NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AThe wound dressing
  2. BPain score
  3. CAirway and breathing
  4. DFluid balance chart
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which statement about the use of physical restraint is correct?

  1. AIt can be used whenever a patient is confused, without further assessment
  2. BIt is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
  3. CIt is the best way to stop older patients from falling
  4. DIt never needs to be documented if it is used only overnight
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient is receiving opioids for pain. Which sign usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreasing sedation
  2. BDilated pupils
  3. CDiarrhea
  4. DRising blood pressure
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse teaches a patient with neutropenia about preventing infection at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will wash my hands often and ask visitors to do the same.”
  2. B“I will avoid crowds and people who have colds.”
  3. C“I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
  4. D“I will check my temperature and call if I have a fever.”
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Stabil bir erişkinde karın ağrısı ve normal yaşam bulguları var. Kan testlerine ve BT taramasına ihtiyacı olacak. Hangi ESI seviyesi uygundur?

  1. ASeviye 4
  2. BSeviye 1
  3. CSeviye 5
  4. DSeviye 3
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An infant is choking and cannot cry or breathe. Which technique is correct?

  1. ABack blows and chest thrusts
  2. BA blind finger sweep of the mouth
  3. CHolding the infant upside down by the feet
  4. DAbdominal thrusts, as in adults
7.Klinik hemşirelikOrta

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ATake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  2. BUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
  3. CSwallow the spray rather than leaving it under the tongue
  4. DSit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Klinik hemşirelikZor

Kafa travmalı bir hastada kan basıncı yükseliyor, kalp hızı düşüyor ve solunum düzensizleşiyor. Bu neyi düşündürür?

  1. APanik atak
  2. BSepsis
  3. CGizli iç kanamaya bağlı hipovolemik şok
  4. DArtmış kafa içi basıncı (Cushing triadı)
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

How often is the INR usually checked when warfarin is first started?

  1. AEvery hour, during the first week
  2. BEvery few days, until it is stable
  3. COnly if bleeding occurs at home
  4. DOnce a year, at a routine visit
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient without symptoms has a finger-stick glucose of 340 mg/dL (18,9 mmol/L). The previous values were normal, and the patient has just peeled an orange. What should the nurse do first?

  1. AReport the result as a new diagnosis of diabetes mellitus
  2. BHave the patient wash and dry their hands, then repeat the test
  3. CGive a correction dose of insulin for a glucose of 340 mg/dL
  4. DAsk the laboratory to measure HbA1c from the same drop of blood
11.FarmakolojiOrta

A woman taking the combined pill should seek care urgently for which symptom?

  1. ALight spotting between periods early on
  2. BA painful, swollen calf or sudden chest pain
  3. CSlight nausea in the first few weeks
  4. DMild breast tenderness in the first month
12.FarmakolojiZor

A patient on rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol develops a painful swollen big toe. Which drug is most likely responsible?

  1. AEthambutol
  2. BPyrazinamide
  3. CIsoniazid
  4. DRifampicin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient on ramipril is to start sacubitril/valsartan for heart failure. What is the key safety point?

  1. AThe ACE inhibitor dose should be doubled during the change
  2. BThe ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
  3. CBoth drugs should be taken together each day for the best effect
  4. DSacubitril/valsartan is safe to start on the same morning
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient has been on continuous NIV via a full-face mask for two days. Which nursing measure helps prevent the most common complication?

  1. AUse the same mask size for every patient
  2. BRemove the mask for an hour each time the alarm sounds
  3. CCheck mask fit and protect the bridge of the nose
  4. DTighten the straps as far as they will go to stop any leak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

What is the main purpose of continuous bladder irrigation after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo give the patient extra fluids
  2. BTo measure the size of the bladder
  3. CTo treat a urinary infection after the operation
  4. DTo stop blood clots from blocking the catheter
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A large pituitary tumour presses on the optic chiasm. Which visual field defect is most typical?

  1. ALoss of the inner half of the field in both eyes
  2. BComplete blindness in one eye only
  3. CLoss of central vision in both eyes
  4. DLoss of the outer half of the field in both eyes
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What does "neoadjuvant" treatment mean?

  1. ATreatment given only for pain relief
  2. BTreatment before the main treatment, often to shrink the tumour
  3. CTreatment that is given only after the cancer has already spread
  4. DTreatment that is given instead of any surgery
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On the morning of elective hip surgery, a patient says she took her usual warfarin last night despite being told to stop. What should the nurse do?

  1. ATell her the surgery must be cancelled for a month
  2. BProceed with the usual checklist and say nothing
  3. CInform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
  4. DGive a double dose of vitamin K by mouth without waiting for a prescription
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

When performing the first Leopold manoeuvre, what is the nurse trying to identify?

  1. AThe amount of amniotic fluid
  2. BWhich fetal part lies in the fundus
  3. CWhether the head has entered the pelvis
  4. DWhich side the fetal back lies on
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn has excessive frothy saliva and chokes and turns blue with the first feed. What is the priority?

  1. AStop feeding and report it urgently
  2. BContinue feeding more slowly
  3. CPlace the baby on its back to sleep
  4. DGive the baby water instead of milk
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which daily monitoring is most useful for a child with nephrotic syndrome?

  1. AWeight and urine dipstick for protein
  2. BPeak flow and oxygen saturation every morning
  3. CHead circumference and fontanelle tension
  4. DBlood glucose before and after every meal
22.Pediatri hemşireliğiZor

An 8-year-old tells the nurse that her uncle touches her in a way she does not like and asks the nurse to keep it secret. What is the best response?

  1. APromise to keep the secret, so that she keeps trusting the nurse and tells more later
  2. BAsk detailed, leading questions to find out exactly what happened
  3. CPhone the uncle straight away to ask for his side of the story before reporting anything
  4. DListen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient from a culture in which communication with ancestors is common says she sometimes hears her late grandmother giving advice. What is the most appropriate nursing approach?

  1. ARecord it immediately as a command hallucination
  2. BAvoid asking about it, because culture is not relevant to mental health
  3. CExplore the experience in her cultural context before calling it a symptom
  4. DTell her that her beliefs are not real
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A new nurse asks why the therapeutic relationship is different from a social relationship. Which statement is correct?

  1. AIt has no fixed end, and it can continue as a friendship after discharge if both the nurse and the patient want it to
  2. BIt is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
  3. CThe patient is responsible for setting the boundaries of the relationship
  4. DBoth people share their needs equally, as in any friendship
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111211:30?10:30 AM11:30 PM11:30 AM1:30 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 11:30 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

11:30
  1. 110:30 AM
  2. 211:30 PM
  3. 311:30 AM
  4. 41:30 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
11,7 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 11,7 g/dL. Bunu Hb g/L cinsinden ifade edin.

11,7 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Doz hesaplarıOrta
18 kgBSA = 0,72 m²75 mg/m²D = ? mg

18 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 0,72 m². İstem 75 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

18 kgBSA = 0,72 m²75 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 4000 ünitedir; ilaç 10000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

4000 units10000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
370 mLkalan? mL/h2 h kalan

6 saatte 1000 mL istenmişti. 4 saat sonra torbada hâlâ 370 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1000 mL / 6 hsonra 4 h: 370 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu200 mLmeyve suyu120 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar350 mLidrar300 mLidrar200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

su: 200 mLmeyve suyu: 120 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL300 mL verilen120 mL/h16:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 16:00’de 300 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL300 mL verilen120 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %93 ek oksijen altında, kan basıncı 84/50 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 20SpO₂ 93%O₂SBP 84HR 82AT 35,8 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Airway and breathing

Cevap neden bu

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Cevap

C · Airway and breathing
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks

Cevap neden bu

Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.

Cevap

B · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Increasing sedation

Cevap neden bu

Sedation increases before respiratory depression occurs, so sedation levels are checked regularly along with breathing. A patient who is getting harder to wake needs the opioid held and the prescriber informed.

Cevap

A · Increasing sedation
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”

Cevap neden bu

Immunocompromised patients should avoid cleaning litter boxes and other animal waste, because of organisms such as Toxoplasma. Another person should do it. The other statements are correct.

Cevap

C · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Seviye 3

Cevap neden bu

Kan testleri (bir kaynak) artı BT taraması (ikinci bir kaynak) iki kaynak eder; yaşam bulguları kabul edilebilirse bu ESI seviye 3’tür.

Cevap

D · Seviye 3
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Back blows and chest thrusts

Cevap neden bu

For a choking infant, the nurse gives cycles of five back blows and five chest thrusts. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object deeper.

Cevap

A · Back blows and chest thrusts
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Cevap neden bu

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Cevap

D · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Artmış kafa içi basıncı (Cushing triadı)

Cevap neden bu

Cushing triadı (nabız basıncı açılmış hipertansiyon, bradikardi ve düzensiz solunum) artmış kafa içi basıncın geç bir belirtisidir ve acil tedavi gerektirir.

Cevap

D · Artmış kafa içi basıncı (Cushing triadı)
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Every few days, until it is stable

Cevap neden bu

When warfarin is started or its dose changes, the INR is checked frequently (often every few days) until it is stable in the target range. After that, the interval can be extended, often up to every 4 weeks or longer if very stable.

Cevap

B · Every few days, until it is stable
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Have the patient wash and dry their hands, then repeat the test

Cevap neden bu

Sugar residue on the fingers can give a falsely high finger-stick result. The hands are washed with soap and water and dried, and the test repeated. If the value is still high, it is confirmed and reported. Treating a false result could cause hypoglycemia.

Cevap

B · Have the patient wash and dry their hands, then repeat the test
11.Farmakoloji

Cevap: B · A painful, swollen calf or sudden chest pain

Cevap neden bu

Combined hormonal contraception increases the risk of venous thromboembolism and, rarely, stroke. Leg pain or swelling, chest pain, breathlessness, severe headache or vision changes need urgent assessment.

Cevap

B · A painful, swollen calf or sudden chest pain
12.Farmakoloji

Cevap: B · Pyrazinamide

Cevap neden bu

Pyrazinamide reduces uric acid excretion and can cause hyperuricaemia and gout. It is also hepatotoxic, like isoniazid and rifampicin.

Cevap

B · Pyrazinamide
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting

Cevap neden bu

Combining an ACE inhibitor with sacubitril/valsartan greatly increases the risk of angioedema. The ACE inhibitor is stopped and a washout period (usually 36 hours) is observed before starting. Blood pressure, potassium and renal function are monitored.

Cevap

B · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Check mask fit and protect the bridge of the nose

Cevap neden bu

Pressure injury over the bridge of the nose is common with NIV masks. Correctly sized masks, avoiding overtightening (allowing a small gap under the straps), protective dressings and regular skin checks reduce it. Other problems include eye irritation, dryness and gastric distension.

Cevap

C · Check mask fit and protect the bridge of the nose
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · To stop blood clots from blocking the catheter

Cevap neden bu

After TURP, the raw prostate bed bleeds, and clots can block the catheter and cause retention and bladder spasms. Continuous irrigation through a three-way catheter keeps the drainage flowing.

Cevap

D · To stop blood clots from blocking the catheter
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Loss of the outer half of the field in both eyes

Cevap neden bu

The chiasm carries crossing fibres from the nasal retinas, which see the temporal (outer) fields. Compression causes a bitemporal hemianopia. Patients may bump into objects at their sides.

Cevap

D · Loss of the outer half of the field in both eyes
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour

Cevap neden bu

Neoadjuvant chemotherapy or radiotherapy is given before surgery to shrink the tumour, which may make surgery easier or allow less extensive surgery. Adjuvant therapy follows surgery.

Cevap

B · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR

Cevap neden bu

Recent warfarin may leave the INR too high for safe surgery or a spinal anaesthetic. The team needs to know at once; they check the INR and decide whether to delay or reverse.

Cevap

C · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Which fetal part lies in the fundus

Cevap neden bu

The first Leopold manoeuvre palpates the fundus: a firm round head or a softer, irregular breech. The second finds the back and limbs, the third the presenting part and the fourth the degree of head flexion and descent.

Cevap

B · Which fetal part lies in the fundus
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Stop feeding and report it urgently

Cevap neden bu

Drooling and choking with feeds suggest oesophageal atresia with or without tracheo-oesophageal fistula. Feeding is stopped, the pouch is suctioned and the baby is kept upright while surgical review is arranged.

Cevap

A · Stop feeding and report it urgently
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Weight and urine dipstick for protein

Cevap neden bu

Daily weights show changes in fluid retention, and urine dipsticks show whether protein loss is improving or relapsing. Abdominal girth and blood pressure are also often monitored.

Cevap

A · Weight and urine dipstick for protein
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding

Cevap neden bu

The nurse listens without showing shock, reassures the child, avoids leading questions, records her words accurately and explains that people who can help need to know. The concern is reported at once through the safeguarding procedure.

Cevap

D · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom

Cevap neden bu

A belief or experience that is accepted in the person's culture is not classed as a delusion or hallucination in itself. The nurse explores its meaning, how it is shared by others and whether it causes distress.

Cevap

C · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries

Cevap neden bu

A therapeutic relationship has a clear purpose, focuses on the patient's needs and has a planned end. The nurse, not the patient, is responsible for keeping professional boundaries.

Cevap

B · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 11:30 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

11 → 11 AM

Cevap

11:30 AM

Cevap

11:30 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 117 g/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 11,7 g/dL × 10 dL/L = 117 g/L

Cevap

Hb = 117 g/L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 54 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 75·0,72 = 54 mg

Cevap

D = 54 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 4000/10000 = 0,4 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 14 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 250·10/180 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Cevap

R = 14 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 14 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 11 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/6 = 166,7 mL/h

Yeni hız

R = 370/2 = 185 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (185 − 166,7)/166,7·100% = 11%

Cevap

Δ = 11%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1970 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 120 = 320 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1970 mL

Cevap

I = 1970 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 5,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 300 = 700 mL

Süre

t = 700/120 = 5,833 ≈ 5,8 h

Cevap

t = 5,8 h

Bu yaklaşık 5 h 50 min eder, yani torba yaklaşık saat 21:50 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 93% → 2
oksijen altında → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 0 + 2 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 8

Cevap

NEWS2 = 8
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: risk yok

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 3 + 3 + 3 + 4 + 3 = 19

Risk düzeyi

19 → risk yok

Cevap

risk yok

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions