  2. BSakin sözel yatıştırma kullanmak, güvenli bir mesafe korumak ve her ikinizin de bir çıkışı olduğundan emin olmak
  3. CHastayı hemen fiziksel olarak kısıtlamak
  4. DDurumun kontrolünü açıkça ele aldığınızı göstermek için hastanın yakınında durup sesinizi yükseltmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,1 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 40,1 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

40,1 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
6 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 6 mg/sa veriyor. Bu doz hızını D mcg/dk cinsinden ifade edin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

6 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Doz hesaplarıOrta
1 g+ 9,6 mLV = ? mL

Bir flakon 1 g toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 10 mL hacim elde etmek için 9,6 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 300 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

1 g+ 9,6 mL → 10 mL300 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 2680 mikrogramdır. Ampul 4 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

2680 mcg4 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

1000 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mL20 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 50 damla/dk hızla akıyor. Torbada 200 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

50 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt240 mLsu120 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar150 mLidrar450 mLidrar425 mLyara dreni140 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

süt: 240 mLsu: 120 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 150 mLidrar: 450 mLidrar: 425 mLyara dreni: 140 mLkusmuk: 150 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL150 mL verilen125 mL/h16:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 16:00’de 150 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL150 mL verilen125 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 222/134 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,5 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 98%havaSBP 222HR 82AT 36,5 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · It reduces friction and shear on the skin

Cevap neden bu

Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.

Cevap

A · It reduces friction and shear on the skin
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Satürasyonu hedef aralığa geri getirmek için oksijeni azaltmalıdır

Cevap neden bu

Hiperkapni riski olan hastalarda hedefin üzerindeki satürasyonlar CO₂ düzeylerini yükseltebilir. Oksijen, izleme sürdürülerek, order edilen aralığa adım adım azaltılmalıdır.

Cevap

A · Satürasyonu hedef aralığa geri getirmek için oksijeni azaltmalıdır
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Clipping with electric clippers just before surgery

Cevap neden bu

Razors cause tiny skin cuts that bacteria can colonize, which raises the infection risk. If hair must be removed, clippers are used close to the time of surgery.

Cevap

D · Clipping with electric clippers just before surgery
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Failure mode and effects analysis (FMEA)

Cevap neden bu

FMEA is a proactive method that looks at each step of a process, asks how it could fail and what the effect would be, and changes the process in advance. Root cause analysis is used after an event has happened.

Cevap

D · Failure mode and effects analysis (FMEA)
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Doğru gözetim ve değerlendirme

Cevap neden bu

Hemşire takip etmeli, sonucu kontrol etmeli ve ona göre hareket etmelidir. Sonucu kontrol etmeden devretmek, doğru gözetim ve değerlendirme doğrusunu çiğner.

Cevap

D · Doğru gözetim ve değerlendirme
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · “I can still eat aged cheese and cured salami.”

Cevap neden bu

MAO inhibitors with tyramine-rich foods, such as aged cheese and cured meats, can cause a hypertensive crisis. Patients avoid these foods, check medicines with a pharmacist and report a severe headache.

Cevap

C · “I can still eat aged cheese and cured salami.”
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · In standard numbered positions across the front and left of the chest

Cevap neden bu

The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.

Cevap

B · In standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Arrange a professional interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters provide accurate, impartial translation and protect confidentiality. Children and family members should not be used for important clinical discussions such as consent.

Cevap

A · Arrange a professional interpreter
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Nöbet önlemlerini almak ve nörolojik durumu izlemek

Cevap neden bu

Hiponatremi serebral ödeme ve nöbetlere yol açabilir. Hemşire nörolojik durumu izler, nöbet önlemlerini alır ve sonucu bildirir. Fazladan su ve tiyazidler sodyumu daha da düşürebilir.Kontrol edilen kaynak: Low blood sodium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · Nöbet önlemlerini almak ve nörolojik durumu izlemek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity

Cevap neden bu

In prerenal AKI the tubules are intact, so they keep sodium and water, giving a low urine sodium and concentrated urine. In ATN the damaged tubules cannot do this, so urine sodium is high, the urine is dilute and muddy brown casts appear.Kontrol edilen kaynak: Urine specific gravity test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
11.Farmakoloji

Cevap: C · Mide astarındaki koruyucu prostaglandinleri azaltırlar

Cevap neden bu

NSAİİ'ler COX-1'i baskılayarak mide astarında mukusu, bikarbonat salgısını ve kan akımını sürdüren prostaglandinleri azaltır.

Cevap

C · Mide astarındaki koruyucu prostaglandinleri azaltırlar
12.Farmakoloji

Cevap: A · Symptomatic low blood pressure and fainting

Cevap neden bu

Alpha blockers and PDE5 inhibitors both cause vasodilation, so together they can cause marked hypotension. Patients should be stable on the alpha blocker, and the PDE5 inhibitor is started at a low dose.

Cevap

A · Symptomatic low blood pressure and fainting
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias

Cevap neden bu

Beta-blockers slow the heart and reduce contractility, lowering myocardial oxygen demand, and protect against arrhythmias. They are particularly beneficial when the ejection fraction is reduced. They are used cautiously in heart block, severe bradycardia, acute heart failure and asthma.

Cevap

B · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Failure to capture

Cevap neden bu

Failure to capture means the pacing stimulus does not depolarise the myocardium, so no QRS follows the spike. Causes include lead displacement, a raised threshold or battery problems. It can cause bradycardia or asystole, so the patient is assessed and the team informed urgently.

Cevap

B · Failure to capture
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale

Cevap neden bu

High fluid intake is the most important measure for preventing stones. Dietary calcium is usually not restricted, because it binds oxalate in the gut. High-dose vitamin C can increase oxalate.

Cevap

A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Urgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile

Cevap neden bu

Missing dialysis causes fluid overload and hyperkalaemia, both of which can be fatal. The patient needs cardiac monitoring, emergency treatment of the potassium and urgent dialysis to remove fluid and potassium.

Cevap

C · Urgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Dehidratasyon ile sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı

Cevap neden bu

Yüksek çıkışlı ileostomiler (çoğunlukla günde yaklaşık 1,5–2 L'nin üzeri olarak tanımlanır) dehidratasyona, akut böbrek hasarına ve elektrolit kaybına yol açabilir. Sıvı dengesi, kilo, idrar çıkışı ve elektrolitler izlenir. Hastalar oral rehidratasyon solüsyonuna ve çıkışı yavaşlatan ilaçlara gereksinim duyabilir.

Cevap

D · Dehidratasyon ile sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Diathermy can interfere with the pacemaker's function

Cevap neden bu

Electrical interference from monopolar diathermy can inhibit or reprogram pacemakers and defibrillators. The team plans ahead, for example using bipolar diathermy, placing the plate carefully or having the device checked.

Cevap

C · Diathermy can interfere with the pacemaker's function
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Makrozomi (iri bebek) ve doğum travması

Cevap neden bu

Fetal hiperinsülinemi büyümeyi destekler; bu nedenle makrozomi, omuz distosisi ve doğum travması, ayrıca yenidoğan hipoglisemisi ve solunum sorunları daha olasıdır.

Cevap

B · Makrozomi (iri bebek) ve doğum travması
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Preeklampsinin neden olduğu nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur

Cevap neden bu

Magnezyum sülfat eklamptik nöbetleri önlemek ve tedavi etmek için verilir. Etkili bir antihipertansif değildir; bu nedenle şiddetli hipertansiyon ayrı ilaçlar gerektirir.

Cevap

D · Preeklampsinin neden olduğu nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Respiratory rate and level of sedation

Cevap neden bu

Opioids can cause respiratory depression, usually preceded by increasing sedation. Respiratory rate, sedation score, oxygen saturation and pain are monitored regularly, and naloxone is kept available.

Cevap

A · Respiratory rate and level of sedation
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life

Cevap neden bu

Pertussis is most dangerous in young infants, who can develop apnoea and die. Antibodies from maternal vaccination pass across the placenta and protect the baby until their own vaccine course is completed; the baby still needs their routine doses.

Cevap

D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Acute stress disorder

Cevap neden bu

Acute stress disorder lasts from 3 days to 1 month after a trauma. If symptoms last longer than 1 month, PTSD is diagnosed. ICD-11 does not have this diagnosis and describes an acute stress reaction as a normal response rather than a disorder.

Cevap

B · Acute stress disorder
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Sakin sözel yatıştırma kullanmak, güvenli bir mesafe korumak ve her ikinizin de bir çıkışı olduğundan emin olmak

Cevap neden bu

Yatıştırma sakin bir ses, sade bir dil, aktif dinleme ve seçenek sunmayı kullanırken güvenli bir mesafe ve çıkış yolunu korur. Yakın bir tehlike varsa kısıtlama son çaredir.

Cevap

B · Sakin sözel yatıştırma kullanmak, güvenli bir mesafe korumak ve her ikinizin de bir çıkışı olduğundan emin olmak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 104,2 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

40,1·9/5 = 72,18

32 ekleyin

T = 72,18 + 32 = 104,2 °F

Cevap

T = 104,2 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 100 mcg/min

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 6 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hesaplayın

D = 6000/60 = 100 mcg/min

Cevap

D = 100 mcg/min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

1000 mg/10 mL = 100 mg/mL

Hacim

V = 300/100 = 3 mL

Cevap

V = 3 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,67 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Hacim

V = 2680/4000 = 0,67 mL

Cevap

V = 0,67 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 1000·60/600 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 1,3 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

50·60/20 = 150 mL/h

Kalan süre

t = 200/150 = 1,333 ≈ 1,3 h

Cevap

t = 1,3 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −205 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 240 + 120 = 360 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 1110 mL

Toplam çıkarılan

150 + 450 + 425 + 140 + 150 = 1315 mL

Denge

B = 1110 − 1315 = −205 mL

Cevap

B = −205 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 150 = 350 mL

Süre

t = 350/125 = 2,8 h

Cevap

t = 2,8 h

Bu yaklaşık 2 h 48 min eder, yani torba yaklaşık saat 18:48 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 13

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 1 + 2 + 4 + 1 + 3 = 13

Cevap

B = 13
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions