NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

In adult basic life support, how long should the rescuer take to check for normal breathing?

  1. AAs long as it takes to be certain
  2. BAt least one minute
  3. CNo more than 10 seconds
  4. DAbout 30 seconds
2.Hemşirelik esaslarıZor

Serviste bir hasta aniden yanıt vermez hâle geliyor ve normal solumuyor. İlk yapılacak nedir?

  1. AHastayı yan yatırıp gözlemek
  2. BKan basıncını ölçmek
  3. CYardım çağırıp KPR'ye başlamak
  4. DHer şeyden önce kan şekerini kontrol etmek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why does a nurse wear chemotherapy-tested gloves and a gown when emptying the urinal of a patient who recently had chemotherapy?

  1. AThe body fluids can contain active drug for a time after treatment
  2. BChemotherapy makes the urine strongly acidic and corrosive
  3. CThe urine always contains infectious bacteria after chemotherapy
  4. DThe patient is on airborne precautions after treatment
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse has just started a unit of red blood cells when a colleague asks for urgent help with another patient. What is the best action?

  1. APause the transfusion until the nurse is free again
  2. BStay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
  3. CLeave to help the other patient, and check the transfusion again in about an hour
  4. DSpeed up the transfusion so it finishes sooner
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

The day after a total thyroidectomy, a patient reports tingling around the mouth and in the fingers. What should the nurse do first?

  1. ACheck for signs of low calcium and inform the provider
  2. BGive the patient’s routine oral iron supplement early
  3. CReassure the patient that this is normal after neck surgery
  4. DEncourage deep breaths into a paper bag until it passes
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient is bleeding internally after a fall. Which finding is usually an early sign of hypovolemic shock?

  1. AA slow heart rate with warm, dry, flushed skin and a normal blood pressure throughout
  2. BA very low blood pressure with fixed, dilated pupils
  3. CRestlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
  4. DLoss of consciousness with gasping breaths
7.Klinik hemşirelikOrta

Which factor is most likely to slow wound healing?

  1. ASmoking
  2. BAdequate fluid intake
  3. CA diet rich in protein
  4. DGood blood glucose control
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with an epidural catheter develops new back pain and increasing leg weakness when the block should be wearing off. What should be suspected?

  1. AMild hypokalaemia
  2. BThe normal expected effect of the local anaesthetic
  3. CMuscle strain from lying in the same position in bed for many hours
  4. DAn epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

On the first day after major surgery, a patient's white cell count is 12,5 × 10³/µL, with no fever or wound signs. What is the best interpretation?

  1. ADefinite wound infection that needs antibiotics now
  2. BA laboratory error, since surgery lowers white cells
  3. CA common stress response to surgery that is monitored
  4. DA sign of leukemia that needs bone marrow testing
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with acute pancreatitis has a rising BUN, a falling calcium and a glucose of 250 mg/dL (13,9 mmol/L) over the first 48 hours. What do these results suggest?

  1. AAn unrelated new kidney stone
  2. BA lab error from lipemic samples
  3. CIncreasingly severe pancreatitis
  4. DA resolving, mild pancreatitis
11.FarmakolojiOrta

What should the nurse teach a patient starting nitrofurantoin?

  1. AExpect blue urine, which shows that the drug is working well
  2. BTake it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
  3. CTake it on an empty stomach with an antacid
  4. DStop it as soon as the burning settles
12.FarmakolojiZor

Beta blokerler diyabetli kişilerde hipogliseminin uyarı belirtilerini neden maskeleyebilir?

  1. ATerlemeyi gizleyen ateşe yol açtıkları için
  2. BKan şekerini yükselttikleri için hipoglisemi hiç oluşamaz
  3. CTitreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için
  4. Dİnsülin salınımını tamamen engelledikleri için
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient taking isosorbide mononitrate asks about sildenafil for erectile dysfunction. What is the main danger?

  1. AA very high potassium level
  2. BSevere hypertension
  3. CBleeding from the gums
  4. DSevere hypotension
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with severe sepsis becomes increasingly breathless over 24 hours. SpO₂ stays low despite high-flow oxygen, and the chest X-ray shows bilateral infiltrates. The heart function is normal. Which condition is most likely?

  1. AAcute left ventricular failure after an MI
  2. BAn acute asthma attack
  3. CAcute respiratory distress syndrome
  4. DSpontaneous pneumothorax
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient takes an SGLT2 inhibitor. Which sick-day advice is correct?

  1. AStop drinking fluids while taking the drug
  2. BKeep taking it as normal, whatever the illness
  3. CDouble the dose during illness to control the glucose
  4. DPause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient taking digoxin has a potassium of 2,9 mmol/L. Why is this especially dangerous?

  1. ADigoxin raises the potassium to dangerous levels
  2. BLow potassium makes digoxin leave the body faster
  3. CDigoxin stops working when potassium is low
  4. DLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. ANon-selective beta-blockers
  2. BProton pump inhibitors
  3. CCalcium supplements
  4. DThiazide diuretics
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with diabetes has rapidly spreading redness around a small wound, severe pain out of proportion, fever and crackling under the skin. What should the nurse suspect?

  1. ANecrotising fasciitis
  2. BA simple insect bite
  3. CMild contact dermatitis
  4. DA healing venous ulcer
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt is caused by too little milk intake
  2. BIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  3. CIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  4. DIt appears in the first 24 hours in a sick baby
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman 5 hours after birth had a large blood loss and now has a heart rate of 128/min, blood pressure of 88/50 mmHg and cold hands. Which action is most important?

  1. AAsk her to walk to improve circulation
  2. BGive her a hot drink and recheck in an hour
  3. CEncourage her to breastfeed to contract the uterus
  4. DCall for urgent help and start fluid resuscitation
21.Pediatri hemşireliğiOrta

At about what age do most children understand that death is permanent and happens to everyone?

  1. AAbout 2 years
  2. BAbout 9 to 10 years
  3. CNot until about 18 years
  4. DAbout 4 years
22.Pediatri hemşireliğiZor

Bilinci açık, tip 1 diyabetli 10 yaşındaki bir çocuk titriyor ve terliyor; kan glikozu 3,2 mmol/L'dir. İlk eylem nedir?

  1. AÇocuğun uyuyarak geçirmesine izin vermek
  2. BBir sonraki insülin dozunu vermek
  3. CYalnızca protein ve yağ içeren büyük bir öğün vermek ve glikozu bir sonraki öğünde yeniden kontrol etmek
  4. DAğızdan hızlı etkili karbonhidrat vermek ve glikozu yaklaşık 15 dakika sonra yeniden kontrol etmek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

How does conduct disorder differ from oppositional defiant disorder?

  1. AThe two disorders are exactly the same and differ only in the age at which they are diagnosed
  2. BConduct disorder involves only arguing with adults and losing one's temper
  3. CConduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
  4. DOppositional defiant disorder includes serious physical aggression towards animals
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient says, "I'm such a failure. My wife left me and I lost my job." The nurse answers, "Don't worry, things will get better soon." What is wrong with this response?

  1. AIt uses the technique of presenting reality wrongly
  2. BIt is too direct and confronting
  3. CIt is false reassurance that dismisses the patient's feelings
  4. DIt explores the problem too deeply too early
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111222:50?12:50 PM10:50 PM9:50 PM10:50 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 22:50 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

22:50
  1. 112:50 PM
  2. 210:50 PM
  3. 39:50 PM
  4. 410:50 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 10 mg/sa veriyor. Bu doz hızını D mcg/dk cinsinden ifade edin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Doz hesaplarıOrta
500 mg+ 4,6 mLV = ? mL

Bir flakon 500 mg toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 5 mL hacim elde etmek için 4,6 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 240 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

500 mg+ 4,6 mL → 5 mL240 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
20%stokV₁ = ? mL

%20 (a/h) stok çözeltiden 1000 mL %0,5 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Ne kadar stok hacmine V₁ ihtiyacınız var?

C₁ = 20%C₂ = 0,5%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL50 gtt/min3 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 50 gtt/min hızla akıyor. Hasta 3 saatte kaç mililitre V alır?

50 gtt/min20 gtt/mL3 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
4 g1000 mL? mL/h4 mg/min

Bir torba 1000 mL içinde 4 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 4 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

4 g/1000 mL4 mg/min
R = mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle120 mLsüt240 mLmeyve suyu120 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar300 mLidrar275 mLyara dreni150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 55 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

55 kg12 hidrar: 300 mLidrar: 275 mLyara dreni: 150 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL150 mL/hbaşlangıç 08:3010:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 08:30’de başlatıldı ve pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 10:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL150 mL/h08:30 → 10:30
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini kendiliğinden açıyor, kişi, yer ve zamana oryante ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: eli basının olduğu yere götürüyor (yerini belirliyor). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 92/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 136HR 92AT 36,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · No more than 10 seconds

Cevap neden bu

Rescuers look, listen and feel for normal breathing for no more than 10 seconds. If breathing is absent or not normal, they call for help and start CPR.

Cevap

C · No more than 10 seconds
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Yardım çağırıp KPR'ye başlamak

Cevap neden bu

Yanıt yok ve normal solunum yoksa kalp durması vardır: yardım çağırın (resüsitasyon ekibi, defibrilatör) ve hemen göğüs kompresyonlarına başlayın.

Cevap

C · Yardım çağırıp KPR'ye başlamak
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · The body fluids can contain active drug for a time after treatment

Cevap neden bu

Many hazardous drugs are excreted in urine, stool and vomit for a period after treatment. Staff wear protective gloves and gowns when handling these fluids, according to policy.

Cevap

A · The body fluids can contain active drug for a time after treatment
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help

Cevap neden bu

The most serious reactions, such as acute hemolytic reactions and anaphylaxis, usually start within the first 15 minutes. The nurse stays with the patient during this time and finds another person to help elsewhere.

Cevap

B · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Check for signs of low calcium and inform the provider

Cevap neden bu

Damage to the parathyroid glands during thyroid surgery can cause hypocalcemia. Tingling, muscle cramps and a positive Chvostek or Trousseau sign need prompt reporting and calcium replacement as prescribed.

Cevap

A · Check for signs of low calcium and inform the provider
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal

Cevap neden bu

In early shock, the body keeps the blood pressure up by raising the heart rate and narrowing vessels, so restlessness and tachycardia appear first. A falling blood pressure is a later sign.

Cevap

C · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Smoking

Cevap neden bu

Smoking causes vasoconstriction and reduces tissue oxygen, slowing healing and increasing infection risk. Poor nutrition, diabetes, infection and steroids also impair healing.

Cevap

A · Smoking
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord

Cevap neden bu

Increasing motor block, back pain or new weakness after an epidural can mean a haematoma or abscess compressing the cord. This is a surgical emergency: stop the infusion and get urgent medical review.

Cevap

D · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · A common stress response to surgery that is monitored

Cevap neden bu

A mild leukocytosis is common after surgery because of tissue injury and the stress response. It is monitored along with temperature and wound assessment. A rising count after several days, or fever, suggests infection.Kontrol edilen kaynak: WBC count · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · A common stress response to surgery that is monitored
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Increasingly severe pancreatitis

Cevap neden bu

Rising BUN (fluid loss and kidney injury), low calcium and hyperglycemia are markers of more severe pancreatitis in scoring systems. The nurse monitors fluid balance, vital signs and organ function closely and reports deterioration.Kontrol edilen kaynak: Acute pancreatitis · MedlinePlus (NIH) (2025); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Increasingly severe pancreatitis
11.Farmakoloji

Cevap: B · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown

Cevap neden bu

Nitrofurantoin is taken with food to reduce nausea and can harmlessly darken the urine. The full course is completed, and cough, breathlessness or numbness should be reported.

Cevap

B · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.Farmakoloji

Cevap: C · Titreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için

Cevap neden bu

Hipoglisemideki titreme, çarpıntı ve kaygı adrenalinle ortaya çıkar; beta blokaj bunları köreltir, bu yüzden hasta düşük şekeri daha geç fark edebilir. Terleme kolinerjiktir ve çoğunlukla sürer.

Cevap

C · Titreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Severe hypotension

Cevap neden bu

Phosphodiesterase-5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilator effect of nitrates and can cause profound, life-threatening hypotension. The combination is contraindicated, and patients should tell emergency staff if they have taken one.

Cevap

D · Severe hypotension
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Acute respiratory distress syndrome

Cevap neden bu

ARDS is acute, non-cardiogenic pulmonary oedema caused by widespread inflammation, triggered by sepsis, pneumonia, trauma or pancreatitis. It causes severe hypoxaemia that responds poorly to oxygen, with bilateral infiltrates not explained by heart failure. Treatment includes lung-protective ventilation and often prone positioning.

Cevap

C · Acute respiratory distress syndrome
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake

Cevap neden bu

During dehydrating illness, SGLT2 inhibitors increase the risk of DKA, which can occur with only modestly raised glucose, and of acute kidney injury. Patients are taught to pause them until they are eating and drinking normally.

Cevap

D · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Cevap neden bu

Digoxin binds to the sodium–potassium pump, and low potassium increases this binding. Hypokalaemia therefore raises the risk of toxicity and arrhythmias, even with a normal digoxin level. The potassium is corrected and the patient monitored.

Cevap

D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Non-selective beta-blockers

Cevap neden bu

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Cevap

A · Non-selective beta-blockers
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Necrotising fasciitis

Cevap neden bu

Necrotising soft tissue infection spreads rapidly along fascial planes and can cause septic shock. It is a surgical emergency needing urgent debridement, IV antibiotics and sepsis care.

Cevap

A · Necrotising fasciitis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Cevap neden bu

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Cevap

C · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Call for urgent help and start fluid resuscitation

Cevap neden bu

Tachycardia, hypotension and cool peripheries indicate hypovolaemic shock. Help is called, IV access secured, fluids and blood given as prescribed, and the cause of bleeding treated.

Cevap

D · Call for urgent help and start fluid resuscitation
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · About 9 to 10 years

Cevap neden bu

By about 9–10 years most children understand that death is irreversible, universal and has a biological cause. Younger children may see it as temporary or as a punishment.

Cevap

B · About 9 to 10 years
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Ağızdan hızlı etkili karbonhidrat vermek ve glikozu yaklaşık 15 dakika sonra yeniden kontrol etmek

Cevap neden bu

Bilinci açık hipoglisemik bir çocuğa glikoz tableti veya meyve suyu gibi hızlı etkili karbonhidrat verilir, yaklaşık 15 dakika sonra yeniden kontrol edilir, ardından iyileşince daha uzun etkili bir karbonhidrat atıştırmalığı verilir. Glukagon, ağızdan hiçbir şey alamayan çocuk içindir.

Cevap

D · Ağızdan hızlı etkili karbonhidrat vermek ve glikozu yaklaşık 15 dakika sonra yeniden kontrol etmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting

Cevap neden bu

Oppositional defiant disorder involves angry, argumentative and defiant behaviour. Conduct disorder is more serious, with aggression, destruction of property, deceit, theft or serious violation of rules.

Cevap

C · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings

Cevap neden bu

False reassurance minimises the patient's concerns and discourages further talk. A therapeutic response would acknowledge the losses and invite the patient to share more.

Cevap

C · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 10:50 PM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

22 − 12 = 10 → PM

Cevap

10:50 PM

Cevap

10:50 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 166,7 mcg/min

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hesaplayın

D = 10000/60 = 166,7 mcg/min

Cevap

D = 166,7 mcg/min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

500 mg/5 mL = 100 mg/mL

Hacim

V = 240/100 = 2,4 mL

Cevap

V = 2,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V₁ = 25 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 0,5·1000/20 = 25 mL

Cevap

V₁ = 25 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 450 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

50·60/20 = 150 mL/h

Hacim

V = 150·3 = 450 mL

Cevap

V = 450 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Saatlik doz

4·60 = 240 mg/h

Pompa hızı

R = 240/4 = 60 mL/h

Cevap

R = 60 mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,87 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

300 + 275 = 575 mL

Kilogram başına saatlik

U = 575/(55·12) = 0,8712 ≈ 0,87 mL/kg/h

Cevap

U = 0,87 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 200 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

08:30 → 10:30 = 2 h

Verilen hacim

150·2 = 300 mL

Kalan hacim

V = 500 − 300 = 200 mL

Cevap

V = 200 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: hafif

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini kendiliğinden açıyor → 4
V: kişi, yer ve zamana oryante → 5
M: eli basının olduğu yere götürüyor (yerini belirliyor) → 5

Toplayın

GCS = 4 + 5 + 5 = 14

Şiddet

GCS 14 → hafif

Cevap

hafif
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 92/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions