NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

During a manual blood pressure measurement in an adult, which point is usually recorded as the diastolic pressure?

  1. AWhen the sounds become loudest
  2. BWhen the sounds disappear completely
  3. CWhen the cuff is fully deflated
  4. DWhen the first clear tapping sound is heard
2.Hemşirelik esaslarıZor

Kateterli 70 kg'lık postoperatif bir hasta son üç saattir saatte 20 mL idrar çıkarmış. En iyi yorum hangisidir?

  1. ASıvı kısıtlaması gerektiren poliüri
  2. B0,5 mL/kg/saat'in altında olduğu için bildirilmesi gereken oligüri
  3. CAmeliyat sonrası normal çıkış
  4. DSabah ekibi değerlendirene kadar güvenle bırakılabilecek tıkalı bir kateter
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

When is a prophylactic antibiotic usually given to prevent a surgical site infection?

  1. AThe day after surgery, once the wound is closed
  2. BOne week before surgery
  3. CWithin about 60 minutes before the incision
  4. DOnly if a fever develops after surgery
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir hemşire yanlış ilacın çekildiğini fark ediyor, ancak vermeden önce anlıyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AYalnızca birimde aynı hata tekrar ederse bildirmelidir
  2. BAtmalı, doğru ilacı hazırlamalı ve bir ramak kala olayı bildirmelidir
  3. CZaten çekilmiş olduğu için ilacı yine de vermelidir
  4. DHasta zarar görmediği için hiçbir şey söylememelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse needs to give report on a patient to a colleague. Which information is the most important to include?

  1. AThe patient’s favorite television programs and hobbies
  2. BThe patient’s current condition, recent changes and pending tasks
  3. CPersonal opinions about the patient’s family members and their visiting habits
  4. DDetails of the nurse’s own break times that shift
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. AWrap the legs tightly with compression bandages
  2. BKeep the legs level or slightly lowered, not raised
  3. CSit with the legs crossed to improve blood flow
  4. DKeep the legs raised above the heart as much as possible
7.Klinik hemşirelikOrta

Which adverse effects should be monitored for in a patient receiving IV gentamicin?

  1. AHair loss and weight gain
  2. BHyperglycaemia and tremor
  3. CKidney damage and hearing loss
  4. DConstipation and urinary retention
8.Klinik hemşirelikZor

A patient starting a DOAC is taught about missed doses. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell other doctors and my dentist I take an anticoagulant."
  2. B"I will report any blood in my urine."
  3. C"I will take it at the same time each day."
  4. D"If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A pregnant woman's blood type is O Rh-negative, and her antibody screen (indirect Coombs test) is negative. What is usually offered at about 28 weeks?

  1. AAn IV dose of vitamin K given for the fetus
  2. BAnti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
  3. CA transfusion of group O Rh-positive red cells
  4. DDaily oral iron and folic acid supplements only
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Tiyazid diüretik kullanan bir hastanın sodyumu 129 mEq/L, potasyumu 3,2 mEq/L'dir ve kendini güçsüz hissetmektedir. Hangi açıklama en iyi uyar?

  1. ADiüretik sodyum ve potasyum kaybına neden olmaktadır
  2. BHastada yüksek sodyumla birlikte primer hiperaldosteronizm vardır
  3. CSonuçlar böbrek yetmezliği için tipiktir
  4. DHasta yalnızca IV sıvılardan dolayı aşırı hidrate olmuştur
11.FarmakolojiOrta

Which advice helps reduce the most common side effect of varenicline?

  1. ATake double doses in the first week
  2. BTake it after food with a full glass of water
  3. CTake it on an empty stomach at bedtime with a little milk
  4. DTake it with alcohol to reduce nausea
12.FarmakolojiZor

Why should a dose never be written as "5,0 mg" on a medication order?

  1. AIt is too precise for most drugs
  2. BThe pharmacy cannot supply doses that contain a decimal point
  3. CIt means the dose must be given five times
  4. DThe decimal point may be missed, and the dose read as 50 mg
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with heart failure starts dapagliflozin, an SGLT2 inhibitor. Which teaching is most relevant?

  1. AKeep the genital area clean, as fungal infections are more common
  2. BTake an extra dose if the ankles swell
  3. CExpect the urine to turn bright orange and stain underwear and clothes
  4. DAvoid drinking any fluids at all for the first week of treatment
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After chest trauma, a patient is hypotensive with reduced breath sounds on the left. Which finding suggests a haemothorax rather than a tension pneumothorax?

  1. ADistended neck veins
  2. BHyper-resonance on the affected side
  3. CTrachea pushed away from the affected side
  4. DDullness to percussion on the affected side
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which nursing action helps most to prevent and manage delirium in an older inpatient?

  1. AUse glasses and hearing aids and reorient the patient often
  2. BKeep the lights on all night so the patient can see clearly
  3. CRestrain the patient so that they do not wander off the ward
  4. DMove the patient to a different room each day for variety
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with CKD has a potassium of 6,5 mmol/L. Which medicine combination is the most likely contributor?

  1. ARamipril, spironolactone and trimethoprim
  2. BAmlodipine, simvastatin and aspirin
  3. CParacetamol (acetaminophen), omeprazole and senna
  4. DFurosemide, salbutamol and insulin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Paralitik ileus nedir?

  1. AAteşle birlikte bağırsak duvarının enfeksiyonu
  2. BFiziksel bir tıkanıklık olmaksızın bağırsak hareketinin kaybı
  3. CBağırsak lümeninin bir tümörle tıkanması
  4. DKalın bağırsağın kan akımını kesen bir bükülmesi
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Bilinen özofagus varisleri olan bir hasta bol miktarda taze kan kusuyor. Hemşire endoskopiden önce hangi tedavileri beklemelidir?

  1. AHerhangi bir ilaç tedavisinden önce acil baryumlu yutma
  2. BAğrı için oral NSAİİ ve yüksek proteinli bir öğün
  3. CResüsitasyon sırasında oktreotid veya terlipressin ile birlikte IV antibiyotikler
  4. DKan basıncını yükseltmek için hızlı serum infüzyonu
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 37 weeks is GBS-positive. When should she receive antibiotics?

  1. AOrally at 37 weeks only
  2. BNot at all, because GBS is normal flora
  3. CIntravenously during labour
  4. DOnly to the baby after birth
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Magnezyum sülfat infüzyonu alan bir kadının solunum sayısı 10/dk ve patellar refleksleri alınamıyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. ABu belirtiler preeklampsisinin kötüleştiğini gösterdiği için infüzyon hızını artırmak
  2. BRefleksleri 2 saat sonra yeniden kontrol etmek
  3. CBir doz nalokson vermek
  4. Dİnfüzyonu durdurmak ve kalsiyum glukonat hazır tutarak sağlık profesyoneline acil haber vermek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child is sent home after a minor head injury. Which sign should parents report straight away?

  1. AMild soreness at the site
  2. BWanting a nap at the usual time
  3. CA small bump on the forehead
  4. DRepeated vomiting
22.Pediatri hemşireliğiZor

Two healthcare rescuers are giving CPR to an infant. Which compression technique is recommended?

  1. ACompressions with one finger over the upper sternum
  2. BBoth hands placed one on top of the other over the upper abdomen
  3. CThe two-thumb technique with the hands encircling the chest
  4. DBoth hands interlocked over the centre of the chest, with arms straight
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. ATell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
  2. BExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  3. CRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  4. DStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 6-month-old has a spiral fracture of the arm. The parents say he "rolled off the sofa". The nurse also notices bruises of different colours on his back. What is the most appropriate action?

  1. AReport the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
  2. BDischarge the child quickly so that the parents do not become angry and stop bringing him for medical care
  3. CTell the parents that the nurse knows they are abusing the child
  4. DAccept the parents' explanation, because babies often fall
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
5 ft 1 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 5 ft 1 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

5 ft 1 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0021:1005:50t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 21:10 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 05:50 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

21:1005:50
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

26 kg ağırlığındaki bir çocuğa 4 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

26 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 8900 ünitedir; ilaç 10000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

8900 units10000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
20 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 90 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 20 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

90 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
770 mLkalan? mL/h4 h kalan

6 saatte 1000 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 770 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1000 mL / 6 hsonra 2 h: 770 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay200 mLsüt240 mLjöle100 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar175 mLidrar325 mLyara dreni30 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 89 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

89 kg12 hidrar: 175 mLidrar: 325 mLyara dreni: 30 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL750 mL verilen60 mL/h11:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:30’de 750 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL750 mL verilen60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 21/dk, SpO₂ %89 ek oksijen altında, kan basıncı 84/50 mmHg, nabız 70/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,5 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 21SpO₂ 89%O₂SBP 84HR 70AT 35,5 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, 85/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · When the sounds disappear completely

Cevap neden bu

The first clear sound marks the systolic pressure; in adults the point at which the sounds disappear (phase 5) is recorded as diastolic.

Cevap

B · When the sounds disappear completely
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · 0,5 mL/kg/saat'in altında olduğu için bildirilmesi gereken oligüri

Cevap neden bu

70 kg'lık bir yetişkin için 0,5 mL/kg/saat, 35 mL/saat'tir. Birkaç saat boyunca 20 mL/saat çıkış zayıf böbrek perfüzyonunu veya akut böbrek hasarını düşündürür. Kateteri kontrol edin ve bildirin.

Cevap

B · 0,5 mL/kg/saat'in altında olduğu için bildirilmesi gereken oligüri
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Within about 60 minutes before the incision

Cevap neden bu

For most drugs, prophylaxis is given within 60 minutes before the incision so tissue levels are high during surgery. Some drugs, such as vancomycin, start earlier because they are infused over longer.

Cevap

C · Within about 60 minutes before the incision
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Atmalı, doğru ilacı hazırlamalı ve bir ramak kala olayı bildirmelidir

Cevap neden bu

Ramak kala olay, benzer ambalaj veya depolama gibi sistemdeki bir zayıflığı gösterir. Bildirim, hasta zarar görmeden önce riskin giderilmesini sağlar. Adil kültür bu tür bildirimleri destekler.

Cevap

B · Atmalı, doğru ilacı hazırlamalı ve bir ramak kala olayı bildirmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks

Cevap neden bu

Effective handover covers the current status, changes, risks and outstanding tasks, often using a structure such as SBAR. Opinions and unrelated details distract from what matters.

Cevap

B · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Cevap neden bu

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Cevap

B · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Kidney damage and hearing loss

Cevap neden bu

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Blood levels and renal function are monitored, and any tinnitus, dizziness or hearing change is reported.

Cevap

C · Kidney damage and hearing loss
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · "If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."

Cevap neden bu

Doubling up on an anticoagulant increases the bleeding risk. Patients follow the specific missed-dose advice for their drug and never take a double dose.

Cevap

D · "If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)

Cevap neden bu

An Rh-negative mother can form anti-D antibodies if Rh-positive fetal blood enters her circulation, which can cause hemolytic disease in a later pregnancy. Anti-D immunoglobulin at about 28 weeks and after delivery of an Rh-positive baby prevents this sensitization.

Cevap

B · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Diüretik sodyum ve potasyum kaybına neden olmaktadır

Cevap neden bu

Tiyazid diüretikler, özellikle yaşlı erişkinlerde, sık olarak hiponatremi ve hipokalemiye neden olur. Hemşire sonuçları bildirir ve reçeteyi yazan kişi ilacı ve elektrolit replasmanını gözden geçirir.

Cevap

A · Diüretik sodyum ve potasyum kaybına neden olmaktadır
11.Farmakoloji

Cevap: B · Take it after food with a full glass of water

Cevap neden bu

Nausea is the most common adverse effect of varenicline and is reduced by taking it after food with water. Patients should also report changes in mood or behaviour.

Cevap

B · Take it after food with a full glass of water
12.Farmakoloji

Cevap: D · The decimal point may be missed, and the dose read as 50 mg

Cevap neden bu

Trailing zeros (5,0) and missing leading zeros (.5) are well-known causes of tenfold errors. Safe practice is to write 5 mg and 0,5 mg.

Cevap

D · The decimal point may be missed, and the dose read as 50 mg
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors increase glucose loss in the urine, raising the risk of genital thrush and urinary infections. They also cause mild diuresis, and in people with diabetes there is a rare risk of ketoacidosis, so they are paused during acute illness as advised. They improve outcomes in heart failure.

Cevap

A · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Dullness to percussion on the affected side

Cevap neden bu

Blood in the pleural space gives a dull percussion note, whereas air gives hyper-resonance. In haemothorax the neck veins are often flat because of blood loss; in tension pneumothorax they are distended. A massive haemothorax needs a large chest drain, blood replacement and surgical review.

Cevap

D · Dullness to percussion on the affected side
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often

Cevap neden bu

Non-drug measures are the mainstay of delirium care: glasses and hearing aids, clocks and calendars, familiar faces, good sleep, hydration, mobility and treating the cause. Restraints and frequent moves make delirium worse.

Cevap

A · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Ramipril, spironolactone and trimethoprim

Cevap neden bu

ACE inhibitors and spironolactone reduce aldosterone effect, and trimethoprim blocks potassium secretion in the distal tubule. Together, in CKD, they can cause dangerous hyperkalaemia. Loop diuretics, salbutamol and insulin lower potassium.

Cevap

A · Ramipril, spironolactone and trimethoprim
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Fiziksel bir tıkanıklık olmaksızın bağırsak hareketinin kaybı

Cevap neden bu

Paralitik ileus, peristaltizmin durduğu işlevsel bir tıkanıklıktır; sıklıkla karın cerrahisi sonrası, opioid kullanımı, enfeksiyon veya elektrolit bozukluğuyla (özellikle düşük potasyum) görülür. Bağırsak sesleri azalmış veya yoktur.

Cevap

B · Fiziksel bir tıkanıklık olmaksızın bağırsak hareketinin kaybı
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Resüsitasyon sırasında oktreotid veya terlipressin ile birlikte IV antibiyotikler

Cevap neden bu

Şüpheli varis kanamasında vazoaktif bir ilaç (ABD'de oktreotid veya ruhsatlı olduğu yerlerde terlipressin) portal basıncı düşürür ve seftriakson gibi profilaktik antibiyotikler sirozda enfeksiyonu ve mortaliteyi azaltır. Portal basıncı yükseltmemek için resüsitasyon dikkatli yapılır. Endoskopik bant ligasyonu kesin tedavidir.

Cevap

C · Resüsitasyon sırasında oktreotid veya terlipressin ile birlikte IV antibiyotikler
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Intravenously during labour

Cevap neden bu

Oral antibiotics before labour do not prevent recolonisation. IV antibiotics in labour, given ideally at least 4 hours before birth, greatly reduce early-onset GBS disease in the newborn.

Cevap

C · Intravenously during labour
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · İnfüzyonu durdurmak ve kalsiyum glukonat hazır tutarak sağlık profesyoneline acil haber vermek

Cevap neden bu

Solunum depresyonu ve alınamayan refleksler magnezyum toksisitesini gösterir. İnfüzyonu durdurun, solunumu destekleyin, yardım isteyin, magnezyum düzeyini kontrol edin ve istendiği şekilde kalsiyum glukonatı hazırlayın.

Cevap

D · İnfüzyonu durdurmak ve kalsiyum glukonat hazır tutarak sağlık profesyoneline acil haber vermek
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Repeated vomiting

Cevap neden bu

Parents should seek urgent help for repeated vomiting, increasing drowsiness or difficulty waking, worsening headache, confusion, seizures, unequal pupils or weakness. A small bump and mild local pain are common.

Cevap

D · Repeated vomiting
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · The two-thumb technique with the hands encircling the chest

Cevap neden bu

When two rescuers are present, the two-thumb technique with the hands encircling the chest is recommended for infants because it gives better compression depth and pressure. One or two hands on the lower sternum are used for older children.

Cevap

C · The two-thumb technique with the hands encircling the chest
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Cevap neden bu

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Cevap

C · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety

Cevap neden bu

Injuries that do not fit the child's developmental stage or the history, and bruises of different ages, are warning signs of abuse. The nurse documents objectively and reports through safeguarding procedures.

Cevap

A · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 155 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

5·12 + 1 = 61 in

İnçten santimetreye

h = 61·2,54 = 154,9 ≈ 155 cm

Cevap

h = 155 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 520 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

21:10 → 24:00 = 170 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 05:50 = 350 min

Toplam

t = 170 + 350 = 520 min

Cevap

t = 520 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 5,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 4·26 = 104 mg

Hacim

V = 104/20 = 5,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 5,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,89 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 8900/10000 = 0,89 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,89 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

90/60 = 1,5 mL/min

Damla hızı

R = 1,5·20 = 30 gtt/min

Cevap

R = 30 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 15,5 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/6 = 166,7 mL/h

Yeni hız

R = 770/4 = 192,5 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (192,5 − 166,7)/166,7·100% = 15,5%

Cevap

Δ = 15,5%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,47 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

175 + 325 = 500 mL

Kilogram başına saatlik

U = 500/(89·12) = 0,4682 ≈ 0,47 mL/kg/h

Cevap

U = 0,47 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 750 = 250 mL

Süre

t = 250/60 = 4,167 ≈ 4,2 h

Cevap

t = 4,2 h

Bu yaklaşık 4 h 10 min eder, yani torba yaklaşık saat 15:40 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 21/min → 2
SpO₂ 89% → 3
oksijen altında → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 70/min → 0
uyanık (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 2 + 3 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 11

Cevap

NEWS2 = 11
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta düzeyde anormal

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 85/min → 1
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 0 + 1 + 1 + 1 + 1 = 4

Yorum

4 → orta düzeyde anormal

Cevap

orta düzeyde anormal

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions