NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Using Maslow's hierarchy, which patient need should the nurse address first?

  1. AA patient who is worried about how the wound will look
  2. BA patient who feels lonely because no visitors have come
  3. CA patient who wants advice on returning to work
  4. DA patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Hemşirelik esaslarıZor

The intact skin over a patient's heel is deep purple and feels boggy. What should be suspected?

  1. AA fungal skin infection
  2. BA normal bruise from a minor knock
  3. CA category 1 pressure ulcer that will heal by itself
  4. DA suspected deep tissue injury
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which practice reduces back strain when a nurse moves a patient or heavy object?

  1. AStand with the feet close together for balance
  2. BHold the load at arm’s length to keep it steady
  3. CBend at the waist and keep both knees straight
  4. DKeep the load close to the body and avoid twisting
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A responsive 6-month-old infant is choking and cannot cry or cough. What should the rescuer do?

  1. ADo a blind finger sweep of the mouth
  2. BTurn the infant upside down and shake gently
  3. CGive abdominal thrusts as for an adult
  4. DGive back blows and chest thrusts in turn
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient is in skeletal traction. Which finding needs the nurse to act?

  1. AThe patient’s body is in line with the traction
  2. BThe weights are resting on the floor
  3. CThe weights are hanging freely
  4. DThe ropes are in the pulleys
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Two days after starting haloperidol, a patient suddenly develops painful neck twisting and the eyes roll upwards. What should the nurse anticipate?

  1. ANo action, because the spasm is a sign of improvement
  2. BAn anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
  3. CA higher dose of haloperidol to calm the patient and stop the movements quickly
  4. DPhysical restraint until the spasm passes
7.Klinik hemşirelikOrta

How should a nurse communicate with a patient who has impaired hearing?

  1. AFace the patient, speak clearly and reduce background noise
  2. BShout loudly from the end of the bed so they can hear
  3. CTalk to the patient's relative instead of to the patient directly
  4. DSpeak very quickly to save time
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?

  1. AThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
  2. BThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
  3. CThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
  4. DA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?

  1. AHigh fat in the sample may interfere with some test results
  2. BThe results are more accurate than in a fasting sample
  3. CThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
  4. DThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with acute kidney injury after severe dehydration has a rising creatinine. Which urine findings support a prerenal cause rather than acute tubular necrosis (ATN)?

  1. ALow urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
  2. BWhite cell casts with positive nitrites on the dipstick
  3. CHigh urine sodium and dilute urine with muddy brown granular casts
  4. DRed cell casts with heavy protein loss in the urine
11.FarmakolojiOrta

Why are patients taking simvastatin often advised to avoid large amounts of grapefruit juice?

  1. AGrapefruit blocks cholesterol absorption and causes low cholesterol
  2. BGrapefruit speeds up simvastatin breakdown in the liver, so the drug stops working
  3. CGrapefruit makes the tablet dissolve in the mouth
  4. DGrapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
12.FarmakolojiZor

A patient taking furosemide has a serum potassium of 2,9 mmol/L (mEq/L). Which ECG change is typical of this level?

  1. AWidened QRS with a sine-wave pattern
  2. BA short QT interval with high R waves
  3. CFlattened T waves and prominent U waves
  4. DTall, peaked T waves
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A pulse oximeter on a patient's finger gives an unreliable, flickering reading. Which factor is the most likely cause?

  1. AThe patient having eaten recently
  2. BCold hands with poor peripheral circulation
  3. CThe patient sitting upright in a chair
  4. DA regular heart rate of 75 beats per minute
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Atriyal fibrilasyon nedeniyle varfarin kullanan bir hastanın INR'si 8,5'tir, ancak kanama yoktur. En olası yönetim nedir?

  1. AOlağan dozu sürdürmek ve INR'yi bir ay sonra yeniden kontrol etmek
  2. BVarfarini tutmak, hekimi bilgilendirmek ve INR'yi kısa süre içinde yeniden kontrol etmek
  3. CProtrombin kompleks konsantresi ve kan transfüzyonu vermek
  4. DGeri çevirmek için hemen IV protamin sülfat vermek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Bir inme hastası söylenenleri anlıyor ancak sözcük bulmakta zorlanıyor ve kısa, zorlu tümcelerle konuşuyor. Bu hangi tür afazidir?

  1. AHiç anlamanın olmadığı global afazi
  2. BZayıf yüz kaslarına bağlı dizartri
  3. CEkspresif (Broca) afazi
  4. DReseptif (Wernicke) afazi
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches a patient with CKD and a high potassium about diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep bananas and dried fruit to a minimum."
  2. B"I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
  3. C"I will boil my potatoes and throw away the water."
  4. D"I will check food labels for added salt when I go shopping."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

How is an uncomplicated sigmoid volvulus often first treated?

  1. AHigh-dose laxatives taken by mouth
  2. BEating a large high-fibre meal
  3. CDecompression with a flexible sigmoidoscope and flatus tube
  4. DA barium meal given by mouth to untwist the bowel slowly
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Two days after a PEG insertion, a patient reports pain on feeding, and feed is leaking around the site. What should the nurse do?

  1. AStop the feed at once and seek urgent medical advice
  2. BGive the next medicines through the tube as usual
  3. CIncrease the feed rate to improve nutrition
  4. DContinue feeding and apply a thicker dressing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman has painful haemorrhoids after a vaginal birth. Which measure is appropriate?

  1. AStraining hard to open the bowels
  2. BAvoiding all fluids to prevent loose stools
  3. CSitting on a hard surface for long periods
  4. DSitz baths, cold pads and stool softeners
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Which newborn finding should prompt checks for kidney and other anomalies?

  1. AAcrocyanosis in the first hours
  2. BA single umbilical artery
  3. CMilia on the nose
  4. DMild moulding of the head
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child weighs 20 kg. Which minimum urine output suggests adequate kidney perfusion?

  1. AAbout 5 mL per hour
  2. BAbout 20 mL per hour
  3. CAny amount, as long as the child is drinking
  4. DAbout 2 mL per hour
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which IV fluid is usually used for a fluid bolus in a child with shock?

  1. AAn isotonic crystalloid such as 0,9% sodium chloride
  2. B10% glucose solution
  3. C5% glucose in water, given as fast as possible
  4. D0,18% sodium chloride with 4% glucose, given quickly
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient who has just been admitted says, "I don't want to talk to anyone." What is the best initial nursing approach?

  1. AAsk a series of direct questions until he answers
  2. BTell the patient that talking is required to be discharged
  3. CSpend short, regular periods with the patient without forcing conversation
  4. DLeave the patient alone until he asks to talk
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bulimia nervozalı bir hastanın serum potasyumu 2,8 mmol/L'dir. Başlıca endişe nedir?

  1. AArtmış iştah
  2. BKilo alma riski
  3. CYaşamı tehdit eden kardiyak aritmi riski
  4. DKas gücünde iyileşme
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,6 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 40,6 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

40,6 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
70 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 70 g/L. Bunu Hb g/dL cinsinden ifade edin.

70 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg10 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 70 kg. Order edilen doz günde 10 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

70 kg10 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 0,21 mg. Ampul mL başına 500 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

0,21 mg500 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mLkalan? mL/h5 h kalan

12 saatte 1000 mL istenmişti. 7 saat sonra torbada hâlâ 500 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1000 mL / 12 hsonra 7 h: 500 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
1 g500 mL? mL/h2 mg/min

Bir torba 500 mL içinde 1 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 2 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

1 g/500 mL2 mg/min
R = mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu200 mLjöle120 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar500 mLidrar300 mLyara dreni120 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 81 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

81 kg12 hidrar: 500 mLidrar: 300 mLyara dreni: 120 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 60 mL/hbaşlangıç 09:00ttoplam​ = ? h100 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 09:00’de 100 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 60 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL100 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %95 oda havasında, kan basıncı 110/66 mmHg, nabız 76/dk, yalnızca ağrıya yanıt veriyor, vücut sıcaklığı 36,9 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 16SpO₂ 95%havaSBP 110HR 76PT 36,9 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · A patient who is short of breath after walking to the toilet

Cevap neden bu

Physiological needs such as breathing come first. Psychological and social needs matter too but are addressed after basic survival needs are met.

Cevap

D · A patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · A suspected deep tissue injury

Cevap neden bu

A purple or maroon area of intact skin, often firm or boggy, suggests deep tissue injury from pressure and shear. It can quickly become a deep open ulcer, so pressure must be removed at once.

Cevap

D · A suspected deep tissue injury
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Keep the load close to the body and avoid twisting

Cevap neden bu

Good body mechanics include a wide base of support, bending at the hips and knees, keeping the load close and turning with the feet instead of twisting the spine. Lifting aids are used whenever possible.

Cevap

D · Keep the load close to the body and avoid twisting
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Give back blows and chest thrusts in turn

Cevap neden bu

For infants under one year, the rescuer alternates sets of back blows with chest thrusts, with the head lower than the chest. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object further in.

Cevap

D · Give back blows and chest thrusts in turn
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · The weights are resting on the floor

Cevap neden bu

Traction weights must hang freely to keep a constant pull. Weights resting on the floor stop the traction working; they are never removed without a prescription.

Cevap

B · The weights are resting on the floor
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed

Cevap neden bu

Acute dystonia is an early extrapyramidal effect of antipsychotics. It responds quickly to an anticholinergic drug; it can be frightening, and laryngeal spasm can threaten the airway.

Cevap

B · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Face the patient, speak clearly and reduce background noise

Cevap neden bu

Facing the patient in good light, speaking clearly at a normal pace, checking hearing aids and reducing noise improves communication. Written information can also help.

Cevap

A · Face the patient, speak clearly and reduce background noise
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision

Cevap neden bu

One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.

Cevap

D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · High fat in the sample may interfere with some test results

Cevap neden bu

Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.

Cevap

A · High fat in the sample may interfere with some test results
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity

Cevap neden bu

In prerenal AKI the tubules are intact, so they keep sodium and water, giving a low urine sodium and concentrated urine. In ATN the damaged tubules cannot do this, so urine sodium is high, the urine is dilute and muddy brown casts appear.Kontrol edilen kaynak: Urine specific gravity test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
11.Farmakoloji

Cevap: D · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk

Cevap neden bu

Grapefruit compounds inhibit intestinal CYP3A4, so more simvastatin is absorbed. Higher levels increase the risk of muscle damage; drugs such as some calcium channel blockers and ciclosporin are also affected.

Cevap

D · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
12.Farmakoloji

Cevap: C · Flattened T waves and prominent U waves

Cevap neden bu

Hypokalaemia causes flat T waves, ST depression and U waves, and it increases the risk of arrhythmias. Peaked T waves and wide QRS complexes are signs of hyperkalaemia.

Cevap

C · Flattened T waves and prominent U waves
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Cold hands with poor peripheral circulation

Cevap neden bu

Poor perfusion (cold, shock, vasoconstriction), movement, dark nail varnish or bright ambient light can make readings unreliable. The nurse checks the waveform, warms the hand or uses an ear probe, and compares the reading with the clinical picture.

Cevap

B · Cold hands with poor peripheral circulation
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Varfarini tutmak, hekimi bilgilendirmek ve INR'yi kısa süre içinde yeniden kontrol etmek

Cevap neden bu

Kanamasız çok yüksek INR genellikle varfarinin tutulması, hekimin bilgilendirilmesi ve INR'nin tekrarlanmasıyla yönetilir. INR'ye ve yerel protokole bağlı olarak düşük doz oral K vitamini de reçete edilebilir (Birleşik Krallık kılavuzları 8'in üzerindeki INR'de verir; ABD kılavuzları esas olarak 10'un üzerinde veya kanama riski yüksekse verir). Protrombin kompleks konsantresi ve IV K vitamini majör kanamada kullanılır. Protamin heparini geri çevirir. Yükselmenin nedeni (yeni ilaçlar, hastalık, diyet) araştırılmalıdır.

Cevap

B · Varfarini tutmak, hekimi bilgilendirmek ve INR'yi kısa süre içinde yeniden kontrol etmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Ekspresif (Broca) afazi

Cevap neden bu

Frontal loptaki Broca alanı hasarından kaynaklanan ekspresif afazi, anlamanın göreceli korunduğu akıcı olmayan, zorlu konuşmaya yol açar. Reseptif afazi akıcı ama anlamsız konuşmaya ve zayıf kavramaya yol açar. Dizartri, dilin sağlam olduğu motor bir konuşma sorunudur.

Cevap

C · Ekspresif (Broca) afazi
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."

Cevap neden bu

Salt substitutes often contain potassium chloride, which can cause dangerous hyperkalaemia in CKD. Patients should reduce salt without using these products. Boiling vegetables and limiting high-potassium foods are correct.

Cevap

B · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Decompression with a flexible sigmoidoscope and flatus tube

Cevap neden bu

Endoscopic decompression often untwists a sigmoid volvulus. Recurrence is common, so elective surgery may follow. Signs of ischaemia or perforation need emergency surgery.

Cevap

C · Decompression with a flexible sigmoidoscope and flatus tube
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Stop the feed at once and seek urgent medical advice

Cevap neden bu

Pain on feeding, external leakage or new bleeding soon after PEG insertion may mean feed is leaking into the peritoneum. Feeding and medicines are stopped immediately and senior review is arranged to exclude peritonitis.

Cevap

A · Stop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Sitz baths, cold pads and stool softeners

Cevap neden bu

Sitz baths, cold or witch hazel pads, topical treatments, fluids, fibre and stool softeners reduce pain and prevent constipation and straining.

Cevap

D · Sitz baths, cold pads and stool softeners
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · A single umbilical artery

Cevap neden bu

A two-vessel cord can be associated with renal, cardiac and other anomalies. Milia, moulding and acrocyanosis are normal findings.

Cevap

B · A single umbilical artery
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · About 20 mL per hour

Cevap neden bu

A urine output of at least about 1 mL/kg/hour is generally used as a sign of adequate perfusion in children; for 20 kg this is about 20 mL/hour. Lower output can signal dehydration, shock or kidney problems.

Cevap

B · About 20 mL per hour
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · An isotonic crystalloid such as 0,9% sodium chloride

Cevap neden bu

Isotonic crystalloids such as 0,9% sodium chloride or balanced solutions are used for boluses because they expand intravascular volume. Hypotonic fluids such as 5% glucose move into cells and can cause hyponatraemia and brain swelling.

Cevap

A · An isotonic crystalloid such as 0,9% sodium chloride
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Spend short, regular periods with the patient without forcing conversation

Cevap neden bu

Short, frequent, predictable contacts show acceptance and help build trust. Forcing conversation increases anxiety, while leaving the patient alone can reinforce withdrawal.

Cevap

C · Spend short, regular periods with the patient without forcing conversation
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Yaşamı tehdit eden kardiyak aritmi riski

Cevap neden bu

Tekrarlayan kusma hipokalemiye ve metabolik alkaloza yol açar. 2,8 mmol/L potasyum tehlikeli derecede düşüktür ve aritmilere neden olabilir. Hastanın kardiyak izleme ve reçete edildiği şekilde potasyum replasmanına ihtiyacı vardır.

Cevap

C · Yaşamı tehdit eden kardiyak aritmi riski
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 105,1 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

40,6·9/5 = 73,08

32 ekleyin

T = 73,08 + 32 = 105,1 °F

Cevap

T = 105,1 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 7 g/dL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 70 g/L × (1 L/10 dL) = 7 g/dL

Cevap

Hb = 7 g/dL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 233,3 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

10·70 = 700 mg

Doz başına

D = 700/3 = 233,3 mg

Cevap

D = 233,3 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,42 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,21 mg = 210 mcg

Hacim

V = 210/500 = 0,42 mL

Cevap

V = 0,42 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/12 = 83,33 mL/h

Yeni hız

R = 500/5 = 100 mL/h

Cevap

R = 100 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Saatlik doz

2·60 = 120 mg/h

Pompa hızı

R = 120/2 = 60 mL/h

Cevap

R = 60 mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,82 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

500 + 300 = 800 mL

Kilogram başına saatlik

U = 800/(81·12) = 0,823 ≈ 0,82 mL/kg/h

Cevap

U = 0,82 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 15,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL kalan

İkinci kısım

800/60 = 13,33 h

Toplam süre

t = 2 + 13,33 = 15,33 ≈ 15,3 h

Cevap

t = 15,3 h

Bu yaklaşık 15 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 00:20 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 70

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 0 + 20 + 10 + 15 = 70

Cevap

MFS = 70
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 95% → 1
oda havasında → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 76/min → 0
yalnızca ağrıya yanıt veriyor (P) → 3
T 36,9 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 + 3 + 0 = 5
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions