NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which care best protects the skin of a patient with frequent urinary incontinence?

  1. AScrubbing the area with soap and hot water twice a day
  2. BLeaving the skin wet so it does not dry out
  3. CApplying talcum powder thickly after each episode
  4. DGentle cleansing after each episode and a barrier product
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. ALock them in a side room until the morning for their own safety
  2. BGive a sedative without asking anyone
  3. CLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
  4. DAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse pours sterile saline into a bowl on a sterile field. Which technique is correct?

  1. AHold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
  2. BPour from below the level of the field to reduce splashing
  3. CReach across the field to fill the bowl at the far side
  4. DRest the lip of the bottle on the edge of the bowl so that the saline does not splash
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

While preparing an IV medication, a nurse sees that the syringe tip touched the medication tray after the cap came off. What should the nurse do?

  1. ABlow on the tip to remove any dust
  2. BWipe the tip with an alcohol swab and give the dose
  3. CDiscard the syringe and prepare the dose again with new equipment
  4. DGive the dose anyway, because the medication tray was cleaned this morning
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?

  1. ATell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
  2. BAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
  3. CAsk the nursing assistant to reposition the patient
  4. DGive the strongest analgesic on the chart straight away
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?

  1. ADehydration from fasting before surgery
  2. BAcute kidney injury with no urine made
  3. CUrinary retention
  4. DA normal effect of the anesthetic
7.Klinik hemşirelikOrta

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. ANot drinking enough water
  2. BEating too much salt in one meal
  3. CToo much exercise
  4. DTaking too many vitamins
8.Klinik hemşirelikZor

Konsantre potasyum klorür neden asla hızlı damar içi enjeksiyonla verilmemelidir?

  1. AÖlümcül kalp ritim bozukluklarına yol açabilir
  2. BDamarda kristalleşir ve kanülü tıkar
  3. CHızlı verilirse etkisi olmaz
  4. DAni böbrek yetmezliğine neden olur
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A nurse has a needlestick injury from a patient with unknown HIV status. Which test is usually done for the nurse as soon as possible?

  1. AA thyroid panel test
  2. BA baseline HIV test
  3. CA serum lipase test
  4. DA sweat chloride test
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with a stable INR on warfarin starts rifampin (rifampicin) for tuberculosis. Two weeks later the INR is 1,3. What is the most likely explanation?

  1. ARifampin speeds up warfarin metabolism
  2. BRifampin contains a lot of vitamin K
  3. CRifampin raises the INR, so it is wrong
  4. DTuberculosis causes the INR to fall
11.FarmakolojiOrta

A patient given haloperidol develops a sudden painful twisting of the neck and the eyes roll upward. Which drug is usually given?

  1. AA second dose of haloperidol
  2. BAn anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
  3. CNaloxone
  4. DDantrolene by mouth to relax the twisted neck muscles
12.FarmakolojiZor

Bir hastada ilk amoksisilin dozuna anafilaktik reaksiyon gelişiyor. Bu advers reaksiyon yaygın A/B sisteminde nasıl sınıflandırılır?

  1. ATip A; çünkü doza bağlı ve ilacın farmakolojisinden öngörülebilirdir
  2. BTip B; çünkü öngörülemez ve ilacın normal etkisiyle ilgisizdir
  3. CTip A; çünkü doz çok yüksekti
  4. DTip B; çünkü yalnızca uzun süreli kullanımdan sonra ortaya çıkar
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is pyridoxine (vitamin B6) often given with isoniazid?

  1. ATo prevent orange discolouration of urine
  2. BTo prevent peripheral neuropathy
  3. CTo prevent loss of colour vision
  4. DTo prevent gout attacks
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After a faulty gas heater was found at home, a patient has headache, nausea and confusion. SpO₂ is 99% on air. What is the priority treatment?

  1. AParacetamol (acetaminophen) and observation only
  2. BHigh-concentration oxygen via a non-rebreather mask
  3. CReassurance, because the oxygen saturation is normal
  4. DOxygen at 1 L/min via nasal cannula
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient taking warfarin is diagnosed with an intracerebral haemorrhage. What is the priority treatment?

  1. AIV thrombolysis within 4,5 hours
  2. BUrgent reversal of the anticoagulant effect
  3. CDoubling the warfarin dose to stabilise the INR
  4. DStarting aspirin to prevent further clots
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with CKD has a potassium of 6,5 mmol/L. Which medicine combination is the most likely contributor?

  1. AFurosemide, salbutamol and insulin
  2. BParacetamol (acetaminophen), omeprazole and senna
  3. CRamipril, spironolactone and trimethoprim
  4. DAmlodipine, simvastatin and aspirin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why are antimotility drugs such as loperamide avoided in C. difficile infection?

  1. AThey cause serious liver failure in most patients who take them
  2. BThey may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon
  3. CThey kill the normal bowel bacteria
  4. DThey make the stool sample test positive falsely
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient who takes NSAIDs suddenly develops severe epigastric pain, a rigid abdomen and shoulder-tip pain. Which finding would most support the likely diagnosis?

  1. AA raised serum lipase three times the upper limit
  2. BFree air under the diaphragm on an erect chest X-ray
  3. CTall, peaked T waves on a 12-lead ECG
  4. DFluid levels in the bladder on an ultrasound scan
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 24 weeks reports burning on urination and urinary frequency. What is the priority action?

  1. AReassure her that urinary frequency is normal in pregnancy
  2. BCollect a urine sample for culture and inform the provider
  3. CAdvise her to drink less to reduce frequency
  4. DAdvise cranberry juice and no further action
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A labouring woman has had an epidural for 3 hours. The fundus is displaced and a bulge is seen above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. ACheck for bladder distension and empty the bladder
  2. BPrepare her for an emergency caesarean
  3. CStart an oxytocin infusion
  4. DIncrease the rate of the epidural
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Kanül takılmadan önce topikal anestezik krem (lidokain–prilokain) planlanıyor. Neyi bilmek önemlidir?

  1. Aİğneden yalnızca birkaç saniye önce uygulanmalıdır
  2. BÖnceden, genellikle yaklaşık 60 dakika önce, oklüzif bir pansumanın altında uygulanmalıdır
  3. CCilde sertçe sürülmeli ve pansuman olmadan yaklaşık 1 dakika sonra silinmelidir
  4. DDaha hızlı etki için bütünlüğü bozulmuş cilde uygulanmalıdır
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 7-year-old has a high fever, refuses to bear weight and has a warm, very tender area over the lower tibia. Which plan is most likely?

  1. ABlood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
  2. BRest, ice and an elastic bandage for a sprained ankle, with review in a week
  3. CMassage and physiotherapy to loosen the muscle
  4. DA plaster cast and discharge home the same day
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. AThat the patient needs to be transferred to another unit
  2. BTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
  3. CPossible boundary problems that she should discuss in supervision
  4. DAn ideal therapeutic relationship
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

On a mental health ward, which task is most appropriate for the nurse to delegate to a healthcare assistant?

  1. ATeaching a patient about the side effects of lithium
  2. BEvaluating whether a PRN medicine given an hour ago has worked
  3. CCarrying out the full admission suicide risk assessment of a newly admitted patient
  4. DAccompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
26,3199 kg? kgşuna yuvarla 0,1 kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir ağırlık dönüşümü 26,3199 kg veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: ağırlıklar en yakın kilogramın onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

26,3199 kg
x = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0022:2001:15t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 22:20 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 01:15 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

22:2001:15
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
25 kg15 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 25 kg ve tek doz olarak 15 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

25 kg15 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1450 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1450 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 6 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg250 mL60 gtt/mL400 mg/h? gtt/min

1000 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 400 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

1000 mg/250 mL400 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle120 mLmeyve suyu150 mLçorba250 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar425 mLidrar450 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

jöle: 120 mLmeyve suyu: 150 mLçorba: 250 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL200 mL verilen125 mL/h18:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 18:30’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL200 mL verilen125 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: hiç hareket yok. GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Gentle cleansing after each episode and a barrier product

Cevap neden bu

Moisture and urine break down the skin barrier. Prompt, gentle cleansing with a pH-balanced cleanser and a barrier cream or film protects against incontinence-associated dermatitis.

Cevap

D · Gentle cleansing after each episode and a barrier product
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Cevap neden bu

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Cevap

D · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl

Cevap neden bu

The nurse pours from a little height without touching the sterile bowl, avoiding splashes that would wet the field. Holding the label in the palm keeps it readable and free of drips.

Cevap

A · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Discard the syringe and prepare the dose again with new equipment

Cevap neden bu

In aseptic non-touch technique, key parts such as syringe tips and IV hubs must not touch any non-sterile surface. A contaminated key part is not cleaned and reused. It is replaced.

Cevap

C · Discard the syringe and prepare the dose again with new equipment
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs

Cevap neden bu

Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.

Cevap

B · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Urinary retention

Cevap neden bu

An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.

Cevap

C · Urinary retention
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Not drinking enough water

Cevap neden bu

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Cevap

A · Not drinking enough water
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Ölümcül kalp ritim bozukluklarına yol açabilir

Cevap neden bu

Konsantre potasyum bolusu kalbi durdurabilir. Potasyum her zaman seyreltilerek, kontrollü hızda, genellikle infüzyon pompasıyla verilir.

Cevap

A · Ölümcül kalp ritim bozukluklarına yol açabilir
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · A baseline HIV test

Cevap neden bu

After an occupational exposure, the wound is washed and the incident is reported at once. Baseline tests for HIV, hepatitis B and hepatitis C are taken, and post-exposure prophylaxis is started as soon as possible if indicated, ideally within hours.

Cevap

B · A baseline HIV test
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Rifampin speeds up warfarin metabolism

Cevap neden bu

Rifampin induces liver enzymes that break down warfarin, so warfarin's effect falls and the INR drops, increasing clot risk. The INR is monitored closely and the dose adjusted; the reverse happens when rifampin is stopped.

Cevap

A · Rifampin speeds up warfarin metabolism
11.Farmakoloji

Cevap: B · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)

Cevap neden bu

Acute dystonia is caused by dopamine blockade, which leaves acetylcholine activity relatively high. An IM or IV anticholinergic usually relieves it within minutes.

Cevap

B · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.Farmakoloji

Cevap: B · Tip B; çünkü öngörülemez ve ilacın normal etkisiyle ilgisizdir

Cevap neden bu

Tip A (artmış, augmented) reaksiyonlar ilacın farmakolojisinden öngörülebilir ve doza bağlıdır. İmmün aracılı alerji gibi Tip B (tuhaf, bizarre) reaksiyonlar doza bağlı değildir ve öngörülmesi zordur.

Cevap

B · Tip B; çünkü öngörülemez ve ilacın normal etkisiyle ilgisizdir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · To prevent peripheral neuropathy

Cevap neden bu

Isoniazid increases pyridoxine loss, which can cause peripheral neuropathy, especially in people with diabetes, alcohol dependence, malnutrition or HIV. Pyridoxine prevents this. Isoniazid can also cause hepatitis. Ethambutol affects vision; pyrazinamide can cause gout.

Cevap

B · To prevent peripheral neuropathy
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask

Cevap neden bu

Carbon monoxide binds haemoglobin far more strongly than oxygen, causing tissue hypoxia, while pulse oximetry can look normal. High-concentration oxygen speeds CO removal. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and others in the home may also be at risk.

Cevap

B · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Urgent reversal of the anticoagulant effect

Cevap neden bu

Anticoagulants make the haematoma expand. Warfarin is reversed urgently, typically with prothrombin complex concentrate and IV vitamin K. Thrombolysis and antiplatelets are contraindicated in a bleed.

Cevap

B · Urgent reversal of the anticoagulant effect
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Ramipril, spironolactone and trimethoprim

Cevap neden bu

ACE inhibitors and spironolactone reduce aldosterone effect, and trimethoprim blocks potassium secretion in the distal tubule. Together, in CKD, they can cause dangerous hyperkalaemia. Loop diuretics, salbutamol and insulin lower potassium.

Cevap

C · Ramipril, spironolactone and trimethoprim
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · They may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon

Cevap neden bu

Slowing the bowel can increase toxin contact and the risk of colonic dilatation (toxic megacolon). Treatment is an oral antibiotic such as vancomycin or fidaxomicin, stopping unnecessary antibiotics and replacing fluids.

Cevap

B · They may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray

Cevap neden bu

A perforated peptic ulcer releases air into the peritoneal cavity, seen under the diaphragm on an erect chest X-ray or on CT. Shoulder-tip pain is referred from diaphragmatic irritation. The patient is kept nil by mouth, resuscitated and referred urgently to surgeons.

Cevap

B · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Collect a urine sample for culture and inform the provider

Cevap neden bu

Dysuria suggests a urinary tract infection, which needs culture and treatment with a pregnancy-safe antibiotic. Untreated UTIs can progress to pyelonephritis and preterm labour.

Cevap

B · Collect a urine sample for culture and inform the provider
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Check for bladder distension and empty the bladder

Cevap neden bu

Epidurals block bladder sensation, so the bladder can overfill. A full bladder can slow descent of the fetus and cause injury. The nurse should encourage voiding or catheterise per protocol.

Cevap

A · Check for bladder distension and empty the bladder
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Önceden, genellikle yaklaşık 60 dakika önce, oklüzif bir pansumanın altında uygulanmalıdır

Cevap neden bu

Topikal anestezik kremlerin tam etki göstermesi için zamana, genellikle yaklaşık bir saate ve oklüzif bir pansumana ihtiyaç vardır. Çocuğun yararlanabilmesi için önceden planlayın.

Cevap

B · Önceden, genellikle yaklaşık 60 dakika önce, oklüzif bir pansumanın altında uygulanmalıdır
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis

Cevap neden bu

Acute osteomyelitis in children is most often caused by Staphylococcus aureus. Blood cultures are taken and IV antibiotics started promptly, followed by a long course to prevent bone damage and chronic infection.

Cevap

A · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Cevap neden bu

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Cevap

C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake

Cevap neden bu

Routine, predictable tasks with stable patients, such as escorting and recording intake, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation require the nurse's judgement.

Cevap

D · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 26,3 kg

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

26.3199 → 3

Yalnızca sonraki rakam belirler

26,3199 → 1
1, 4 veya daha küçük; bu yüzden 3 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (99) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 26,3 kg

Cevap

x = 26,3 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 175 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

22:20 → 24:00 = 100 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 01:15 = 75 min

Toplam

t = 100 + 75 = 175 min

Cevap

t = 175 min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 375 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

15·25 = 375 mg

Cevap

D = 375 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,29 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 1450/5000 = 0,29 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,29 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 10 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

6·60 = 360 min

Damla hızı

R = 250·15/360 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Cevap

R = 10 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 10 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000/250 = 4 mg/mL

Saatlik hacim

400/4 = 100 mL/h

Damla hızı

R = 100·60/60 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1340 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 120 + 150 + 250 = 520 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1340 mL

Cevap

I = 1340 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2,4 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 200 = 300 mL

Süre

t = 300/125 = 2,4 h

Cevap

t = 2,4 h

Bu yaklaşık 2 h 24 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:54 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor → 2
M: hiç hareket yok → 1

Toplayın

GCS = 2 + 2 + 1 = 5

Şiddet

GCS 5 → ağır

Cevap

ağır
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 25

Risk düzeyi

25 → orta risk

Cevap

orta risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions